O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν

O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν Facebook Twitter
2

[Από τον Θανάση Χαραμη]

 

Κλινική Βost, Λασκάρ Γκα -  Νότιο Αφγανιστάν

 

H έφηβη Bibi Sherina κάθεται ανάμεσα στα δύο κρεβάτια της παιδιατρικής πτέρυγας του νοσοκομείου. Στο ένα βρίσκεται ο σχεδόν τριών μηνών γιος της Αhmed, o οποίος δείχνει μεγαλύτερος σε ηλικία από τον 1,5 έτους  αποστεωμένο αδερφό του, τον Mohammad. Εκείνος ζυγίζει λιγότερο από 4,5 κιλά και κλαίει συνεχώς. Παραδίπλα, βρίσκεται ξαπλωμένη η Fattima. Mικρότερη του αλλά πολύ πιο αδύνατη και ταλαιπωρημένη. Η καρδιά της είναι τόσο αδύναμη που αν δεν βρεθούν τα χρήματα για να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο στην Καμπούλ και να χειρουργηθεί, θα πεθάνει. Το πρόσωπο της έχει μονίμως τρομαγμένη έκφραση. Το κλάμα της δεν σταματάει σχεδόν ποτέ. Όλα τα παιδιά της πτέρυγας κλαίνε διαρκώς. Σε ένα άλλο δωμάτιο βρίσκεται ο δύο ετών Ahmed Wali, υποφέρει από σοβαρή καχεξία και ανεπάρκεια πρωτεΐνης, γνωστό και ως σύνδρομο Kwashiorkor. Τα μαλλιά του έχουν μια πορτοκαλί, σαν φλογισμένη, απόχρωση. Η κοιλιά του έχει εκείνη τη γνωστή φριχτή όψη του πρηξίματος. Τα άκρα του είναι πρησμένα. Όπως ακριβώς και του Samiullah που πάσχει από μαρασμό. Απίσχναση, εξάντληση και απουσία υποδορίου λίπους, που προκαλείται από υποθρεψία. Μοιάζει σαν να έχει γεράσει. Το δέρμα του κρέμεται. Οι κρόταφοι του έχουν καταπιεί το βλέμμα του. Το πρόσωπό του σκοτεινό και παγωμένο.

 

Αυτή είναι η γενικευμένη κατάσταση στο Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή. Η επισιτιστική κρίση θερίζει εκατοντάδες παιδιά και έπιασε το ήδη πολύ ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας απροετοίμαστο. Παρά τις δυτικές  ανθρωπιστικές επεμβάσεις, τις εθελοντικές επιχειρήσεις και τα χιλιάδες δολάρια, η πολιτική αστάθεια, ο πόλεμος που μαίνεται, το προσφυγικό κύμα και οι εξαθλιωμένες συνθήκες διαβίωσης φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη αυτή. Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι τι προκαλεί όλο αυτό το χάος στις πτέρυγες τους. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως γίνεται δεκάδες παιδιά να περνάνε καθημερινά την είσοδο των κλινικών. Διπλάσια από το 2012. Όλα κάτω από πέντε ετών και όλα σε κατάσταση που πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι επικεφαλής των ιατρικών μονάδων ζητάνε να κηρυχθεί το Αφγανιστάν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πείνα όμως φαίνεται να επιτίθεται μόνο σε ανήλικα, πολύ μικρά παιδιά. Οι γονείς που τα πηγαίνουν στα νοσοκομεία δεν είναι σε τόσο άθλια κατάσταση. Οι γιατροί θεωρούν πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι εξαντλημένες προμήθειες. Πιστεύουν πως το ξέσπασμα αυτό, είναι αποτέλεσμα χρόνιας, κακής διατροφικής παιδείας και μερικών ακόμη άλλων παραγόντων οι οποίοι με τον πόλεμο γιγαντώθηκαν. Οι γυναίκες δεν θηλάζουν. Το λιγοστό γάλα που προμηθεύονται είναι σε μορφή σκόνης και το νερό που χρησιμοποιείται για διάλυμα είναι δυσεύρετο και συχνά μολυσμένο. Καλλιέργειες δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια. Τα χωράφια είναι γεμάτα νάρκες. Τα ζώα επίσης ανύπαρκτα. Έχουν απομείνει ελάχιστα και αυτά είναι ή άρρωστα ή σε χειρότερη κατάσταση από τους ανθρώπους. Ο ιατρικός εξοπλισμός λιγοστός και αυτός. Τα φάρμακα δεν επαρκούν για όλα τα παιδιά. Το κάθε νοσοκομείο κάνει πάνω από 200 εισαγωγές παιδιών κάθε μήνα. Οι μισές από αυτές είναι σε προχωρημένη κατάσταση ασιτίας. Δέκα παιδιά από αυτές τις περιπτώσεις δεν θα βγούνε ποτέ ζωντανά από τις κλινικές.

 

O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν Facebook Twitter

 

O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν Facebook Twitter

 

O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν Facebook Twitter

 

O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν Facebook Twitter

 

O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν Facebook Twitter

 

O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν Facebook Twitter

 

O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν Facebook Twitter

 

O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν Facebook Twitter

 

O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν Facebook Twitter

 

O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν Facebook Twitter

 

O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν Facebook Twitter

 

O επισιτιστικός εφιάλτης των παιδιών του Αφγανιστάν Facebook Twitter

 

 

 

 

 

Oικονομική ενίσχυση στο έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορά εδώ

 

 

Φωτογραφία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Το φωτογραφικό έργο της Ανιές Βαρντά σε μια νέα έκθεση/ Το Παρίσι της Ανιές Βαρντά έχει χιούμορ/ Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία/ Το ανορθόδοξο και διψασμένο για ζωή βλέμμα της Ανιές Βαρντά

Φωτογραφία / Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία

Μία νέα έκθεση στο Μουσείο Καρναβαλέ στο Παρίσι παρουσιάζει το ελάχιστα γνωστό φωτογραφικό έργο της σπουδαίας Γαλλίδας σκηνοθέτριας της Νουβέλ Βαγκ, αναδεικνύοντας τη λοξή και χιουμοριστική ματιά της στην πόλη του Παρισιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Φωτογραφία / Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

«Η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον. Έτσι έφυγαν από τη ζωή μαζί». Η πιο προσωπική φωτογραφία του Martin Roemers
THE LIFO TEAM
Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια