Στις νέες, αβέβαιες συνθήκες προσπαθούμε να εστιάσουμε στα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε. Το φαγητό που τρώμε και τα υλικά που ψωνίζουμε και βάζουμε στην κουζίνα μας καταλαμβάνουν ξαφνικά στις σκέψεις όλων μας περισσότερο χώρο από πριν. Θέλουμε να είμαστε όσο μπορούμε προετοιμασμένοι, να τρώμε καλά, να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας μέσα από τη μαγειρική μας. Και βέβαια να αποφεύγουμε τη σπατάλη φαγητού και υλικών.

 

Ανακαλύπτουμε, λοιπόν, ξανά αυτές τις μέρες ότι έχουμε κατάψυξη. Εκείνο το μέρος του ψυγείου με τα παγάκια και το μπουκάλι βότκα είναι ο πιο άμεσος και εύκολος τρόπος συντήρησης τροφών και υπάρχει στα σπίτια των πιο πολλών.


Δεν είναι δα και δύσκολο να καταψύξεις κάτι. Υπάρχουν, παρόλα αυτά, τρικ και συμβουλές που μπορεί κανείς να ακολουθήσει για να το κάνει πιο σωστά, με ασφάλεια, αποφεύγοντας το «κάψιμο» από τον πάγο. Προϊόντα που ίσως δεν περίμενες μπορούν να μπουν κατευθείαν στην κατάψυξη αντί για το ψυγείο: από φρούτα και φρέσκα μακαρόνια μέχρι ψωμί και βούτυρο. Κάποια υλικά θα «κρατήσουν» καλύτερα από άλλα και μερικές έξυπνες πρακτικές θα σου κερδίσουν χρόνο και χώρο.

 

Θυμήσου πως αν μαγειρέψεις λίγο μεγαλύτερη ποσότητα ή αν περισσέψει φαγητό μπορείς να το παγώσεις κατευθείαν, αφού έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Γράψε πάνω στο τάπερ την ημερομηνία κατάψυξης. Αφού το αποψύξεις και το ζεστάνεις, αν και πάλι περισσέψει κάτι, πρέπει να πεταχτεί.


Εδώ είναι μερικές συμβουλές και ιδέες που θα σε διευκολύνουν:

 

Γενικοί κανόνες

• Φρόντισε το φαγητό να έχει κρυώσει πριν το βάλεις στην κατάψυξη.

• Χρησιμοποίησε αεροστεγή σκεύη ή πλαστικές σακούλες τροφίμων, κατάλληλες για κατάψυξη.

• Αν ένα έτοιμο γεύμα έχει μπει στην κατάψυξη πρέπει πριν φαγωθεί να ζεσταθεί οπωσδήποτε.

• Μη βάζεις ποτέ γυάλινα σκεύη στην κατάψυξη.

• Μη χρησιμοποιείς ζεστό νερό για να επιταχύνεις την απόψυξη. Το φαγητό μπορεί να αλλάξει γεύση και υφή.

 

Φρούτα

Κομμάτια φρούτων στη κατάψυξη μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τουλάχιστον μέχρι και 3 μήνες μετά, σε smoothie, κέικ ή πρωινά με βρόμη κ.α. Φράουλες και άλλα μούρα παγώνουν καλά. Αν δεν θέλεις να κολλήσουν μεταξύ τους άπλωσέ τα αραιά σε ένα ταψί, βάλε τα να παγώσουν για λίγη ώρα και μετά μετακίνησέ τα σε μπολ ή ειδική σακούλα. Οι μπανάνες μπορούν να μπουν ολόκληρες, με τη φλούδα, στην κατάψυξη αν προορίζονται για κάποιο κέικ. Θα έχουν όμως αρκετά πολτοποιημένη μορφή όταν ξεπαγώσουν. Αλλιώς, αν πρόκειται να τις χρειαστείς σε κομμάτια, κόψ' τες πριν τις καταψύξεις.

 

Λαχανικά

Έκτος από τον αρακά και το καλαμπόκι που πιθανά να έχεις ήδη στην κατάψυξη, φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πολύ βολικά και μπορείς να τα βάλεις πλυμένα και ωμά σε σακούλα τροφίμων. Αφού αφαιρέσεις όσο αέρα μπορείς από μέσα, μπορείς να τα παγώσεις. Χρησιμοποίησε τη μέθοδο του μπλανσαρίσματος για να διατηρήσεις λίγο καλύτερη την υφή σε λαχανικά όπως το μπρόκολο. Μπορείς να τα ξεπαγώσεις βάζοντάς τα στο ψυγείο το βράδυ, πριν από τη μέρα που θες να τα χρησιμοποιήσεις, ή κατευθείαν στη κατσαρόλα ή το τηγάνι.

 

Ψωμί

Αφού κόψεις τη φρατζόλα σε φέτες και τις τοποθετήσεις σε σακούλα τροφίμων κατάλληλη για κατάψυξη (την επόμενη φορά μπορείς να την ξεπλύνεις και να την ξαναχρησιμοποιήσεις) σπρώξε όσο αέρα μπορείς έξω απ' αυτήν και κλείσε την καλά. Κόβοντας το ψωμί σε φέτες εξασφαλίζεις ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένεις ώρες για να ξεπαγώσει ολόκληρη η φρατζόλα μετά, ούτε και δεσμεύεσαι να τη καταναλώσεις όλη. Όταν χρειαστείς ψωμί βγάζεις όσες φέτες χρειάζεσαι απ' τη σακούλα αλλά, προσοχή, δεν τις αφήνεις να ξεπαγώσουν στον πάγκο της κουζίνα. Αυτό θα χαλούσε τελείως την υφή και θα είχε ως αποτέλεσμα μουσκεμένες φέτες. Αντίθετα αν τις βάλεις κατευθείαν στον φούρνο, στους 160 για 5 λεπτά, η υφή του ψωμιού θα είναι σχεδόν ίδια με την αρχική.

 

Οδηγός κατάψυξης: Συμβουλές και ιδέες που θα σε διευκολύνουν
Χρησιμοποίησε αεροστεγή σκεύη ή πλαστικές σακούλες τροφίμων, κατάλληλες για κατάψυξη.

 

Σούπες/Ζωμοί

Το σημαντικότερο σ' αυτή την κατηγορία είναι να οργανώσεις σωστά τις μερίδες, προβλέποντας τις ανάγκες σου. Οι σακούλες τροφίμων που είναι κατάλληλες για κατάψυξη βοηθάνε και πάλι ενώ πιάνουν και λιγότερο χώρο. Φροντίζεις και πάλι να μην υπάρχει πολύς αέρας μέσα. Αν χρησιμοποιείς τάπερ, διάλεξε ένα σε κατάλληλο μέγεθος ώστε να μην μένει κενός χώρος, άρα και αέρας. Για να τις χρησιμοποιήσεις κάνε την απόψυξη κατά τη διάρκεια της νύχτας στο ψυγείο. Αν βιάζεσαι, μπορείς να βάλεις τη σακούλα σε κρύο (όχι ζεστό) νερό για να επιταχύνεις τη διαδικασία.

 

Κρέας & Ψάρι

Όσο λιγότερος αέρας υπάρχει στο πακέτο με το κρέας που προορίζεται για κατάψυξη, τόσο το καλύτερο. Μπορείς να τυλίξεις το κομμάτι που έχεις, σφιχτά, με πλαστική μεμβράνη και μετά να το ξανατυλίξεις με αλουμινόχαρτο ή να το βάλεις σε κατάλληλη σακούλα τροφίμων και έπειτα στο χαμηλότερο ράφι της κατάψυξης, που είναι και το πιο κρύο. Το καλό τύλιγμα βοηθάει να μην τα «κάψει» ο πάγος. Η απόψυξη γίνεται με ασφάλεια στο ψυγείο και όχι στον πάγκο στης κουζίνας. Μπορεί να πάρει από μια ημέρα, αν πρόκειται για μικρά κομμάτια, έως και μερικές μέρες για τα μεγαλύτερα. Αν βιάζεσαι πολύ, μπορείς να επιταχύνεις τη διαδικασία βάζοντας τη σακούλα κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό.

 

Μαγειρεμένο φαγητό

Θυμήσου πως αν μαγειρέψεις λίγο μεγαλύτερη ποσότητα ή αν περισσέψει φαγητό, μπορείς να το παγώσεις κατευθείαν, αφού έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Γράψε πάνω στο τάπερ την ημερομηνία κατάψυξης. Αφού το αποψύξεις και το ζεστάνεις, αν και πάλι περισσέψει κάτι, πρέπει να πεταχτεί.


Αν έχεις κάποιο γεύμα έτοιμο για ψήσιμο (όπως μακαρόνια φούρνου ή ένα παστίτσιο) και θέλεις να το φυλάξεις στην κατάψυξη, φρόντισε να είναι σε μεταλλικό ταψί και όχι κάποιο γυάλινο σκεύος. Αν είναι ήδη ψημένο, άφησέ το να κρυώσει και τύλιξέ το όπως τα κρέατα-σφιχτά με πλαστική μεμβράνη και έπειτα με αλουμινόχαρτο ή σακούλα τροφίμων. Φαγητά με πατάτα είναι καλό να αποφεύγονται γιατί χάνουν πολύ σε υφή όταν ξεπαγώνουν.

 

Γάλα

Το γάλα μπορεί να καταψυχθεί και να αποψυχθεί όταν το χρειαστείς. Βεβαιώσου ότι η συσκευασία δεν είναι ανοιγμένη. Πρέπει να αποψυχθεί εντελώς στο ψυγείο πριν χρησιμοποιηθεί.

 

Μακαρόνια

Τα φρέσκα μακαρόνια, σκέτα ή γεμιστά (π.χ. ραβιόλια) μπαίνουν και αυτά κατάψυξη. Τα περισσότερα δεν θέλουν απόψυξη, μπορείς δηλαδή να τα βάλεις κατευθείαν στο νερό που βράζει (τσέκαρε τις οδηγίες στη συσκευασία).