10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter
Το ίντερνετ ξεχειλίζει από συνταγές για τα πάντα αλλά ένα βιβλίο μαγειρικής είναι κάτι πολύ παραπάνω από οδηγίες για το πώς να φτιάξεις αυτό ή το άλλο πιάτο.
0

Το ίντερνετ ξεχειλίζει από συνταγές για τα πάντα αλλά ένα βιβλίο μαγειρικής είναι κάτι πολύ παραπάνω από οδηγίες για το πώς να φτιάξεις αυτό ή το άλλο πιάτο. Αυτές τις μέρες δεν έχω όρεξη να διαβάσω τίποτα –δεν δοκιμάζω καν να συγκεντρωθώ στο βιβλίο που είχα ξεκινήσει πριν γίνουμε Black Mirror– αλλά δεν κρατήθηκα να παραγγείλω το «Beyond the North Wind» της Darra Goldstein, το καινούργιο βιβλίο μιας γυναίκας που μελετάει τη Ρωσία και τη γαστρονομία της τα τελευταία 50 χρόνια.

Ξεφύλλισα online μερικές σελίδες και ένιωσα το κρύο από τις εικόνες με τα χιόνια και τους λύκους, τις πορσελάνες ακίνητες σε ένα σκρίνιο. Τα λόγια του Πούσκιν φαρδιά πλατιά στην αρχή του βιβλίου: «Μην αφήνεις για βραδινό ό, τι μπορείς να φας για μεσημεριανό». Μια ατάκα πιο πολύ για το πνεύμα των Ρώσων και λιγότερο για το φαγητό τους που λανθασμένα έχει περάσει στο μυαλό μας ως βαρύ και άνοστο. Μια χώρα που έχει το ξινό ως κυρίαρχη γεύση, τόσο κόντρα στις γλυκύτητα και τη στρογγυλάδα που αγαπάει ο περισσότερος κόσμος σήμερα.

Η Goldstein θέλει να αφήσουμε πίσω την λανθασμένη εντύπωση πως το φαγητό της Ρωσίας είναι «βαρύ και άνοστο» ή «μόνο μπόρστ και πατάτες» και τα καταφέρνει με μια γοητευτική, μοντέρνα έκδοση που έχει μεν χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα αλλά, αν σου αρέσει το φαγητό, θα σε ενθουσιάσει ανεξάρτητα εποχής.

Νομίζω ήταν η πρώτη φορά μετά από εβδομάδες που ενθουσιάστηκα με κάτι. Αυτό έχουν τα βιβλία μαγειρικής, είναι καθησυχαστικά όσο λίγα πράγματα. Δεν είναι λίστες με υλικά αλλά όχημα για τη φαντασία. Κάτι για να μάθεις, κάτι για να ταξιδέψεις και να ξεχαστείς, και πού και πού κάτι φανταστικό για να μαγειρέψεις.

Μαζί με το βιβλίο της Goldstein, εδώ είναι εννέα ακόμα βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ή θα κυκλοφορήσουν αυτή την άνοιξη:

Falastin

Sami Tamimi & Tara Wigley

Δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Yotam Ottolenghi, ο Sami Tamimi και η Tara Wigley κυκλοφορούν το πρώτο τους βιβλίο, μια γαστρονομική καρτ ποστάλ από την Παλαιστίνη. Το «Falastin» μοιάζει με σίκουελ του best seller «Jerusalem» που κυκλοφόρησε πριν από 8 χρόνια και περιλαμβάνει εντυπωσιακές φωτογραφίες και 120 συνταγές, παραδοσιακές και μοντέρνες, ένα μείγμα από μεθόδους που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά με τεχνικές και ιδέες που απευθύνονται σε σημερινούς ανθρώπους που μαγειρεύουν στο σπίτι. Γήινες γεύσεις, λεμονάτες, με ελαιόλαδο, με πολύ ταχίνι και πολλές κουταλιές shatta (τη sriracha της Παλαιστίνης).  

10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter
Ψητά ψάρια με κρούστα από κόλιανδρο. Από το «Falastin».

Cool Beans

Joe Yonan

Ο νέος μεγάλος οδηγός για τα όσπρια είναι εδώ, τη στιγμή που τον χρειαζόμαστε περισσότερο. Η περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζονταν για καιρό τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές και όλα τα υπόλοιπα έχει επιτέλους δώσει την θέση της στην αγάπη που τους αξίζει, και ο Joe Yonan της Washington Post φτιάχνει το απόλυτο βιβλίο που γιορτάζει αυτήν τη μεταστροφή. Εμπεριστατωμένο, γραμμένο με ζωντάνια, ζεστασιά και χιούμορ, το «Cool Beans» εξερευνά τον κόσμο των οσπρίων και τις ατέλειωτες δυνατότητες αυτής της αρχαίας τροφής μέσα από κατατοπιστικά κείμενα και 125 συνταγές: από ορεκτικά (τραγανά ρεβίθια με μπαχαρικά), κυρίως πιάτα, σούπες (όπως το λευκό «γκασπάτσο» με ρεβίθια και κάσιους), σνακ, ακόμα και επιδόρπια (μπράουνις με σοκολάτα και κόκκινα φασόλια) – όλα με βάση τα όσπρια.

Bitter Honey

Letitia Clark

Με hip ντιζάιν και εικόνες από μια –έστω– εξιδανικευμένη Σαρδηνία, το Bitter Honey θέλει να σε μεταφέρει εκεί που τα νερά είναι γυαλιστερά και τιρκουάζ, τα μεσημέρια ράθυμα και τα ποτήρια γεμάτα Campari. Αφού άφησε την Αγγλία για να μετακομίσει με το (πρώην, πλέον) αγόρι της στο νησί της Ιταλίας η Letitia Clark, σεφ και συγγραφέας, έφτιαξε ένα βιβλίο για όλα όσα θα θυμάται από εκεί. Το lifestyle αφήνει χώρο πού και πού για πιο αληθινές, προσωπικές ιστορίες από το νησί διπλά σε εκδοχές κλασικών γεύσεων της Σαρδηνίας όπως τα τηγανητά φύλλα φασκόμηλου, το χοιρινό με σάλτσα αντσούγιας και το ριζότο με σαφράν.

10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter
Επιδόρπιο από το «Bitter Honey».

La Buvette

Camille Fourmont

Στη μικροσκοπική κάβα-μπαρ-καφέ του Παρισιού έπεφτε μέχρι πριν από λίγο καιρό στριμωξίδι με τους νεαρούς πελάτες να τσουγκρίζουν αγκώνες πίνοντας όλη νύχτα φυσικά κρασιά συνοδεία τυριών και απλών αλλά ντελικάτων σνακ. Το πιο γνωστό πιάτο του «La Buvette» δεν έχει μυστικά. Ούτε και συνταγή. Είναι περισσότερο μια σύνθεση: καλοί γίγαντες από βαζάκι, με φανταστικό ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού. Με οδηγίες για 50 τέτοιες «συνθέσεις» και κείμενα για τους σημερινούς πρωτοπόρους του κρασιού, το βιβλίο θα σου μάθει πώς να διαλέγεις ευκολότερα κρασί που θα σου αρέσει, πού να βρεις vintage πιάτα και μαχαιροπίρουνα και πώς να κινηθείς για να «ψαρέψεις» τις καλύτερες πρώτες ύλες υπενθυμίζοντας πως μερικά μπουκάλια κρασί συν δυο τρία ωραία υλικά φτάνουν για να περάσεις καλά.

Ana Ros: Sun and Rain

Ana Roš

Η σεφ του Hiša Franko, που πολλοί θυμόμαστε από το επεισόδιο του Chef’s Table, λέει την ιστορία της ζωής της με φόντο ομιχλώδη τοπία της Σλοβενίας, ποτάμια γεμάτα πέστροφες και κυνήγια ελαφιών. Κάθε φαγητό γίνεται αφορμή να μιλήσει για τα γεγονότα της ζωής της που διανθίζονται με πανέμορφο φωτογραφικό υλικό. Οι συνταγές καθαυτές είναι μαζεμένες στο τέλος του τόμου, παρόλα αυτά πρόκειται ξεκάθαρα για ένα coffee table βιβλίο, εκτός βέβαια αν έχει κανείς σκοπό να μαγειρέψει άμεσα «συκώτι πάπιας με περγαμόντο και Ρίσλινγκ».

Vegetable Kingdom

Bryant Terry

Όπως στο προηγούμενο και πολύ πετυχημένο βιβλίο του, «Afro-Vegan», ο Bryant Terry προσπαθεί και εδώ να παντρέψει το φαΐ της αφρικανικής διασποράς με τη vegan μαγειρική. Με περισσότερες από 100 αναζωογονητικά απλές συνταγές σε καθοδηγεί να φτιάξεις vegan γεύματα που θα χαρείς. Στα υλικά δεν θα βρεις κανένα υποκατάστατο κρέατος, μόνο φρέσκα φυτικά προϊόντα και μπαχαρικά που μέσω έξυπνων τεχνικών μεταμορφώνονται σε πιάτα με έντονες γεύσεις και ποικιλία υφών (gumbo μανιταριών, φινόκιο με σκόρδο και μυρωδικά, κουνουπίδι παναρισμένο με panko κ.ά.)

Beyond the North Wind

Darra Goldstein

Ένας ύμνος στις γεύσεις της Ρωσίας, από την άλμη των τουρσιών και τα ξινά άγρια μούρα, στο umami της σίκαλης και του φαγόπυρου. Η Goldstein, ακαδημαϊκός που μελετά τη ρωσική κουλτούρα και γαστρονομία τα τελευταία 50 χρόνια, θέλει να αφήσουμε πίσω τη λανθασμένη εντύπωση πως το φαγητό της Ρωσίας είναι «βαρύ και άνοστο» ή «μόνο μπόρστ και πατάτες» και τα καταφέρνει με μια γοητευτική, μοντέρνα έκδοση που έχει μεν χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα αλλά, αν σου αρέσει το φαγητό, θα σε ενθουσιάσει ανεξάρτητα από την εποχή. Ζύμωση, πίκλες, καλά βακτήρια, μαύρο ψωμί, φύτρες σιτηρών παρέα με infused βότκες, τάρτες, πίτες και τροφαντά Vatrushki.

10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter
Μαρινάτη αθερίνα. Από το «Beyond The North Wind».

My Korea

Hooni Kim

Το πρώτο κορεάτικο εστιατόριο που πήρε ποτέ αστέρι Michelin ήταν το Danji στην Νέα Υόρκη. Τώρα, ο υπεύθυνος για αυτή την επιτυχία, βραβευμένος σεφ, Hooni Kim υπογράφει ένα εισαγωγικό κεφάλαιο στην μαγειρική της Κορέας, βασισμένο στο τρίπτυχο doenjang-ganjang-gochujang, δηλαδή πάστα από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, σάλτσα σόγιας και πάστα από κόκκινες πιπεριές τσίλι που έχουν και αυτές υποστεί ζύμωση (η Ασία ξέρει από μικροχλωρίδα). Αυτά είναι τα υλικά-κλειδιά που δίνουν βάθος και ένταση στις περισσότερες από τις 90 συνταγές του βιβλίου.

Everything Is Under Control

Phyllis Grant

Δεν είναι βιβλίο μαγειρικής με την αυστηρή έννοια του όρου αλλά μια προσωπική αφήγηση για το μαγείρεμα και τη μητρότητα με ένα κεφάλαιο συνταγών στο τέλος. Η χορεύτρια που έγινε σεφ (και τώρα συγγραφέας) αφηγείται με αφοπλιστική ειλικρίνεια ιστορίες που διαδραματίζονται γύρω από μια γαμήλια τούρτα, μια τάρτα φράουλα, ένα παγωτό βανίλια, παιδικές τροφές κ.ά.

Start Simple

Lukas Volger 

Αυτό το βιβλίο δεν θέλει να σου υπαγορεύσει τι ακριβώς να ψωνίσεις ούτε τι ακριβώς να μαγειρέψεις. Αντίθετα, η προσέγγιση του εστιάζει στο τι μπορεί να έχεις ήδη στο ψυγείο και πώς μπορείς να το αξιοποιήσεις. Με μισή φρατζόλα ψωμί, λίγες πρασινάδες που έχουν αρχίσει να κατσιάζουν και κάποιο τυρί γίνεται να βγει ένα ωραίο γεύμα; Ο Volger υποστηρίζει πως με 11 βασικά υλικά που έχεις σχεδόν πάντα στη κουζίνα μπορείς να κάνεις μαγικά και να δημιουργήσεις πιάτα κάθε άλλο παρά βαρετά. Συμβουλεύει τους αναγνώστες να στοκάρουν τα υλικά εκείνα αντί να ψωνίζουν για κάθε μια συνταγή και χωρίζει τα κεφάλαια με βάση αυτά.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Γεύση / Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Τις μέρες της καραντίνας όλοι προσπαθούμε να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι. Η Ιάνθη Μιχαλάκη δίνει οδηγίες για να το κάνουμε σωστά κι εξηγεί γιατί πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο προζύμι όπως σε έναν ζωντανό οργανισμό.
ΤΗΣ ΙΑΝΘΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ
Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Γεύση / Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

H food blogger Εύα Μονοχάρη προτείνει να περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στην κουζίνα, δοκιμάζοντας συνταγές που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα σκεφτόμασταν καν να «αγγίξουμε».
ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ