— Θυμάσαι τη πρώτη φορά που διάβασες την Eroica; Τι εντύπωση σου είχε κάνει τότε;

Όταν το διάβασα πρώτη φορά, ήμουν 16 χρονών, είχα την ηλικία των ηρώων του βιβλίου. Ήταν η εποχή που ο έρωτας έκανε την εμφάνισή του στη ζωή μας, η εποχή κατά την οποία σκοπός ήταν «να κάνεις κάτι από εαυτού σου, δίχως επιταγή, δίχως σκοπό και όφελος, έτσι, να πας ενάντια στη ζωή με μια δική σου τάξη πραγμάτων, παιχνιδίζοντας για να διασκεδάζουν και οι άλλοι», όπως λέει και ο Κοσμάς Πολίτης.


— Γιατί αποφάσισες να μεταφέρεις στη σκηνή αυτήν τη χρονική στιγμή;

Βλέποντας την αγωνία των νέων σήμερα για το πώς θα είναι η ζωή τους, την ορμή τους να πιστέψουν σε κάτι που να έχει ουσία και βάθος, ένιωσα την ανάγκη να ανασύρω ένα έργο που θέτει αυτά τα ερωτήματα. Πώς ερμηνεύουν οι έφηβοι τον ηρωισμό σήμερα; Ποια είναι τα δικά τους ιδανικά; «Η ζωή μας πρέπει να έχει μια δικαίωση και η δικαίωσή της είναι να πιστεύουμε στα όνειρα...»

 

Το ειρωνικό στοιχείο, που αναδεικνύεται με πολύ γοητευτικό τρόπο στη γραφή του Πολίτη, είναι σίγουρα βασικό συστατικό της παράστασης. Είναι πολλές οι στιγμές που οι πρωταγωνιστές μας, μετά από μια «ηρωική πράξη», μένουν «μ' αδειανά τα χέρια», όπως άλλωστε συμβαίνει και στη ζωή.


— Διακρίνεις ομοιότητες μεταξύ της εποχής που κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα και της τωρινής;

Οι αναζητήσεις των ηρώων μας δεν έχουν εποχή. Ερωτεύονται με πάθος, βιώνουν την απώλεια, επιδιώκουν την επικοινωνία και συχνά φλερτάρουν με τη μοναξιά. Οι χαρακτήρες της Eroica ξεχύνονται στο πεδίο της μάχης και παίζουν το παιχνίδι με τους δικούς τους κανόνες, διεκδικούν τη διαφορετικότητά τους, όπως και οι νέοι σήμερα.


— Πιστεύεις ότι οι σημερινοί έφηβοι θα ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο έργο;

Η σύγχρονη διασκευή που έχουμε τολμήσει αλλά και ο ροκ ρυθμός της παράστασης θα θέλαμε να αγγίξουν το σύγχρονο κοινό, το εφηβικό και όχι μόνο.


— Στο βιβλίο είναι διάχυτη η ειρωνική διάθεση του συγγραφέα, που έρχεται σε αντίθεση με τον ιδεαλισμό της ιστορίας. Είναι σημαντικό στοιχείο αυτό για σένα;

Προσπάθησες να το μεταφέρεις στην παράσταση; Το ειρωνικό στοιχείο, που αναδεικνύεται με πολύ γοητευτικό τρόπο στη γραφή του Πολίτη, είναι σίγουρα βασικό συστατικό της παράστασης. Είναι πολλές οι στιγμές που οι πρωταγωνιστές μας, μετά από μια «ηρωική πράξη», μένουν «μ' αδειανά τα χέρια», όπως άλλωστε συμβαίνει και στη ζωή.


— Τα παιδιά ενηλικιώνονται πιο γρήγορα σήμερα;

Ίσως με διαφορετικό τρόπο, αλλά η ιδιοσυγκρασία και οι επιθυμίες τους παραμένουν ίδιες διαχρονικά.

 

Φωτο: Μυρτώ Αποστολίδου, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Πάρις Μέξης
Φωτο: Μυρτώ Αποστολίδου, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Πάρις Μέξης


Info:

Eroica, του Κοσμά Πολίτη

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Δραματουργία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης

Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας με τη δημιουργική συμβολή του θιάσου

Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Μαυραγάνη

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Εκτέλεση παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη

Παίζουν (αλφαβητικά): Θέμης Θεοχάρογλου, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Ελεάνα Καυκαλά, Νικόλας Μίχας, Ευθαλία Παπακώστα, Πάρης Σκαρτσολιάς, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Θάνος Τσακαλίδης

Τη μουσική της παράστασης ερμηνεύουν ζωντανά οι ηθοποιοί

 

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, 210 3228706)

Πρεμιέρα: Δευτέρα 29 Οκτωβρίου

Παραστάσεις έως Τρίτη 1η Ιανουαρίου (εκτός Τρίτης 27 Νοεμβρίου)

Δευτέρα-Τρίτη: 21:15

Τιμές: 15 ευρώ γενική είσοδος / 10 ευρώ μειωμένο – φοιτητικό / 8 ευρώ ανέργων