ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Οι φωτογραφίες με τα "άρρωστα" ανθρώπινα όργανα στα πακέτα των τσιγάρων δεν έχουν αντίκτυπο στους έφηβους καπνιστές

Οι φωτογραφίες με τα "άρρωστα" ανθρώπινα όργανα στα πακέτα των τσιγάρων δεν έχουν αντίκτυπο στους έφηβους καπνιστές Facebook Twitter
10

Οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα τις οποίες συνοδεύουν φωτογραφίες από όργανα που "νοσούν" έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στους έφηβους καπνιστές, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η Βρετανία υιοθέτησε την εμφάνιση αυτών των φωτογραφιών στα πακέτα των τσιγάρων το 2008.


Ωστόσο, μελέτη του πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, στην οποία συμμετείχαν 2.800 παιδιά, διαπίστωσε ότι οι φωτογραφίες δεν επηρέασαν σχεδόν καθόλου τους καπνιστές ηλικίας 11 με 16 ετών.

Είχαν, παρ' όλα αυτά αντίκτυπο στους μη καπνιστές και σε εκείνους που πειραματίζονταν.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Tobacco Control, εξέτασε τα δεδομένα της ένωσης Youth Tobacco Policy Survey πριν και μετά την εμφάνιση των εικόνων. Πριν από την προβολή των εικόνων στα πακέτα τσιγάρων υπήρχαν μόνο προειδοποιήσεις για την υγεία.

Από τα 2.800 παιδιά που ρωτήθηκαν, ένα στα 10 ήταν καπνιστής, ενώ τα υπόλοιπα ήταν είτε μη καπνιστές, είτε μόλις είχαν αρχίσει να πειραματίζονται με το κάπνισμα.

Ενώ το ποσοστό των νεαρών που έκριναν ότι οι προειδοποιήσεις αρκούσαν για να τους αποτρέψουν από το κάπνισμα αυξήθηκε ύστερα από την παρουσίαση των σοκαριστικών φωτογραφιών, τόσο μεταξύ των μη καπνιστών όσο και μεταξύ εκείνων που δοκίμαζαν να καπνίσουν, ο αριθμός των καπνιστών που αποθαρρύνθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος--από το 13% ανήλθε σε μόλις 14%.

Ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Κρόφορντ Μούντι δήλωσε ότι ενώ είναι απογοητευτικό ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν αντίκτυπο στους καπνιστές, η αύξηση του αριθμού των μη καπνιστών κι εκείνων που δοκιμάζουν το κάπνισμα οι οποίοι επηρεάστηκαν είναι ένα "πολύ θετικό" στοιχείο. Πάντως, όπως επισημαίνει, υπάρχει κίνδυνος οι καταναλωτές να "αποκτήσουν ανοσία" καθώς οι εικόνες και οι γραπτές προειδοποιήσεις δεν έχουν αλλάξει από τότε που εμφανίστηκαν, το 2003 και το 2008 αντίστοιχα.

10

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Living / Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Πριν από σαράντα χρόνια, ο μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής με το εντυπωσιακό παράστημα και τις ριζοσπαστικές πεποιθήσεις ήταν από τους πρωταγωνιστές του κινήματος για την μετάβαση της Βραζιλίας από τη χούντα στη δημοκρατία.
THE LIFO TEAM
Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

σχόλια

6 σχόλια
Ναι, βέβαια· τώρα που την οικονομία δεν την κινούν οι καπνοβιομηχανίες, τους πήρε ο πόνος· τόσες δεκαετίες όμως... γαργάρα!Επίσης, γιατί δε βάζουν καμία ανάλογη φωτο στα ράφια των σουπερμάρκετ στα μεταλλαγμένα και γενετικά τροποποιημένα;
Γιατί -γενετικά τροποποιημένα δεν υπάρχουν στην Ευρώπη-δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη (τουλάχιστον όχι μέχρι την στιγμή που μιλάμε) πως τα γενετικά τροποποιημένα προκαλούν ζημιές στην υγεία.
Μια μεγάλη διαφορά: δεν σαπίζουν τα συκώτια όλων όσων πίνουν αλκοόλΓια την ακρίβεια ένα διό ποτηράκια όχι μόνο δεν προκαλούν εθισμό άλλα έχουν και ευεργετική συμβολή στην υγεία του πότη. Βέβαια οι υπερβολές στα πακέτα των τσιγάρων δεν προσφέρουν κάτι. Το αντίθετο μάλιστα. Τα πνευμόνια του μέσου καπνιστή θα μαυρίσουν και είναι σίγουρο πως θα προκύψουν προβλήματα εξαιτίας της συνήθειας του ωστόσο ούτε τα πόδια του θα σαπίσουν αλλά ούτε και θα τυφλωθεί.