ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Τόνια Σωτηροπούλου σε καμπάνια για τα δικαιώματα των γκέι και το bullying

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Τόνια Σωτηροπούλου σε καμπάνια για τα δικαιώματα των γκέι και το bullying Facebook Twitter
6


 

[Από τον Αλέξανδρο Διακοσάββα]

Η Γλυφάδα, το Λονδίνο, ο Τζέιμς Μποντ, το μόντελινγκ, η περιβόητη και τόσο κλισέ «διεθνής καριέρα»... Από μία Ελληνίδα ηθοποιό που έχει τα παραπάνω στο βιογραφικό της, δεν περίμενες εύκολα τόσο μεγάλη ευαισθησία σε θέματα όπως τα δικαιώματα των γκέι ή το bullying, ή έστω θα μπορούσες να πεις με ευκολία ότι «ακολουθεί τη μόδα», μιας και τα δύο αυτά ζητήματα είναι φλέγοντα και προκαλούν μεγάλο buzz. Η Τόνια Σωτηροπούλου όμως είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση.

Τα βίντεο ήταν δική της ιδέα. Έχοντας πάρα πολλούς γκέι φίλους και φίλες, συχνάζει στο Sodade2 κάθε φορά που βρίσκεται στην Ελλάδα, οπότε ένα από αυτά τα βράδια, το κόνσεπτ έπεσε στο τραπέζι σε μία συζήτηση με τη Φώφη Τσεσμελή και τον Κωνσταντίνο Κ. «Οποιοδήποτε θέμα θίγει τους γκέι και τα δικαιώματά τους, θίγει και μένα προσωπικά», μου λέει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί της. «Έχοντας ζήσει στο Λονδίνο τα τελευταία 5 χρόνια, βιώνω μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Εκεί, κάθε διαφορετικότητα είναι απόλυτα φυσιολογική και αποδεκτή, οι μειονότητες ευνοούνται αφού αποτελούν πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις για όποιον δεν τους σέβεται.»

Η Τόνια έχει άποψη γύρω από το ζήτημα και μάλιστα εμπεριστατωμένη, την οποία στηρίζει με θέρμη, μιας και βασίζεται σε προσωπικά βιώματα. «Μεγάλωσα στη Γλυφάδα, σε μία μεσοαστική οικογένεια. Στην εφηβεία μου, περιβαλλόμουν από νεόπλουτους, οι οποίοι δεν δίσταζαν να μου κάνουν bullying με κάθε ευκαιρία, επειδή δεν φορούσα γυαλιά Chanel και δεν κρατούσα τσάντα Louis Vuitton. Αναγκάστηκα να αλλάξω τρία σχολεία. Το έχω βιώσει το bullying σε αυτή του την ιδιότυπη μορφή», μου εξομολογείται με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

 

Τι θα ήθελε όμως να πει η ίδια, ως ένα άτομο που κατάφερε να ξεπεράσει αυτές τις άβολες καταστάσεις και να ξεχωρίσει επαγγελματικά στον αδηφάγο κόσμο της showbiz; «Τα παιδιά που νιώθουν διαφορετικά και η καθημερινότητά τους είναι δύσκολη δεν πρέπει να πέφτουν στην παγίδα της στιγμής. Η αυτοβελτίωση είναι το παν, οφείλουν να σκέφτονται το μέλλον τους και πώς θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι με βάση τις ιδιαίτερες ικανότητες και επιλογές τους. Να μην τους κυριεύει ο φόβος, ό,τι κάνουν να το κάνουν με πάθος και αγάπη, ακόμα και όταν νιώθουν ότι δεν τους καταλαβαίνει κανείς.»

Κάπως έτσι μάλλον λειτούργησε και η ίδια και κατάφερε να αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο ελπιδοφόρο εξαγώγιμο «προϊόν» μας. Μετά τη σύντομη εμφάνισή της στο πλευρό του Ντάνιελ Κρεγκ στο Skyfall και τη συμμετοχή της στην ανεξάρτητη ταινία τρόμου Berberian Sound Studio, το πρόγραμμά της Τόνιας είναι ιδιαίτερα φορτωμένο. Συμμετείχε στα γυρίσματα μιας νέας σειρά της Warner Bros για λογαριασμό του CW (The Selection), βρέθηκε στη Βουδαπέστη για τον νέο Ηρακλή του Μπρετ Ράτνερ, που θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες το καλοκαίρι του 2014, ενώ το Σεπτέμβριο φεύγει για Παρίσι, για μία ακόμη ταινία. Προσπαθεί να ασχολείται με πράγματα που της κινούν το ενδιαφέρον, είτε πρόκειται για blockbusters είτε για ανεξάρτητα πρότζεκτ καλλιτεχνικού προφίλ και ελπίζει η ιδέα της για τα καλαίσθητα βίντεο που γύρισε με το team του Sodade2 να «έχουν έστω να πουν κάτι», ώστε τα πράγματα βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

*There Is A Ghost/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / *There Is A Ghost/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Τέσσερις queer αφηγήσεις που ξεκινούν από τη μουσική αλλά μιλούν για κάτι πιο βαθύ: το παιδί που χόρευε μπροστά στην τηλεόραση, την επιθυμία που δεν χωράει πουθενά, το τραύμα που παίρνει χρώμα. Η Kylie, η Τζένη Βάνου και η ANOHNI σαν φαντάσματα που μας στοίχειωσαν για να μας σώσουν, και τρεις νέες σπίθες – Cole Escola, Sondiaze, Koplje – που μας θυμίζουν γιατί το queer δεν ήταν ποτέ “ασφαλές”.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Χαλάρωσε, να το κάνεις/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Όαση / *Χαλάρωσε, να το κάνεις/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από σήμερα η ΟΑΣΗ αλλάζει μορφή. Δεν είναι πια blog. Είναι επιδερμίδα με μνήμη· ένα σημείο πάνω στον ψηφιακό χάρτη όπου η queer φωνή δεν λογοκρίνεται, δεν περνάει από φίλτρο, και δεν χρειάζεται να αποδείξει πως υπάρχει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Tο νέο (παλιό) πρόσωπο του cruising – Μια βόλτα στους γκέι στάβλους της Αθήνας

Lgbtqi+ / Tο νέο (παλιό) πρόσωπο του cruising – Μια βόλτα στους γκέι στάβλους της Αθήνας

Στη σάουνα της M. Αλεξάνδρου στο Γκάζι ορδές ανδρών επιδίδονται, μέσα στα σκοτάδια, σε αυτά που πλέον μπορούν να κάνουν και στο φως. Δυο φίλοι μας, γκέι άνδρες, κρατάνε ημερολόγιο απ’ την τελευταία τους επίσκεψη.
THE LIFO TEAM
«Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

Lgbtqi+ / «Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

Μια βραδιά στα καλλιστεία Miss Hellas Drag Pageant 2025, εκεί όπου το ταλέντο, το γκλίτερ, το χιούμορ και οι out of the box εμφανίσεις περισσεύουν − και βιώσαμε στην πράξη πώς είναι όταν η διαφορετικότητα όχι απλώς γίνεται αποδεκτή, αλλά γιορτάζεται με ενθουσιασμό.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τέρψη, τακούνι ή φλατ;

Lgbtqi+ / Η Τερψιχόρη δεν θέλει να την στενεύουν άλλο τα παπούτσια της

Στα 22 της η Τερψιχόρη ψάχνει παπούτσια που θα χωράνε την καριέρα ενός μοντέλου, τη μετανάστευση, την τρανς ταυτότητα και την καθημερινότητά της. Της αρέσει να περπατάει σε ψηλά τακούνια όπως και να πέφτει, αλλά μόνο για να κάνει dip στο voguing.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
chem sex

Lgbtqi+ / Είναι το chemsex η νέα μεγάλη απειλή για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

Τι ακριβώς είναι το chemsex, γιατί παραμένει ταμπού ακόμα και μέσα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και γιατί έχει συνδεθεί μαζί της; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και γιατί η δαιμονοποίηση δεν είναι λύση; Ειδικοί από τον χώρο της υγείας μιλούν στη LIFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Τα κείμενα που συνοδεύουν τα βίντεο είναι έως και περιττά.Σημασία-θεωρώ-δεν έχει καν το ποιά είναι η Τώνια Σωτηροπούλου,αλλά η κίνηση καθ'αυτή "μιλάει" από μόνη της.Αυτό το "στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο" μου τρυπάει ακόμα τα αφτιά.
εμ πως να υπαρξει στοιχειο οταν για να καταγγειλεις ενα γεγονος μπορεις να πας μονο στην αστυνομια, η οποια ειναι το κατεξοχην ομοφοβικο κρατικο οργανο και το πιο πιθανο ειναι να μην ασχοληθει καν...
Την είχα τη κοπέλα καλεσμένη στην εκπομπή του Κωστόπουλου και μου έκανε εντύπωση οτι δε μάσαγε με τις σεξιστικές μαλακιούλες του Πετράν. Κυρίως Μπράβο για τη πρωτοβουλία.