ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Αυτός είναι ο πραγματικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων

Αυτός είναι ο πραγματικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων Facebook Twitter
16

Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος μέτρησε μέχρις ενός τους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας, οι οποίοι καταγράφονται πλέον αναλυτικά στον ιστότοπο του υπουργείου Διοικητικής μεταρρύθμισης, ο οποίος εγκαινιάστηκε χθες ( http://apografi>. yap.gov.gr).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι και συμβασιούχοι ανέρχονται σε 614.053.  Οι εκπαιδευτικοί είναι οι περισσότεροι, ενώ ο συνολικός πληθυσμός των δημόσιων υπαλλήλων μειώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας τον περασμένο Ιούνιο στους 618.709. Εάν όμως, υπολογισθούν οι αποχωρήσεις μέσα στον Ιούλιο, ο τελικός αριθμός έφθασε χθες τις 614.053. Από αυτούς δεν έχουν εξαιρεθεί όσοι έχουν τεθεί σε αργία, σε καθεστώς κινητικότητας ή όσοι πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, σήμερα, στην Καθημερινή:

Κατά 14.937 άτομα έχει μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Από τους 618.709 δημοσίους υπαλλήλους, οι 184.292 ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώ στους υπαλλήλους του μετρήθηκαν και εκείνοι του υπ. Πολιτισμού που αυτονομήθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα είναι καθηγητές σε σχολεία ή σε διοικητικές θέσεις. Στον αντίποδα, μόλις 97 δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται σε κυβερνητικούς-πολιτειακούς φορείς.

Τα υπουργεία και οι δημόσιοι φορείς έχουν τη μερίδια του λέοντος (513.041 υπάλληλοι) και ακολουθούν οι ΟΤΑ με 92.596 υπαλλήλους.

Οι περισσότεροι (231.608 στους 614.053) είναι μεταξύ 40 και 49 ετών, ενώ υπερτερούν οι άνδρες των γυναικών (328.185 έναντι 285.868).

Οι 249.085, δηλαδή οι τέσσερις στους δέκα (ακριβές ποσοστό 40,5%), έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ οι 216.579 (35,2%) είναι απόφοιτοι Γυμνασίου ή Λυκείου.

Υπάρχει ανισομερής κατανομή του προσωπικού σε κάθε φορέα, με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης. Έτσι στα υπουργεία και στους δημόσιους φορείς υπερτερούν οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης (οι 276.510 από τους 513.041).

• Στον αντίποδα οι δύο στους τρεις εργαζόμενους στους ΟΤΑ είναι απόφοιτοι Γυμνασίου ή Λυκείου. Συγκεκριμένα, οι 61.394 από τους 92.596 (ακριβές ποσοστό 66,3%).

• Η συντριπτική πλειονότητα (οι 613.400 στους 614.053) δήλωσαν ότι γνωρίζουν να χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή.

• Η γνώση Η/Υ θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ στην εποχή μας, όμως απορία προκαλούν οι απαντήσεις σε επιμέρους σχετικές ερωτήσεις. Από τους 613.400 το 38,3% (235.412) ξέρει να επεξεργάζεται ηλεκτρονικά ένα κείμενο, το 38,2% (234.357) χειρίζεται το Διαδίκτυο και το 35% δήλωσε ότι ξέρει να χειρίζεται το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο,

• Ως προς τις ξένες γλώσσες, οι περισσότεροι ξέρουν αγγλικά (146.169) πολύ λιγότεροι γαλλικά (30.781) και 19.142 μιλούν γερμανικά.

16

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει ο συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

Ελλάδα / Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

«Σκοτώνεις 104; Πλημμέλημα και πας σπίτι σου με 10 ευρώ την ημέρα» σχολιάζει συγγενής θύματος στο Μάτι που προσήχθη αφού πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο με το άκουσμα της απόφασης
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Επειδή εργάζομαι σε φορέα που μας είπαν ότι πλέον είναι δημόσιος..(είμασταν μέχρι πριν από λίγο σε αυτό το περίεργο status των ΑΕ του δημοσίου), μπήκαμε και στο Ενιαίο μισθολόγιο (για τα δικά μας δεδομένα η μέση μείωση ήταν 10%, γιατί δεν παίρναμε τρελά λεφτά ποτε!!!!) και η εταιρία έχει να πάρει λεφτά από τον κρατικό προυπολογισμό πάνω από 15 χρόνια.. Πληρωνόμαστε από τους πελάτες, αν δεν πληρώσουν μένουμε απλήρωτοι!!!! (έγινε κι αυτό) Μας έβαλαν στις εφημερίδες σε κάτι λίστες ότι εμείς βάλαμε μέσα τον κρατικό προυπολογισμό (!!!!!!!) και η ερώτηση μου είναι η εξής: Μέσα σε αυτούς τους 614 χιλιάδες και κάτι, μας έβαλαν κι εμας?
Μετατάχθηκα από κινητικότητα-διαθεσιμότητα πρόσφατα σε φορέα του Υπ.Εργασίας. "Λοιπό" θεωρούμαστε και οι ΙΔΑΧ γιατί δεν είμαστε μόνιμοι!Το να γνωρίζεις Η/Υ είναι άχρηστο γιατί, πολύ απλά Η/Υ χρειάζεται μόνο το πρωτόκολλο, κι αυτοί που ελέγχουν τους ασφαλισμένους. Δλδ 3 άτομα. Ολα τα υπόλοιπα γίνονται στο χέρι Α-ΠΟ-ΚΛΕΙ-ΣΤΙ-ΚΑ!!!!! Την δεύτερη μέρα λοιπόν που παρουσιάστηκα εκεί, γράφοντας μια αίτησή μου, για να την στείλω κάπου και χρησιμοποιώντας "τυφλό σύστημα" νόμιζαν ότι είμαι εξωγήινος... για τα αγγλικά δεν το συζητώ καν, αφού αυτοί που είναι κυρίως άσχετοι, αγενείς κλπ κλπ είναι οι ΜΟΝΙΜΟΙ που δεν τους αγγίζει τίποτα απολύτως και κανένα καθεστώς! Μιλάνε με τον χειρότερο τρόπο, δεν έχουν την στοιχειώδη ευγένεια, μπαινογβαίνουν όποτε τους καπνίσει και θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο...
Μια συντομη και εμπεριστατωμενη στατιστικη αναλυση των σχολιων και των αντιστοιχων "ενδιαφεροντων" (η οποια οπως παντα δεν επιδεχεται ουδεμιας αμφισβητησης) μας δειχνει οτι η Lifo διαβαζεται κατα κυριο λογο απο δημοσιους υπαλληλους. Τωρα που ξερετε το κοινο σας μπορειτε να τους διαφημισετε ρουσφετακια, online πασιεντζες κλπ κλπ
Συμπέρασμα: Τρία χρόνια τώρα παιδεύεται όλος ο κόσμος κατά κύριο λόγο για το δημόσιο... Ακόμα να γίνει αυτή η ριμάδα η εκκαθάριση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων έχουν ανώτατη εκπαίδευση. Επιτέλους να μπει νέο αίμα στο δημόσιο! Τόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσουν αυτούς που δουλεύουν από τους σκάρτους; Για πόσο καιρό θα πρέπει να χαϊδεύουμε τη γενιά που μας έφερε σ'αυτό το χάλι;;; Έλεος με τους δημόσιους, αρκετά.
Στους παραπάνω αριθμούς έχουν συμπεριληφθεί οι δ.υ του ευρύτερου δημοσίου τομέα και οι υπάλληλοι των "υπηρεσιών" και "οργανισμών" που δεν έχουν κανένα απολύτως αντικείμενο; Ε;
Λοιπόν, υπάρχουν φαίνεται δύο κατηγορίες υπαλλήλων. Η πρώτη λέγεται «Τακτικό Προσωπικό (Μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου)» και η δεύτερη ονομάζεται «Λοιπό προσωπικό Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου». Ο αριθμός 614053 είναι αυτός του «Τακτικού Προσωπικού». Το «Λοιπό προσωπικό» φθάνει τους 68656 υπαλλήλους. Άθροισμα: 682079. Από το «Λοιπό προσωπικό», οι μισοί είναι στους ΟΤΑ κι οι υπόλοιποι στα Υπουργεία και τους «δημόσιους φορείς».> Οι περισσότεροι (231.608 στους 614.053) είναι μεταξύ 40 και 49 ετών,Δεν είναι «οι περισσότεροι», αλλά η σχετικά πλειοψηφούσα ηλικιακή ομάδα.
Πάλι δεν μαθαίνουμε όλη την αλήθεια. Επιπλέον ο τρόπος που παρουσιάζεται η είδηση προσπαθεί να μας πείσει ότι έχουμε ένα σχετικά μικρο δημόσιο και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να το μειώσει!!Στην πραγματικότητα εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των μισθοδοτούμενων (εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχων) του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.Γνωρίζουμε βέβαια κάτι λίγα.Ο στενός δημόσιος τομέας αποτελείται από 614.063(τακτικό προσωπικό) + 68.656(λοιπό προσωπικό) + 449.341 συνταξιούχους!!!!Δηλαδή ο στενός δημόσιος τομεας αποτελείται από 1.159.060 υπάλληλους (ενεργούς και συνταξιούχους)!! Το κονδύλι μόνο για την μισθοδοσία και συντάξεις (χωρίς να περιλαμβάνονται οι πλασματικές υπερωριες, πλασματικά εκτός έδρας κτλ) ανέρχεται στα 20,26 δις (για το 2012) και μάλιστα προσωρινά στοιχεία!!! (Έχοντας μειωθεί από το 2009 που ήταν 25 δις μόλις κατά 20%!! Τη ίδια τριετία ο ιδιωτικός τομεας καταστράφηκες με 1,5 εκατομμύρια άνεργους και με μειώσεις μισθών πολλές φορές πάνω από 40% - 50%). Και φυσικά δεν έχουμε ιδέα για τον αριθμο των μισθοδοτούμενων του ευρύτερου δημοσίου τομέα (εν ενεργεία και συνταξιουχων).Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμο υπάλληλων/συνταξιούχων των ΔΕΚΟ (εδώ ούτε καν τον αριθμο των ΔΕΚΟ δεν ξέρουμε), των δημοτικών επιχειρήσεων (μόνο ο δήμος Αθηναίων έχει 11 δημοτικές επιχειρησεις) αλλά και των Νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ούτε φυσικα τον αριθμό των ΝΠΙΔ γνωρίζουμε!!). Με λίγα λόγια δεν έχουμε ιδέα πόσοι πραγματικά σιτίζονται από τον δύστυχο και ολότελα κατεστραμμένο ιδιωτικό τομέα που καλείται να πεθάνει για να μην πειραχτεί η ιερή αγελάδα του στενού/ευρυτερου δημοσίου.
Χωρίς καμία πρόθεση να "τσουβαλιάσω", διότι είμαι σίγουρη πως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις σε αυτό που θέλω να αναφέρω, θα ήθελα να σχολιάσω τα "προσόντα" αυτων των ανθρώπων. Λαμβάνοντας υπόψιν ένα υποθετικό ποσοστό θέσεων εργασίας που τα απαιτούμενα προσόντα είναι ελάχιστα, με εκπλήσσουν, και σε κοιμωνικό επίπεδο, τα νανο-ποσοστά που εμφανίζονται στους Η/Υ και στις ξένες γλώσσες. Και δεν λέω οτι τα προσόντα είναι λίγα, είμαι σίγουρη πως οι τρείς αυτές βασικές λειτουργίες υπερκαλύπτουν τις ανάγκες ενός εργαζόμενου σε μία βασική θέση, αλλά το ποσοστό των εργαζομένων που κατέχουν έστω αυτά τα βασικά είναι αστείο. Απ´ότι ειδα, στην πλειοψηφία τους οι Δ/Υ είναι άνθρωποι γύρω στα σαράντα οπότε κανένας λόγος δεν έρχεται στο μυαλό μου που να διλαιολογεί την έλλειψη αυτή πέραν απο την απάθεια και την έλλειψη ενδιαφέροντος απο μέρους τους, αλλά κ την έλλειψη κινήτρου που δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε χρηματική επιβράβευση (βλ. Επίδομα πλυσίματος χεριών) αλλά σε απαραίτητη προυπόθεση πρόσληψης με προ-προσληψιακό (ας γίνει κι αυτό δόκιμος όρος) έλεγχο του επιπέδου των γνώσεων αυτών σε κάθε ενδιαφερόμενο (κανονικό έλεγχο όμως αθτή τξ φορά και όχι έλεγχο τύπου: "ποιός έχει τον πιο δικτυωμένο νονό"). Λέω εγώ τώρα..Για τις ξένες γλώσσες πάλι. Σε μια χώρα που ανήκει σε μια Ένωση της οποίας τα σύνορα είναι ανοιχτά, επιτρέποντας την μετακίνηση των πληθυσμών όχι μόνο για διακοπές πλέον, αλλά και για εργασία ή εμπορικές συναλλαγές θα έπρεπε να είναι προσωπική ανάγκη η διεύρυνση των δυνατοτήτων επικοινωνίας. Όχι μόνο για να εξυπηρετήσει κάποιος τους "εισαγόμενους" συνανθρώπους, αλλά κ για να μπορεί ο ίδιος να "κινηθεί" με μεγαλύτερη άνεση σ´έναν κόσσμο που δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά ούτε είναι και μόνον "Ελλάδα".
"Οι 249.085, δηλαδή οι τέσσερις στους δέκα (ακριβές ποσοστό 40,5%), έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ οι 216.579 (35,2%) είναι απόφοιτοι Γυμνασίου ή Λυκείου. "Δηλαδη το 25% ειναι του δημοτικου??Σκιστους Σοιμπλε.
Δηλαδή όχι! αφού δεν παρατίθενται εδώ όλες οι πληφοροφορίες.Κατ'αρχάς όταν λένε "γυμνασίου" εννοούν την Υποχρεωτική Εκπαίδευση(ΥΕ) λόγω της 9ετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα από το 1964 και μετά(πλην χούντας που την έκανε 6ετή).Οι ΥΕ αντιστοιχούν σε 6.92% που μαζί με τους ΔΕ(28.38%) αθροίζονται από το συντάκτη ως 35.2% Λυκείου/Γυμνασίου.Οπότε οι παλιότεροι απόφοιτοι του δημοτικού είναι ενσωματωμένοι στην κατηγορία των ΥΕ αλλά πλέον δε θα΄ναι πολλοί.Επίσης υπάρχει ένα 9.65% που είναι απόφοιτοι ΤΕΙ(ΤΕ) δλδ ανώτατη εκπαίδευση αλλά όχι ΠΕ.11.11% "Ειδικών Θέσεων",3.26% "Άνευ κατηγορίας εκπ/σης" 0.14% "Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό(ΕΕΠ)", 0.01% χωρίς πληροφ.εκπ/σης κι έτσι βγαίνει το 100% ή αλλιώς 613.400.Σκίστον Σόιμπλε.Όύτε εξελόφυλλο δεν ξέρει να φτιάχνει!!
@ scissor_me_timbers 26.7.2013 | 11:40Έχεις επιφανειακή κατανόηση του θέματος. Και πολλοί που μένουν εκτός διαγωνισμών ΑΣΕΠ χρησιμοποιούν παρόμοια συλλογιστική για δημιουργία εντυπώσεων, χωρίς να έχουν καν διαβάσει τι χαρτιά ζητάει μια προκήρυξη.Ας το κάνουμε ταληράκια: Υπάρχει λόγος που το ΑΣΕΠ διαχωρίζει τις θέσεις σε ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ-ΥΕ (Πανεπιστημιακής-Τεχνολογικής-Δευτεροβάθμιας-Υποχρεωτικής Εκπ/σης) στις οποίες γίνονται δεκτά διαφορετικά κριτήρια.Π.χ. για μια θέση Υποχρεωτικής Εκπ/σης (ΥΕ) Θυρωρών-Νυχτοφυλάκων ή ΥΕ-Εργατών που δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις, τα κριτήρια κατάταξης -πέρα από το απολυτήριο γυμνασίου (ο βαθμός ΔΕΝ παίζει ρόλο)-, είναι καθαρά κοινωνικά.Π.χ. χρόνια ανεργίας, αριθμός τέκνων, χωρισμένοι γονείς κλπ. Ακόμα και αν καταθέσεις διδακτορικό για μια τέτοια θέση δε λαμβάνεται υπόψη. Αντίθετα το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης π.χ. ή η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ είναι προσόντα σε αυτή την κατηγορία.Ανάλογα για μια θέση ΔΕ-Δακτυλογράφων, μετράει κυρίως ο βαθμός ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ του Λυκείου, ενώ οι τίτλοι τριτοβάθμιας εκπ/σης είναι άσχετοι.Κοινώς άμα έχεις τα προσόντα διαγωνίζεσαι με τους υποψήφιους της κατηγορίας σου (οι πτυχιούχοι με τους πτυχιούχους κλπ και μάλιστα συγκεκριμένα πτυχία για συγκεκριμένες θέσεις, όπου μπορεί να έχεις μεταπτυχιακό, αλλά χάνεις τη θέση από έναν με διαδακτορικό κοκ)Αν δεν συνέβαινε αυτό, τότε οι πτυχιούχοι θα χρησιμοποιούσαν πάντα το πτυχίο τους σαν ...trump-card αποκλείοντας από τους διαγωνισμούς όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες!Επομένως πάντα θα υπάρχει το 25% που "ειναι του δημοτικου"(sic) ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ:Διότι δεν χρειάζεται, αλλά ούτε μπορούν, και ούτε θέλουν όλοι να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια.Ελπίζω να το κατάλαβες.ΥΓ. Και κάτι τελευταίο, που δεν αφορά εσένα, αλλά με την ευκαιρία: Αν υπαινίσσεται κάποιος ότι σε διαγωνισμούς που ελέγχονται από το ΑΣΕΠ, υπάρχουν απόφοιτοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που κατέλαβαν με δόλια μέσα θέσεις ανώτερης κατηγορίας (ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ), και μάλιστα με γενικευμένες πρακτικές, αυτό είναι μια πολύ σοβαρή κατηγορία κατά του ΑΣΕΠ, που φαντάζομαι οποιοσδήποτε είχε έννομο συμφέρον (έμενε εκτός διαγωνισμών λόγω ρουσφετιών) θα είχε κυνηγήσει μέσω δικαστηρίων, αντί να κάθεται και να συνομωσιολογεί για μέσα και ρουσφετια "που του φάγανε τη θέση".