TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Κίτρινα τροχόσπιτα μετά τα Κίτρινα Γιλέκα;

 

 

Κίτρινα τροχόσπιτα

μετά τα Κίτρινα Γιλέκα;

 

*

 

[Ποιός είπε ότι οι Γάλλοι δεν έχουν φαντασία; Μέχρι σήμερα, 61 πορτρέτα του Μακρόν έχουν "κατασχεθεί" (χωρίς να έχουν επιστραφεί) σε διάφορες δημαρχίες ανά τη χώρα από οικολόγους ακτιβιστές που καταγγέλουν την απραξία της γαλλικής κυβέρνησης στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι πρώτοι των 36 συνολικά κατηγορουμένων κρίθηκαν ένοχοι για "ομαδική κλοπή με δόλο", επειδή σκηνοθέτησαν έναν ψεύτικο γάμο, αλλά το δικαστήριο στάθηκε πιο επιεικής από τον εισαγγελέα και τους επέβαλε μόνο μία μικρή χρηματική ποινή με αναστολή.]

Κίτρινα τροχόσπιτα μετά τα Κίτρινα Γιλέκα; Facebook Twitter
Κίτρινα Γιλέκα με τη σημαία της Οξιτανίας.

 

 

Μερικές "πίστες" για το (κίτρινο) τροχόσπιτο και τις πιθανές χρήσεις του

 

*

Ένα τροχόσπιτο δεν είναι απλά ένα ρυμουλκούμενο όχημα για κάμπινγκ. Η πρωταρχική σημασία του όρου ορίζει από την εποχή της Αρχαιότητας ένα κομβόι από οχήματα που κινούνται ομαδικά, και το πιο διάσημο παράδειγμα σήμερα είναι εκείνο της διαφημιστικής πομπής που συνοδεύει το Tour de France και την περίφημη κίτρινη φανέλα του. Εξ ορισμού, ένα τροχόσπιτο είναι πρωτίστως μια αποστολή· πέρα από μια τοπική παρουσία που εξασφαλίζει ορατότητα, άν κάθε ομάδα Κίτρινων Γιλέκων προμηθευόταν ένα τέτοιο μέσο μεταφοράς, θα προέκυπταν πολύ ευχάριστες προοπτικές.
 

Εκτός από τις ανταλλαγές απόψεων και τη διαφήμιση που θα δημιουργούνταν κατά τη διαδρομή του, μπορούμε ήδη να φανταστούμε τις πολλαπλές δυνατότητες που ένα μεγάλο Καραβάνι του λαού θα μπορούσε να προσφέρει φτάνοντας σε έναν τόπο συνάντησης: εισβολή στο κέντρο των πόλεων· κατάληψη των πλατείων ή εγκατάσταση μεγάλων κατασκηνώσεων, όπως έγινε σε πολλές λαϊκές εξεγέρσεις από το 2011 και μετά· αποκλεισμός στρατηγικών σημείων... Ενώ κάθε προσπάθεια αστυνομικής παρέμβασης στο δρόμο θα δημιουργούσε εκ των πραγμάτων μια κυκλοφοριακή συμφώρηση ή ακόμα και έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό.

 

Εναπόκειται ύστερα σε όλες τις τοπικές ομάδες να σχεδιάσουν την διαρρύθμιση του τροχόσπιτου για την αποθήκευση υλικού, τροφίμων, επίπλων, σκηνών, την διαμόρφωση μιας κινητής κουζίνας, κλπ... Το καθένα θα μπορούσε έτσι να αντικατοπτρίζει, ανάλογα με την περιοχή, τις διεκδικήσεις της ομάδας και τη λειτουργία που θα επωμιζόταν μέσα στο κομβόι· αλλά είτε προέχει το ταξίδι, είτε η ασφαλής άφιξη, τα τροχόσπιτα θα μπορούσαν να παραμένουν και "ουδέτερα" για να μην τραβήξουν την προσοχή των μπάτσων, και να φορέσουν όλα τα ωραία τους στολίδια μόλις φτάσουν στον προορισμό τους (πανό, σημαίες, υφάσματα, πάνελ,  αξεσουάρ διάφορα...).

 

Και γιατί όχι, ας είμαστε φιλόδοξοι, ένα μεγάλο εθνικό κομβόι των Κίτρινων Γιλέκων που θα κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα, με τη συνδρομή όλων των συντεχνιών που διαθέτουν επιβλητικά οχήματα: νταλικέρηδες, ιδιοκτήτες λούνα παρκ, Τσιγγάνοι, αγρότες, ακόμη και μηχανόβιοι, για ένα μεγάλο Καραβάνι του λαού; Πάμε λοιπόν να βρούμε τον Macron σπίτι του, ... με τροχόσπιτο!

Tract-Caravanes jaunes, 03.06.2019

 

 

 

Κίτρινα τροχόσπιτα μετά τα Κίτρινα Γιλέκα; Facebook Twitter
Κίτρινο τροχόσπιτο στο Pontivy. Φωτ. Segaphotos

 

Κίτρινα τροχόσπιτα μετά τα Κίτρινα Γιλέκα; Facebook Twitter
Τροχόσπιτα στο Ussel. "'Οπου το καραβάνι περνάει, το κράτος ψωφάει".

 

Κίτρινα τροχόσπιτα μετά τα Κίτρινα Γιλέκα; Facebook Twitter
"Τα Κίτρινα Γιλέκα θα θριαμβεύσουν".

 

Κίτρινα τροχόσπιτα μετά τα Κίτρινα Γιλέκα; Facebook Twitter
Το τροχόσπιτο των Κίτρινων Γιλέκων στο Pontcharra.

 

 

Καίνε τις καλύβες μας, βγάζουμε τα τροχόσπιτα!

Μετά τους κόμβους, παίρνουμε τους δρόμους.

 

*

 

('Εκκληση σε όλες τις ομάδες Κίτρινων Γιλέκων να προμηθευτούν τροχόσπιτα)

 

 

Κυκλικοί κόμβοι, διόδια, καλύβες, σπίτια του λαού, μαζικές διαδηλώσεις, η μόνιμη ορατότητα που κατέκτησαν τα Κίτρινα Γιλέκα σε όλη τη χώρα αποτέλεσε από το Νοέμβρη το θεμέλιο της εξέγερσης, επιτρέποντας την απίστευτη αντοχή της, την αδιάλειπτη παρουσία της και την σύνδεση μεταξύ όλων όσων συμμετείχαν. Γι 'αυτό η εξουσία προσπαθεί με τόση λύσσα να εξαφανίσει με κάθε τρόπο αυτό το κίτρινο κύμα σε όλες τις μορφές του: πυρπολημένες, κατεστραμμένες και βανδαλισμένες καλύβες, πρόστιμα και εκφοβισμοί, εκδίωξη από τους χώρους υπό κατάληψη, διαδηλώσεις που αποτρέπονται ή καταστέλλονται... Οι αστυνομικές και δικαστικές οχλήσεις που συνεχώς εντείνονταν όσο περνούσαν οι εβδομάδες, απαντούν στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει αυτή η ξαφνική και απρόβλεπτη εξέγερση. 'Ετσι όπως το κίνημα έμαθε τόσο καλά και τόσες φορές να ενεργεί από τον Νοέμβρη, χρειάζεται για άλλη μια φορά να προσαρμοστούμε σε ένα κατασταλτικό μηχανισμό όλο και πιο αδυσώπητο και ύπουλο.

 

Εδώ και μερικές βδομάδες, κάποιες ομάδες Κίτρινων Γιλέκων έχουν εφοδιαστεί με τροχόσπιτα. Ευκίνητα και εύκολα στην μετακίνηση, καθ' όλα νόμιμα για να κυκλοφορούν στους δρόμους, μπορούν, σε περίπτωση απειλής, να αποσύρονται ώστε να προφυλαχτούν από συστηματικές ενέργειες καταστροφής ή πυρπόλησης.

 

Καλούμε ήδη από τώρα όλες τις ομάδες των Κίτρινων Γιλέκων που έχουν αυτήν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν την ιδέα αυτή και να προμηθευτούν τροχόσπιτα.

 

Εφόσον δεν μπορούμε πια να καταλαμβάνουμε σταθερά σημεία, εφόσον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο να αποκτούμε γραφεία με νόμιμο ή όχι τρόπο, εφόσον οι πορείες, δηλωμένες ή όχι, εγκλωβίζονται σε γιγάντια δίχτυα-παγίδες, ας γίνουμε πιο κινητικοί για να είμαστε και πάλι ορατοί! Νομαδικές καταλήψεις στους κόμβους, στην άκρη των δρόμων ή και πάνω στους ίδιους τους δρόμους, στα πάρκινγκ, άτυπες κατασκηνώσεις, συγκεντρώσεις, εισβολή στο κέντρο των πόλεων: να μην αφήσουμε τον Μακρόν, τους μπάτσους του και τους μπράβους του να μας εξαφανίσουν!

 

Καθώς πλησιάζει η καλοκαιρινή περίοδος και η απειλητική ραστώνη, ας χρησιμοποιήσουμε αλλιώς το σύμβολο αυτό των λαϊκών διακοπών για να εισβάλουμε στον δημόσιο χώρο με κίτρινα τροχόσπιτα! Ακόμη κι αν απομονωμένες πρωτοβουλίες αντιμετωπίσουν κάποια δόλια πρόστιμα, θα είναι πολύ δύσκολο να εμποδίσουν αυτοί οι μικροί εκφοβισμοί τον πολλαπλασιασμό των τροχόσπιτων στην κλίμακα της χώρας.

 

Κίτρινα τροχόσπιτα παντού για ένα καραβάνι του λαού σύντομα!

Tract-Caravanes jaunes, 03.06.2019

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

 

Κίτρινα τροχόσπιτα μετά τα Κίτρινα Γιλέκα; Facebook Twitter
"Κίτρινα τροχόσπιτα παντού!"

 

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ