Βασίλης Παπακωνσταντίνου: "Πολύ το χάρηκα, γιατί επί Μεταξά δεν ζούσα»

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: "Πολύ το χάρηκα, γιατί επί Μεταξά δεν ζούσα» Facebook Twitter
35

 

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: "Πολύ το χάρηκα, γιατί επί Μεταξά δεν ζούσα» Facebook Twitter

Έξω από το κτήριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή βρέθηκε ο τραγουδιστής Βασίλης Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους εργαζομένους, μετά την επέμβαση των ΜΑΤ.

 "Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Είναι ένα υπέροχο πρωινό, φθινοπωρινό. Εγώ πολύ το χάρηκα διότι επί Μεταξά δεν ζούσα, επί 7ετίας ήμουν πάρα πολύ μικρό παιδί. Επιτέλους ζω κι εγώ την καινούργια δικτατορία", δήλωσε ο Β. Παπακωνσταντίνου.

35

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

16 σχόλια
Με το 62,49% από τους 9.947.876 γραμμένους να εκτελεί τα εκλογικά του καθήκοντα, έχοντας ένα πρωτοφανές ποσοστό αποχής, το 29,66% από τα 6.216.798 εκατομμύρια ψήφισε Ν.Δ. Είναι γελοίο να μιλάμε για δικτατορίες. Μερικά εκατομμύρια άνθρωποι απείχαν κι άφησαν την τύχη της κοινωνία να την καθορίσουν τα κομματόσκυλα. Γι' αυτούς δημοκρατία είναι να αφήνεις τους άλλους να εκλέγουν την κυβέρνηση που θα αφορίσεις ως χούντα! Η δικτατορία είναι ένας αυστηρός κοινωνιολογικός όρος που έχει κάποια στάνταρς με καταστροφικές για τους Συνταγματικούς θεσμούς συνεπαγωγές. Όσο κι αν υπονομεύονται οι θεσμοί από τις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης, είναι ισοπεδωτικό να χαρακτηρίσουμε την κοινωνιολογική φύση του πολιτεύματος ως "δικτατορία". Είναι ορθό να σταθούμε στην παράβαση Συνταγματικών άρθρων, και να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους μιας τέτοιας πολιτικής. Το να αφορίσουμε όμως συλλήβδην το πολίτευμα ως "δικτατορικό", είναι τουλάχιστον γελοίο. Ο κοινοβουλευτισμός, πόσο μάλλον όταν υπάρχει διαφθορά στους κυβερνώντες, δεν είναι δημοκρατία με την έννοια της αδιαμεσολάβητης λαϊκής κυριαρχίας. Εκτός αυτού, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δεν καθορίζουμε τις ζωές μας, που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές δομές της κοινωνίας. Οπότε, το δεν έχουμε Δημοκρατία, δε σημαίνει έχουμε Δικτατορία. Οι υπάρχοντες κεκτημένοι θεσμοί, δεν είναι αμελητέοι, και παρόλο την όποια διαφθορά και υπονόμευση, υπάρχουν.
Μεγαλύτερη προσπάθεια αποενοχοποίησης ενός λαού για τις επιλογές του δεν έχω ξαναζήσει... Τους ψήφισαν (ή έκατσαν σπίτι τους και απείχαν) και τώρα που δεν τους αρέσουν αυτά που κάνουν φωνάζουν "χούντα"... Όσο ρίχνουμε τις ευθύνες για τα λάθη (και τις παραλείψεις) μας στους άλλους δεν υπάρχει ελπίδα...
Όχι, έχουμε χούντα. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Τον Σαμαρά, σταυρωτό η μυστική αστυνομία τον έδωσε να τον ψηφίσουν οι θείες. Οι εκλογές έχουν καταργηθεί επ' αορίστου. Σοβαρά τώρα. Το Σύνταγμα, ή ισχύει και είναι απαράβατο, ή κοροϊδευόμαστε. Όσον αφορά την ΕΡΤ, δεν ακολουθήθηκε η συνταγματική οδός. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους, μόνο και μόνο για την απαξίωση του Συντάγματος. Τώρα, αυτός ο προβληματισμός, παίρνει μορφές παροξυσμού, και ακούμε τις ισοπεδωτικές δηλώσεις περί "χούντας". Εγώ πάλι αναρωτιέμαι, ποιες είναι οι δικλίδες ασφαλείας του πολιτεύματος, σε περιπτώσεις αντισυνταγματικών πράξεων. Πώς τα μπάλωσαν και αιτιολόγησαν συνταγματικά τις ενέργειες τους; Ούτε το Ταλμούδ τέτοιες ερμηνείες δεν έχει πάρει.
Tι μνησικακια ειναι αυτη επιτελους ! Αυτο που βαρεθηκα με την κριση περισσοτερο απο οτιδηποτε ειναι το γεγονος οτι η ζηλεια και ο φθονος κανουν γλεντι πλεον,σε συνδιασμο με ανεξελεγχτο κραξιμο σε οποιονδηποτε ειναι ακομα σε ''καλη κατασταση''. Δεν ειναι ολοι οι ανθρωποι κλεφτες , δεν μας πηραν ολοι τα λεφτα μεσα απο την τσεπη και εγιναν κροισοι εις βαρος μας...Οσο για το σχολιο του Παπακωνσταντινου ειναι ξεκαθαρα ειρωνικο.Και δε νομιζω το 90% σχεδον των Ελληνων να μην εχουν δηλωσει το ιδιο εστω μια φορα τα τελευταια 4 χρονια . Αν δεν ειναι χουντα αυτο που ζουμε , τοτε σιγουρα δεν ειναι και δημοκρατια.Wake up !
Ωραια, ολοι το ξερουμε πως ειναι υπερβολη το να λεμε για χουντα.Αντι να οργιζομαστε τοσο με την, ατυχη εστω, επιλογη των λεξεων, ας το μεταφραζουμε αυτοματως νοητικα σε "ζουμε μια παρωδια δημοκρατιας στην οποια η κυβερνηση παρακαμπτει το συνταγμα οποτε τη βολευει", για να συμφωνουμε.Προσωπικα βρισκω λιγοτερο ενοχλητικη (αλλα οχι και χρησιμη) τη δραματοποιηση της καταστασης, απο το να δεχομαστε (γιατι αυτο κανουμε) πως οι "οποιες αυθαιρεσιες" της κυβερνησης ειναι μεν κατακριτεες αλλα 'νταξει, μεσα στο παιχνιδι. Δε θα μπορουσαμε να εχουμε δικτατορια εντος ΕΕ. Αυτο ειναι δεδομενο. Εχουμε ομως μια απο τις χειροτερες δημοκρατιες στην ευρωπη.Και ο Πουτιν δημοκρατικα εκλεγμενος ειναι και καθ'ολα νομιμος. Αρα καραγκιοζης και εκτος πραγματικοτητας οποιος τον αποκαλει δικτατορα;
Κάτσε λίγο. Στόχος μου είναι να υποστηρίξω τη άποψη μου πως είναι υπερβολή οι φωνές περί χούντας. Το τυπικό ύφος του λόγου που επέλεγα -αν και τόνισα "αυτό δε δικαιολογεί τις όποιες αυθαιρεσίες της κυβέρνησης, κι ούτε αναιρεί την αντιδημοκρατικότητά τους"-, επικεντρώνεται στο κοινωνιολογικό σημείο. Πώς αλλιώς θα μπορούσα να αντιμετωπίσω το θέμα από την προοπτική που θέλω; Έκανα τις παρεμβάσεις μου για την αντιδημοκρατικότητα. Δεν έχουν αυτό το νόημα που δίνεις , τα λόγια μου. Τουλάχιστον δε θέλησα να δώσω τέτοια εικόνα. Όσον αφορά τον Πούτιν, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν είμαστε σε τέτοια χάλια. Εκεί η νοθεία στις εκλογές, τα μυαλά των ανθρώπων, όντως κατάντησαν παρωδία το πολίτευμα. Στην περίπτωσή μας τώρα, οι παραβιάσεις άρθρων του Συντάγματος, δυστυχώς κατάντησαν ρουτίνα, ενώ θα έπρεπε να είναι σκάνδαλο. Ίσως να έπρεπε οι παρεμβάσεις μου να ήταν πιο εκτενείς, ώστε να μη δώσω αυτήν την κυνική εικόνα.
Δεν το λεω συγκεκριμενα για εσενα - απλως πηρα αφορμη, βλεπω υπερβολικες αντιδρασεις πανω σε κατι καθαρα σημειολογικο που μπορουμε να δεχτουμε πως, καλως ή κακως, και καθ' υπερβολη, λεγεται. Μας προσβαλλει το δημοκρατικο αισθημα ο παραλληλισμος με τη χουντα; Ειναι απλως πιο ευκολο λεκτικο σχημα, θα πω εγω. Ενω την σταδιακη γελοιοποιηση της δημοκρατιας την αποδεχομαστε πολυ πιο χαλαρα, και δεν αφορα μονο την Ελλαδα αυτο. Στις ΗΠΑ εχουν μια δημοκρατια που πρακτικα απαγορευειτην αναπτυξη τριτου κομματος και χρηματοδοτειται απο ιδιωτες. Δεν ειμαστε στα ιδια χαλια με τη Ρωσσια, αλλα αν συνεχισουμε ετσι, προς τα εκει οδευουμε. Η δημοκρατια εχει φτασει να ειναι ενας πολυ γενικος ορος που μας λεει πως ενα πολιτευμα δεν ειναι καθαρα παρανομο.
Ασε μας ρε Βασιλη,εχεις γινει γραφικος πια...Κοψε την επανασταση απλα για να γινεται και βαλε το μυαλο να δουλεψει πρωτα για το ποιος εχει δικιο και ποιος αδικο.
Άντε και να σεβαστώ, όπως λέγεται... (που δεν τα σέβομαι καθόλου), τα κακεντρεχή σχόλια των περισσοτέρων απέναντι στον Β. Παπακωνταντίνου, υποστηριζόμενοι μάλιστα πως σήμερα δεν έχουμε δικτατορία. (Εδώ γελάμε ή κλαίμε). Δυστυχώς για τους περισσότερους η λέξη «δικτατορία» είναι θέμα τίτλου συνυφασμένου, μέσα στη μικρή τους νόηση, με εικόνες πρωτόγονων τακτικών και μεθόδων παλαιότερων χρόνων (ειδικά για όσους τις έχουν ζήσει) ή και με σημερινές εικόνες και καταστάσεις άλλων χορών ανεξέλεγκτης και απροκάλυπτης βίας του κρατικού τραμπουκισμού της εκάστοτε, ξεκάθαρα, μη δημοκρατικής-στρατοκρατούμενης χώρας. Πόσο δύσκολο είναι άραγε να καταλάβουμε πως αν και οι τρόποι τους άλλαξαν, μασκαρεμένοι πίσω από ψευτοκανόνες και νόμους ενός κράτος νομότυπου (στο δικό μας αναφέρομαι), ότι ναι μεν μπορεί να μην χρησιμοποιείται απροκάλυπτα και ωμά η βία (τουλάχιστον δημοσίως), όμως τα αποτελέσματα είναι εξ ίσου όμοια ή και χειρότερα με αυτά των δικτατοριών (στις οποίες ξέρεις από που θα σου έρθει και το περιμένεις...), έτσι όπως οι περισσότεροι έχουν στα φτωχά τους μυαλουδάκια τις δικτατορίες: Απροκάλυπτη βία, αδικαιολόγητες συλλήψεις, φυλακίσεις, εκτελέσεις κτλ. Δεν το δέχεστε; Εντάξει μη το δέχεστε.Το σίγουρο πάντως είναι πως αυτή η κατάσταση, όλο αυτό το παρανοϊκό πράμα που ζούμε ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!...Νομίζω πως και ο Β. Παπακωνσταντίνου αυτό εννοούσε.
Δημοκρατία, με την έννοα της πραγματικής αδιαμεσολάβητης δημοκρατίας, δεν έχουμε φυσικά. Ζούμε σε ένα κοινοβουλευτικό αστικοδημοκρατικό πολίτευμα. Υπάρχει διαφθορά. Υπάρχουν αυθαιρεσίες από την εξουσίας. Κοινωνιολογικά, ο όρος δικτατορία, είναι πολύ συγκεκριμένος. Όταν λοιπόν δε θα μπορείς ν' αλλάξεις την κυβέρνηση με ψήφο, όταν δε θα υπάρχει αντιπολίτευση (που παραλίγο να γινόταν κυβέρνηση), τότε να την ξανακάνουμε την κουβέντα. Ακυρώνετε ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο, που σε μια δικτατορία είναι οξύμωρο να ισχυριστούμε πως υφίσταται. Αυτό δε δικαιολογεί τις όποιες αυθαιρεσίες της κυβέρνησης, κι ούτε αναιρεί την αντιδημοκρατικότητά τους. Πραγματικά όμως, είναι γελοίο να μιλάμε για χούντες. Σε δύο χρόνια αν θέλουμε κάνουμε τον Λεβέντη πρωθυπουργό και τον Αντασυα αντιπολίτευση.
«Δημοκρατία, με την έννοια της πραγματικής αδιαμεσολάβητης δημοκρατίας, δεν έχουμε φυσικά. Ζούμε σε ένα κοινοβουλευτικό αστικοδημοκρατικό πολίτευμα». Μάλιστα... Όπως λέμε "Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας" ή όπως πριν κάποια χρόνια η "Σοσιαλιστική Δημοκρατίας της Ρουμανίας"... Τα παραδείγματα πολλά.Γιατί θέλετε να κοροϊδεύετε τους εαυτούς σας; Ή υπάρχει δημοκρατία ή όχι. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς γελοίοι εξωραϊσμοί. Τα γεγονότα και οι καταστάσεις που βιώνουμε δεν αρκούν για να κατανοήσετε τι συμβαίνει; Τόσο δύσκολο σας είναι πια;;;«Ακυρώνετε ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο, που σε μια δικτατορία είναι οξύμωρο να ισχυριστούμε πως υφίσταται».Μόνο του ακυρώνεται. Και σε πιο θεσμικό πλαίσιο αναφέρεστε; Γιατί και οι δικτατορίες σε κάποιο υποτιθέμενο θεσμικό πλαίσιο, μάλιστα "δημοκρατικό", πάντα στηριζόντουσαν και στηρίζονται. Κανείς από τους υπαίτιους και τους υποστηρικτές τους δεν παραδέχτηκε πως καταπατάει ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα. Όλοι τους πάντα ισχυρίζονταν και ισχυρίζονται πως υποστηρίζουν κάποιο "δημοκρατικό" θεσμικό πλαίσιο, πολλές φορές μάλιστα και... επαναστατικό... Σας λέει κάτι αυτό; Μήπως πέφτετε στην ίδια παγίδα;;; Όλη αυτή η παράνοια που ζούμε σας φαίνεται για Δημοκρατία; Αυτά τα περί κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αστικοδημοκρατίας και οι διάφοροι σύνθετοι επιθετικοί προσδιορισμοί είναι ανοησίες. Μία είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ως έννοια, ως λέξη και φυσικά ως αυτονόητη κατάσταση.
Καλά, αν δε βλέπεις διαφορά ανάμεσα στον κοινοβουλευτισμό και τις πιο άμεσες μορφές δημοκρατίας... Και ο Καστοριάδης χαζομάρες λέει τότε. Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τον εκφυλισμό της λογικής, όταν εξομοιώνεται η κατάσταση σήμερα, μ' αυτήν μιας τυπικής δικτατορίας. Όντως οι δικτατορίες είχαν την προπαγάνδα τους και αυτονομιμοποιούνταν. Είμαστε εμείς "άνευ Βουλής κι Εκλογών" όμως; Δεν υπάρχει αντιπολίτευση; Τον Σαμαρά, ποιος τον έκανε πρωθυπουργό; Αύριο δεν μπορεί να χάσει τη θέση του, και με μια απλή βόλτα στο δημοτικό στην περιοχή των εκλογικών σου δικαιωμάτων, να ψηφίσεις ήσυχα κι ωραία όποιον θέλεις; Όλα αυτά, ναι, συμβαίνουν και στις δικτατορίες... Λίγη σοβαρότητα επιτέλους. Κακή "δημοκρατία" έχουμε, όχι χούντα.
Δυο λόγια πάνω σ' αυτό..."Μία είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ως έννοια, ως λέξη και φυσικά ως αυτονόητη κατάσταση"Ναι, συμφωνώ. Όμως έχω άλλη άποψη. Δημοκρατία όπως προκύπτει από την ίδια τη λέξη και τη ληξιαρχική πράξη της γέννησής της, δίχως την ιδεολογική φόρτιση των νεότερων με τη μεταφυσική της αντιπροσώπευσης, όπου το νόημα πλέον δεν προκύπτει άμεσα από την ίδια τη λέξη, είναι το καθεστώς ενεργών πολιτών όπου η εξουσία ασκείται από τους άμεσα ανακλητούς αντιπροσώπους. Όλα τα άλλα είναι δημοκρατικοειδή. Καθόλου αμελητέα, και απείρως προτιμότερα από άλλες μη δημοκρατικές μορφές εξουσίας.
Απλη αυθαιρεσια ειναι για σενα η καταπατηση αρθρων του Συνταγματος; Αυτη ακριβως η "αυθαιρεσια" δεν ειναι που ακυρωνει το θεσμικο πλαισιο που λες οτι ακυρωνουμε εμεις; Για ποιο θεσμικο πλαισιο μιλαμε οταν αυτο δε μπορει να αποτρεψει τις αυθαιρεσιες της εκαστοτε κυβερνησης; Δικαιολογουνται οι εκαστοτε εκλεγμενες κυβερνησεις να παιρνουν με τετοιο αυταρχισμο αποφασεις για τις οποιες δεν τους εχει εξουσιοδοτησει ο λαος; Σε τελικη αναλυση ο αυταρχισμος ηταν ενα απ'τα βασικα χαρακτηριστικα της χουντας, μαζι με την καταπατηση αρθρων του Συνταγματος. Αυτος ο αυταρχισμος, ομως, τοτε οπως και τωρα, εβρισκε απεναντι του μονο αυτους που τον αντιπαλευονταν. Το οτι θα βγαλεις απ'τη θεση του μεσω των εκλογων αυτων που διαπραττει αυτες τια αυθαιρεσιες και θα βαλεις καποιον αλλο που θα διαπραττει αλλες αυθαιρεσιες σημαινει οτι εχουμε δημοκρατια; Δλδ εσυ ως απλος πολιτης τι κερδιζεις απο αυτο; Και κατι τελευταιο: αυτη η μεριδα του λαου που ενδιαφερεται να σταματησει την αεναη κρατικη αυθαιρεσια, δε βρισκεται παντα αντιμετωπη με τον αυταρχισμο της εκαστοτε κυβερνησης;
Διάβασες καλά τα σχόλιά μου; Έκανα ολόκληρες παραπομπές στο θέμα δημοκρατία. Δε θα τα ξαναπώ. Επίσης, ρωτάς αν δικαιολογούνται τέτοιες ενέργειες. Ήμουν ξεκάθαρος στα σχόλιά μου. Δεν βλέπω πουθενά να δικαιολόγησα τίποτα. Η κυβέρνηση με το αστραπιαίο κλείσιμο της ΕΡΤ, παραβίασε άρθρο του Συντάγματος. Δεν ακολουθήθηκε η συνταγματική διαδικασία, να περάσει απ' τη Βουλή η πρόταση κτλ. Επίσης, στις απολύσεις, παραβιάστηκαν επίσης συνταγματικά άρθρα στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν είναι φυσικά αστεία πράγματα αυτά. Και απορώ πώς δεν υπάρχει αυτόκλητη παρέμβαση της δικαιοσύνης ως δικλίδα ασφαλείας, όταν παραβιάζεται το Σύνταγμα. Γίνονται προφανώς μαγειρέματα με τις ερμηνείες του νόμου. Αυτή η παράβαση των διαδικασιών που ορίζει το Σύνταγμα όσον αφορά τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, πέρα απ' ότι αποτελεί σκάνδαλο και απαξιώνει το πολίτευμα, δεν το καταργεί στην ολότητά του, για να κάνουμε λόγο για "δικτατορίες". Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε το θέμα ως μια αντιδημοκρατική διαστροφή της κυβέρνησης. Είναι ισοπεδωτικό όμως να ισχυριστούμε πως το πολίτευμα λόγω της υπονόμευσής του από την κυβέρνηση, είναι δικτατορικό. Αν de facto έχουμε δικτατορία μ' όλη την αυστηρότητα του όρου, αύριο, όταν η κυβέρνηση θελήσει να περάσει ένα νόμο (είναι γελοίο, δε βλέπεις, μιλάμε για χούντες και παράλληλα για Βουλή, αντιπολίτευση κτλ), θα κάνει ακριβώς το ίδιο, και αγνοώντας το Σύνταγμα, θα αποφασίσει και θα διατάξει. Και για πιο λόγο να υπάρχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Γιατί για να συνεχίσει να ακολουθεί κανονικά για όλα τα υπόλοιπα τις διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα; Τι σόι χούντα είναι αυτή; Δεν είναι οξύμωρο να μιλάμε για εκλογές, Βουλή κτλ, και για χούντες παράλληλα; Το ένα αναιρεί τ' άλλο. *Δικτατορία, δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, με γραφικές ρομαντικές εικόνες περί αυταρχισμού κτλ. Είναι μια πολύ συγκεκριμένη θεσμική κατάσταση.
Για κάποιους δεν υπάρχει ειδοποιός διαφορά στην κοινωνιολογική φύση μιας πραξικοπηματικής δικτατορίας στρατιωτικών, με το σημερινό αστικοδημοκρατικό πολίτευμα. Οι όποιες αυθαιρεσίες της κυβέρνησης, ακυρώνουν όλο το θεσμικό πλαίσιο, και κάνουν το πολίτευμα "χούντα". Πόσο πιο ισοπεδωτική μπορεί μα γίνει η σκέψη των προοδευτικολαϊκιστών; Με το Συριζα αντιπολίτευση και παραλίγο κυβέρνηση, έχουμε "χούντα"! Ναι, έτσι ακριβώς ήταν τα πράγματα επί χούντας. Μόνο τη μεταφορική χρήση αυτής της λέξης δέχομαι, για υπερτονισμό συγκεκριμένης αρνητικής νοοτροπίας της εξουσίας, κι όχι αφοριστικά συλλήβδην για το πολίτευμα. Λες και τους κώλους στα βουλευτικά έδρανα, δεν τους κάθισε ο λαός.
Ρε συ Ιαπετός τι κάνουμε τώρα παίζουμε την κολοκυθιά? Πότε είναι δόκιμο να χρησιμοποιούμε τον όρο χούντα κυριολεκτικά και πότε μεταφορικά? Αντε ωραία η κυβέρνηση δεν είναι χούντα είναι αντισυνταγματική. Και τι έγινε? Συμφωνώ και εγώ ότι είναι ένας φθαρμένος όρος τον οποίο ατομικά ποτέ δεν χρησιμοποιώ αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Οι αστικές κυβερνήσεις δεν σε εκτελούν και δεν σε στέλνουν σε ξερονήσια γιατί δεν χρειάζεται και γιατί επικοινωνιακά δεν μπορούν να το στηρίξουν. Εχουν εξελιχθεί οι μέθοδοι τους στην καταστολή, την συκοφάντηση, την ποινικοποίηση. Παρόλαυτα όπου χρειάζεται συνεχίζουν να το κάνουν π.χ. Γκουαντανάμο ή Πούτιν ή καταγγελίες για βασανιστήρια ΕΛ.ΑΣ. Η όπου χρειάζεται λογοκρίνουν π.χ. Αρβανίτης, Βαξεβάνης, κατ' επιλογή χρηματοδότηση καναλαρχών. Δεν χρειάζεται να σε εξοντώσει ως οργανισμό σήμερα η εξουσία. Σε εξοντώνει ηθικά, οικονομικά και κοινωνικά ως πολιτική φωνή και χώρο και χαλαρώνει. Το να χαιδεύουμε με τις λέξεις δεν αλλάζει κάτι. Κόλλησες τώρα εσύ στην ορολογία. Μην συντηρητικοποιείσαι ρε.
Το να επιμένω στην κοινή λογική, δε με κάνει συντηρητικό. Κάνεις κι εσύ το ίδιο λάθος. Αυθαιρετεί η κυβέρνηση, κι όλο το πολίτευμα αυτομάτως γίνεται δικτατορικό (αν και για εσένα με άλλο τρόπο). Όχι. Υπάρχουν θεσμοί που δεν επιτρέπουν να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο. Και οι κυβερνήσεις, αύριο μπορούν να αλλάξουν, πράγμα που από μόνο του καταρρίπτει κάθε ισχυρισμό για δικτατορία. Κακή "δημοκρατία" έχουμε, όπου η κυβέρνηση που και που, γράφει στα @@ της άρθρα του Συντάγματος. Αυτό κάνει συγκεκριμένες ενέργειες της κυβέρνησης αντισυνταγματικές ( κι είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο αυτό), κι όχι όλο το πολίτευμα δικτατορία. Είναι οξύμωρο μέσα απ' τη Βουλή η αντιπολίτευση να ωρύεται, και να μιλάμε για χούντες. Εσύ όμως το πας πιο βαθιά. Μιλάς για τις αστικές δημοκρατίες καθ΄ αυτές. Ναι, υπάρχουν μέσα που δε χρειάζεται να καταφύγεις στη βία για να εξυπηρετήσεις τους σκοπούς σου. Είπα πως είναι πραγματική αδιάφθορη δημοκρατία; Είναι αμελητέοι όμως οι Συνταγματικοί θεσμοί; ( Το Σύνταγμα ακόμη υπάρχει, όσο κι αν παραβιάστηκαν άρθρα του για συγκεκριμένα ζητήματα). Δε δίνουν κανένα φιλελεύθερο δημοκρατικό τόνο στο πολίτευμα; Πραγματικά, αύριο μπορούμε να κάνουμε και τον Ανταρσυα αυτοδύναμη κυβέρνηση αν θέλουμε. Είναι γελοιότητες αυτά περί χούντας. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Η άποψη πως τα αστικά πολιτεύματα είναι, να το πω, διακριτικές χούντες, είναι λόγια αριστερίστικου εντυπωσιασμού. Ζήσε σε μια κοινωνία, με πραγματική δικτατορία, και θα δεις τις διαφορές. Αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει πως πρέπει να λέμε και ευχαριστώ αφήνοντας τα πράγματα απείραχτα. Είναι θέμα ένστασης απλά της κοινής λογικής. Η έμμεση λογοκρισία για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικών προεκτάσεων, που στην ουσία είναι παιχνίδια με τους νόμους, πόρρω απέχει από τις επιτροπές λογοκρισίας ενός μονολιθικού καθεστώτος για φιλτράρισμα του καθετί.
Μα δεν έχει σημασία αν είναι χούντα των συνταγματαρχών με πηλήκια. Σημασία έχει ότι δίχως να χρησιμοποιεί τα ίδια μέσα (ναι ωραία δεν σε εκτελεί, μόνο σε καταστέλλει) πετυχαίνει όμοιους στόχους. Η δημιουργία των πόλων της πολιτικής στη χώρα μας είναι ρυθμιζόμενη, δεν έχει σημασία αν υπάρχει αντιπολίτευση την στιγμή που απορρόφησε μέρος του Πασόκ και θα κυβερνήσει με τις ευλογίες των Αμερικάνων. Δεν έχει σημασία το τι ψηφίζουν συνειδητά οι μειοψηφίες την στιγμή που οι πλειοψηφίες άγονται και φέρονται από τα μίντια και ψηφίζουν διαδοχικά το ένα μετά το άλλο "τα κόμματα που πλασσάρει η τιβί" ή ύπο καλλιεργούμενο καθεστώς φόβου, από Πασόκ σε Δημάρ και Σύριζα και από ΝΔ σε Χα και Τζήμερο. Γιατί να σε σκοτώσουν ως κομμουνιστή ή ως πολιτική φωνή εφόσον δεν χρειάζεται, αφού έχουν πλήρως κλειδωμένα τα πράγματα. Σε ποινικοποιούν λίγο, σε καταστέλλουν λίγο, σε θάβουν πολιτικά, σε αφήνουν να μιλάς ελεύθερα όμως έχουν 1000πλάσια μιντιακή δύναμη, και δεν χρειάζεται προς στιγμήν να σε σκοτώσουν. Αν όμως εκτραχύνονταν τα πράγματα τότε είμαι σίγουρος ότι δεν θα δίσταζαν ούτε δευτερόλεπτο να κατεβάσουν τον στρατό στις πόλεις ή ακόμη πιο ρεαλιστικά, να σου κατεβάσουν τον πομπό ή το σάιτ ή την κατάληψη. Η το σύνταγμα που υπάρχει. Ε και τι έγινε που υπάρχει, τι από όλα τα αντισυνταγματικά μέτρα ανέκοψε η ύπαρξη του συντάγματος, την στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι που ψηφίζουν τους νόμους ψηφίζουν και την αναθεώρηση του συντάγματος. Το ότι το σύνταγμα αναθεωρείται κατά το δοκούν χωρίς δημοψήφισμα είναι για μένα ένα σημείο κλειδί της αντιδημοκρατικότητας του υπάρχοντος πολιτεύματος.Τέλοσπάντων το πολίτευμα αυτό είναι γηρασμένο. Αποδείχθηκε ανίσχυρο στο να επηρεάζεται από διεθνείς κύκλους και επιχειρηματίες, αποδείχθηκε ανίσχυρο να φέρει τον πολίτη από τα κάτω στην εξουσία και όχι απλά 10 οικογένειες, είναι νωθρό και επιτρέπει να νομοθετούνται πράγματα τα οποία οι άμεσα ενδιαφερόμενοι άνθρωποι ατομικά δεν θα ψήφιζαν. Π.χ. αν γίνονταν στον νομό χαλκιδικής δημοψήφισμα για τα μεταλλεία δεν θα περνούσαν. Αυτό είναι ακόμη ένα σημάδι δομικής αντιδημοκρατικότητας του πολιτεύματος. Τέλος να κλείσω με αυτό που είπε και ο Παπακωνσταντίνου πρίν λίγες μέρες ότι τα μοντέρνα πολιτικά κινήματα τύπου μάης 68, Σιάτλ, Occupy, Αραβική Ανοιξη, αναταραχές με πολιτικά αιτήματα στην Ευρώπη του 2000, ποτέ δεν ήρθαν μέσα από τα έδρανα αλλά από τον δρόμο, γεγονός που δείχνει άλλη μια φορά πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι τα πολιτεύματα συγκριτικά με τον παλμό του πολίτη.
Το αν ο κόσμος είναι χαϊβάνι και χειραγωγείται απ' τα μίντια, είναι πρόβλημά του. Οι θεσμικές δυνατότητες αντικειμενικά υπάρχουν, κι έδειξαν την πλαστικότητά τους με την είσοδο στη Βουλή των ανεκδιήγητων βλαχαδερών της Χ. Αυγής. Το ότι δεν υπάρχει πραγματική λαϊκή κυριαρχία τώρα -πρόβλημα του κοινοβουλευτισμού καθ' αυτού, πόσο μάλλον στις εκφυλισμένες εκφάνσεις του-, δε σημαίνει πως πρόκειται περί δικτατορίας. Επιμένετε εσύ και ο νοών, πως όσοι έχουμε ενστάσεις, έχουμε στο μυαλό μας τη γραφική εικόνα της δικτατορίας, αυτή με τους βλάχους καραβανάδες στην εξουσία και τις καφρίλες. Όχι. Δικτατορία, αυστηρά, κοινωνιολογικά, συνεπάγεται κατάργηση του κοινοβουλευτισμού και με ό,τι αυτό συνεπάγεται θεσμικά. Ένα διεφθαρμένο αστικοδημοκρατικό πολίτευμα, αντιμετωπίζει μια εκ των έσω αντιδημοκρατική διαστροφή. Δικτατορία είναι μία κατάσταση "άνευ Βουλής κι εκλογών". Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Υπάρχει ειδοποιός διαφορά, ακόμη κι αν υπάρχει στο φιλελεύθερο πολίτευμα αυτή η αντιδημοκρατική διαστροφή.
Ναι ωραία υπάρχει διαφορά συμφωνώ. Και εγώ σου είπα ότι δεν τον χρησιμοποιώ τον όρο. Απλά σου πρόσθεσα ότι δεν είναι ανάγκη να υπάρχει γιατί την ίδια ατζέντα (εκτός από τις εκτελέσεις και την "φυσική" καταστολη) με τον Πινοσέτ την περνάει σε οικονομικά,εργασιακά και διεθνείς σχέσεις και ο Σαμαράς ή π.χ. η αγγλική κυβέρνηση, και δεν τρέχει τίποτα. Από εκεί και πέρα, προφανώς και τα αστικά πολιτεύματα και οι φορείς επιρροής τους έχουν εδώ και χρόνια στρατιές πολιτικών επιτελείων κοντά τους. Γνωρίζουν πλέον μετά από πολλά πειράματα ότι μια δικτατορία δν μπορούν να την περάσουν επικοινωνιολογικά και χάνουν αμέσως την στήριξη των πολιτών. Ετσι πλέον αυτό το εξουσιαστικό εργαλείο καταργήθηκε, και οι ολιγάρχες ρυθμίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, κρύβονται πίσω από αυτό και απο εκεί και πέρα χρησιμοποιούν την αντιδημοκρατικότητα επιλεκτικά, όσο τους παίρνει σε κάθε χώρα αλλά και όσο χρειάζεται. Αμφιβάλλεις ότι π.χ. στην Ελλάδα αν γίνουν αντιδράσεις μαζικές θα ασκηθεί βίαιη καταστολή? Αμφιβάλλεις ότι αν κάποιο "αντιπολιτευτικό μέσο δικτύωσης" αρχίσει να απολαμβάνει μεγάλη απήχηση θα σπεύσουν να το κατεβάσουν, όπως πολλές φορές έκαναν μέχρι τώρα. Αμφιβάλλεις ότι αν αρχίσει να έχει απήχηση ένας νέος ανεξάρτητος πολιτικός χώρος θα θαφτεί κάτω από την λάσπη σύσσωμων καναλιών και σάιτ? Κτλ κτλ. Αυτό που ζούμε είναι μια επικοινωνιακή εξέλιξη της φεουδαρχίας/ολιγαρχίας όπου ο λαός κάθε 4 χρόνια επιλέγει διαχειριστή της ατζέντας των "αγορών" και εγχώριων κεφαλαιοκρατών, μεταξύ λύσεων που δεν επιθυμεί. Π.χ. οι μισοί ψηφοφόροι σύριζα απεχθάνονται την φαιδρότητα του σύριζα, ενώ οι μισοί ψηφοφόροι ΝΔ απεχθάνονται τον δικομματισμό αλλά ζουν σε καθεστώς φόβου. Ε αυτό. Ολα τα υπόλοιπα είναι αυταπάτες. Επίσης κλασσικά όπλα των δικτατοριών έχουν αντικατασταθεί με εξελιγμένα πιο ευέλικτα ευρήματα. Π.χ. αντι να σε λογοκρίνει εμφανώς, α) σε θάφει κάτω από σπαμ γιατί έχει χιλιαπλάσιες εφημερίδες,δημοσιογράφους,κανάλια σάιτβ) σε λογοκρίνει επιλεκτικά με στοχευμένα "κατεβάσματα" χώρων που ξεστρατίζουν και ταυτόχρονα έχουν απήχηση.Ομοίως: επιλεκτική ποινικοποίηση επιλεκτική καταστολή
Είναι γνωστός ο ρόλος των ιδιωτικών ΜΜΕ. Τώρα, νομίζω πως είναι υπερβολή ότι υπάρχουν κάποια σατανικά μυαλά στην κυβέρνηση, που αν δεν τους έβγαινε το επικοινωνιακό κομμάτι, θα το γύρναγαν στην δικτατορία. Ότι λόγω της ιστορικής πείρας, η δικτατορία είναι περιττή και ριψοκίνδυνη να το πω, κι ότι τελείως επιφανειακά, επειδή τους συμφέρει, έχουμε το κοινοβουλευτικό "δημοκρατικό" πολίτευμα. Ο Καστοριάδης, δίνει πολύ εύστοχα την εικόνα της κατάστασης, όταν μιλά για φιλελεύθερες ολιγαρχίες. Η σφαίρα της εξουσίας, είναι στα χέρια μερικών. Κεφάλαιο και κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει λαϊκή κυριαρχία, παρά κάθε 4 χρόνια εκλέγουν αυτούς που θα ασκήσουν την εξουσία. Αυτό δεν το υποτιμάει όμως. Εξ ου και το φιλελεύθερη. Όπως λέει σε μια ομιλία του στην Κρήτη, "στην αίθουσα υπάρχουν και εκλεγμένοι βουλευτές, όπου τους αφορά η κριτική μου, αλλά δεν έρχεται η αστυνομία να με συλλάβει" (από μνήμης γράφω). Επίσης αλλού, αναφέρει πως ο λαός έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις στην εξουσία, απλά μην ψηφίζοντάς την στις επόμενες εκλογές. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε κανέναν από τους δύο όρους. Ούτε να πούμε πως έχουμε Δημοκρατία, πως ο λαός διαμορφώνει τα πράγματα, ούτε πως έχουμε δικτατορία. Επίσης, αναγνωρίζει τους κινδύνους πως μπορεί να χαθεί το φιλελεύθερο προσωπείο... Πραγματικά, σαν πολίτες, πέρα απ' το ποιοι κώλοι θα κάτσουν στα βουλευτικά έδρανα ανά 4 χρόνια, δεν έχουμε καμιά άλλη συμμετοχή στη σφαίρα της εξουσίας. Όμως, η εξουσία δεν είναι αχαλίνωτη. Παίζει μέσα στα όρια του κοινοβουλευτισμού και του Συντάγματος. Κι όταν υπάρχει αντισυνταγματική διαστροφή σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, αυτά τα όρια δεν καταργούνται, εκτός κι αν γίνει πραξικόπημα. Και εδώ βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά. Πραγματικά, με τόση προπαγάνδα, η πτώση των ποσοστών Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ είναι ιστορική. Αύριο μπορεί να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, και η Ν.Δ να πέσει στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει αυτή η πλαστικότητα του πολιτεύματος. Μπορεί να μπει οποιοδήποτε κόμμα στη Βουλή. Φυσικά τα ΜΜΕ δε στρώνουν με ροδοπέταλα το δρόμο. Δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε όλα αυτά...
Βασιλακη ολοι ξερουμε οτι με χαρα υποδεχεσαι τις δικτατοριες.Αφου δεν σου εκατσε η δικτατορια του προλεταριατου βολεψου με την σημερινη!
Δεν νομιζω.Για ριξε μια ματια εδω: «Οι δυνάμεις κατοχής κατέλαβαν το ραδιομέγαρο. Ότι μεταδίδεται απο εδώ και πέρα είναι προπαγάνδα της τρόικας ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ.»SkLSCjια εδω:
Ναι, Βασίλη, αν είχαμε δικτατορία, θα το ανακάλυπτες στοχαζόμενος τα σημεία των καιρών... Μάλλον χρειαζόμαστε βαρβάρους για να βγούμε από τη νωχελικότατα της εποχής. Κάποιοι θέλουν να ζήσουν τις μυθικές επαναστατικές σκηνές που γαλουχήθηκαν και ανατρίχιασαν.