Άϋπνοι στα χρόνια της κρίσης

Άϋπνοι στα χρόνια της κρίσης Facebook Twitter
3

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Άϋπνοι στα χρόνια της κρίσης Facebook Twitter

          

  

Ακόμη και στην υποδειγματική για το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει στους πολίτες της κοινωνία του Καναδά, το ποσοστό των άυπνων Καναδών είχε ξεπεράσει το 33% ήδη πριν από δυο χρόνια. Σήμερα περισσότερο από το 60% όσων αναφέρουν παρατεταμένη αϋπνία το οφέιλουν στην ανασφάλεια, την αγωνία της ανεργίας και της σύνταξης.

Σύμφωνα με τον Καναδικό Ιατρικό Σύλλογο, από το 2008 μέχρι σήμερα παρατηρείται έκρηξη του γενικευμένου οικονομικού στρες που οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας σε εργαζόμενους, ολόκληρες οικογένειες κυρίως όμως σε ζευγάρια. Οι καυγάδες στα ζευγάρια αναφέρει ο Elliott Lee, ειδικός στις διαταραχές ύπνου στο Βασιλικό Ιατρικό Κέντρο της Οτάβα, έχουν ως αποκλειστική αφετηρία τα οικονομικά προβλήματα. Σχεδόν τα περισσότερα ζευγάρια στο Καναδά έχουν αναγκαστεί να αναπροσαρμόσουν τα οικονομικά της ζωής τους, πουλούν σπίτια, μετακομίζουν σε πολύ μικρότερους χώρους και παλεύουν αγωνιωδώς να περικόψουν έξοδα. Το περιβόητο downsizing.

 

Ψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί σ' όλο τον κόσμο καταγράφουν το τελευταίο διάστημα μια εντελώς διαφορετική γκάμα κοινωνικών ψυχολογικών φαινομένων απ' ότι οι στατιστικές περιέγραφαν μέχρι σήμερα. 

  •  “Οι άνθρωποι δε χάνουν μόνο τον ύπνο τους γιατί θα ξημερώσει η μέρα και δεν έχουν να πληρώσουν. Η απώλεια της δουλειάς μπορεί να βυθίσει το άτομο σε βαθιά κρίση αυτοεκτίμησης και προσωπικής ακεραιότητας. Για πολλούς είναι σα να χάνουν αγαπημένο πρόσωπο.” 
  • Το χειρότερο είναι ότι αυτού του τύπου το παρατεταμένο στρες  μέσα στο στρόβιλο της παγκόσμιας αγωνίας καταλήγει σε μια κλιμακούμενη αίσθηση αβοήθητου. Είναι το στάδιο της απόγνωσης που μπλοκάρει τα αντανακλαστικά και δημιουργεί αλυσιδωτές κρίσεις πανικού. 
  • Και μόνο οι ανησυχίες που δεν αφήνουν σήμερα το κοινό άνθρωπο να κλείσει μάτι εξελίσσονται σε κατάσταση του χρόνιου στρες καταλήγουν να αλλάζουν τον τρόπο που το άτομο σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Οι σωματικές ενδείξεις για αυτό το σύνδρομο είναι πονοκέφαλοι, πόνοι των μυών ειδικά στον αυχένα και γύρω από το κεφάλι, διαταραχές του πεπτικού και απώλεια ερωτικής διάθεσης. 
  • Πολύ σύντομα το άτομο που πάσχει καταλήγει να μη μπορεί να συγκεντρωθεί καν στην εργασία του, παρουσιάζει εμφανή  πτώση απόδοσης σε όλες τις δραστηριότητες και καταλήγει με εξαθλιωμένο ηθικό.            

Οι ειδικοί επιστήμονες σπεύδουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η διαχείριση του προβλήματος είναι υποχρέωση κάθε ενός που πάσχει. Ποτέ η κατάσταση δεν είναι τόσο μη αναστρέψιμη όσο νομίζουμε. Εμείς σαν άνθρωποι έχουμε τη τάση να υπερδιογκόνωνουμε το στρες και το κίνδυνο και να υποτιμούμε τις δυνατότητες να λυθουν τα προβλήματα. Ο πανικός μπορεί να μην μας αφήσει να δούμε ούτε καν τις λύσεις που έχουμε στα χέρια.

Παράγοντες που μπορεί να σας ξαγρυπνήσουν με αγωνία μπορεί να είναι ακόμη και το ανοιχτό κομπιούτερ που διαταράσσει το κύκλο του ύπνου, ο οποίος για να κυλήσει σωστά χρειάζεται φως την ώρα που ξεκινάει η μέρα και σκοτάδι όταν ο άνθρωπος κοιμάται. Το φως της οθόνης του κομπιούτερ αποσυντονίζει δραματικά το εσωτερικό ρολόι του σώματος.

Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι όσο δεν μπορεί να κοιμηθεί  είναι να κοιτάει το ρολόι...

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

3 σχόλια