Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Η επέτειος των 50 χρόνων από την προσελήνωση του Apollo 11 μας θυμίζει πόση ανάγκη έχουμε για καλές ειδήσεις
Κόσμος

Η επέτειος των 50 χρόνων από την προσελήνωση του Apollo 11 μας θυμίζει πόση ανάγκη έχουμε για καλές ειδήσεις

20 Ιουλίου 1969: η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε σύσσωμη τότε την κορύφωση της διαστημικής περιπέτειας της ανθρωπότητας. Στην εποχή μας, με τις διάφορες streaming πλατφόρμες, ούτε μια τηλεοπτική σειρά δεν μπορούμε να δούμε όλοι την ίδια ώρα

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα»: η φράση που εκστόμισε ο Νιλ Άρμστρονγκ στις 20 Ιουλίου του 1969 καθώς πατούσε το πόδι του στη Σελήνη – αργότερα θα έλεγε ότι έπρεπε να πει «για έναν άνθρωπο» αποφεύγοντας έτσι την ταυτολογία ανθρώπου και ανθρωπότητας – είχε συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθούσε ζωντανά την προσελήνωση του Apollo 11. Την επόμενη μέρα στο πανηγυρικό τους πρωτοσέλιδο, οι New York Times συμπεριέλαβαν ένα ποίημα (ποίημα στην πρώτη σελίδα!) που είχε γράψει για το συνταρακτικό αυτό επίτευγμα ο Αμερικανός ποιητής Άρτσιμπαλντ Μακ Λις με τίτλο "Voyage to the Moon" (Ταξίδι στη σελήνη).

 

Η είδηση αποτέλεσε τότε μια τεράστια ψυχολογική ώθηση όχι μόνο για την αμερικανική κοινή γνώμη – μετά από μια δεκαετία έντονων και διαρκών πολιτικών και κοινωνικών αναταράξεων – αλλά και για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Πενήντα χρόνια μετά, μοιάζει ξεκάθαρη η ανάγκη που έχουμε για καλές ειδήσεις, έστω και χαμηλότερου βεληνεκούς.

 

Το φύλλο των New York Times την επόμενη μέρα της προσελήνωσης με το ποίημα του Archibald MacLeish στην π΄ρωτη σελίδα, κάτω αριστερά
Το φύλλο των New York Times την επόμενη μέρα της προσελήνωσης με το ποίημα του Archibald MacLeish στην π΄ρωτη σελίδα, κάτω αριστερά

 

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα»: η φράση που εκστόμισε ο Νιλ Άρμστρονγκ στις 20 Ιουλίου του 1969 καθώς πατούσε το πόδι του στη Σελήνη – αργότερα θα έλεγε ότι έπρεπε να πει «για έναν άνθρωπο» / αποφεύγοντας έτσι την ταυτολογία ανθρώπου και ανθρωπότητας – είχε συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθούσε ζωντανά την προσελήνωση του Apollo 11.

 

Στην εποχή μας έχει φτάσει να αποτελεί κοινοτοπία το παράπονο ότι στα media προβάλλονται μόνο οι κακές ειδήσεις, με αποτέλεσμα οι πιο πολλοί από μας να μοιρολογούμε ήδη το διαφαινόμενο τέλος της ανθρωπότητας, παρότι τα στοιχεία συχνά δεν συνηγορούν σε τόσο δυσοίωνες προοπτικές.

 

 

Στο βιβλίο του "Enlightenment Now: The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress" (Διαφωτισμός τώρα: Υπέρ της λογικής, της επιστήμης, του ανθρωπισμού και της προόδου), ο γνωστικός επιστήμονας Steven Pinker ανέλυσε πρόσφατες σχετικές έρευνες σε δεκατέσσερις χώρες για να δείξει ότι παρότι η πλειοψηφία πιστεύει ότι ο κόσμος μας σαφώς χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει, στην πραγματικότητα οι συνθήκες ζωής έχουν βελτιωθεί σε κάθε πιθανό πεδίο.

 

 

«Ο κόσμος τότε παρακολουθούσε όλο το διαστημικό πρόγραμμα από το ξεκίνημά του και η προσελήνωση του ανθρώπου ήταν η κορύφωση μιας ιστορίας την οποία παρακολουθούσε συγχρόνως και για καιρό, ολόκληρος σχεδόν ο πλανήτης» λέει από τη μεριά του ο Arthur Markman, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Στην εποχή μας με τις διάφορες streaming πλατφόρμες, ούτε μια τηλεοπτική σειρά δεν μπορούμε να δούμε όλοι την ίδια ώρα... Οι καλές ειδήσεις μας υπενθυμίζουν γιατί υπάρχουν οι θεσμοί και η προσεδάφιση στη Σελήνη είχε αφάνταστα ενισχύσει την ιδέα ότι ζούμε σ΄ έναν κόσμο τεχνολογικών θαυμάτων».

 

Το Apollo 11, φωτογραφημένo από την Benedict Redgrove
Το Apollo 11, φωτογραφημένo από την Benedict Redgrove

 

Προς υπεράσπιση των media, θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ως καταναλωτές ειδήσεων, κατά κανόνα επιδεικνύουμε μια σαφή «προκατάληψη υπέρ της αρνητικότητας» (negativity bias).

 

«Ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα», λέει ο Stuart Soroka, καθηγητής σπουδών επικοινωνίας και πολιτικών επιστημών στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. «Σε ένα τόσο πολύπλοκο περιβάλλον πληροφορίας, όλοι καλούμαστε διαρκώς να πάρουμε αποφάσεις για το είδος της πληροφορίας στην οποία αναζητούμε πρόσβαση και για τον χρόνο που αφιερώνουμε στην αναζήτηση αυτή. Αν σου προκαλεί κατάθλιψη η επικαιρότητα όπως αποτυπώνεται στους New York Times, μπορείς να αναζητήσεις ως αντίδοτο άλλου τύπου πληροφορία σε άλλα μέσα ή στα social media».

 

«Η προσήλωση σε ένα κοινό πρότζεκτ ενώνει τους ανθρώπους», λέει ο Markaman. «Μόνο θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία μπορεί να έχει η συλλογική στήριξη ενός μεγάλου στόχου που έχει να κάνει με την εξέλιξη της ανθρωπότητας».

Με στοιχεία από το New Statesman

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακούστε τους ήχους του διαστήματος όπως έχουν ηχογραφηθεί από τη Νasa
Η NASA έχει ανεβάσει στο Soundcloud ένα ηχητικό αρχείο μεγάλης ιστορικής σημασίας
Ρωσία και ΗΠΑ τιμούν τα 50 χρόνια από την ιστορική προσελήνωση του Apollo 11
Τα 50 χρόνια από την προσελήνωση του Apollo 11 τιμούν ΗΠΑ και Ρωσία
Apollo 11: Το Google Doodle γιορτάζει τα 50 χρόνια από την κατάκτηση της Σελήνης
Η Google τιμά στο σημερινό της doodle την ιστορική αποστολή της NASA Apollo 11, με την οποία το ανθρώπινο είδος κατέκτησε η Σελήνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Φινλανδία, ο χειμώνας είναι τόσο ζεστός που τα πουλιά παύουν να μεταναστεύουν
Ανταπόκριση από το Ελσίνκι για το γαλλικό οικολογικό σάιτ Reporterre
Πιοτρ Παβλένσκι, ο ρώσος καλλιτέχνης που τορπίλησε την υποψηφιότητα του Μπενζαμέν Γκριβώ στον Δήμο του Παρισιού
Καταγγέλει την "υποκρισία" αναρτώντας ένα βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου
O Tupac ζει!: Ένα νέο ντοκιμαντέρ υποστηρίζει ότι ο διάσημος ράπερ είχε σκηνοθετήσει τον θάνατό του
Εδώ και σχεδόν 25 χρόνια περιφέρονται διάφορες θεωρίες συνομωσίας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου (ή μη) του Tupac Sjakur, ο σκηνοθέτης ενός νέου ντοκιμαντέρ όμως ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις ότι ο θρυλικός ράπερ ζει σε έναν ινδιάνικο καταυλισμό στο Νέο Μεξικό.
'Εκλεισε το "εργαστήριο του θανάτου"  στο Αμβούργο που βασάνιζε ζώα
Προσοχή σκληρές εικόνες
TikTok: Η ανεξέλεγκτη πολιτικοποίηση της πιο δημοφιλούς νεανικής πλατφόρμας
Ο Μακόλεϊ Κάλκιν θέλει να ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα για τη σχέση του με τον Μάικλ Τζάκσον
Στο κατώφλι των 40 πλέον, το πάλαι ποτέ «προβληματικό» παιδί-θαύμα φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο του Esquire και μιλάει χωρίς περιφράσεις για την σχέση του με τον Μάικλ Τζάκσον και για ό,τι συνέβη και δεν συνέβη μεταξύ τους.
«Παρότι θύμα των Wikileaks, υποστηρίζω τον Julian Assange»
'Ενας πρώην σύμβουλος του Μακρόν δεν δαιμονοποιεί τα Wikileaks για την δημοσιοποίηση των μέιλ του
Η πράξη αντίστασης της σταρ του Bollywood Deepika Padukone
Συμπαραστάθηκε με την παρουσία της σε διαμαρτυρόμενους φοιτητές
 Κλονισμένοι γαλαζοαίματοι σε αναζήτηση ψυχικής γαλήνης
Παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσον μια ζωή ανάμεσα σε celebrities στο πλαίσιο μιας μη οικείας κουλτούρας, θα προσφέρει στον «ραγισμένο» Χάρι την ηρεμία που τόσο φαίνεται να επιθυμεί.
Όσα ζήσαμε στη φλεγόμενη Χιλή: Τα πρόσωπα, η ιστορία, πώς έχει η κατάσταση σήμερα
Τρεις μήνες συγκρούσεων, μια πρωτεύουσα σε αναβρασμό, αμέτρητα κατεστραμμένα κτίρια, νεκροί και αγνοούμενοι, μοιάζουν με απολογισμό μιας εμπόλεμης περιοχής.
‘Infodemic’: Εκτός από τον κορονοϊό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει να αντιμετωπίσει και την ραγδαία επιδημία παραπληροφόρησης
Οι γάμοι της άκρας δεξιάς και του ακραίου φιλελευθερισμού
Μεταφασίστες και συντηρητική δεξιά όλο και πιο κοντά
«Προδότης» ο Γκάντι και «άγιος» ο δολοφόνος του στη σημερινή Ινδία
Πού χάνεται η πίστη για τον καπιταλισμό;
Το παγκόσμιο "Βαρόμετρο εμπιστοσύνης" της Edelman
«Bérnié, το άρωμα του λαού»: Viral έγινε το βίντεο που «διαφημίζει» το eau de toilette του Μπέρνι Σάντερς
Το απολαυστικό «διαφημιστικό» βιντέακι με το σλόγκαν «ζήσε την γλυκιά εμπειρία του δημοκρατικού σοσιαλισμού με το νέο άρωμα που ‘δεν είναι για μένα, αλλά για μας’», αποτελεί άλλο ένα ευφυές δημιούργημα των υποστηρικτών του Δημοκρατικού υποψήφιου.
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
WLGFQ WLGFQ 21.7.2019 | 09:57
Περί των συνθηκών ζωής που αναφέρονται στο άρθρο:
Η νυν ανθρωπότητα ζει σε περιβάλλον πολύ πιο υποβαθμισμένο από ό,τι όταν πατούσε ο Armstrong στη Σελήνη. Κάποιες από τις συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής μόλις έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές από όλους.
Το ό,τι όλο και περισσότεροι διαθέτουν smartphones έκανε πολύ ευκολότερη την επικοινωνία και την ενημέρωση αλλά όχι την ποιότητά τους.
Το γιγαντιαίο κύμα μεταναστών κάτι δηλώνει για την ποιότητα ζωής των μεταναστών.
Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων των ανθρώπων παγκοσμίως έχει μειωθεί στο μισό.

Ίσως να πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στα ουσιαστικά/ ποιοτικά/ θεμελιώδη χαρακτηριστικά της Ζωής κι όχι στα επιφανειακά για να έχουμε σαφέστερη εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή