Οδηγός κατάψυξης: Συμβουλές και ιδέες που θα σε διευκολύνουν

Οδηγός κατάψυξης: Συμβουλές και ιδέες που θα σε διευκολύνουν Facebook Twitter
Φράουλες και άλλα μούρα παγώνουν καλά. Αν δεν θέλεις να κολλήσουν μεταξύ τους, άπλωσέ τα αραιά σε ένα ταψί, βάλε τα να παγώσουν για λίγη ώρα και μετά μετακίνησέ τα σε μπολ ή ειδική σακούλα.
0

Στις νέες, αβέβαιες συνθήκες προσπαθούμε να εστιάσουμε στα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε. Το φαγητό που τρώμε και τα υλικά που ψωνίζουμε και βάζουμε στην κουζίνα μας καταλαμβάνουν ξαφνικά στις σκέψεις όλων μας περισσότερο χώρο από πριν. Θέλουμε να είμαστε όσο μπορούμε προετοιμασμένοι, να τρώμε καλά, να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας μέσα από τη μαγειρική μας. Και βέβαια να αποφεύγουμε τη σπατάλη φαγητού και υλικών.

Ανακαλύπτουμε, λοιπόν, ξανά αυτές τις μέρες ότι έχουμε κατάψυξη. Εκείνο το μέρος του ψυγείου με τα παγάκια και το μπουκάλι βότκα είναι ο πιο άμεσος και εύκολος τρόπος συντήρησης τροφών και υπάρχει στα σπίτια των πιο πολλών.


Δεν είναι δα και δύσκολο να καταψύξεις κάτι. Υπάρχουν, παρόλα αυτά, τρικ και συμβουλές που μπορεί κανείς να ακολουθήσει για να το κάνει πιο σωστά, με ασφάλεια, αποφεύγοντας το «κάψιμο» από τον πάγο. Προϊόντα που ίσως δεν περίμενες μπορούν να μπουν κατευθείαν στην κατάψυξη αντί για το ψυγείο: από φρούτα και φρέσκα μακαρόνια μέχρι ψωμί και βούτυρο. Κάποια υλικά θα «κρατήσουν» καλύτερα από άλλα και μερικές έξυπνες πρακτικές θα σου κερδίσουν χρόνο και χώρο.

Θυμήσου πως αν μαγειρέψεις λίγο μεγαλύτερη ποσότητα ή αν περισσέψει φαγητό μπορείς να το παγώσεις κατευθείαν, αφού έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Γράψε πάνω στο τάπερ την ημερομηνία κατάψυξης. Αφού το αποψύξεις και το ζεστάνεις, αν και πάλι περισσέψει κάτι, πρέπει να πεταχτεί.


Εδώ είναι μερικές συμβουλές και ιδέες που θα σε διευκολύνουν:

Γενικοί κανόνες

• Φρόντισε το φαγητό να έχει κρυώσει πριν το βάλεις στην κατάψυξη.

• Χρησιμοποίησε αεροστεγή σκεύη ή πλαστικές σακούλες τροφίμων, κατάλληλες για κατάψυξη.

• Αν ένα έτοιμο γεύμα έχει μπει στην κατάψυξη πρέπει πριν φαγωθεί να ζεσταθεί οπωσδήποτε.

• Μη βάζεις ποτέ γυάλινα σκεύη στην κατάψυξη.

• Μη χρησιμοποιείς ζεστό νερό για να επιταχύνεις την απόψυξη. Το φαγητό μπορεί να αλλάξει γεύση και υφή.

Φρούτα

Κομμάτια φρούτων στη κατάψυξη μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τουλάχιστον μέχρι και 3 μήνες μετά, σε smoothie, κέικ ή πρωινά με βρόμη κ.α. Φράουλες και άλλα μούρα παγώνουν καλά. Αν δεν θέλεις να κολλήσουν μεταξύ τους άπλωσέ τα αραιά σε ένα ταψί, βάλε τα να παγώσουν για λίγη ώρα και μετά μετακίνησέ τα σε μπολ ή ειδική σακούλα. Οι μπανάνες μπορούν να μπουν ολόκληρες, με τη φλούδα, στην κατάψυξη αν προορίζονται για κάποιο κέικ. Θα έχουν όμως αρκετά πολτοποιημένη μορφή όταν ξεπαγώσουν. Αλλιώς, αν πρόκειται να τις χρειαστείς σε κομμάτια, κόψ' τες πριν τις καταψύξεις.

Λαχανικά

Έκτος από τον αρακά και το καλαμπόκι που πιθανά να έχεις ήδη στην κατάψυξη, φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πολύ βολικά και μπορείς να τα βάλεις πλυμένα και ωμά σε σακούλα τροφίμων. Αφού αφαιρέσεις όσο αέρα μπορείς από μέσα, μπορείς να τα παγώσεις. Χρησιμοποίησε τη μέθοδο του μπλανσαρίσματος για να διατηρήσεις λίγο καλύτερη την υφή σε λαχανικά όπως το μπρόκολο. Μπορείς να τα ξεπαγώσεις βάζοντάς τα στο ψυγείο το βράδυ, πριν από τη μέρα που θες να τα χρησιμοποιήσεις, ή κατευθείαν στη κατσαρόλα ή το τηγάνι.

Ψωμί

Αφού κόψεις τη φρατζόλα σε φέτες και τις τοποθετήσεις σε σακούλα τροφίμων κατάλληλη για κατάψυξη (την επόμενη φορά μπορείς να την ξεπλύνεις και να την ξαναχρησιμοποιήσεις) σπρώξε όσο αέρα μπορείς έξω απ' αυτήν και κλείσε την καλά. Κόβοντας το ψωμί σε φέτες εξασφαλίζεις ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένεις ώρες για να ξεπαγώσει ολόκληρη η φρατζόλα μετά, ούτε και δεσμεύεσαι να τη καταναλώσεις όλη. Όταν χρειαστείς ψωμί βγάζεις όσες φέτες χρειάζεσαι απ' τη σακούλα αλλά, προσοχή, δεν τις αφήνεις να ξεπαγώσουν στον πάγκο της κουζίνα. Αυτό θα χαλούσε τελείως την υφή και θα είχε ως αποτέλεσμα μουσκεμένες φέτες. Αντίθετα αν τις βάλεις κατευθείαν στον φούρνο, στους 160 για 5 λεπτά, η υφή του ψωμιού θα είναι σχεδόν ίδια με την αρχική.

Οδηγός κατάψυξης: Συμβουλές και ιδέες που θα σε διευκολύνουν Facebook Twitter
Χρησιμοποίησε αεροστεγή σκεύη ή πλαστικές σακούλες τροφίμων, κατάλληλες για κατάψυξη.

Σούπες/Ζωμοί

Το σημαντικότερο σ' αυτή την κατηγορία είναι να οργανώσεις σωστά τις μερίδες, προβλέποντας τις ανάγκες σου. Οι σακούλες τροφίμων που είναι κατάλληλες για κατάψυξη βοηθάνε και πάλι ενώ πιάνουν και λιγότερο χώρο. Φροντίζεις και πάλι να μην υπάρχει πολύς αέρας μέσα. Αν χρησιμοποιείς τάπερ, διάλεξε ένα σε κατάλληλο μέγεθος ώστε να μην μένει κενός χώρος, άρα και αέρας. Για να τις χρησιμοποιήσεις κάνε την απόψυξη κατά τη διάρκεια της νύχτας στο ψυγείο. Αν βιάζεσαι, μπορείς να βάλεις τη σακούλα σε κρύο (όχι ζεστό) νερό για να επιταχύνεις τη διαδικασία.

Κρέας & Ψάρι

Όσο λιγότερος αέρας υπάρχει στο πακέτο με το κρέας που προορίζεται για κατάψυξη, τόσο το καλύτερο. Μπορείς να τυλίξεις το κομμάτι που έχεις, σφιχτά, με πλαστική μεμβράνη και μετά να το ξανατυλίξεις με αλουμινόχαρτο ή να το βάλεις σε κατάλληλη σακούλα τροφίμων και έπειτα στο χαμηλότερο ράφι της κατάψυξης, που είναι και το πιο κρύο. Το καλό τύλιγμα βοηθάει να μην τα «κάψει» ο πάγος. Η απόψυξη γίνεται με ασφάλεια στο ψυγείο και όχι στον πάγκο στης κουζίνας. Μπορεί να πάρει από μια ημέρα, αν πρόκειται για μικρά κομμάτια, έως και μερικές μέρες για τα μεγαλύτερα. Αν βιάζεσαι πολύ, μπορείς να επιταχύνεις τη διαδικασία βάζοντας τη σακούλα κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό.

Μαγειρεμένο φαγητό

Θυμήσου πως αν μαγειρέψεις λίγο μεγαλύτερη ποσότητα ή αν περισσέψει φαγητό, μπορείς να το παγώσεις κατευθείαν, αφού έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Γράψε πάνω στο τάπερ την ημερομηνία κατάψυξης. Αφού το αποψύξεις και το ζεστάνεις, αν και πάλι περισσέψει κάτι, πρέπει να πεταχτεί.


Αν έχεις κάποιο γεύμα έτοιμο για ψήσιμο (όπως μακαρόνια φούρνου ή ένα παστίτσιο) και θέλεις να το φυλάξεις στην κατάψυξη, φρόντισε να είναι σε μεταλλικό ταψί και όχι κάποιο γυάλινο σκεύος. Αν είναι ήδη ψημένο, άφησέ το να κρυώσει και τύλιξέ το όπως τα κρέατα-σφιχτά με πλαστική μεμβράνη και έπειτα με αλουμινόχαρτο ή σακούλα τροφίμων. Φαγητά με πατάτα είναι καλό να αποφεύγονται γιατί χάνουν πολύ σε υφή όταν ξεπαγώνουν.

Γάλα

Το γάλα μπορεί να καταψυχθεί και να αποψυχθεί όταν το χρειαστείς. Βεβαιώσου ότι η συσκευασία δεν είναι ανοιγμένη. Πρέπει να αποψυχθεί εντελώς στο ψυγείο πριν χρησιμοποιηθεί.

Μακαρόνια

Τα φρέσκα μακαρόνια, σκέτα ή γεμιστά (π.χ. ραβιόλια) μπαίνουν και αυτά κατάψυξη. Τα περισσότερα δεν θέλουν απόψυξη, μπορείς δηλαδή να τα βάλεις κατευθείαν στο νερό που βράζει (τσέκαρε τις οδηγίες στη συσκευασία).

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λωτός: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το μυθικό φρούτο + μια συνταγή για κέικ

Γεύση / Λωτός: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το μυθικό φρούτο + μια συνταγή για κέικ

Ένα από τα πιο όμορφα φθινοπωρινά φρούτα, ο λαμπερός λωτός, φαίνεται να κερδίζει σταθερά την προτίμησή μας και κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι τον απολαμβάνουμε ωμό ή σε σαλάτες.
TWOMINUTES ANGIE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ