Απώλειες 237 εκατ. από την εξίσωση του φόρου στα καύσιμα

Απώλειες 237 εκατ. από την εξίσωση του φόρου στα καύσιμα Facebook Twitter
2

Απώλεια εσόδων είχε το δημόσιο, λόγω του μέτρου της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων από την εξίσωση μεταξύ των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ήταν μόλις 102 εκατ. ευρώ. Όμως η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά τη φετινή σεζόν από τα 1.833.800.000 λίτρα το περυσινό πεντάμηνο σε μόλις 567.634.000 λίτρα φέτος (-68,7%).

Αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης στην κατανάλωση ήταν η μείωση των εσόδων από ΦΠΑ, κατά 175,51 εκατ. ευρώ, έναντι 432,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για μείωση 257,39 εκατ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 82 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης.

Αθροιστικά δημιουργήθηκε μια τρύπα ύψους 340 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία, αφαιρώντας τα 102 εκατ. ευρώ της αύξησης στα έσοδα λόγω ΕΦΚ, προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφαίος οικονομολόγος «βλέπει» επικείμενη ύφεση: Ποιους τρεις παράγοντες παρακολουθεί

Οικονομία / Κορυφαίος οικονομολόγος «βλέπει» επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ: Ποιους τρεις παράγοντες παρακολουθεί

Ο οικονομολόγος Μαρκ Ζάντι προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος ύφεσης, εξηγώντας ποιοι δείκτες απασχόλησης θα επιβεβαιώσουν την επιβράδυνση
LIFO NEWSROOM
Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM