Η μπίζνα ενός Αλχημιστή

Facebook Twitter
18

 

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που ξέρει να παίζει το παιχνίδι με τις ανθρώπινες αδυναμίες καλύτερα από τους αστρολόγους και τις καφετζούδες αυτός είναι ο Πάουλο Κοέλιο. Αναμασώντας τα ίδια κλισέ από τότε που ο Αλχημιστής, η «Βίβλος των μοντέλων» έκανε την εμφάνιση της  στα βιβλιοπωλεία , συνεχίζει μέχρι σήμερα μέσω twitter να διαδίδει την μοναδική αλήθεια του.

Βιβλία το ένα πίσω από το άλλο(είχα την ατυχία παλιότερα να διαβάσω δυο) με μοναδικό σκοπό να σε κάνουν να αισθανθείς ένας πολεμιστής του φωτός, σε ένα σύμπαν που σου βάζει εμπόδια. Μια ζωή μπλεγμένη με σημάδια, Θεούς, αγγέλους, ξωτικά. Και αυτή η χαζομάρα που την κοροϊδεύουν οι περισσότεροι αλλά στο βάθος την πιστεύουν: Η συνωμοσία του σύμπαντος.

Μερικές φορές νομίζω ότι ο Πάουλο γελάει πίσω από την πλάτη μας. Με κάθε πρόταση αυξάνει το κασέ του και γεμίζει τα κεφάλια των ανθρώπων με φτερουγίσματα αγγέλων και μπόλικη ανοησία.

Είπα αγγέλους και θυμήθηκα αυτό που είχα πετύχει πριν μερικές σε ένα blog. Ένα απόσπασμα από τις Βαλκυρίες:

«Ποιά είναι τα τρία πράγματα που χρειάζονται για να μιλάς με τους αγγέλους; Να χαλάσεις μια συμφωνία. Να δεχτείς μια συγχώρεση. Και να βάλεις ένα στοίχημα.» Εντυπωσιακό;

 

Και φτάνουμε στο 2013. Με αυτά τα tweets του «όλο- το νόημα- του κόσμου σε -140- χαρακτήρες- κάνε -με –RT». Ο κόσμος να καεί υπάρχει ένα απόφθεγμα. Το σύμπαν να γκρεμιστεί θα συνωμοτήσει με τον εαυτό του και θα αναγεννηθεί. Η καταστροφή να έρθει, «Έχε το φως στην καρδιά σου και don't worry».

Είδα πριν λίγο τους Followers 8,491,878. Μια ολόκληρη χώρα ακολουθεί τον Κοέλιο που μιλάει για αγγέλους και θαύματα. Είναι ο ψηφιακός προφήτης που θα δείξει το σωστό δρόμο. Συμβαίνουν και χειρότερα στο twitter.

Υ. Γ

Το αγαπημένο μου απόφθεγμα:

«Οι αλχημιστές το κάνουν αυτό. Δείχνουν ότι, όταν προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι απ΄ότι είμαστε, τα πάντα γύρω μας γίνονται επίσης καλύτερα.»

Το διαβάζεις και νομίζεις ότι επειδή προσπαθείς να είσαι καλύτερος μέσα σε ένα κόσμο με πιράνχας, τα πιράνχας θα μετατραπούν σε κοκκινοσκουφίτσες!

18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

17 σχόλια
Το κακό με τον Κοέλιο είναι ότι έχει μαρκεταριστεί σαν σύγχρονος φιλόσοφος και στοχαστής. Τα βιβλία του θα ήταν πολύ πιο τίμια αν παραδέχονταν την πραγματική τους ταυτότητα (γλυκερές εφηβικές αοριστολογίες).Γενικότερα πάντως, είναι προτιμότερο (και πιο αισιόδοξο) να διαβάζει κάποιος έστω και Κοέλιο, παρά η μόνη του επαφή με το χαρτί να είναι ο Πρωταθλητής και το Hello.
Εγώ στα μικράτα μου το πρώτο(του κοέλιο)βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου ήταν το "Στις όχθες του ποταμού πιέδρα....",μου άρεσε (βλέπεις δεν είχα αναπύξει ακόμα δικιά μου κοσμοθεωρεία την όποία πλέον την ακολουθει..εγώ μόνος μου).Έπειτα ο Αλχημιστής,σε αυτό θυμάμαι είχα μια ένσταση - ήταν θέμα κουβέντας τότε -υποστήριζα ως μέγας διανοούμενος ότι το σύμπαν συνωμοτεί μόνο όταν προσπαθείς και όχι όταν απλά θέλεις και οι άλλοι έλεγαν όχι, μα όταν θέλεις αυτόματα προσπαθείς και άλλα κουραφέξαλα.Ακολούθησαν αρκετά ακόμα,έπειτα κατάλαβα ότι ο τύπος κάνει αρπαχτές,μεγάλωνα κίολας βλέπεις και εγκέφαλος ξεμαλακιζόταν σιγά σιγά(αλλά πολύ σιγά όμως).Οπότε είχα ήδη αναπτύξει την δική μου κοσμοθεωρεία (αυτή που λέγαμε παραπάνω με την τρομερή επιτυχία).Φυσικά δεν με πείραξε όταν κατάλαβα ότι λέει πίπες,καλά παραμυθια ήταν τον καιρό που τα διάβαζα,σ΄έκανε να νιώθεις ότι μπορούσες να σηκώσεις τον κόσμο΄και τι ήταν ο κόσμος μπροστά σε ολόκληρο σύμπαν που είχες για σύμμαχο.
Από Κοέλιο έχω διαβάσει μόνο το Πέμπτο Βουνό και τον Αλχημιστή. Το Πέμπτο Βουνό θυμάμαι μου άρεσε πολύ και το διάβασα μονορούφι. Ο Αλχημιστής από την άλλη μου φάνηκε πιο βαρετό βιβλίο και πραγματικά θυμάμαι τον εαυτό μου να το διαβάζει πιο πολύ από ζόρι και το τελείωσα σε 3 βδομάδες (!) ενώ το Πέμπτο Βουνό το ξεπέταξα σε 2 μερούλες. Παρ'όλα αυτά τα μυνήματα που θέλει να περάσει το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι τόσο τραγικά και ρηχά όσο τα παρουσιάζουν κάποιοι. Ίσως κάποιοι ενοχλούνται που έχει καταντήσει λίγο mainstream. Σίγουρα πάντως δεν είναι απ΄τους αγαπημένους μου συγγραφείς...
υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που βγάζουν ένα σκασμό λεφτά γράφοντας αρλούμπες. Ο Κοέλιο πιστεύω οτι είναι απ τις λιγότερο ενοχλητικές περιπτώσεις και το λέω χωρίς να είμαι φαν του είδους.απ'τον αλχημιστή, το μόνο που έχω διαβάσει, δε μου χε κάνει εντύπωση αυτο με το σύμπαν που συνωμοτεί, η φράση που μου εντυπώθηκε ήταν "η κάθε μέρα έρχεται ή για να τη ζήσεις ή για να πεθάνεις".
Νομίζω ότι τα βιβλία του είναι η καλύτερη διαφημιστική καμπάνια για την ανακύκλωση χαρτιού!Τέλος στον φασισμό του:"έχω διαβάσει Κοέλο,είμαι διανοούμενος!"Τσιτάτα για τηλεοπτικές σειρές επιπέδου "Μυστικά της Εδέμ."
Στα μάτια μου το ενδιαφέρον του κοινού για τον Κοέλιο είναι ένα δείγμα πως οι άνθρωποι ,νοιώθουν την ανάγκη κατανοήσουν το μυστήριο της ζωής ,να δώσουν μία διέξοδο στις υπαρξιακές τους ανησυχίες,να βρούν μία απάντηση στο: Ποιός είμαι,τι είμαι;;;Από κει και πέρα,όσο αυτό το ενδιαφέρον θα ωριμάζει ,τόσο οι άνθρωποι που θα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κόσμου θα είναι σοβαρότεροι,με βαθύτερη σκέψη ,σοφότεροι.Αργές, πολύ αργές διαδικασίες χωρίς αμφιβολία..Ο Κοέλιο είναι ας πούμε στη μόδα τώρα,κάποια στιγμή θα πάψει να είναι,η γνώμη μου πάλι..
Γούστα είναι αυτά, και δεν θα κατακρίνω όσους λένε ότι βρίσκουν νόημα στα γραπτά του, απλώς αν θέλει κανείς να διαβάσει ένα σωρό βιβλία που όλα περνούν το μήνυμα "προσκολλήσου στις αρχές σου, δες τη θετική πλευρά και όλα θα φτιάξουν στο τέλος" γιατί να μη διαβάσει τις δύο Πολυάννες; Εμένα μου τις είχαν κάνει δώρο στα οκτώ μου, θυμάμαι ότι με είχαν βασικά εκνευρίσει, αλλά πάντως είχαν σασπένς. Και πάντως ο τρόπος γραφής δεν ήταν πιο παιδικός από του Koelho.
Έχω ορκιστεί με οργή πως όποιος μου ξαναπεί ότι "Αν θέλεις κάτι πολύ το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις" θα τον κάνω να υποφέρει βάναυσα...Στο τέλος θα του πω να θυμηθεί πότε όταν ήθελε κάτι το σύμπαν συνωμότησε. Θα μετανιώσει τουλάχιστον για τις ώρες που ξόδεψε να διαβάσει το βιβλίο.
Επιτέλους, βγαίνει κάποιος να διατυπώσει απλές αλήθειες : ο κ.Κοέλιο είναι όντως μέγας businessman-μουφολόγος ! Αλλά όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος για όλους υπάρχει το ανάλογο κοινό (προφανώς ο συγκεκριμένος θα κληρονόμησε και το κοινό του μουφολόγου της "αγάπης"... Λέο Μποσκάλια...)Επίσης ταυτίστηκα απόλυτα με τη διατύπωση : Αλχημιστής, η «Βίβλος των μοντέλων», αν το σκεφτούμε λίγο ισχύει 100% και ειδικά αυτό δεν είναι...τυχαίο.
Καλύτερα οι τόσοι φόλλοερς του Κοέλο παρά οι εκατομμύρια του Μπίμπερ. Τουλάχιστον όλος αυτός ο κόσμος που περιγράφει ο ίδιος στα βιβλία του, μπορεί κάποιον με τον οποιοδήποτε τρόπο να βοηθά τον εκάστοτε αναγνώστη. το πως και το γιατί δεν θα το κρίνει κανείς.ΥΓ. το θέμα δεν είναι να μετατραπούν τα πιράνχας. που να χτυπάς τον κώλο σου κάτω, αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αν προσπαθείς να γίνεις καλύτερος, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο τα μάτια σου βλέπουν τον κόσμο.
Διάβασα γύρω στα 13-14 (παράνομα απο τη βιβλιοθήκη της μαμάς μου) το "Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει" μη δίνοντας σημασία στο όνομα του συγγραφέα (εκείνη την περίοδο αγνοούσα ποιος είναι ο Κοέλιο, έτσι κι αλλιώς).Γύρω στα 21 διάβασα τον "Αλχημιστή". Μου φάνηκε υπερβολικά τέλειο βιβλίο. Αυτή η ατσαλάκωτη, καλογυαλισμένη τελειότητά του σε επίπεδο ροής της ιστορίας, με ενόχλησε. Δεν διάβασα άλλα βιβλία του γιατί κατάλαβα οτι τα πιο πολλά κινούνται στο στυλ του "Αλχημιστή".Έχοντας όμως το συνήθειο να ξαναπιάνω ήδη διαβασμένα βιβλία για ένα ξεφύλλισμα, συνειδητοποίησα πως η "Βερόνικα" είναι δικό του έργο! Εξεπλάγην γιατί θεωρώ πως η πλοκή και τα νοήματα του, λίγη σχέση έχουν με αυτές τις ηθικοπλαστικές μπαρουφάρες που προωθεί στα υπόλοιπα βιβλία του.Εσείς το έχετε διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο; Τι λέτε;
Έχοντας διαβάσει ένα μεγάλο μέρος από τα βιβλία του θέλω να διατυπώσω την διαφωνία μου με το αρθρο σας. Η κυρίως ιδέα των περισσότερων συνοψίζεται στην φράση: " Κάνε αυτό που πιστεύεις σωστό, μείνε ακέραιος και προσπάθησε να αντλείς κάτι θετικό στην κάθε στιγμή". Και προσωπικά δεν την βρίσκω καθόλου κακή! Αν αυτό βέβαια που σχολιάζετε αρνητικά είναι, όχι η ουσία των βιβλίων(αυτήν που τουλάχιστον εξέλαβα εγώ) αλλά η ανάγκη του κόσμου να λάβει κατα λέξη τα μυθοπλαστικά στοιχεία που περιλαμβάνουν(αγγέλους, μάγισσες, αλχημιστές κ.λ.π.) δεν καταλάβαίνω σε τι φταίει ο συγγραφέας! Προφανώς και δεν μπορώ να γνωρίζω αν κίνητρα του ήταν η ανάγκη για χρήματα ή η ανάγκη να γράψει απλά τις σκέψεις του, αλλά πιστέβω οτι αυτό ούτε εσείς το γνωρίζετε με σιγουριά! * επειδή προσπαθείς να είσαι καλύτερος σε ένα κόσμο με πιράγχας ίσως κάποτε να συναντήσεις κάποια κοκκινοσκουφίτσα και να μπορέσεις να την γνωρίσεις επειδή αρνήθηκες να γίνεις πιράγχας!Υ.Γ. Ακόμη και αν υποθέσουμε οτι η άποψή σας είναι σωστή δεν καταλαβαίνω πώς σας συγκλονίζει τόσο η ανάγκη του κόσμου να πιστέυει σε μύθους, θεούς και δαίμονες δεδομένου μόνο της πληθώρας των θρησκειών παγκοσμίως!!!
Κοκκινοσκουφίτσες - γέλασα περισσότερο απ' ότι περίμενα!Ένα έχω διαβάσει, ναι, καλά μαντέψατε, τον Αλχημιστή. Ωραία ιστοριούλα, δεν λέω - αλλά περιέργως ποτέ δεν το ένιωσα στο δέρμα μου, όπως έχω νιώσει άλλα βιβλία. Σαν να μην με έπεισε ποτέ. Τι να πω. Ίσως να είμαι ιπποπόταμος. Για τον Κοέλιο, δηλαδή, να είμαι ιπποπόταμος. Γιατί συνήθως δεν χρειάζομαι πάνω από τριάντα δευτερόλεπτα στο ζάπινγκ για να συγκινηθώ για "το αρκουδάκι που έχασε τη μαμά του" και λοιπά.