TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Gideon Levy: «Οι υπερ-ορθόδοξοι Ισραηλινοί είναι οι νεοφασίστες αλήτες νέας κοπής του Ισραήλ»

Gideon Levy

"Οι υπερ-ορθόδοξοι Ισραηλινοί είναι οι νεοφασίστες αλήτες νέας κοπής του Ισραήλ"

Η B'Tselem, η πιο αντιπροσωπευτική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ, δημοσίευσε στις 12 Ιανουαρίου 2021 την έκθεση 'Ενα καθεστώς εβραϊκής κυριαρχίας ανάμεσα στον ποταμό Ιορδάνη και τη Μεσόγειο είναι καθεστώς του απαρτχάιντ, μία μεγάλη στροφή στην ιστορία της οργάνωσης αυτής που ιδρύθηκε το 1989, εν μέσω πρώτης παλαιστινιακής Ιντιφάντα.
 
"Οι υπερ-ορθόδοξοι Ισραηλινοί είναι οι νεοφασίστες αλήτες νέας κοπής του Ισραήλ" Facebook Twitter
Μέλη της ισραηλινής ακροδεξιάς οργάνωσης "Lehava" διαμαρτύρονται κατά της διεξαγωγής ενός μικτού εβραϊκού-αραβικού γάμου στο Rishon Letzion, Ισραήλ (2014). Φωτ. Rosa Luxemburg Stifftung

Haaretz, 24 Απριλίου 2021

Μετάφραση από το γαλλικό σάιτ  A l’Encontre

_____________

Το πιο τρομακτικό και πιο καταθλιπτικό πράγμα που συνέβη πρόσφατα στην Ιερουσαλήμ δεν είναι τα πογκρόμ εναντίον των Παλαιστινίων. Αυτά είναι φυσικά απείρως τρομακτικά και καταθλιπτικά, αλλά πιο τρομακτικό και καταθλιπτικό ακόμα είναι κάτι καινούργιο που έχει σχέση με την ταυτότητα των επιτιθεμένων.

Είχαμε ήδη τις φάλαγγες της Lehava [1], τις πολιτοφυλακές της La Familia [2] και τους "hilltop thugs" [3], και τώρα οι υπερ-ορθόδοξοι ήρθαν να προστεθούν σ' αυτούς. Υπάρχει ένα νέο κτήνος στη γειτονιά και είναι πιο τρομακτικό από όλους τους άλλους.

Οι στασιαστές με τα shtreimels ["γούνινα καπέλα", συνήθως μέλη του Χασιδικού Ιουδαϊσμού] θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Ισραήλ σε ένα φασισμό που δεν γνώρισε ποτέ πριν, χάρη στο τεράστιο εκλογικό τους δυναμικό. Οι υπερ-ορθόδοξοι είναι οι εφεδρείες του νεοναζιστικού κινήματος που αναπτύσσεται στο Ισραήλ και υπόσχονται ένα μεγάλο μέλλον στους βουλευτές Bezalel Smotrich [4] και Itamar Ben-Gvir [5].

Χωρίς τους υπερ-ορθόδοξους, αυτοί οι δύο θα ήταν απλά ένα αξιοπερίεργο. Χάρη στους υπερ-ορθόδοξους, το κόμμα τους θα μπορούσε να γίνει ένα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) ή ένα SD (Σουηδοί Δημοκράτες) του Ισραήλ, αλλά σε μια πολύ πιο ακραία εκδοχή από τα δύο αυτά ακροδεξιά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης. Τα φαιά πουκάμισα μπορεί να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν λευκά. Είναι τρομακτικό γιατί υπάρχουν πολλοί υπερ-ορθόδοξοι και είναι καταθλιπτικό γιατί υπήρχε παλαιότερα μια διαφορετική υπερ-ορθόδοξη πλειοψηφία την οποία σεβόμουν και γνώριζα, μια πλειοψηφία που διώχθηκε και εξοστρακίστηκε.

Το προπατορικό αμάρτημα ήταν η ίδρυση τεράστιων υπερ-ορθόδοξων εποικισμών τη δεκαετία του 1990, οι οποίοι έγιναν οι μεγαλύτεροι εποικισμοί της Δυτικής Όχθης, πολύ μεγαλύτεροι από τους οικισμούς των ιδεολογικών προκατόχων τους. Αυτό που ξεκίνησε ως μία λύση στέγασης χαμηλού κόστους, χωρίς να λογαριάζονται οι πολιτικές πεποιθήσεις, μετατράπηκε σε ακραίο εθνικισμό. Με τρομακτική ταχύτητα, όσοι πριν από μια γενιά θεωρούνταν μη Σιωνιστές ή πολιτικές περιστερές, με ηγέτες σαν τον ραβίνο Elazar Shach [1899-2001] και τον ραβίνο Ovadia Yosef [1920-2013], έγιναν σημαιοφόροι του ισραηλινού φασισμού.

Πού είναι οι μέρες όπου έκαιγαν τους σκουπιδοντενεκέδες για να διαμαρτυρηθούν για τη βεβήλωση του Σάμπαθ, και ποιος θα πίστευε ότι θα μας λείπανε αυτές οι μέρες; Πού είναι οι ραβίνοι που έλεγαν ότι "δεν υπάρχει εμπόδιο για την παραχώρηση τμημάτων της γης του Ισραήλ", κι ότι "η εκχώρηση [αυτών των εδαφών] για χάρη της ειρήνης δεν σημαίνει παραχώρηση" όπως είχει πει ο ραβίνος Elazar Shach.

Οι φόβοι έγιναν πραγματικότητα: οι απόψεις των υπερ-ορθόδοξων καθορίστηκαν από τον τόπο κατοικίας τους. Απέδειξαν ότι είναι αδύνατο να ζεις σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη χωρίς να μισείς τους ιδιοκτήτες της. Εγκαταστάθηκαν στην Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη και εντάχθηκαν θαυμάσια στο τοπίο του απαρτχάιντ που τους περιέβαλλε. 'Εγιναν επικριτές των Αράβων και υποστηρικτές της άκρας δεξιάς. Από το σημείο αυτό μέχρι τη συμμετοχή στα προγκρόμ ο δρόμος υπήρξε σύντομος.

Στις εκλογές του περασμένου μήνα, το κατέστησαν σαφές. Η συμμαχία του Σιωνιστικού Θρησκευτικού Κόμματος έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της κοινότητάς τους. Στην Ιερουσαλήμ κέρδισε το 9% των ψήφων και στο Betar Ilit [εποικισμός της Δυτικής Όχθης, 0,4 χλμ ανατολικά της Πράσινης Γραμμής] το 10%, δηλαδή έξι φορές περισσότερο από το Likud. Στο Bnei Brak [μια προαστιακή πόλη βορειοανατολικά του Τελ Αβίβ] και στο Modi'in Ilit, την μεγαλύτερη εβραϊκή πόλη στις παλαιστινιακές περιοχές, είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα. Με τέτοιες εκλογικές εφεδρείες, θα έχουμε μια μέρα έναν Καχενιστή [που ορκίζεται στο όνομα του ραβίνου Meir Kahane] ως πρωθυπουργό. Το μισό Ισραήλ θεωρεί ήδη τον Naftali Bennett [αρχηγό του Κόμματος της Νέας Δεξιάς] ως θεμιτό υποψήφιο και μάλιστα τον λαχταράει.

Είναι αλήθεια ότι μόνο μερικές εκατοντάδες υπερ-ορθόδοξοι συμμετείχαν στα πογκρόμ, αλλά οι ραβίνοι δεν έκαναν τίποτα για να τους σταματήσουν, ίσως επειδή ήξεραν ότι το τζίνι είχε βγει έξω από το μπουκάλι. Τώρα οι αριθμοί θα αυξηθούν. Οι νέοι υπερ-ορθόδοξοι νέοι θα μπορούσαν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών στην Ιερουσαλήμ είναι τρομακτικές. Αφήστε στην άκρη την "κατάλληλη" κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει μία "ισορροπία", ενώ από τη μία πλευρά έχουμε την κατοχή, η οποία δεν αποτελεί καμία ισορροπία. Αφήστε τις σοκαριστικές δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας και των διοικητών της αστυνομίας που καταδίκασαν μόνο την παλαιστινιακή βία. Αυτή η βία είναι η πιο δικαιολογημένη και η πιο μετρημένη πράξη αντίστασης κατά της αδικίας και των άλλων βιαιοτήτων. Αποτελεί μία άμεση απάντηση στην συνεχή αστυνομική αυθαιρεσία στην Ιερουσαλήμ και τα πογκρόμ εναντίον των Παλαιστινίων από ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Μην έχετε αυταπάτες: οι μαζικές επιθέσεις εναντίον των Αράβων της Ιερουσαλήμ αποτελούν προάγγελο του ισραηλινού νεοναζισμού. Οι εκφοβιστικές πορείες, οι ξυλοδαρμοί, οι εγκληματικοί εμπρησμοί, οι λεηλασίες και οι θανατικές απειλές είναι αυτά ακριβώς στα οποία αναγνωρίζουμε τον νεοναζισμό. Είθε ο Θεός να μας προστατεύσει από τους υπερ-ορθόδοξους απεσταλμένους του που ρίχτηκαν στην αρένα.

[1]  Η Lehava είναι μια οργάνωση που αντιτίθεται στον γάμο μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων. Χαρακτηρίστηκε από μια ρητορική μίσους και βίαιες ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων και Αφρικανών αιτούντων άσυλο. Έχει κατηγορηθεί ακόμη κι από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Reuven Rivlin, ως ακροδεξιά και "αντιδημοκρατική". 
 
[2]  Εκτός από τα αντι-αραβικά συνθήματά της, η La Familia υιοθέτησε τη σημαία του απαγορευμένου κόμματος Kach, που δημιουργήθηκε από τον Meir Kahane ο οποίος υπήρξε μέλος της Knesset το 1984. Ο τελευταίος αποβλήθηκε από το κοινοβούλιο για ρατσισμό και τρομοκρατική δράση, και το κόμμα Kach απαγορεύτηκε το 1994, αφού χαρακτηρίστηκε επίσημα ρατσιστικό κόμμα. 
 
[3] Η Hilltop Youth (τραμπούκοι) είναι μια θρησκευτική ακροδεξιά ομάδα που κατηγορεί τους Παλαιστινίους ότι "βίασαν τους Αγίους Τόπους και πρέπει επομένως να εκδιωχθούν μακριά απ' αυτούς". Συμμετέχουν σε όλες τις αντι-παλαιστινιακές επιχειρήσεις των εποίκων. 
 
4] Ο Bezalel Smotrick υπήρξε Υπουργός Μεταφορών το 2019· είναι ο ηγέτης του Σιωνιστικού Θρησκευτικού Κόμματος. Η οργάνωση που εντείνει τις "νόμιμες" ενέργειες εναντίον κτιρίων των Παλαιστινίων, Βεδουίνων και Αράβων Ισραηλινών με σκοπό την καταστροφή τους. 
 
[5] Ο Itamar Ben-Gvir είναι σήμερα ένας από τους ηγέτες της Oztma Yehudit (της "εβραϊκής δύναμης"), μέλος της συμμαχίας του Σιωνιστικού Θρησκευτικού Κόμματος στην Knesset. Υποστηρίζει την απέλαση των Αράβων Ισραηλινών. 
 
Μτφ. Σ.Σ.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ