Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών

Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
1

Στην Αχαρνών, στο ύψος του Αγίου Παντελεήμονα, βρίσκεις σπιτικό ρώσικο πιροσκί σε ένα μαγαζάκι όπου η κυρία Άννα μαζί με την κόρη της, Όλγα, εκτονώνουν όλο το δημιουργικό τους μεράκι για τη μαγειρική, με όλα τα highlights της ρώσικης κουζίνας. Ένα πάντρεμα της ρώσικης και της ουκρανικής κουζίνας άκρως ενδιαφέρον. Αξίζει να το επισκεφτείς εξαιρετικά πεινασμένος και να έχεις χώρο για το χειροποίητο πιροσκί της, αλλά και την ξεχωριστή σπεσιαλιτέ που φτιάχνει κάθε μέρα.

Από τα πιροσκί, ξεχωρίζει το τηγανητό (σωστά τηγανισμένο, χωρίς περιττά λάδια), με ολόφρεσκο κιμά από μοσχάρι, ολίγον καυτερό, και αυτό με την πατάτα και τη βελούδινη γέμιση.

Το ρώσικο στέκι είναι μια down town λύση για γρήγορο και πάμφθηνο φαγητό, ενώ όλα είναι χειροποίητα.

Πεντανόστιμα και τα ψητά πιροσκί φούρνου. Αξίζει να δοκιμάσεις αυτό με το σπανάκι, αλλά και το κλασικό με κασέρι και ευωδιαστό βούτυρο, που από την πρώτη δαγκωνιά, μέσα από την απλότητα, η γεύση τους παίρνει ποιητικές διαστάσεις. Στα γλυκά πιροσκί ιδιαίτερη θέση κατέχει αυτό με τη μαρμελάδα βατόμουρο και τη σπιτική κρέμα. Όλα τα πιροσκί ξεκινούν από 1,40 ευρώ.

Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Η κυρία Άννα δίνει έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Με αγνά υλικά φτιάχνει και τα γλυκά της, που είναι, όπως λέει, το κρυφό της μεράκι. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Αν και η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι κυρίως street food, μπορείς να καθίσεις σε ένα από τα πέντε τραπέζια που διαθέτει το μαγαζί και να δοκιμάσεις παραδοσιακή ρώσικη κουζίνα με δύο ευρώ (ή να πάρεις το φαγητό take-away). Η ρώσικη σαλάτα επική, με δυόμισι ευρώ. Στο μενού με τα φαγητά ξεχωρίζει το Τσεμπουρέκ, που είναι πίτα με κιμά, μοσχάρι και μυρωδικά, το Βαρένικι, με λαχανικά, πατάτα και τυρί, και το Πελμένι, που γίνεται με χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά και η επίγευση είναι καυτερή. Ενδιαφέρον έχουν οι ρώσικες μπίρες και η πολύ καλή και καθαρή βότκα, καθώς και το παραδοσιακό τσάι, σερβιρισμένο σε όμορφες τσαγιέρες. Το εν λόγω μαγαζάκι αναλαμβάνει να καλύψει πάρτι και events σε τιμές άκρως οικονομικές − πολύ καλή ιδέα για φολκλόρ στοιχείο σε συγκεντρώσεις.

Το ρώσικο στέκι είναι μια down town λύση για γρήγορο και πάμφθηνο φαγητό, ενώ όλα είναι χειροποίητα. Η κυρία Άννα δίνει έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Με αγνά υλικά φτιάχνει και τα γλυκά της, που είναι, όπως λέει, το κρυφό της μεράκι. Υπέροχες, φρεσκότατες τούρτες, από 8 ευρώ το κιλό. Η εξαιρετική παπαρουνόπιτα είναι νόστιμη και διαφορετική και σχεδόν εθίζεσαι σε αυτήν, καθώς σκάνε οι παπαρουνόσποροι ηδονικά στον ουρανίσκο. Γευστικός και ο κορμός με ολόκληρες φράουλες και νόστιμη κρέμα, αλλά και το ρολό με καρύδια. Τα γλυκά είναι πολύ light, από αυτά που δεν σε λιγώνουν και αφήνουν μια όμορφη επίγευση. 


 

Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Aν και η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι κυρίως street food, μπορείς να καθίσεις σε ένα από τα πέντε τραπέζια που διαθέτει το μαγαζί και να δοκιμάσεις παραδοσιακή ρώσικη κουζίνα με δύο ευρώ. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Αχαρνών 140, 6972 882674

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ