"Δεν ήξερα τι είναι ο Χίτλερ, η Χρυσή Αυγή, η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου"

Facebook Twitter
46

 

 

 

Αποσπάσματα από την τελευταία συνέντευξη του Γιώργου Κατίδη στο περιοδικό «People»:

 

Για τον πανηγυρισμό: "Ο λόγος που έκανα τον χαιρετισμό ήταν για να σηκωθεί ο κόσμος όρθιος. Σαν να έλεγα ''έβαλα το γκολ που σώζει την ΑΕΚ και σηκωθείτε όρθιοι για μένα". Δεν ήξερα, όμως, τι σήμαινε αυτή η κίνηση. Την είχα ξαναδεί σε αστεία βιντεάκια στο youtube, όπως την έχουν δει όλα τα παιδιά στην ηλικία μου."

Για τον αν ήξερε τη Χρυσή Αυγή: "Οχι! Δεν είχα καμία σχέση με την πολιτική. Και τώρα που έπαθα και έμαθα, προσπάθησα να παρακολουθήσω τα πολιτικά δρώμενα. Αυτό που βλέπω ότι κάνει η Χρυσή Αυγή είναι ότι προσπαθεί με τη βία να διώξει από την Ελλάδα όσους δεν είναι Έλληνες. Υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες φταίνε για όλα. Ενώ δεν είναι έτσι."

Για το αν ήξερε τον Χίτλερ: "Ακούγεται σαν δικαιολογία, αλλά απολύτως ειλικρινά δεν ήξερα καν ποιος είναι ο Χίτλερ. Μέχρι να να συνέβη το περιστατικό, πίστευα ότι η 28η Οκτωβρίου ήταν απλά μια μέρα που δεν είχα μάθημα. Όπως και η 25η Μαρτίου. Αυτές ήταν οι μέρες που δεν θα χρειαζόταν να δικαιολογήσω τις απουσίες μου, δεν θα χρειαζόταν να ξυπνήσω να πάω σχολείο. Τώρα έμαθα με σκληρό τρόπο, αλλά έμαθα."

 

Ένα σχόλιο

 

Στα 90s η εικόνα που είχαμε για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ήταν η εξής: «Τύποι που χρειαζόταν απλά να ξέρουν να κλωτσούν σωστά μπάλα και να βάζουν το γκολ. Λαϊκά παιδιά που κατάφεραν με το ταλέντο τους να κερδίσουν χρήμα και γκόμενες». Τα υπόλοιπα ήταν περιττά. Τι σημασία είχε που οι περισσότεροι από αυτούς ακόμα και όταν άνοιγαν το στόμα τους να μιλήσουν έστω για θέματα ποδοσφαίρου, δεν μπορούσαν να συντάξουν σωστά μια πρόταση; Η κοινωνία απαιτούσε από τον ποδοσφαιριστή να ξέρει να παίζει μπάλα και όχι να μιλάει. Και φυσικά όποιος θα τολμούσε να στριμώξει ένα ποδοσφαιριστή με ερωτήσεις που ξέφευγαν από τα αθλητικά, κοινωνία και lifestyle τύπος τον τοποθετούσαν στους κομπλεξικούς. Ήταν οι ιερότερες αγελάδες του συστήματος. Έτσι και τους πείραζες όλοι σου την έπεφταν.

Αυτή την αντίληψη και τα παραδείγματα ποδοσφαιριστών του παρελθόντος προσπάθησε να μιμηθεί ο Κατίδης. Λειτούργησε και αυτός όπως οι παλαιότεροι: «Σημασία για ένα ποδοσφαιριστή έχει να παίζει καλά και να βάζει το γκολ. Σημασία έχει να βγάλει γρήγορα χρήμα, γκόμενες και αμάξια. Τα υπόλοιπα είναι περιττά. Αυτό θέλει η κοινωνία. Και όπως λέει και ο 50 Cent «get rich or die tryin». Ας τον κάνω ένα tatoo». Μόνο που ξέχασε κάτι: Δεν έχουμε 90s. Τα πάντα έχουν αλλάξει και έχουν έρθει τα πάνω κάτω.

Πιστεύω ότι σχεδόν σε όλα λέει αλήθεια. Ζούσε μέσα στην προστατευόμενη φούσκα που χτίζουν γύρω του οι ιαχές του πλήθους στην κερκίδα. Ένα μικρό τσιμπιματάκι και «τσαφ» η φούσκα έσκασε στα μούτρα του. Ο Κατίδης είναι είκοσι και εξακολουθεί να αποκαλεί τον εαυτό του παιδί. «Όλα τα παιδιά της γενιάς μου βλέπουν αστεία βιντεάκια στο youtube» λέει σε μια ηλικία που άλλοι είναι στο δρόμο, ανησυχούν για το μέλλον του κόσμου οργανώνοντας ομάδες, αισθάνονται ένα κύμα να αναβλύζει από μέσα τους και να τους πνίγει το λαιμό, εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτό το σύστημα που έχτισαν παλαιότερες γενιές. Όμως υπάρχουν και οι άλλοι που κάθονται και «βλέπουν αυτά τα αστεία βιντεάκια και γελάνε». Τουλάχιστον ο ποδοσφαιριστής το παραδέχεται: Ανήκει σε αυτούς.

Έχω την εντύπωση ότι ο Κατίδης λειτούργησε τελικά όπως δεν πίστευα στην αρχή: Σαν τους συμμαθητές μου σε δημοτικό και γυμνάσιο που χάραζαν την σβάστικα στο θρανίο, έτσι, επειδή το είδαν κάπου. Χαζά και ανέμελα χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει.

«Θα με αποκαλούν φασίστα αν μείνω στην Ελλάδα, ότι και να κάνω στο γήπεδο» λέει σε κάποιο σημείο της συνέντευξης γνωστοποιώντας την προσπάθεια του να βρει ομάδα στο εξωτερικό. Έχει δίκιο. Τέτοια λάθη δεν ξεχνιούνται. Στον ψηφιακό κόσμο, που ο Κατίδης είδε τα χαζά βιντεάκια, η εικόνα μένει. Και αναπαράγεται. Είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν όσοι κινούνται στο σταρ σίστεμ την εποχή της πληροφορίας: Τίποτα δεν ξεχνιέται. Όλα μένουν και χρησιμοποιούνται. Συνήθως εναντίον σου.

Τουλάχιστον ας είναι για τον ίδιο αυτός ο χαιρετισμός και ο χαιρετισμός στην παρατεταμένη παιδική του ηλικία. Γιατί δεν είναι παιδί.

Υ.Γ

Για αυτούς που τσουβαλιάζουν: Φυσικά δεν είναι ένα κείμενο υπεράσπισης της χειρονομίας του Κατίδη μέσα στο γήπεδο. Ούτε ένα κείμενο που αναζητεί ελαφρυντικά. Το ίντερνετ δεν (θα έπρεπε να) είναι δικαστήριο. Οι υπεύθυνοι που έπρεπε να βγάλουν απόφαση για τον ποδοσφαιριστή έβγαλαν. Αφορμή για το κείμενο είναι η αλλαγή της εποχής. Μιας εποχής που δεν θέλει κοιμισμένους. Ακόμα και αυτούς που περνάνε της ζωές τους με στόχο την ύλη και μόνο.

46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Κλάψης: «Μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα στοιχίσει σημαντικά στην Άγκυρα»

Διεθνή / Αντώνης Κλάψης: «Μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα στοιχίσει σημαντικά στην Άγκυρα»

Γιατί ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση και τι προμηνύει το εκλογικό αποτέλεσμα στα κατεχόμενα; Μιλά στη LiFO ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

20 σχόλια
Την ίδια στιγμή που μόνος του παραδέχεται ότι δεν ξέρει απολύτως τίποτα, έχει την αφέλεια( διά ναμην πω θράσος) να εκφέρη και άποψιν. Τόσο ελαφρύς, όσον ακριβώς υποκριτές αυτοί που τον τιμώρησαν.
εγω καπου τον πιστευω... το επιπεδο αυτων των ηλικιων μαζι και της δικιας μου ειναι για κλαματα. ελαχιστοι ηταν αυτοι που ανοιγαν βιβλιο, μετρημενοι στα δαχτυλα οσοι εψαχναν και πισω απο τα βιβλια. ενα μεγαλο ποσοστο ακομη θεωρει τον μεταξα σωτηρα τι αλλο να πουμε! για να μην αναφερουμε τα τραγικα ορθογραφικα λαθη γεγονος που τονιζει την αμορφωσια τους!
Παρά και τη δική μου δυσπιστία κατά πόσο αποτελεί υπερασπιστική γραμμή, θα αποτολμήσω τη σκέψη ότι τελικά, σε γενικές γραμμές, δεν απέχει και τόσο από την αλήθεια.Νομίζω ότι η διείσδυση της ΧΑ σε νεαρές ηλικίες οφείλεται στο αποκοίμισμα της μνήμης. Οι μνήμες από τα γεγονότα της Κατοχής αλλά ακόμη και την πιο πρόσφατη δικτατορία όντως ξεθώριασαν, οι σχετικοί εορτασμοί εκφυλίστηκαν σε φολκλόρ γιατί οι νεότεροι είχαν αυξημένοι απόσταση από τα γεγονότα, και εμείς οι "παλιότεροι" βολευτήκαμε και δεν νιώθαμε κάποια ζέση για τη διαδικασία που λέγεταΙ μεταφορά της μνήμης.Οι γιαγιάδες μου έζησαν κατοχή (και η αριστερή εκ των δύο και τον εμφύλιο και το μετεμφυλιακό κράτος), οι γονείς μου και η γενιά τους ζήσαν χούντα. Μάθαμε πράγματα από πρώτο χέρι, αλλά πρέπει ο καθένας από μας να φροντίζει να συντηρεί τη μνήμη.Οι Εβραίοι, που έχουν κατηγορηθεί για την υπερβολή στην υπενθύμιση του shoa, κάνουν πάρα πολύ καλά που υπερβάλλουν. Θέλει υπερβάλλοντα ζήλο για να μεταφερθούν οι μνήμες και να μην επαναληφθεί η ιστορία.
Tυπικό δείγμα θρασύδειλου φασιστάκου (γενικώς) χρυσαυγίτη. Πότε ανέλαβαν την ευθύνη των πράξεών τους, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη; Ας θυμηθούμε την Παπαχρήστου, τον Κασιδιάρη, τους γελοίους στο βίντεο (εδώ στην lifo) ή όποιο άλλο ανθρωποειδές βρέθηκε σε αυτή την θέση.Οχι αγαπητέ μου, είναι αφέλεια και μάλιστα επικίνδυνη, να πιστεύουμε οτι δεν ήξερε τι έκανε, και ποιός ήταν ο Χίτλερ, 20 χρονών γομάρι, που κουτσά στραβά έβγαλε το λύκειο. Η εκπαίδευση μπορεί αν είναι χάλι μαύρο, αλλα τις εθνικές γιορτές τις αναδεικνύει, με θετικό η αρνητικό τρόπο, οπότε, ΗΞΕΡΕ. Όλα τα παιδιά ξέρουν, ακόμα κι αυτά που έκαναν πλάκα με τα κανάλια, και έλεγαν άλλα αντ΄άλλων, για να τα δείξει η τηλεόραση, στον καιρό του χαβαλέ.Συμφωνώ οτι πρέπει να σταματήσει το διαδυκτιακό δικαστήριο, γι΄αυτό, μη αναρτήσετε ξανά, θέμα με τον Κατίδη.
Αν ειναι αμμορφωτος τοτε γιατι βγαινει και δινει συνεντευξεις?! Ασε που για να την γλυτωσει κιολας παραδεχεται πως ειναι μεγας βλακας!!! Μπραβο παλικαρι μου, αξιος! Αξιος για την αμμορφωσια σου, τη βλακεια σου, τα πιστευω σου και γενικως για την επιδειξη γελοιοτητας στο ιδιο σου το προσωπο! Φτου σου να μη σε ματιασω και σκονταξεις στο γρασιδι του γηπεδου
Και να θέλω να τον πιστέψω, δεν μπορώ.Πως είναι δυνατόν να μην ξέρει ποιός είναι ο Χίτλερ;Εκτός αν μεγάλωσε μέσα σε μια σπηλιά και δεν είχε ποτέ επαφή με ανθρώπους.Αλλά και πάλι ποιός είναι, ο Μόγλης;
τόση τρολιά? Ας πάει να μάθει πρώτα γράμματα το 'παιδί' και μετά να αρχίσει να βγαίνει στην τηλεόραση και να δίνει συνεντεύξεις.. Κάτι τέτοια άτομα είναι τα πρότυπα τις σημερινής νεολαίας.
Δεν ξέρω αν πρέπει να τον πιστέψω ή όχι.. Πάντως σίγουρα μου φαίνεται ΠΟΛΥ περίεργο κάποιος να μην ξέρει καν ποιος ειναι ο Χιτλερ.. Παει στο καλο να μην ξέρει για ποιο λόγο γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου κ την 28η Οκτωβρίου (υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν απο οτι έχω ακούσει), αλλα ήμουν σίγουρη οτι δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην είχε έστω ακουστά τον Χιτλερ κ ολα αυτα που έκανε.. Δικαιολογίες μου ακούγονται ολα αυτα.
Και μόνο το γεγονός ότι δεν γνωρίζεις όλα αυτά τα γεγονότα είναι αρκετό μα μην αξίζει να παίζεις στην Εθνική Ελλάδος. Μια χώρα που όσο σ@@@ά και να την κάναμε υπέφερε πολύ από αυτούς που κάποτε χαιρετούσαν όπως εσύ.
Όποιος έχει βρεθεί έστω και μια φορά σε δικαστήριο, γνωρίζει πως συνήθως τέτοιες π@@@@ιές ζητούν οι δικηγόροι να πουν οι κατηγορούμενοι. Ακόμα και η γλώσσα και η επίκληση στην παιδικότητα είναι στημένες. Αυτός προκειμένου να μη χάσει τις πόρσε και τις γκόμενες είναι έτοιμος να πει πως είναι η δίδυμη χαμένη αδελφή της Ζουζούς Νικολούδη. Ας μην παραμυθιαζόμαστε.Μπράβο του, βέβαια, για την αποστήθιση.
Αυτό με τα 90s δεν το καταλαβα... δηλαδή τότε δεν υπήρχε ακτιβισμός; ήμασταν όλοι οι νέοι αρούγκαλοι δίχως προβληματισμούς απαιτήσεις κλπ; μόνο κλάμπινγκ "γκομενες" και αμάξια και σε 15ετία ήρθαν τα πάνω κάτω;
βρε παιδιά, δεν είναι φασίστας, απλά ηλίθιος και αμόρφωτος. Το χειρότερο, ηλίθιος αμόρφωτος σε ηλικία ψήφου - και στάνταρ ψήφισε ΧΑ που είδε στα βιντεάκια στο youtube που λέει. Γι'αυτο και επικίνδυνος.http://www.youtube.com/watch?v=yN3AfrKUxps