Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών δημιουργεί εξάρτηση

Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών δημιουργεί εξάρτηση Facebook Twitter
4

Αυστραλοί επιστήμονες προειδοποιούν πως η υπερβολική χρήση έξυπνων κινητών, lap top και ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση και να επηρεάσει δυσμενώς την εξέλιξη των παιδιών.

Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να έκανε ευκολότερη τη ζωή μας, ωστόσο οι γιατροί λένε πως θα πρέπει να περιοριστεί η ώρα που αφιερώνεται σε αυτή.

Σύμφωνα με τους ίδιους τα άτομα που αφιερώνουν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη έχουν προβλήματα με την καθημερινή λειτουργικότητα τους, την κοινωνική τους ζωή, τη σχολική εργασία ή την εργασιακή τους απασχόληση.

Παράλληλα, όπως λένε, η «εξάρτηση από την οθόνη» σκοτώνει και τη δημιουργικότητα. Ο μουσικός της Jazz Σιντζ Κλαρκ το επιβεβαιώνει λέγοντας πως η εξάρτησή του από την οθόνη σκότωσε το πάθος του για τη μουσική.

«Μου πήρε καιρό για να το καταλάβω ότι η οθόνη του κινητού μου ή κάποιας ταμπλέτας έλεγχε την ζωή μου. Με αποξένωσε ακόμα και από την οικογένειά μου. Ξυπνούσα ακόμα και τη νύχτα για να ελέγξω το κινητό μου. Τώρα κάνω θεραπεία» λέει ο Κλαρκ και προσθέτει ότι αισθάνεται καλύτερα.

Η ψυχολόγος Τζόσλιν Μπριούερ λέει ότι μια πιθανή αιτία της εξάρτησης από το Διαδίκτυο είναι η δυνατότητα αλλαγής της διάθεσης που μπορεί να έχουν οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις σε διαδικασίες. Όπως το άτομο που έχει αγοραστική εξάρτηση μπορεί να νιώθει μια διέγερση ή μια ευχάριστη αλλαγή στη διάθεσή του από τις ενέργειες που σχετίζονται μ’ ένα καταναλωτικό ξεφάντωμα το άτομο που έχει εξάρτηση από το διαδίκτυο μπορεί να νιώθει μια παρόμοια διέγερση από την εκκίνηση του υπολογιστή του και την περιήγηση στις αγαπημένες του ιστοσελίδες. Με άλλα λόγια, ίσως γίνονται κάποιες αλλαγές στις χημικές ουσίες του σώματος, όταν κάποιος επιδίδεται σε μια εθιστική συμπεριφορά. 

Πηγή: ΑΠΕ

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Αγοράστε με 20 ευρώ ένα σοβαρό surf blocker. που μπλοκάρει συγκεκριμένα σάιτ για συγκεκριμένες ώρες, δώστε τον κωδικό σε κάποιον τρίτο, και μόλις ξανααποκτήσατε ζωή.
Για να μην μπερδευόμαστε, το άρθρο δεν βασίζεται σε κάποια δημοσιευμένη έρευνα αλλά σε ένα πεντάλεπτο ρεπορτάζ που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: http://www.abc.net.au/7.30/content/2013/s3932852.htm

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ