City Legal

1.

Αγαπητέ Χρήστο,
Το πίσω μπαλκόνι του διαμερίσματός μου είναι κοινό με το διπλανό διαμέρισμα και χωρίζονται με το γνωστό διαχωριστικό τζάμι των ελληνικών πολυκατοικιών. Επίσης μοιραζόμαστε τον προβλεπόμενο χώρο απλώματος των ρούχων καθώς η μία μεταλλική βάση για το σκοινί είναι στο δικό μου μπαλκόνι και η άλλη στο δικό τους. Όταν άλλαξε ο ενοικιαστής, το πρώτο πράγμα που έκανε ο νέος ήταν να μου κόψει το σκοινί, το οποίο αρνείται να βάλει στη θέση του γιατί λέει τον ενοχλεί. Έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο? Νομικά καλύπτεται?
Ευχαριστώ

Μαρία

 

Αγαπητή Μαρία,

Σχετικά με το διαχωριστικό τζάμι: επ’ αυτού έχετε δικαίωμα κοινής χρήσης και οι δύο και πρέπει να μοιράζεστε εξ ίσου τις δαπάνες για τη συντήρησή του.

Σχετικά με το σκοινί απλώματος: Εάν υπάρχει τρόπος και χώρος (μπαλκόνι ή ταράτσα) όπου μπορείς να απλώνεις τα ρούχα σου, τότε ο διπλανός δεν είναι υποχρεωμένος να ανεχθεί το να βρίσκεται στο ακίνητό του η μεταλλική βάση για το σκοινί απλώματος. Εάν δεν υπάρχει άλλος χώρος και είναι η μοναδική διαθέσιμη λύση τότε μπορείς να τον υποχρεώσεις δικαστικά να ανεχθεί τη στήριξη του σκοινιού στο μπαλκόνι του.

_____________

 

2.

Καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν κανόνες σχετικά με το πόσο θόρυβο μπορεί να κάνει μια καμινάδα εστιατορίου και "πόσο" μπορεί να μυρίζει σε κατοικημένη περιοχή (Χολαργός).
Επειδή μου είπαν πως υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τον θόρυβο, πού πρέπει να αποταθώ ώστε να ελεγχθεί το συγκεκριμένο κατάστημα; Στον δήμο, στη Νομαρχία η κάπου αλλού;
Σας ευχαριστώ.

Παναγιώτης

 

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Σχετικά με τον ήχο: στις αστικές περιοχές το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου από καταστήματα είναι τα 30 dB(A) [ηχητική στάθμη Α της κλίμακας των ντεσιμπέλ].

Σχετικά με τον καπνό από την εστία καύσεως: το επιτρεπόμενο ποσό εκπομπής στην ατμόσφαιρα ορίζεται στο βαθμό 1 της κλίμακας Ringelmann.

Τυχόν μη τήρηση των ανωτέρω συνιστά υγιεινομική παράβαση που βεβαιώνεται από τα αρμόδια όργανα του Δήμου. Μπορεί επίσης να υπάρχει και ποινική ευθύνη για το πταίσμα της διατάραξης ησυχίας και αρμόδια είναι η αστυνομία.

Πέραν των διοικητικών προστίμων και ποινικών κυρώσεων, ο νόμος ορίζει ότι ο κύριος ακινήτου έχει υποχρέωση να ανέχεται την εκπομπή καπνού, αιθάλης, αναθυμιάσεως, θερμότητας, θορύβου κ.λ.π. από τα γειτονικά ακίνητα εφόσον αυτές δε βλάπτουν σημαντικά τη χρήση του ακινήτου του ή προέρχονται από χρήση συνήθη για τα ακίνητα της περιοχής του ακινήτου. Σε αντίθετη περίπτωση δικαιούται να ασκήσει σχετική αγωγή και να επιδιώξει την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

_____________

 

3.

Καλησπέρα
Έχει πεθάνει ο πατέρας μου πρόσφατα κι εγώ με τον αδερφό μου πρέπει να κάνουμε αποποίηση κληρονομίας στο ειρηνοδικείο στο οποίο ανήκε όταν ζούσε. Πράγμα που σημαίνει ότι αν δηλαδή πέθανε στην Αθήνα κι εγώ ζω στον Έβρο θα πρέπει να πάω να αποποιηθώ στην Αθήνα. Πράγμα παράλογο καθώς δεν είμαι σε θέση να ταξιδέψω τόσα χιλιόμετρα λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης. Τι άλλο μπορώ να κάνω? Θα πρέπει να αποποιηθώ και για το κυοφορούμενο όταν γεννηθεί? Τι διαδικασία χρειάζεται και τι κόστος έχει?
Ευχαριστώ.

Μαρία

Αγαπητή Μαρία,

Αρχικά να σημειώσω ότι έχεις δίκιο στο θέμα του αρμόδιου δικαστηρίου (είναι το ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου είχε την κατοικία του ο αποθανών κατά το χρόνο θανάτου του). Δεν χρειάζεται να έρθεις η ίδια από τον Έβρο στην Αθήνα όμως. Μπορείς να εξουσιοδοτήσεις κάποιο συνάδελφο εδώ στην Αθήνα (με έγγραφο που θα συνταχθεί ενώπιον ενός συμβολαιογράφου εκεί στον Έβρο) και να πάει αυτός να κάνει την αποποίηση για λογαριασμό σου. Εφ’ όσον αποποιηθείς εσύ, η κληρονομιά περνάει στο κυοφορούμενο παιδί σου (εγγόνι του θανόντος) το οποίο «κατά πλάσμα δικαίου» όπως λέμε θεωρείται σαν να ήταν γεννημένο (υπό τον όρο ότι θα γεννηθεί ζωντανό). Για να αποποιηθείς και για λογαριασμό του ανήλικου τέκνου σου χρειάζεται πρώτα να κάνεις ειδική αίτηση και να πάρεις άδεια του αρμοδίου δικαστηρίου. Για το κόστος πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο συνάδελφο.

_____________

 

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.