Εθνική Λυρική Σκηνή – ΚΠΙΣΝ

Η σεζόν 2018-2019 της ΕΛΣ ανοίγει με τη Γενούφα, όπερα του Λέος Γιάνατσεκ – με έργο του οποίου είχε κλείσει και η πρώτη, επιτυχημένη σεζόν της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το σκοτεινό ρεαλιστικό αριστούργημα του Τσέχου συνθέτη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της Nicola Raab, με διπλή διανομή. Τον ρόλο της Γενούφα κρατάει στην α' διανομή η Sarah-Jane Brandon και της Κοστελνίτσκα η Sabine Hogrefe (περσινή Ηλέκτρα), ενώ στη β' διανομή η Μαρία Μητσοπούλου και η Τζούλια Σουγκλάκου θα αναμετρηθούν με τους αντίστοιχους ρόλους (πρεμιέρα 14 Οκτώβριου).


Δεύτερο έργο της σεζόν στην Κεντρική Σκηνή η Μανόν του J. Massenet, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, με δύο εκλεκτές Ελληνίδες πρωταγωνίστριες διεθνούς ακτινοβολίας, που θα κάνουν το ντεμπούτο τους στον ρόλο της πολύπαθης ηρωίδας του Αββά Πρεβώ: τη Μυρτώ Παπαθανασίου στην α' διανομή και τη Χριστίνα Πουλίτση (που θριάμβευσε ως Λουτσία ντι Λαμμερμούρ την περασμένη σεζόν) στη β' διανομή (Δεκέμβριος 2018).

 

Τον Νοέμβριο ο Θέμελης Γλυνάτσης καλείται να σκηνοθετήσει τη μονόπρακτη όπερα δωματίου του Ούντο Τσίμερμαν, Λευκό Ρόδο. Φωτο: Α.Σιμόπουλος
Τον Νοέμβριο ο Θέμελης Γλυνάτσης καλείται να σκηνοθετήσει τη μονόπρακτη όπερα δωματίου του Ούντο Τσίμερμαν, Λευκό Ρόδο. Φωτο: Α.Σιμόπουλος

 

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Ο Γιώργος Τζουβάρας (aka Tenorman) και ο Χρήστος Κουτσογιάννης (aka Voodoo Drummer), που αποτελούν τους Opera Chaotique, παρουσιάζουν τους Βατράχους (μουσικό θέατρο με αφορμή το έργο του Αριστοφάνη) σε συνεργασία με την Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin (από 13 Οκτωβρίου), ενώ το μουσικό παραμύθι της Λένας Πλάτωνος Το αηδόνι του αυτοκράτορα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή όπου η όπερα θα συναντήσει το animation, σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ της Σύρου Animasyros (από 17 Οκτωβρίου).


Τον Νοέμβριο ο Θέμελης Γλυνάτσης καλείται να σκηνοθετήσει τη μονόπρακτη όπερα δωματίου του Ούντο Τσίμερμαν Λευκό Ρόδο, σε πρώτη παρουσίαση από την ΕΛΣ, με θέμα την ιστορία των αδερφών Χανς και Ζοφί Σολ που καταδικάστηκαν σε θάνατο και αποκεφαλίστηκαν από το ναζιστικό καθεστώς το 1943 (από 3 Νοεμβρίου).


Τέλος, το διάσημο μονόπρακτο των Ζαν Κοκτώ - Φρανσίς Πουλένκ Η ανθρώπινη φωνή, σε σκηνοθεσία Παναγή Παγουλάτου, με την έμπειρη Έλενα Κελεσίδη στον ρόλο της Γυναίκας, θα παρουσιαστεί σε συνολικά έξι παραστάσεις από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο του '19.

 

Με ανυπομονησία αναμένεται το κοινό ρεσιτάλ του Δημήτρη Πλατανιά, του Έλληνα βαρύτονου με τη διεθνή καριέρα που την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές θριαμβεύει στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο) και της Λιουντμίλα Μοναστύρσκα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Με ανυπομονησία αναμένεται το κοινό ρεσιτάλ του Δημήτρη Πλατανιά, του Έλληνα βαρύτονου με τη διεθνή καριέρα που την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές θριαμβεύει στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο) και της Λιουντμίλα Μοναστύρσκα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η μοναδική όπερα της σεζόν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Όπερα του Ζητιάνου (The Beggar's Opera) του John Gay, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του σούπερ σταρ σκηνοθέτη όπερας Robert Carsen, υπό την έγκριτη μπαγκέτα του William Christie και με το ορχηστρικό σύνολο που ο ίδιος δημιούργησε το 1979, τους Les Arts Florissants, σε μια παραγωγή που πριν από εμάς είδαν σε Παρίσι, Εδιμβούργο, στο Φεστιβάλ των 2 Κόσμων του Σπολέτο και αλλού (1 & 2 Νοεμβρίου).


Με ανυπομονησία αναμένεται επίσης το κοινό ρεσιτάλ του Δημήτρη Πλατανιά (του Έλληνα βαρύτονου με τη διεθνή καριέρα που την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές θριαμβεύει στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο) και της Λιουντμίλα Μοναστύρσκα, διάσημης δραματικής υψιφώνου που θα κάνει με αυτόν τον τρόπο το ντεμπούτο της στην Ελλάδα, στο peak της καριέρας της, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει άριες και ντουέτα.

 

Το κοινό του ΜΜΑ θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει την Ουκρανή σοπράνο ως Λαίδη Μακμπέθ, Αμπιγκαΐλε, Τόσκα, Μανόν Λεσκώ και Σαντούτσα και τον Έλληνα βαρύτονο ως Ναμπούκο, Τόνιο, Άλφιο, Ντον Κάρλος (από τον βερντιανό Ερνάνη) κ.λπ. Τους δύο τραγουδιστές θα συνοδεύσουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και από το πόντιουμ ο Μίλτος Λογιάδης(1 Δεκεμβρίου).