ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Οι φωτογραφίες με τα "άρρωστα" ανθρώπινα όργανα στα πακέτα των τσιγάρων δεν έχουν αντίκτυπο στους έφηβους καπνιστές

Οι φωτογραφίες με τα "άρρωστα" ανθρώπινα όργανα στα πακέτα των τσιγάρων δεν έχουν αντίκτυπο στους έφηβους καπνιστές Facebook Twitter
10

Οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα τις οποίες συνοδεύουν φωτογραφίες από όργανα που "νοσούν" έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στους έφηβους καπνιστές, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η Βρετανία υιοθέτησε την εμφάνιση αυτών των φωτογραφιών στα πακέτα των τσιγάρων το 2008.


Ωστόσο, μελέτη του πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, στην οποία συμμετείχαν 2.800 παιδιά, διαπίστωσε ότι οι φωτογραφίες δεν επηρέασαν σχεδόν καθόλου τους καπνιστές ηλικίας 11 με 16 ετών.

Είχαν, παρ' όλα αυτά αντίκτυπο στους μη καπνιστές και σε εκείνους που πειραματίζονταν.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Tobacco Control, εξέτασε τα δεδομένα της ένωσης Youth Tobacco Policy Survey πριν και μετά την εμφάνιση των εικόνων. Πριν από την προβολή των εικόνων στα πακέτα τσιγάρων υπήρχαν μόνο προειδοποιήσεις για την υγεία.

Από τα 2.800 παιδιά που ρωτήθηκαν, ένα στα 10 ήταν καπνιστής, ενώ τα υπόλοιπα ήταν είτε μη καπνιστές, είτε μόλις είχαν αρχίσει να πειραματίζονται με το κάπνισμα.

Ενώ το ποσοστό των νεαρών που έκριναν ότι οι προειδοποιήσεις αρκούσαν για να τους αποτρέψουν από το κάπνισμα αυξήθηκε ύστερα από την παρουσίαση των σοκαριστικών φωτογραφιών, τόσο μεταξύ των μη καπνιστών όσο και μεταξύ εκείνων που δοκίμαζαν να καπνίσουν, ο αριθμός των καπνιστών που αποθαρρύνθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος--από το 13% ανήλθε σε μόλις 14%.

Ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Κρόφορντ Μούντι δήλωσε ότι ενώ είναι απογοητευτικό ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν αντίκτυπο στους καπνιστές, η αύξηση του αριθμού των μη καπνιστών κι εκείνων που δοκιμάζουν το κάπνισμα οι οποίοι επηρεάστηκαν είναι ένα "πολύ θετικό" στοιχείο. Πάντως, όπως επισημαίνει, υπάρχει κίνδυνος οι καταναλωτές να "αποκτήσουν ανοσία" καθώς οι εικόνες και οι γραπτές προειδοποιήσεις δεν έχουν αλλάξει από τότε που εμφανίστηκαν, το 2003 και το 2008 αντίστοιχα.

10

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί πολλά μη διαβητικά άτομα φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

6 σχόλια
Ναι, βέβαια· τώρα που την οικονομία δεν την κινούν οι καπνοβιομηχανίες, τους πήρε ο πόνος· τόσες δεκαετίες όμως... γαργάρα!Επίσης, γιατί δε βάζουν καμία ανάλογη φωτο στα ράφια των σουπερμάρκετ στα μεταλλαγμένα και γενετικά τροποποιημένα;
Γιατί -γενετικά τροποποιημένα δεν υπάρχουν στην Ευρώπη-δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη (τουλάχιστον όχι μέχρι την στιγμή που μιλάμε) πως τα γενετικά τροποποιημένα προκαλούν ζημιές στην υγεία.
Μια μεγάλη διαφορά: δεν σαπίζουν τα συκώτια όλων όσων πίνουν αλκοόλΓια την ακρίβεια ένα διό ποτηράκια όχι μόνο δεν προκαλούν εθισμό άλλα έχουν και ευεργετική συμβολή στην υγεία του πότη. Βέβαια οι υπερβολές στα πακέτα των τσιγάρων δεν προσφέρουν κάτι. Το αντίθετο μάλιστα. Τα πνευμόνια του μέσου καπνιστή θα μαυρίσουν και είναι σίγουρο πως θα προκύψουν προβλήματα εξαιτίας της συνήθειας του ωστόσο ούτε τα πόδια του θα σαπίσουν αλλά ούτε και θα τυφλωθεί.