Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ο γεγονός ότι κάποιος σαν τον Παπανδρέου από το '80 και μετά μπήκε στη διαδικασία να καταργήσει τους αντιπροσώπους ξένων εταιρειών, «για  να καταπολεμήσει τη διαφθορά στους εξοπλισμούς», είχε πολλά να πει σε έναν άνθρωπο σαν τον Κασόγκι. Ήταν η εποχή που  οι εφημερίδες έκαναν λόγο για την ανατολή της νέας τάξης μιζαδόρων που γίνονταν δεκτοί  από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας...
Από πού κατάγεται ο Γιάννος Παπαντωνίου;

Ο άλλος Κασόγκι και η Ελληνική διαφθορά

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και η φυλάκιση του Παπαντωνίου, μάς θύμισε έναν άλλο συνονόματό του, τον μεγιστάνα έμπορο όπλων Αντνάν Κασόγκι ― και μαζί την προκλητική «φιλία» του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τις γεμάτες χλιδή συναντήσεις τους στο Ledra Marriot και την «αγορά του αιώνα» που άλλαξε το παιχνίδι των εξοπλισμών.

Τον Ιούνιο του 1984 οι τίτλοι των εφημερίδων της εποχής κάνουν λόγο για την αγορά του αιώνα. Είναι επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου που αγοράζονται 40 Mirage 2000 και το πολιτικό ρεπορτάζ της ίδιας περιόδου κάνει λόγο για απευθείας ανάθεση, με εξωφρενικές τιμές στον διαμεσολαβητή και μεσάζοντα, Αντνάν Κασόγκι.

 

Πρόκειται για τον μεγιστάνα που κάποτε φαινόταν να κρατά  τον κόσμο (και τις υπόγειες διεθνείς σχέσεις) στα χέρια του- ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Τύπος σχεδόν τον είχε ξεχάσει. Πιθανότατα, ελάχιστοι νέοι γνωρίζουν το πέρασμά του από την νεοελληνική ιστορία -στα χρόνια της παρακμής.

 

Μεταξύ των πολλών ισχυρών φίλων του, ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, πολιτικός star της ελληνικής κεντρικής πολιτικής σκηνής της δεκαετίας του '80, με όλα τα σκάνδαλα και τις αμαρτίες της, αλλά και με όλη τη λάμψη και την ίντριγκα που το μεταπολιτευτικό -έτσι κι αλλιώς σαθρό- περιβάλλον θα επέτρεπε.   

 

Είναι η ίδια εποχή που το παρηκμασμένο και καταταλαιπωρημένο πια -εν μέσω κρίσης- Ledra Mariott είναι ο ομφαλός του εφετζίδικου ελληνικού lifestyle, των μεγάλων συνεργασιών και των διάσημων, αλλά απολύτως προκλητικών παράνομων ζευγαριών.

 

Είναι το σημείο στο οποίο λέγεται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πρόταση γάμου στη Δήμητρα Λιάνη, είναι το σημείο στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε άπειρες φορές με τον Κασόγκι, είναι το μέρος που ο μεγιστάνας βρισκόταν σε κάποια «σημαντική» συνάντηση με τον σεφ του "Kona Kai" να μαγειρεύει μπροστά του όσο εκείνος αποσπούσε υπογραφές και στο ενδιάμεσο έναν μασέρ να τον τρίβει για να τον απαλλάξει από την ένταση των διαπραγματεύσεων.

 

Η επιρροή του Κασόγκι στο ελληνικό έδαφος θα διαρκέσει όσο και η ισχύς του Ανδρέα Παπανδρέου στα πολιτικά πράγματα. Το βρώμικο '89 θα δώσει το σύνθημα για νέες επενδύσεις -όχι πάντα μακριά από τον ελλαδικό χώρο- αλλά σε απόσταση ασφαλείας από τις γνωριμίες των πρώτων χρόνων της δεκαετίας.... Ο Κασόγκι σε ένα ξενοδοχείο στο Κάιρο, το 2009.
Η επιρροή του Κασόγκι στο ελληνικό έδαφος θα διαρκέσει όσο και η ισχύς του Ανδρέα Παπανδρέου στα πολιτικά πράγματα. Το βρώμικο '89 θα δώσει το σύνθημα για νέες επενδύσεις -όχι πάντα μακριά από τον ελλαδικό χώρο- αλλά σε απόσταση ασφαλείας από τις γνωριμίες των πρώτων χρόνων της δεκαετίας.... Ο Κασόγκι σε ένα ξενοδοχείο στο Κάιρο, το 2009.

 

Ήταν η εποχή που οι εφημερίδες έκαναν λόγο για την ανατολή της νέας τάξης μιζαδόρων που έμπαιναν στο παιχνίδι τον εξοπλισμών και με την πόρτα να ανοίγει ορθάνοιχτα για να τους υποδεχθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας...

 

Αν όλα αυτά δεν συνέβαιναν εκεί, με τον Τύπο κυριολεκτικά να ωρύεται για τις συναντήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου στο κότερο του Κασόγκι, χωρίς, όμως να μπορεί να αποδείξει πολλά, χωρίς την παραμικρή φωτογραφία, επικαλούμενος μόνο τους κομπασμούς ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του Παπανδρέου, που ήθελαν κάπως να παινευτούν ότι ήταν μέρος της περιφερόμενης χλιδής του Κασόγκι.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους, τον τότε πρωθυπουργό τον ενδιέφερε να κρατά κοντά του κάποιον ισχυρό οικονομικό παράγοντα που να κρατά ορθάνοιχτη την πόρτα και «ζεστές» τις επαφές με τον αραβικό κόσμο.

 

Καλώς ή κακώς, τον Σαουδάραβα τον σέβονταν σε Ανατολή και Δύση και τα μεγέθη των γνωριμιών του, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '60, σεβαστά: ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε το παιχνίδι των εξοπλισμών, ο άνθρωπος που είχε το "ελεύθερο" στα γραφεία όλων των πρωθυπουργών της Δύσης, ο άνθρωπος που μιλούσε ως ίσος προς ίσο σε πρίγκιπες και μεγαλο-επιχειρηματίες απ' όλον τον αραβικό κόσμο.

 

Πέρα από τη χλιδή και την αμύθητη περιουσία που εκτεινόταν από Παρίσι, Ρώμη και Κάννες, μέχρι Βηρυττό, Ριάντ και Τζέντα, ήταν εκείνος που μέσω όλων αυτών των υψηλών γνωριμιών κατάφερε να αποκηλιδώσει την ιδιότητα «έμπορος όπλων», να τη φέρει στα μεγέθη όλων των υπόλοιπων "φωτεινών" επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όχι τόσο στην Ανατολή, όσο στη Δύση: ακόμη και πριν από τη βαριά σκιά της τρομοκρατίας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, η Δύση δεν συμπαθούσε τους επιχειρηματίες του είδους.

 

Ο Κασόγκι στη θαλαμηγό του Nabila, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε ένα φιλμ του Τζέημς Μποντ και αργότερα πωλήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Κασόγκι στη θαλαμηγό του Nabila, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε ένα φιλμ του Τζέημς Μποντ και αργότερα πωλήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ.

 

Το γεγονός ότι κάποιος σαν τον Παπανδρέου από το '80 και μετά μπήκε στη διαδικασία να καταργήσει τους αντιπροσώπους ξένων εταιρειών, «για  να καταπολεμήσει τη διαφθορά στους εξοπλισμούς», είχε πολλά να πει σε έναν άνθρωπο σαν τον Κασόγκι. Ήταν η εποχή που και πάλι οι εφημερίδες έκαναν λόγο για την ανατολή της νέας τάξης μιζαδόρων που έμπαιναν στο παιχνίδι τον εξοπλισμών και με την πόρτα να ανοίγει ορθάνοιχτα για να τους υποδεχθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας... 

 

Την εποχή εκείνη, που τα γεγονότα της κατεβαίνουν μέχρι τις μέρες μας, κάποια αποσιωπημένα, κάποια που έφτασαν μέχρι τον Κορυδαλλό αρχίζει και το γαϊτανάκι των off shore εταιρειών, όπου σωρεύονται οι μίζες των κρατικών αξιωματούχων που σέρνονται στον κύκλο του πρωθυπουργού και των αλλοδαπών ισχυρών φίλων του. Αυτό που είχε χαρακτηριστεί ως αγορά του αιώνα, θα συνοδευθεί από άλλες αντίστοιχες αγορές, τραπεζώματα και γλέντια σε in κέντρα διασκέδασης και διακοπές μετά των συζύγων σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα.

 

Η επιρροή του Κασόγκι στο ελληνικό έδαφος θα διαρκέσει όσο και η ισχύς του Ανδρέα Παπανδρέου στα πολιτικά πράγματα.

 

Το βρώμικο '89 θα δώσει το σύνθημα για νέες επενδύσεις -όχι πάντα μακριά από τον ελλαδικό χώρο- αλλά σε απόσταση ασφαλείας από τις γνωριμίες των πρώτων χρόνων της δεκαετίας. Άλλωστε, ήταν η περίοδος που το όνομα του μεγιστάνα είχε ήδη εμπλακεί (και) στο σκάνδαλο «Ιράν - Κόντρα» επί προεδρίας Ρίγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

 

Ας θεωρηθεί ένας από τους ανθρώπους που το όνομα του ενεπλάκη σχεδόν σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που θέριεψαν στην Ελλάδα του '80 -από τα θέματα της γηγενούς τρομοκρατίας μέχρι τα σενάρια παρακολουθήσεων της CIA- σε διάφορους δυνητικά ύποπτους στόχους-, χωρίς τελικά να αποδειχθεί τίποτα, αλλά με δεδομένο ότι υπήρξε από τους «παίκτες» που από τη χώρα μας έφυγαν ακόμη πιο πλούσιοι...

 

Η Χριστίνα Γαλανοπούλου εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1998. Στη LIFO ξεκίνησε να γράφει το 2012 με το ψευδώνυμο Έλενα – Χριστιάννα Καρνέρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας έμπορος όπλων Αντνάν Κασόγκι

ΔιεθνήΠέθανε ο δισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας έμπορος όπλων Αντνάν Κασόγκι

Εκκεντρικός, σπάταλος και με φήμη «playboy» υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη
6.6.2017
Ρετρό Πασοκολαγνεία

BuzzΡετρό Πασοκολαγνεία

Μερικά πράγματα με αφορμή την επανένωση ενός κόμματος που πλέον πολλοί λατρεύουν να κοροϊδεύουν
20.1.2017
Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά!

ΆνθρωποιΚαι οι πολιτικοί έχουν καρδιά!

Έρωτες Ελλήνων και ξένων πολιτικών που έμειναν στην Ιστορία
14.2.2017
Επτά κηδείες που μετατράπηκαν σε λαϊκό προσκύνημα τα τελευταία τριάντα χρόνια

BuzzΕπτά κηδείες που μετατράπηκαν σε λαϊκό προσκύνημα τα τελευταία τριάντα χρόνια

Έλληνες και Ελληνίδες, σπουδαίοι ή διάσημοι, που οι νεκρώσιμες ακολουθίες τους μετατράπηκαν σε πάνδημο «αντίο»
31.5.2017

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γνωρίστε τους πράκτορες της KGB που εφηύραν τα fake news το 1984

Κόσμος Γνωρίστε τους πράκτορες της KGB που εφηύραν τα fake news το 1984

Πώς ξεκίνησε η πρώτη εκτεταμένη διάδοση ψευδούς πληροφορίας και πώς αυτή η μέθοδος συνεχίζεται μέχρι σήμερα
15.11.2018
Η Ζωή Κούρνια είναι η προσωποποίηση της επιτυχίας σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο

Κόσμος Η Ζωή Κούρνια είναι η προσωποποίηση της επιτυχίας σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο

Η Δρ. Ζωή Κούρνια, Ερευνήτρια Γ' στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών μας μιλάει για την ανισότητα των φύλων στον κόσμο της επιστήμης.
14.11.2018
Stieg Larsson, «O 'Ανθρωπος που έπαιζε με τη φωτιά»

Κόσμος Stieg Larsson, «O 'Ανθρωπος που έπαιζε με τη φωτιά»

'Ενα σουηδικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την πολιτική του στράτευση και την αντιφασιστική του δράση
12.11.2018
Ενάντια στον μύθο του μετασοβιετικού κόσμου

Κόσμος Ενάντια στον μύθο του μετασοβιετικού κόσμου

5 εικόνες φωτο-λογοτεχνικής εθνογραφίας στις περιοχές της Γκαγκαουζίας και Υπερδνειστερίας, από τον Έλληνα ερευνητή Jean Paul Dupont
12.11.2018
H Κατερίνα Γιαννακοπούλου κάνει την πιο υπέροχη δουλειά του κόσμου

Κόσμος H Κατερίνα Γιαννακοπούλου κάνει την πιο υπέροχη δουλειά του κόσμου

Γιατί το να αλλάζεις τη ζωή κάποιου δίνει αξία και στη δική σου ζωή
9.11.2018
Οι live streamers της Κίνας μιλάνε ακατάπαυστα, τρώνε και τραγουδούν μπροστά στη κάμερα, επί 7 ώρες την ημέρα

Κόσμος Οι live streamers της Κίνας μιλάνε ακατάπαυστα, τρώνε και τραγουδούν μπροστά στη κάμερα, επί 7 ώρες την ημέρα

Μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που καθοδηγείται από «δώρα» και εταιρικές συνεργασίες
9.11.2018
Νέες αποκαλύψεις για τις σφαγές στη Σάμπρα και τη Σατίλα

Κόσμος Νέες αποκαλύψεις για τις σφαγές στη Σάμπρα και τη Σατίλα

Μία γενοκτονία δια αντιπροσώπου. Αποκαλύψεις στο βιβλίο του πανεπιστημιακού ερευνητή Seth Anziska
8.11.2018
Από πού κρατάει η σκούφια σου; Μια νέα υπηρεσία ανίχνευσης γενεαλογικού δέντρου μέσω DNA σαρώνει τη Δύση

Κόσμος Από πού κρατάει η σκούφια σου; Μια νέα υπηρεσία ανίχνευσης γενεαλογικού δέντρου μέσω DNA σαρώνει τη Δύση

Ποιος δεν θέλει να ξέρει από πού προέρχεται; Από πού κατάγεται η οικογένειά του; Εγείρει αυτό ζητήματα ρατσισμού και δικαιοσύνης; Μιλά στο LIFO.gr ένας άνθρωπος που εντοπίζοντας τις ρίζες του μέσω ανίχνευσης του DNA στο μακρινό 1800, άλλαξε τη ζωή του εκ θεμελίων.
6.11.2018
Διέσωσε ή διέλυσε την Ευρώπη η Άνγκελα Μέρκελ;

Κόσμος Διέσωσε ή διέλυσε την Ευρώπη η Άνγκελα Μέρκελ;

Μαζί με την μάχη για τη διαδοχή ξεκίνησε ανάμεσα στους πολιτικούς αναλυτές και η μάχη για την κληρονομιά της Γερμανίδας καγκελαρίου και ντε φάκτο πολιτικής ηγέτιδας της Ευρώπης
4.11.2018
Το απαγορευμένο ντοκιμαντέρ του Al-Jazeera για το φιλοϊσραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ

Κόσμος Το απαγορευμένο ντοκιμαντέρ του Al-Jazeera για το φιλοϊσραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ

Τα δύο πρώτα αλογόκριτα επεισόδια
2.11.2018
Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός είναι ένας σπουδαστής του κόσμου

Κόσμος Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός είναι ένας σπουδαστής του κόσμου

Ένας παγκόσμιος πολίτης που ξεκίνησε από το Erasmus+ και δεν σταμάτησε ποτέ
1.11.2018
Τι συμβαίνει στο μυαλό των τρομοκρατών. Μια νευροβιολογική προσέγγιση

Κόσμος Τι συμβαίνει στο μυαλό των τρομοκρατών. Μια νευροβιολογική προσέγγιση

Πώς πείθεται κάποιος να πυροβολήσει κατά ριπάς αθώους πολίτες;
27.10.2018
Ο άνθρωπος που τάιζε τις ύαινες στο στόμα

Κόσμος Ο άνθρωπος που τάιζε τις ύαινες στο στόμα

Ένα υπνωτιστικό και σχεδόν ποιητικό βίντεο για την ασυνήθιστη σχέση ενός ανθρώπου με την άγρια φύση
26.10.2018
Πώς μεταμφιέζονται οι κατάσκοποι;

Κόσμος Πώς μεταμφιέζονται οι κατάσκοποι;

Μια πρώην επικεφαλής της CIA εξηγεί ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν μια μεταμφίεση επιτυχημένη
25.10.2018
Δεν σου επιτρέπω ούτε να πενθήσεις

Κόσμος Δεν σου επιτρέπω ούτε να πενθήσεις

Η εικόνα που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από το παλάτι του Ριάντ, με τον γιό του Κασόγκι να κάνει χειραψία με τον πιθανό δολοφόνο του πατέρα του, είναι ένα ανατριχιαστικό σύμβολο της βίας και ανηθικότητας των ανελεύθερων καθεστώτων.
23.10.2018
4 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar LANTUS 7.6.2017 | 22:24
Γιώργος Λούβαρης και Σια
VITROUVIOS VITROUVIOS 2.7.2017 | 21:41
Ο Ανδρέας και η παρέα του απεδείχθηςαν, ότι ήταν μανούλες σ όλα. Απο που ν αρχίσεις; Απο την οικονομία, απ το συνδικαλισμό, απο τις μίζες; Ο ανθρωπος ήταν σχολείο. Δημιούργησε εξέθρεψε ενα στρατό τυχοδιωκτών. Δυστυχώς το κακό που εκανε στη χώρα μας θα το πληρώνουμε για πολλά χρονια.
Μπουρμπούχα Μπουρμπούχα 25.10.2018 | 22:45
Γιατί δεν αναφέρετε ότι ο έμπορος όπλων Αντνάν ήταν θείος του Τζαμάλ που δολοφονήθηκε τώρα;;
Επίσης, ο Αντνάν πέθανε σχεδόν ακριβώς πριν έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2017.
Τον Ιούνιο του 2017, ο Τζαμάλ έφυγε για να ζήσει στην Αμερική αυτοεξόριστος γιατί φοβόταν για την ζωή του.
Τυχαία γεγονότα; Συμπτώσεις;;; Δεν ξέρω, απλά τα αναφέρω.
avatar Johhny Walker 26.10.2018 | 00:10
Δεν ήταν συνονόματος, θείος του ήτανε.
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ