Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ο γεγονός ότι κάποιος σαν τον Παπανδρέου από το '80 και μετά μπήκε στη διαδικασία να καταργήσει τους αντιπροσώπους ξένων εταιρειών, «για  να καταπολεμήσει τη διαφθορά στους εξοπλισμούς», είχε πολλά να πει σε έναν άνθρωπο σαν τον Κασόγκι. Ήταν η εποχή που  οι εφημερίδες έκαναν λόγο για την ανατολή της νέας τάξης μιζαδόρων που γίνονταν δεκτοί  από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας...
Από πού κατάγεται ο Γιάννος Παπαντωνίου;

Ο άλλος Κασόγκι και η Ελληνική διαφθορά

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και η φυλάκιση του Παπαντωνίου, μάς θύμισε έναν άλλο συνονόματό του, τον μεγιστάνα έμπορο όπλων Αντνάν Κασόγκι ― και μαζί την προκλητική «φιλία» του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τις γεμάτες χλιδή συναντήσεις τους στο Ledra Marriot και την «αγορά του αιώνα» που άλλαξε το παιχνίδι των εξοπλισμών.

Τον Ιούνιο του 1984 οι τίτλοι των εφημερίδων της εποχής κάνουν λόγο για την αγορά του αιώνα. Είναι επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου που αγοράζονται 40 Mirage 2000 και το πολιτικό ρεπορτάζ της ίδιας περιόδου κάνει λόγο για απευθείας ανάθεση, με εξωφρενικές τιμές στον διαμεσολαβητή και μεσάζοντα, Αντνάν Κασόγκι.

 

Πρόκειται για τον μεγιστάνα που κάποτε φαινόταν να κρατά  τον κόσμο (και τις υπόγειες διεθνείς σχέσεις) στα χέρια του- ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Τύπος σχεδόν τον είχε ξεχάσει. Πιθανότατα, ελάχιστοι νέοι γνωρίζουν το πέρασμά του από την νεοελληνική ιστορία -στα χρόνια της παρακμής.

 

Μεταξύ των πολλών ισχυρών φίλων του, ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, πολιτικός star της ελληνικής κεντρικής πολιτικής σκηνής της δεκαετίας του '80, με όλα τα σκάνδαλα και τις αμαρτίες της, αλλά και με όλη τη λάμψη και την ίντριγκα που το μεταπολιτευτικό -έτσι κι αλλιώς σαθρό- περιβάλλον θα επέτρεπε.   

 

Είναι η ίδια εποχή που το παρηκμασμένο και καταταλαιπωρημένο πια -εν μέσω κρίσης- Ledra Mariott είναι ο ομφαλός του εφετζίδικου ελληνικού lifestyle, των μεγάλων συνεργασιών και των διάσημων, αλλά απολύτως προκλητικών παράνομων ζευγαριών.

 

Είναι το σημείο στο οποίο λέγεται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πρόταση γάμου στη Δήμητρα Λιάνη, είναι το σημείο στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε άπειρες φορές με τον Κασόγκι, είναι το μέρος που ο μεγιστάνας βρισκόταν σε κάποια «σημαντική» συνάντηση με τον σεφ του "Kona Kai" να μαγειρεύει μπροστά του όσο εκείνος αποσπούσε υπογραφές και στο ενδιάμεσο έναν μασέρ να τον τρίβει για να τον απαλλάξει από την ένταση των διαπραγματεύσεων.

 

Η επιρροή του Κασόγκι στο ελληνικό έδαφος θα διαρκέσει όσο και η ισχύς του Ανδρέα Παπανδρέου στα πολιτικά πράγματα. Το βρώμικο '89 θα δώσει το σύνθημα για νέες επενδύσεις -όχι πάντα μακριά από τον ελλαδικό χώρο- αλλά σε απόσταση ασφαλείας από τις γνωριμίες των πρώτων χρόνων της δεκαετίας.... Ο Κασόγκι σε ένα ξενοδοχείο στο Κάιρο, το 2009.
Η επιρροή του Κασόγκι στο ελληνικό έδαφος θα διαρκέσει όσο και η ισχύς του Ανδρέα Παπανδρέου στα πολιτικά πράγματα. Το βρώμικο '89 θα δώσει το σύνθημα για νέες επενδύσεις -όχι πάντα μακριά από τον ελλαδικό χώρο- αλλά σε απόσταση ασφαλείας από τις γνωριμίες των πρώτων χρόνων της δεκαετίας.... Ο Κασόγκι σε ένα ξενοδοχείο στο Κάιρο, το 2009.

 

Ήταν η εποχή που οι εφημερίδες έκαναν λόγο για την ανατολή της νέας τάξης μιζαδόρων που έμπαιναν στο παιχνίδι τον εξοπλισμών και με την πόρτα να ανοίγει ορθάνοιχτα για να τους υποδεχθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας...

 

Αν όλα αυτά δεν συνέβαιναν εκεί, με τον Τύπο κυριολεκτικά να ωρύεται για τις συναντήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου στο κότερο του Κασόγκι, χωρίς, όμως να μπορεί να αποδείξει πολλά, χωρίς την παραμικρή φωτογραφία, επικαλούμενος μόνο τους κομπασμούς ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του Παπανδρέου, που ήθελαν κάπως να παινευτούν ότι ήταν μέρος της περιφερόμενης χλιδής του Κασόγκι.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους, τον τότε πρωθυπουργό τον ενδιέφερε να κρατά κοντά του κάποιον ισχυρό οικονομικό παράγοντα που να κρατά ορθάνοιχτη την πόρτα και «ζεστές» τις επαφές με τον αραβικό κόσμο.

 

Καλώς ή κακώς, τον Σαουδάραβα τον σέβονταν σε Ανατολή και Δύση και τα μεγέθη των γνωριμιών του, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '60, σεβαστά: ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε το παιχνίδι των εξοπλισμών, ο άνθρωπος που είχε το "ελεύθερο" στα γραφεία όλων των πρωθυπουργών της Δύσης, ο άνθρωπος που μιλούσε ως ίσος προς ίσο σε πρίγκιπες και μεγαλο-επιχειρηματίες απ' όλον τον αραβικό κόσμο.

 

Πέρα από τη χλιδή και την αμύθητη περιουσία που εκτεινόταν από Παρίσι, Ρώμη και Κάννες, μέχρι Βηρυττό, Ριάντ και Τζέντα, ήταν εκείνος που μέσω όλων αυτών των υψηλών γνωριμιών κατάφερε να αποκηλιδώσει την ιδιότητα «έμπορος όπλων», να τη φέρει στα μεγέθη όλων των υπόλοιπων "φωτεινών" επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όχι τόσο στην Ανατολή, όσο στη Δύση: ακόμη και πριν από τη βαριά σκιά της τρομοκρατίας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, η Δύση δεν συμπαθούσε τους επιχειρηματίες του είδους.

 

Ο Κασόγκι στη θαλαμηγό του Nabila, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε ένα φιλμ του Τζέημς Μποντ και αργότερα πωλήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Κασόγκι στη θαλαμηγό του Nabila, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε ένα φιλμ του Τζέημς Μποντ και αργότερα πωλήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ.

 

Το γεγονός ότι κάποιος σαν τον Παπανδρέου από το '80 και μετά μπήκε στη διαδικασία να καταργήσει τους αντιπροσώπους ξένων εταιρειών, «για  να καταπολεμήσει τη διαφθορά στους εξοπλισμούς», είχε πολλά να πει σε έναν άνθρωπο σαν τον Κασόγκι. Ήταν η εποχή που και πάλι οι εφημερίδες έκαναν λόγο για την ανατολή της νέας τάξης μιζαδόρων που έμπαιναν στο παιχνίδι τον εξοπλισμών και με την πόρτα να ανοίγει ορθάνοιχτα για να τους υποδεχθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας... 

 

Την εποχή εκείνη, που τα γεγονότα της κατεβαίνουν μέχρι τις μέρες μας, κάποια αποσιωπημένα, κάποια που έφτασαν μέχρι τον Κορυδαλλό αρχίζει και το γαϊτανάκι των off shore εταιρειών, όπου σωρεύονται οι μίζες των κρατικών αξιωματούχων που σέρνονται στον κύκλο του πρωθυπουργού και των αλλοδαπών ισχυρών φίλων του. Αυτό που είχε χαρακτηριστεί ως αγορά του αιώνα, θα συνοδευθεί από άλλες αντίστοιχες αγορές, τραπεζώματα και γλέντια σε in κέντρα διασκέδασης και διακοπές μετά των συζύγων σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα.

 

Η επιρροή του Κασόγκι στο ελληνικό έδαφος θα διαρκέσει όσο και η ισχύς του Ανδρέα Παπανδρέου στα πολιτικά πράγματα.

 

Το βρώμικο '89 θα δώσει το σύνθημα για νέες επενδύσεις -όχι πάντα μακριά από τον ελλαδικό χώρο- αλλά σε απόσταση ασφαλείας από τις γνωριμίες των πρώτων χρόνων της δεκαετίας. Άλλωστε, ήταν η περίοδος που το όνομα του μεγιστάνα είχε ήδη εμπλακεί (και) στο σκάνδαλο «Ιράν - Κόντρα» επί προεδρίας Ρίγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

 

Ας θεωρηθεί ένας από τους ανθρώπους που το όνομα του ενεπλάκη σχεδόν σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που θέριεψαν στην Ελλάδα του '80 -από τα θέματα της γηγενούς τρομοκρατίας μέχρι τα σενάρια παρακολουθήσεων της CIA- σε διάφορους δυνητικά ύποπτους στόχους-, χωρίς τελικά να αποδειχθεί τίποτα, αλλά με δεδομένο ότι υπήρξε από τους «παίκτες» που από τη χώρα μας έφυγαν ακόμη πιο πλούσιοι...

 

Η Χριστίνα Γαλανοπούλου εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1998. Στη LIFO ξεκίνησε να γράφει το 2012 με το ψευδώνυμο Έλενα – Χριστιάννα Καρνέρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας έμπορος όπλων Αντνάν Κασόγκι

ΔιεθνήΠέθανε ο δισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας έμπορος όπλων Αντνάν Κασόγκι

Εκκεντρικός, σπάταλος και με φήμη «playboy» υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη
6.6.2017
Ρετρό Πασοκολαγνεία

BuzzΡετρό Πασοκολαγνεία

Μερικά πράγματα με αφορμή την επανένωση ενός κόμματος που πλέον πολλοί λατρεύουν να κοροϊδεύουν
20.1.2017
Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά!

ΆνθρωποιΚαι οι πολιτικοί έχουν καρδιά!

Έρωτες Ελλήνων και ξένων πολιτικών που έμειναν στην Ιστορία
14.2.2017
Επτά κηδείες που μετατράπηκαν σε λαϊκό προσκύνημα τα τελευταία τριάντα χρόνια

BuzzΕπτά κηδείες που μετατράπηκαν σε λαϊκό προσκύνημα τα τελευταία τριάντα χρόνια

Έλληνες και Ελληνίδες, σπουδαίοι ή διάσημοι, που οι νεκρώσιμες ακολουθίες τους μετατράπηκαν σε πάνδημο «αντίο»
31.5.2017

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανείπωτη βία του πολέμου στη Συρία

Κόσμος Η ανείπωτη βία του πολέμου στη Συρία

Οι φωτογραφίες του Ελβετού φωτογράφου Matthias Bruggmann εξετάζουν με κριτικό πνεύμα τις θηριωδίες του πολέμου στη Συρία
1 ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ
Hi-tech οίκοι ανοχής ανοίγουν σε όλη την Ευρώπη, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα

Κόσμος Hi-tech οίκοι ανοχής ανοίγουν σε όλη την Ευρώπη, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα

2 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ
Δεν είχαν ξανασυναντηθεί ποτέ αλλά μοιράζονταν το ίδιο DNA

Κόσμος Δεν είχαν ξανασυναντηθεί ποτέ αλλά μοιράζονταν το ίδιο DNA

Οι δίδυμες αδελφές Michele Mordkoff και Allison Kanter χωρίστηκαν στη γέννα και ξανάσμιξαν ως ενήλικες
17.1.2019
Γιατί ο Μακρόν είναι «καψούρης» με τον ισλαμομοφοβικό, αντιευρωπαϊστή και προφητικά δυσοίωνο Μισέλ Ουελμπέκ;

Κόσμος Γιατί ο Μακρόν είναι «καψούρης» με τον ισλαμομοφοβικό, αντιευρωπαϊστή και προφητικά δυσοίωνο Μισέλ Ουελμπέκ;

Προφήτης κακών που επαληθεύονται και σταθερός προβοκάτορας, ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας, παρά τις ακραία αντιευρωπαϊκές θέσεις του, έχει κερδίσει την αμέριστη εύνοια του Γάλλου Προέδρου
17.1.2019
Ρόζα Λούξεμπουργκ: πάθος για κοινωνική δικαιοσύνη

Κόσμος Ρόζα Λούξεμπουργκ: πάθος για κοινωνική δικαιοσύνη

Σαν σήμερα δολοφονείται η Πολωνοεβραία κομμουνίστρια, ηγετική μορφή του κινήματος «Σπάρτακος»
15.1.2019
Ο γιατρός Στέφανος Τσάλλας ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο για να μαζέψει χρήματα για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Κόσμος Ο γιατρός Στέφανος Τσάλλας ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο για να μαζέψει χρήματα για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Ο νεαρός γιατρός μιλά για τη μεγάλη πρωτοχρονιάτικη περιπέτεια του στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό
13.1.2019
Ήταν ο πατέρας μου παιδόφιλος; Μια σπαρακτική καταγραφή

Κόσμος Ήταν ο πατέρας μου παιδόφιλος; Μια σπαρακτική καταγραφή

Οι μαζικές αυτοκτονίες αντρών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξήγηση και είναι ό,τι πιο πικρό έχουν βιώσει οι οικογένειες τους που ζούσαν στο απόλυτο σκοτάδι
10.1.2019
«Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν το σεβασμό, ακόμη κι εκείνοι που τα έχουν χάσει όλα»

Κόσμος «Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν το σεβασμό, ακόμη κι εκείνοι που τα έχουν χάσει όλα»

Η ιστορία μιας υπηρέτριας που την εκμεταλλεύονται απάνθρωπα, σε ένα ρεπορτάζ του BBC
1.1.2019
Ο ερεβώδης ρόλος της Ευρώπης στην μεταναστευτική κρίση στη θάλασσα

Κόσμος Ο ερεβώδης ρόλος της Ευρώπης στην μεταναστευτική κρίση στη θάλασσα

28.12.2018
Κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο όταν ζεις στην Ευρώπη

Κόσμος Κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο όταν ζεις στην Ευρώπη

Η 27χρονη Ζωή Γιαβρή πάντα ονειρευόταν να ασχοληθεί με την έρευνα και να συνδυάσει τον προγραμματισμό με την Ιατρική. Το κατάφερε με την εφαρμογή Brainance, που πλέον χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία.
24.12.2018
Ποια είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο, αν είστε γυναίκες;

Κόσμος Ποια είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο, αν είστε γυναίκες;

Η Ισλανδία πρωτοπορεί στη μάχη για την ισότητα των φύλων, έχοντας ήδη βρει τρόπους για να γεφυρώσει το χάσμα των αμοιβών, να εξαλείψει τα στερεότυπα και να έχει περισσότερες εργαζόμενες μητέρες
23.12.2018
Το κούτσουρο που αποπατεί στην Καταλωνία και ο Άντονι Μπουρντέν

Κόσμος Το κούτσουρο που αποπατεί στην Καταλωνία και ο Άντονι Μπουρντέν

Ένα από τα πιο σουρεαλιστικά χριστουγεννιάτικα έθιμα τηρείται στην Βαρκελώνη που συμπεριλαμβάνει ξυλοδαρμό και εκκένωση δώρων! Ο Άντονι Μπουρντέν το έκανε ταινία.
22.12.2018
Τα χαμίνια της Λιβερίας

Κόσμος Τα χαμίνια της Λιβερίας

Μια μέρα στη ζωή της νεολαίας της Λιβερίας αλλά και των πρεσβυτέρων τους που τους προσφέρουν μια διέξοδο μακριά από τους δρόμους
20.12.2018
Μια Ευρώπη ανοιχτή σε κάνει να αισθάνεσαι παντού σαν στο σπίτι σου

Κόσμος Μια Ευρώπη ανοιχτή σε κάνει να αισθάνεσαι παντού σαν στο σπίτι σου

Ο Αχιλλέας Κόκκινος λατρεύει τα ταξίδια και έχει επισκεφτεί, αν και μόλις 22 χρονών, τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Γι’αυτό και δεν άφησε την ευκαιρία του RoadTripProject.eu να του ξεφύγει, κερδίζοντας έτσι μια εμπειρία που θα τη θυμάται για όλη του τη ζωή.
20.12.2018
Γιατί η κυβέρνηση της Κολομβίας χάνει στον πόλεμο κατά της κοκαΐνης;

Κόσμος Γιατί η κυβέρνηση της Κολομβίας χάνει στον πόλεμο κατά της κοκαΐνης;

Παρά την προσπάθεια της χώρας να εξαλείψει τις φυτείες, η καλλιέργεια της κόκας εξακολουθεί να γίνεται σε ευρεία κλίμακα
19.12.2018
4 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar LANTUS 7.6.2017 | 22:24
Γιώργος Λούβαρης και Σια
VITROUVIOS VITROUVIOS 2.7.2017 | 21:41
Ο Ανδρέας και η παρέα του απεδείχθηςαν, ότι ήταν μανούλες σ όλα. Απο που ν αρχίσεις; Απο την οικονομία, απ το συνδικαλισμό, απο τις μίζες; Ο ανθρωπος ήταν σχολείο. Δημιούργησε εξέθρεψε ενα στρατό τυχοδιωκτών. Δυστυχώς το κακό που εκανε στη χώρα μας θα το πληρώνουμε για πολλά χρονια.
Μπουρμπούχα Μπουρμπούχα 25.10.2018 | 22:45
Γιατί δεν αναφέρετε ότι ο έμπορος όπλων Αντνάν ήταν θείος του Τζαμάλ που δολοφονήθηκε τώρα;;
Επίσης, ο Αντνάν πέθανε σχεδόν ακριβώς πριν έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2017.
Τον Ιούνιο του 2017, ο Τζαμάλ έφυγε για να ζήσει στην Αμερική αυτοεξόριστος γιατί φοβόταν για την ζωή του.
Τυχαία γεγονότα; Συμπτώσεις;;; Δεν ξέρω, απλά τα αναφέρω.
avatar Johhny Walker 26.10.2018 | 00:10
Δεν ήταν συνονόματος, θείος του ήτανε.
Προηγούμενα 1 Επόμενα