Mariaflora Lehec

Mariaflora Lehec Facebook Twitter
0
  • Ο δρόμος από το σπίτι μας στου Παπάγου μέχρι τη στάση του λεωφορείου ήταν γεμάτος νυχτολούλουδα. Είναι από τις πιο έντονες αναμνήσεις μου – το σχολείο το θυμάμαι έτσι: ως έναν καθημερινό περίπατο στον δρόμο με τα νυχτολούλουδα για να προλάβω το λεωφορείο. Eπειδή δεν έχω πολύ καλή μνήμη, συνδυάζω έντονα καταστάσεις με οπτικές ή οσφρητικές εικόνες. Αργότερα, πήγα στο Πολυκλαδικό των Αμπελοκήπων, δεν άντεχα άλλο να παίρνω αποβολές στου Παπάγου επειδή ήθελα να φορώ μακριές φούστες και Dr. Martens. Σώνει και καλά να βάλω τζιν;

Στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει ακριβώς μόδα –κάποτε υπήρχε, τώρα πια όχι–, πρέπει να βασίσεις τη νοοτροπία σου στον νόμο του Μέρφι: όλα θα πάνε στραβά, οπότε οφείλεις να είσαι πάντα δυο βήματα μπροστά, να το περιμένεις και να μην στενοχωρηθείς όταν συμβεί.

  • Έζησα στο Λονδίνο δέκα χρόνια, από τα 19 έως τα 29. Η σούπερ δεκαετία που σε κάνει άνθρωπο. Σπούδασα στο Saint Martins και δούλεψα δίπλα σε Βρετανούς σχεδιαστές – ήταν το όνειρό μου να δουλεύω σε σωστά ατελιέ. Το Λονδίνο το λάτρευα, το ένιωθα σπίτι μου... Τελικά, μάλλον αυτό ήταν κάτι που έλεγα στον εαυτό μου για να τον καθησυχάζω. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι τον κύκλο μου εκεί τον είχα κλείσει. Είμαι τόσο πολύ Αθηναία, που δεν πάει περισσότερο. Εδώ μπορώ να είμαι δημιουργική. Στο Λονδίνο μπορούσα να παράγω, να είμαι υπέροχη συνεργάτις, αλλά δεν μπορούσα να δημιουργήσω. Θες η μουντάδα, θες οι άνθρωποι που είναι, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι; Σκέψου να περνούν χρονιές ολόκληρες χωρίς ήλιο. Ωραίο, dark... Για εμένα, που μ' αρέσει η νταρκίλα, το grunge και η βρομιά, ήταν ιδανικό. Αλλά όσο μεγαλώνεις, θες να παράγεις με αγάπη, να βγάζεις συναίσθημα, να αισθάνεσαι καλά!
  • Αυτό που έχει να σου δώσει το Λονδίνο είναι το artsy. Το τέλειο advertising, η έξυπνη σκέψη, το φοβερό χιούμορ. Όλα αυτά τα πράγματα δεν είναι ούτε η ντομάτα με τη σωστή γεύση, ούτε η φιλενάδα σου που θα έρθει να σου πει τον καφέ. Φτάνεις σε κορεσμό. Για πόσο θα προσπαθείς να κάνεις την υπέρβαση στην τέχνη; Την είδαμε, την καταλάβαμε. Τώρα θέλουμε να πάμε σπίτι και να τη φέρουμε μαζί μας. Νομίζω ότι κάπως έτσι αισθάνονται οι περισσότεροι δικοί μας που ζουν εκεί, εκτός από τους ανθρώπους που πραγματικά ανήκουν αλλού. Εγώ δεν ήμουν τελικά μία από αυτούς. Εξάλλου, στο τέλος ερωτεύτηκα και ο άνδρας μου βρισκόταν εδώ!
Mariaflora Lehec Facebook Twitter
Νομίζω ότι τα ΣΟΜΦ έχουν ισχυρή ταυτότητα, γι' αυτό έχουν κατακτήσει τις καρδιές πολλών Ελλήνων fashionistas... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
 
  • Οι πρώτοι μήνες της σχέσης μου με τον Jonas ήταν από απόσταση. Επέστρεψα στην Ελλάδα το 2008. Έχτιζα ήδη τη φωλίτσα μας στο μυαλό μου – τέτοια είμαι! Το σπίτι όπου ζούμε ήταν της γιαγιάς μου και είχα ήδη σκεφτεί πώς ήθελα να είναι. Επιστρέφοντας, λοιπόν, δεν είχα καταλήξει τι ακριβώς ήθελα να κάνω. Έκανα λίγο social media για τον Tsakiris Mallas, ξεκίνησα το μπλογκ μου, το Miss Athènes, γιατί κάπως ήθελα να διατηρώ επαφή με τους φίλους μου μέσω ενός ημερολογίου, για να μη με ξεχάσουν. Σ' εκείνη τη φάση, λοιπόν, ήθελα να χτυπήσω ένα τατουάζ μανίκι, αλλά σκεφτόμουν τι θα έλεγε ο μπαμπάς. «Ας το κάνουμε μια μεταξοτυπία». Κι έτσι δημιουργήθηκαν τα ΣΟΜΦ!
  • Νομίζω ότι τα ΣΟΜΦ έχουν ισχυρή ταυτότητα, γι' αυτό έχουν κατακτήσει τις καρδιές πολλών Ελλήνων fashionistas. Δίνω ιδιαίτερη βάση στα γραφικά, στα επαναλαμβανόμενα σύμβολα και μοτίβα, γιατί αυτή είμαι εγώ σχεδιαστικά. Πάντα μου άρεσε το street ρούχο, που να έχει όμως κάτι να πει, με απλές, ευκολοφόρετες φόρμες. Η νοοτροπία του Λονδίνου στη μόδα σίγουρα είναι πάντα η βασική μου αναφορά. Το Παρίσι, ας πούμε, δεν το αγαπώ, παρόλο που είμαι παντρεμένη με Γάλλο. Είναι πολύ σοβαροφανές και οι άνθρωποι παραείναι elegant για τα δικά μου γούστα. Όταν βρίσκομαι εκεί, αισθάνομαι μειονεκτικά ορισμένες φορές, πράγμα που δεν μου αρέσει καθόλου! Βέβαια, δειγματίζω στο Παρίσι γιατί έτσι είναι η μόδα. Ο παλμός του Λονδίνου όμως, η βρομιά και η αλητεία του, αυτά είμαι εγώ. Και το χιούμορ. Είναι σημαντικό, ειδικά στη μόδα. Πολλή σοβαροφάνεια, πια, με αυτά τα Céline και όλα τα Céline-οειδή – τον μινιμαλισμό, εν πάση περιπτώσει, που τόσο πολύ αγαπούν οι μπλόγκερ, εγώ δεν τον αγαπώ. Εγώ θέλω t-shirts που να έχουν πάνω τον Μίκι να χορεύει πεντοζάλη. Εύθυμα ρούχα.
  • Έχω κάποιες εμμονές που ενθέτω συνέχεια στα σχέδιά μου. Αυτή η συλλογή, ας πούμε, είχε την τριπλή θεά, τις τρεις φάσεις της σελήνης που βρίσκεις σε αρχαιοελληνικά αγγεία και πολλές θρησκείες. Έπειτα, το ματάκι – είμαι πολύ της ενέργειας. Ανταλλάσσω σκέψεις με κολλητούς, στέλνω ενέργεια στο εξωτερικό, αφού πολλοί αγαπημένοι μου φίλοι είναι έξω. Μπορεί να σκέφτομαι πολύ έντονα κάποιον και να με πάρει τηλέφωνο. Έχω, επίσης, κόλλημα με ένα συγκεκριμένο μπλε που γκριζίζει κι εγώ ονομάζω «Arcadia Βlue», από τον ουρανό της Αρκαδίας. Είχα πάει πριν από λίγο καιρό εκεί και στη διάρκεια του ταξιδιού σκεφτόμουν σχέδια. Κοιτάζω, λοιπόν, προς τον ουρανό και εκεί βρισκόταν η απάντηση! Πιστεύω πολύ στον τρόπο που σε καθοδηγεί το σύμπαν, στις απαντήσεις που σου δίνει, αρκεί να μάθεις να τις διαβάζεις. Αυτή η αίσθηση με ηρεμεί και μου παρέχει ασφάλεια.
Mariaflora Lehec Facebook Twitter
Πιστεύω πολύ στον τρόπο που σε καθοδηγεί το σύμπαν, στις απαντήσεις που σου δίνει, αρκεί να μάθεις να τις διαβάζεις. Αυτή η αίσθηση με ηρεμεί και μου παρέχει ασφάλεια... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
 
  • Στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει ακριβώς μόδα –κάποτε υπήρχε, τώρα πια όχι–, πρέπει να βασίσεις τη νοοτροπία σου στον νόμο του Μέρφι: όλα θα πάνε στραβά, οπότε οφείλεις να είσαι πάντα δυο βήματα μπροστά, να το περιμένεις και να μην στενοχωρηθείς όταν συμβεί. Εγώ προσπαθώ να τρέξω κάτι χωρίς κεφάλαιο. Έχω καταφέρει να κάνω δύο επιδείξεις, να δειγματίσω δύο φορές στο Παρίσι και να διατηρώ ελληνικό και ξένο showroom, με κάποιες hardcore πελάτισσες που περιμένουν την εξέλιξη του brand. Τέσσερα άτομα είμαστε και τρέχουμε παραγωγές που φεύγουν μέχρι το Χονγκ-Κονγκ και γενικά έχουμε κάνει άνοιγμα στην αγορά της Ασίας. Θέλω στο άμεσο μέλλον να σχεδιάσω και ανδρικές σειρές. Με τόσα custom ρούχα που έχω φτιάξει για φίλους, νομίζω ότι ήρθε η ώρα! Μια σειρά t-shirts με αγαπημένα τσιτάτα πιθανότατα.
  • Το «προβληματάκι» με την ελληνική μόδα είναι μάλλον γενικότερο πρόβλημα του Έλληνα: νομίζει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα. Πρέπει να σεβόμαστε το καταναλωτικό κοινό. Αν εγώ αισθάνθηκα την ανάγκη να δημιουργήσω με τρία κουμπιά και τέσσερις κλωστές, δεν σημαίνει ότι μια κοπέλα πρέπει να τα σκάσει για να έχει για πάντα τη «δημιουργία» μου στην γκαρνταρόμπα της. Ρούχα κάνουν πλέον ο Κωστάκης και η μάνα του. Όλες οι celebrities της τηλεόρασης μεταπηδούν στα ρούχα. Κορίτσια, κάντε τη δουλειά σας, να κάνω κι εγώ τη δική μου! Υπάρχουν αξιόλογες διοργανώσεις μόδας στην Ελλάδα, μάλλον όμως δεν υπάρχει το industry των αληθινών celebrities για να τις βοηθήσει. Στο Λονδίνο γίνεται τόσο ηχηρά όλο αυτό! Παίρνουν κορίτσια και τα μετατρέπουν σε it-girls, σε είδωλα, με ένα φοβερό επιτελείο από πίσω. Εμείς δεν το κάνουμε. Και στο τέλος, καλό θα ήταν να προτιμούμε ελληνικά προϊόντα σε σχέση με τις πολυεθνικές. Δεν μπορείς να λες ότι θες η Ελλάδα να πάει μπροστά, όταν ψωνίζεις συνέχεια από το εξωτερικό. Πρέπει να το τιμάς το σπιτάκι σου.
Mariaflora Lehec Facebook Twitter
Έχω κάποιες εμμονές που ενθέτω συνέχεια στα σχέδιά μου. Αυτή η συλλογή, ας πούμε, είχε την τριπλή θεά, τις τρεις φάσεις της σελήνης που βρίσκεις σε αρχαιοελληνικά αγγεία και πολλές θρησκείες... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
 


www.somf.gr
www.facebook.com/wearesomf
instagram.com/somf_clothing

 



Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO τον Απρίλιο του 2015

Οι Αθηναίοι
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cara Hoffman, συγγραφέας, δημοσιογράφος

Οι Αθηναίοι / Cara Hoffman: Από κράχτης σε ξενοδοχείο του Σταθμού Λαρίσης, συγγραφέας best-seller

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ζει στα Εξάρχεια. Εγκατέλειψε το σχολείο για να γυρίσει τον κόσμο και στα δεκαεννέα έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας απένταρη, πιστεύοντας ότι θα πιάσει δουλειά σε ελαιώνες. Αυτή η πόλη την έκανε «καπάτσα», «της πιάτσας», της έμαθε πώς να γράψει ένα μυθιστόρημα, τους «Κράχτες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.
M. HULOT
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ