TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Το πρόβλημά του Ερντογάν με τον αρχηγό της μαφίας

Το πρόβλημα του Ερντογάν με τον αρχηγό της μαφίας Σεντάτ Πεκέρ

Από το Ντουμπάι, όπου βρήκε καταφύγιο, ο έκπτωτος αρχηγός της τουρκικής μαφίας Σεντάτ Πεκέρ, ή "Ο Μπότοξ", όπως αποκαλείται στην Τουρκία, δαγκώνει το χέρι που τον χάιδευε.

 
Πιο διασκεδαστικές από μια τηλεοπτική σειρά, λιγότερο προβλέψιμες από μια συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα, οι εβδομαδιαίες εμφανίσεις του αρχηγού της μαφίας, Sedat Peker, στο YouTube, εξάπτουν τα πάθη στην Τουρκία, όπου τρεις εβδομάδες αυστηρού εγκλεισμού - από τις 29 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου - είχαν ναρκώσει κάπως τα πνεύματα.
 
Χάρη στο σίριαλ αυτό, ο πενηντάχρονος γκάνγκστερ, που κάποτε φυλακίστηκε επανειλημμένα για απάτες, δολοφονίες και οργανωμένο έγκλημα, έσπασε τη μονοτονία βγάζοντας στη φόρα τα άπλυτα της σχέσης του με τους υψηλότερους εκπροσώπους του τουρκικού κράτους, το οποίο περιέγραψε ως συνδεδεμένο με τον κόσμο του εγκλήματος. "Δεν τελείωσε, θα τα ξαναπούμε", υπόσχεται σε κάθε επεισόδιο, που παρακολουθείται από περισσότερους από 500.000 χρήστες του Διαδικτύου [το τελευταίο, πριν τρεις μέρες, είχε 5, 4 εκατομμύρια viewers - σ.σ.].
 
Σε κάθε μία από τις παρεμβάσεις του στο YouTube, εμφανίζεται και ένα νέο βιβλίο, ο τίτλος του οποίου εκφράζει τους προβληματισμούς του εγγράμματου νονού. Στην πιο πρόσφατη, την Πέμπτη 13 Μαΐου, το βιβλίο της ημέρας ήταν το μυθιστόρημα Fools Die (1979) του αμερικανικού συγγραφέα Mario Puzo. Στο προηγούμενο ραντεβού, τα απομνημονεύματα του Λέοντα Τρότσκι ήταν σε περίοπτη θέση πάνω στο γραφείο. Σαν να φαντασιωνόταν ο Sedat Peker ως εξόριστος μελλοντικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, καταδιωκόμενος από έναν Τούρκο Στάλιν του οποίου το όνομα δεν προσδιορίζει. [...]
 
Τον Ιανουάριο του 2021, ο boss συνελήφθη στη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια απελάθηκε στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. 'Επειτα, τα ίχνη του χάνονται μεταξύ των Βαλκανίων και του Ντουμπάι, όπου φαίνεται πως διαμένει τελευταία. Μακριά επομένως από την Τουρκία, αλλά εφοδιασμένος με μία γερή ατζέντα με πολλά ονόματα, το ανυπόληπτο αυτό άτομο ξεκαθαρίζει τώρα τους λογαριασμούς του με τους πρώην προστάτες του. [...]
 
Marie Jégo, ανταποκρίτρια της Le Monde στην Ιστανμπούλ (17.05.2021)
 
Ο Ερντογάν και το πρόβλημά του με τον αρχηγό της μαφίας Facebook Twitter
Ο ροδαλός κύριος "Μπότοξ" (Sedat Peker) στο νέο του στρατηγείο. Φωτ. Cumhuriyet Gazetesi

EBENE MAGAZINE - 17.05.2021

Ένας νονός της μαφίας εκθέτει τις σχέσεις  της τουρκικής κυβέρνησης με το οργανωμένο έγκλημα. Οι σύμβουλοι του Προέδρου Ερντογάν είναι σε απόγνωση.

Ο νονός κάθεται σε ένα τραπέζι και κοιτάει στην κάμερα, μια χρυσή αλυσίδα λάμπει κάτω από το ανοιχτό του πουκάμισο, βιβλία, στοίβες χαρτιών βρίσκονται μπροστά του. Έτσι ξεκινούν τα βίντεο του αφεντικού της τουρκικής μαφίας Sedat Peker, που κάνουν την Άγκυρα να τρέμει.

Γιατί αυτό που έχει να πει ο Peker είναι σκέτος δυναμίτης - ειδικά όταν μιλάει για τον "καθαρό Suleyman", τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Suleyman Soylu. Στα βίντεό του, ο Peker αποκαλύπτει τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το οργανωμένο έγκλημα. Ο "καθαρός Suleyman" έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στο πέμπτο βίντεο, το οποίο προβλήθηκε την Κυριακή.

Ο Peker, 49 ετών, είχε ήδη καταδικαστεί, για σχηματισμό εγκληματικής οργάνωσης μεταξύ άλλων, και έχει δικαστεί αρκετές φορές για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας, απαγωγή και άλλα αδικήματα. Για κάποιο διάστημα, ο εθνικιστικός αρχηγός της μαφίας εμφανίστηκε ως ένας ιδιαίτερα φανατικός υποστηρικτής της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απειλούσε δημόσια να κρεμάσει τους κυβερνητικούς αντιπάλους στο πλησιέστερο δέντρο και να λουστεί με το αίμα τους. Καθώς η δικαστική εξουσία δεν αντιδρούσε, επικαλούμενη την ελευθερία του λόγου, ήταν σαφές ότι ο Peker απολάμβανε κυβερνητική προστασία.

Αλλά αυτό τελείωσε. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Peker διέφυγε βιαστικά στο εξωτερικό λίγο μετά την αποφυλάκιση του Alaattin Cakici, του κυρίου αντιπάλου του στην τουρκική μαφία, που έγινε κατόπιν προτροπής του MHP, του  Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος που έχει συμμαχήσει με το κόμμα του Ερντογάν. Εκτότε, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, ο Cakici έχει πάρει τη θέση του Peker ως αρχηγός της μαφίας που συνδέεται με το κράτος.

Ακούγεται ότι ο Peker ζει τώρα στο Ντουμπάι. Από εκεί, εδώ και ένα μήνα, δημοσιεύει το ένα βίντεο μετά το άλλο μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Τα ξεκίνησε όταν η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε σε δεκάδες μέλη της συμμορίας του σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Peker είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τον Soylu που τον προστάτευε για μεγάλο χρονικό διάστημα, και τώρα τον εγκατέλειψε. Ο υπουργός Εσωτερικών αποκαλεί τώρα τον Peker "αρουραίο".

Ο μαφιόζος ισχυρίζεται ότι είχε λάβει προστασία από την τουρκική αστυνομία κατόπιν εντολής του Soylu και ότι συχνά συνέδραμε τον υπουργό Εσωτερικών. Πέρυσι, είχε οργανώσει μάλιστα μέσω του Διαδικτύου ένα κίνημα συμπαράστασης στον Soylu, ο οποίος είχε παραιτηθεί εν μέσω της πανδημίας εξαιτίας μιας κακοοργανωμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας, και έτσι εξασφάλισε την πολιτική του επιβίωση. Εκείνη την εποχή, υπήρξε μια καμπάνια στο Twitter κατά της παραίτησης του Soylu - έτσι ο Ερντογάν διατήρησε τον υπουργό στο αξίωμά του.

Σήμερα, ο Soylu είναι πιο ισχυρός από ποτέ. Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι έχει κάνει tabula rasa, λέει ο Peker, αλλά, όπως αποκαλύπτει στο βίντεο της Κυριακής, ο "καθαρός Suleyman" έχει στην πραγματικότητα προωθήσει τους δικούς του σε θέσεις δικαστών και εισαγγελέων.

Σε άλλα βίντεο, ο Peker επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Mehmet Agar, ο οποίος φέρεται να είχε εδώ και καιρό δεσμούς με τη μαφία: κατά τη διάρκεια της θητείας του Agar, στη δεκαετία του 1990, φάνηκε ότι το τουρκικό κράτος χρησιμοποίησε μπράβους μέσα από την δεξαμενή των δεξιών μαφιόζων για να βγάλει από τη μέση υποτιθέμενους εχθρούς του κράτους. Ο Peker λέει ότι αυτές οι σχέσεις υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Μια νεαρή γυναίκα που κατήγγειλε για βιασμό τον γιο του Agar στην αστυνομία βρέθηκε νεκρή λίγο καιρό αργότερα. Η εισαγγελία σταμάτησε γρήγορα όλες τις έρευνες.

Άλλα βίντεο ασχολούνται με περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική προς στην Τουρκία που αγνοήθηκαν από τη δικαιοσύνη. Ο Peker αναφέρει επίσης τα δικά του εγκλήματα ως φιλοκυβερνητικός μαφιόζος. Για παράδειγμα, είχε ξυλοκοπήσει έναν πρώην βουλευτή μέσα σε αστυνομικό τμήμα επειδή είχε υποτίθεται προσβάλλει τον Ερντογάν και την προεδρική οικογένεια.

Ακόμη και οι σύμβουλοι του Ερντογάν έχουν αναστατωθεί. Εάν οι ισχυρισμοί του Peker αληθεύουν έστω και κατά ένα χιλιοστό, θα ήταν καταστροφικό, δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Cemil Cicek. Κάλεσε το δικαστικό σώμα να ενεργήσει - αλλά οι εισαγγελείς, οι οποίοι δεν παραλείπουν να παρεμβαίνουν κάθε φορά που μια δήλωση θεωρείται επικριτική απέναντι στην κυβέρνηση, έχουν μέχρι τώρα τηρήσει σιγήν ιχθύος.

'Ισως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι ο Peker θα μπορούσε να πει πολλά περισσότερα για τους σκοτεινούς δεσμούς της κυβέρνησης με τις εγκληματικές συμμορίες εάν δεχόταν πιέσεις. Ο υπουργός Soylu είναι το πρόσωπο κλειδί στο τρίγωνο που σχηματίζουν το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν, το MHP του Bahceli και η μαφία, δήλωσε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Özgür Özel.

Για το τουρκικό κοινό, οι αποκαλύψεις του Peker επισκίασαν ακόμη και την πανδημία του κορωνοϊού. Σε άρθρο του στο ενημερωτικό σάιτ T24, ο δημοσιογράφος Tugce Tatari απηύθυνε μια ερώτηση που αφορά ολόκληρη τη χώρα: "Είναι η Τουρκία ένα μαφιόζικο κράτος;"
 
 
Μτφ. Σ.Σ.
Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ