Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών δημιουργεί εξάρτηση

Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών δημιουργεί εξάρτηση Facebook Twitter
4

Αυστραλοί επιστήμονες προειδοποιούν πως η υπερβολική χρήση έξυπνων κινητών, lap top και ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση και να επηρεάσει δυσμενώς την εξέλιξη των παιδιών.

Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να έκανε ευκολότερη τη ζωή μας, ωστόσο οι γιατροί λένε πως θα πρέπει να περιοριστεί η ώρα που αφιερώνεται σε αυτή.

Σύμφωνα με τους ίδιους τα άτομα που αφιερώνουν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη έχουν προβλήματα με την καθημερινή λειτουργικότητα τους, την κοινωνική τους ζωή, τη σχολική εργασία ή την εργασιακή τους απασχόληση.

Παράλληλα, όπως λένε, η «εξάρτηση από την οθόνη» σκοτώνει και τη δημιουργικότητα. Ο μουσικός της Jazz Σιντζ Κλαρκ το επιβεβαιώνει λέγοντας πως η εξάρτησή του από την οθόνη σκότωσε το πάθος του για τη μουσική.

«Μου πήρε καιρό για να το καταλάβω ότι η οθόνη του κινητού μου ή κάποιας ταμπλέτας έλεγχε την ζωή μου. Με αποξένωσε ακόμα και από την οικογένειά μου. Ξυπνούσα ακόμα και τη νύχτα για να ελέγξω το κινητό μου. Τώρα κάνω θεραπεία» λέει ο Κλαρκ και προσθέτει ότι αισθάνεται καλύτερα.

Η ψυχολόγος Τζόσλιν Μπριούερ λέει ότι μια πιθανή αιτία της εξάρτησης από το Διαδίκτυο είναι η δυνατότητα αλλαγής της διάθεσης που μπορεί να έχουν οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις σε διαδικασίες. Όπως το άτομο που έχει αγοραστική εξάρτηση μπορεί να νιώθει μια διέγερση ή μια ευχάριστη αλλαγή στη διάθεσή του από τις ενέργειες που σχετίζονται μ’ ένα καταναλωτικό ξεφάντωμα το άτομο που έχει εξάρτηση από το διαδίκτυο μπορεί να νιώθει μια παρόμοια διέγερση από την εκκίνηση του υπολογιστή του και την περιήγηση στις αγαπημένες του ιστοσελίδες. Με άλλα λόγια, ίσως γίνονται κάποιες αλλαγές στις χημικές ουσίες του σώματος, όταν κάποιος επιδίδεται σε μια εθιστική συμπεριφορά. 

Πηγή: ΑΠΕ

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Αγοράστε με 20 ευρώ ένα σοβαρό surf blocker. που μπλοκάρει συγκεκριμένα σάιτ για συγκεκριμένες ώρες, δώστε τον κωδικό σε κάποιον τρίτο, και μόλις ξανααποκτήσατε ζωή.
Για να μην μπερδευόμαστε, το άρθρο δεν βασίζεται σε κάποια δημοσιευμένη έρευνα αλλά σε ένα πεντάλεπτο ρεπορτάζ που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: http://www.abc.net.au/7.30/content/2013/s3932852.htm