Mήπως αυτή η 14χρονη πριγκίπισσα μπορεί να σώσει την ισπανική μοναρχία; Facebook Twitter
Η Ελεονώρα, όταν ανέβει στο θρόνο, θα είναι η πρώτη βασίλισσα της Ισπανίας από την εποχή της Ισαβέλλας της Β' (1833-1868).Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Mήπως αυτή η 14χρονη πριγκίπισσα μπορεί να σώσει την ισπανική μοναρχία;

0

Τι συμβαίνει ακριβώς με την μοναρχία στην Ισπανία;

Μετά από χρόνια διαμάχης, ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος εγκατέλειψε την Ισπανία και κρύφτηκε στο εξωτερικό. Ενώ η βασιλική οικογένεια δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την τοποθεσία του, πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία πιστεύουν ότι βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι.

Αφού έγινε ευρέως σεβαστός φέρνοντας τη δημοκρατία στην Ισπανία μετά το θάνατο του Φράνκο, ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από το θρόνο το 2014, αφού αρκετά σκάνδαλα (οικονομικά και προσωπικά) έπληξαν σοβαρά τη δημοτικότητά του. Σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, ξεκίνησε ένα σαφάρι κυνηγώντας τρόπαιο 10.000 ευρώ την ημέρα στη Μποτσουάνα, εν μέσω της καταστροφικής οικονομικής κρίσης της Ισπανίας.

Ακόμα και αφού παραιτήθηκε παραδίδοντας το στέμμα στον γιο του Φίλιππο, το παρελθόν του Χουάν Κάρλος συνέχισε να απειλεί την ασφάλεια της μοναρχίας. Αφού αποκαλύφθηκε ότι ο Χουάν Κάρλος είχε δεσμούς με ένα μυστικό υπεράκτιο ταμείο στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο, ο Φίλιππος σταμάτησε το βασιλικό επίδομα του πατέρα του (εκτός από την παραίτηση της προσωπικής του κληρονομιάς από τον πατέρα του). Τότε, στις αρχές Αυγούστου, ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε ότι θα έφευγε από την Ισπανία για να βοηθήσει τον γιο του να «ασκήσει τις ευθύνες του» ως Βασιλιάς, πυροδοτώντας εκτεταμένη συζήτηση για το μέλλον της μοναρχίας του οίκου των Βουρβόνων.

«Η Ελεονώρα είναι ακόμα πολύ νέα, αλλά μοντέρνα, μορφωμένη και γυναίκα - που είναι σημαντικό καθώς το φεμινιστικό κίνημα μεγαλώνει στην Ισπανία».

Mήπως αυτή η 14χρονη πριγκίπισσα μπορεί να σώσει την ισπανική μοναρχία; Facebook Twitter
Η πριγκίπισσα Eλεονώρα στα εγκαίνια της 14ης κοινοβουλευτικής περιόδου στο ισπανικό κοινοβούλιο στις 3 Φεβρουαρίου. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Ποια είναι τα σημερινά μέλη της βασιλικής οικογένειας στην Ισπανία;

Ο γιος του Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας, ο βασιλιάς Φίλιππος παντρεύτηκε την πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια Λετίθια Ορτίθ το 2004. Το ζευγάρι έχει δύο κόρες: την 14χρονη Ελεονώρα, την κληρονόμο του στέμματος και τη 13χρονη Σοφία. Η Ελεονώρα, όταν ανέβει στο θρόνο, θα είναι η πρώτη βασίλισσα της Ισπανίας από την εποχή της Ισαβέλλας της Β' (1833-1868).

Πώς αναμένεται να σώσει η πριγκίπισσα Ελεονώρα την ισπανική μοναρχία;

Παρά τις υποσχέσεις του Φίλιππου για διαφάνεια, το αυξανόμενο δημοκρατικό συναίσθημα στην Ισπανία θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του στέμματος. Εκτός από τη διαμάχη γύρω από τον Χουάν Κάρλος, η εικόνα της μοναρχίας έχει αμαυρωθεί από τη μεγαλύτερη αδελφή του Φίλιππου, Χριστίνα, η οποία δικάστηκε μαζί με τον σύζυγό της Ινάκι Ουρτνταγκαρίν για φορολογική απάτη το 2017. Ο Ουρτνταγκαρίν εκτίει τώρα φυλάκιση για υπεξαίρεση άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του δικού του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ενώ η Κριστίνα έχασε τον τίτλο της δούκισσας.

Αντιθέτως, η πριγκίπισσα Ελεονώρα θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το μέλλον της μοναρχίας στη χώρα. Τον Νοέμβριο, λίγο μετά τα 14α γενέθλιά της, έδωσε την πρώτη της ομιλία στη Βαρκελώνη, η οποία φημίζεται για τα αντιβασιλικά της αισθήματα, μιλώντας στα πλήθη στα ισπανικά, τα καταλανικά, τα αγγλικά και τα αραβικά. Η Ελεονώρα και η Σοφία μαγνητοσκόπησαν επίσης ένα βίντεο για να ενισχύσουν το ηθικό του ισπανικού λαού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η Ελεονώρα είναι ακόμα πολύ νέα, αλλά μοντέρνα, μορφωμένη και γυναίκα - που είναι σημαντικό καθώς το φεμινιστικό κίνημα μεγαλώνει στην Ισπανία», αναφέρει ένας εκπρόσωπος του παλατιού στους The Times. «Είναι εξαιρετικά πολύτιμη». -N.Γ.

Mήπως αυτή η 14χρονη πριγκίπισσα μπορεί να σώσει την ισπανική μοναρχία; Facebook Twitter
Η πριγκίπισσα Ελεονώρα ενώ δίνει την πρώτη της ομιλία στη Βαρκελώνη στις 4 Νοεμβρίου. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Με πληροφορίες από τη βρετανική Vogue

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ