Εθνική Λυρική Σκηνή: Τόλμη και σπουδαία μουσική

Εθνική Λυρική Σκηνή: Τόλμη και σπουδαία μουσική Facebook Twitter
Βασισμένη στο διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι και εμπνευσμένη από την ιδέα της ανακύκλωσης, η παράσταση Τέσσερις Εποχές θα παρουσιαστεί φέτος ως η κεντρική παραγωγή μουσικού θεάτρου της Εναλλακτικής για παιδιά και νέους. Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος.
0

Μεγαλόπρεπης όπερα, γεμάτη εντυπωσιακές άριες, ντουέτα και επιβλητικά σύνολα, αλλά και έργο με βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες, ο πολυεπίπεδος και πολιτικός Ντον Κάρλο του Βέρντι επιστρέφει στην ΕΛΣ στην ιταλική πεντάπρακτη εκδοχή του (Μόντενα, 1886), σε νέα παραγωγή, σκηνοθετημένη από τον σπουδαίο σκηνοθέτη της όπερας Γκρέιαμ Βικ. Έργο της ωριμότητας του Ιταλού συνθέτη, ζουμάρει στη σύγκρουση ανάμεσα στην κοσμική εξουσία και στην Εκκλησία, ανάμεσα στον φιλελευθερισμό και την απολυταρχία (8, 13, 15, 19, 21, 28 Δεκεμβρίου, 2 και 5 Ιανουαρίου). Πρωταγωνιστεί η αφρόκρεμα του οργανισμού (Δημήτρης Πλατανιάς, Τσέλια Κοστέα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος κ.ά.) αλλά και ξένοι τραγουδιστές: Αλεξάντερ Βινογκράντοφ, Μαρσέλο Πουέντε, Ράφαλ Σίβεκ, Μπάρμπαρα Φρίτολι κ.ά.


Η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, η αναμέτρηση του φυσικού με τον τεχνητό ήχο, η ευρηματική χρήση του animation και της live performance, οι μελωδικές γραμμές της Λένας Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή. Είναι πολλοί οι λόγοι που το Αηδόνι του αυτοκράτορα αποτελεί μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης. Το έργο της συνθέτριας πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν παρουσιάζεται με τη μορφή της animated όπερας (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος από 20 Οκτωβρίου).


Βασισμένη στο διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι και εμπνευσμένη από την ιδέα της ανακύκλωσης, η παράσταση Τέσσερις Εποχές θα παρουσιαστεί φέτος ως η κεντρική παραγωγή μουσικού θεάτρου της Εναλλακτικής για παιδιά και νέους. Ένα έργο τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας, που υμνεί τη φύση, ζωντανεύει στη σκηνή με μοναδικό, παιγνιώδη και ψυχαγωγικό τρόπο, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική συνείδηση των παιδιών. Τη σκηνική δημιουργία της παράστασης έχει αναλάβει το Patari Project, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ταλαντούχας Σοφίας Πάσχου, μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει μια σειρά παραστάσεων που έχουν γίνει σημεία αναφοράς για τους θεατρόφιλους (από 3 Νοεμβρίου).

Εθνική Λυρική Σκηνή: Τόλμη και σπουδαία μουσική Facebook Twitter
Η Ωραία μου κυρία, των Άλαν Τζέι Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (από 21 Νοεμβρίου) σε ολοκληρωμένη μουσική μορφή από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης, σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας (ο οποίος κρατά και τον ρόλο του καθηγητή Χίγκινς). Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος.


Η ρομαντική ιστορία ενός καθηγητή Γλωσσολογίας στο Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα, ο οποίος προσπαθεί να μεταμορφώσει μια ανθοπώλισσα σε κυρία της υψηλής κοινωνίας. Το «τέλειο μιούζικαλ» και μία από τις πιο επιτυχημένες και πιο αγαπημένες παραγωγές του Μπρόντγουεϊ. Η Ωραία μου κυρία, των Άλαν Τζέι Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (από 21 Νοεμβρίου) σε ολοκληρωμένη μουσική μορφή από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης, σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας (ο οποίος κρατά και τον ρόλο του καθηγητή Χίγκινς).


Τέλος, η τρίτη χρονιά του Κύκλου «Μάνος Χατζιδάκις» της ΕΛΣ ανοίγει με μια καλλιτεχνική πρόκληση. Τέσσερα από τα πιο εμβληματικά έργα του κορυφαίου συνθέτη («Ο κύκλος του C.N.S.», «Ο καπετάν Μιχάλης», «Το καταραμένο φίδι», «Το χαμόγελο της Τζοκόντας») παρουσιάζονται από το Μπαλέτο του οργανισμού σε μια ενιαία παράσταση με τίτλο Χορός με τη σκιά μου (9, 10, 16, 17, 24 Νοεμβρίου, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου), ενώ η περσινή μεγάλη επιτυχία Η Λίμνη των Κύκνων επιστρέφει για έξι παραστάσεις μέσα στα Χριστούγεννα (22, 24, 26, 27, 29, 31 Δεκεμβρίου).

www.nationalopera.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θέατρο / Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σταρ της κλασικής μουσικής, καλλιτέχνες ταυτισμένοι από χρόνια με τον οργανισμό, αμέτρητες συμπαραγωγές, θεατρικές προκλήσεις από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επανακάμπτει σταθερά τα τελευταία χρόνια και η φετινή σεζόν δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Οι Αθηναίοι / Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου: «H νέα μου ζωή άρχισε στο ΚΑΤ»

Ήρθε από την Τασκένδη, ήθελε να γίνει νευροεπιστήμονας αλλά τελικά την κέρδισε η ηθοποιία. Ένα ατύχημα έκοψε τη ζωή της στα δύο. Ξεκίνησε πάλι, δεν είδε ποτέ την αναπηρία της μοιρολατρικά και έγινε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς της Ελλάδας. Η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου αφηγείται τη ζωή της στη LifO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άρης Μπαλής

Θέατρο / Άρης Μπαλής: «Το ζήτημα είναι πώς βλέπεις το προνόμιό σου και πώς το μαζεύεις»

Ο ηθοποιός μιλάει για την πρόκληση που συνιστά το να υποδύεται έναν διάσημο συνθέτη μέσα στο περιβάλλον της δεκαετίας του ’50, στο πλαίσιο της σχέσης του με μια καταξιωμένη συνθέτρια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ιβάνοφ» ή «Ιβάνοφ!»: Ζοφερή κωμωδία ή ξεκαρδιστικό δράμα;

Θέατρο / «Ιβάνοφ» ή «Ιβάνοφ!»: Ζοφερή κωμωδία ή ξεκαρδιστικό δράμα;

Μια σειρά από συμβάντα που μοιάζουν καθημερινά και την ίδια στιγμή τόσο εξωπραγματικά συγκροτούν το αριστουργηματικό έργο του Τσέχοφ που κάνει πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 23 Ιανουαρίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Waacking: Ο street χορός της κουίρ κοινότητας σε ένα φεστιβάλ στην Αθήνα

Χορός / Το waacking είναι γκέι, στρέιτ, κουίρ, αγκαλιάζει τα πάντα

Χορογράφος και βασική συνεργάτιδα της Μαρίνας Σάττι, η Ειρήνη Δαμιανίδου διοργανώνει το πανευρωπαϊκό φεστιβάλ Follow the Waack, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό το είδος που γεννήθηκε στα αμερικανικά γκέι κλαμπ.
M. HULOT
Γιατί ο «Οιδίποδας» κάνει απανωτά sold-out;

The Review / Γιατί ο «Οιδίποδας» κάνει απανωτά sold-out;

Μετά τον θρίαμβο σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ο Ρόμπερτ Άικ σκηνοθετεί με Έλληνες ηθοποιούς τη σύγχρονη διασκευή της τραγωδίας του Σοφοκλή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση – και ο θρίαμβος συνεχίζεται, με παράταση των παραστάσεων ως τις αρχές Φεβρουαρίου. Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τη Στεφανία Γουλιώτη για το έργο και την παράσταση, τον σκηνοθέτη και το ρίσκο που συνιστούν πάντα οι διασκευές αρχαίου δράματος.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν ο Αγγελάκας συναντά τον Μικρό Πρίγκιπα

Θέατρο / Γιάννης Αγγελάκας: «Έχουμε τσαλαπατήσει το παιδί μέσα μας»

Το σύμπαν του «Μικρού Πρίγκιπα» και του δημιουργού του, Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, ζωντανεύει στη σκηνή της Στέγης από τον Έλληνα τραγουδοποιό με στόχο να υπενθυμίσει την αξία της χαμένης μας παιδικότητας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Κοτσιφάκης

Χορός / Γιώργος Κοτσιφάκης: «Θέλω και στη ζωή να κάνω όσα συμβαίνουν στη σκηνή»

Του είπαν «δεν θα γίνει χορευτής με τίποτα» – σήμερα θεωρείται από τους καλύτερους χορευτές της Ευρώπης. Ξεκίνησε την καριέρα του συμμετέχοντας στο «2» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, και σήμερα κάνει διεθνή περιοδεία με το «My fierce ignorant step».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο takis ξεκίνησε από το Κιάτο και έφτασε στα κορυφαία θέατρα του κόσμου

Θέατρο / Ο takis ξεκίνησε από το Κιάτο και έφτασε στα κορυφαία θέατρα του κόσμου

Έχει υπογράψει μερικά από τα πιο τολμηρά ανεβάσματα των τελευταίων ετών. Έφτασε στην πεντάδα υποψηφιοτήτων των Διεθνών Βραβείων Όπερας 2025. Ποιος είναι ο ταλαντούχος Έλληνας σκηνογράφος και ενδυματολόγος;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ