Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Τα εκπληκτικά γλυπτά σοκολάτας του Stephane Leroux εμπνέονται από τη φύση
Γεύση

Τα εκπληκτικά γλυπτά σοκολάτας του Stephane Leroux εμπνέονται από τη φύση

Ο διάσημος Βέλγος master chocolatier θα δημιουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα απίθανες δημιουργίες με βάση τη σοκολάτα, ένα υλικό που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, έχει απεριόριστες καλλιτεχνικές δυνατότητες.

Δύσκολα θα βρεις κάποιους που δεν λατρεύουν τη σοκολάτα, είτε είναι καταναλωτές της είτε επαγγελματίες της κουζίνας. Για τους ζαχαροπλάστες, μάλιστα, η σοκολάτα είναι ένα από τα πλέον προσφιλή υλικά που προσφέρει έμπνευση για πολλές δημιουργίες. Όμως ο Stephane Leroux, πιθανώς ο καλύτερος «master σοκολάτας» στον κόσμο, έχει ανεβάσει τον χειρισμό της σοκολάτας σε άλλο επίπεδο, εκεί όπου τα όρια μεταξύ ζαχαροπλαστικής και γλυπτικής είναι δυσδιάκριτα. Με το μοναδικό του ταλέντο ο Leroux δημιουργεί τρισδιάστατα έργα που αποτυπώνουν την πραγματικότητα με χαρακτηριστική αληθοφάνεια και προσοχή στη λεπτομέρεια.


Με καταγωγή από τις Βρυξέλλες ο Stephane Leroux έχει ένα πλούσιο ιστορικό βραβεύσεων. Έχει κερδίσει την πρώτη θέση του Trophée Pascal Caffet στην Troyes της Γαλλίας το 2001. Έχει κατακτήσει δύο φορές την πρώτη θέση παγκοσμίως στον διαγωνισμό «Chocolate Creation» ενώ το 2004 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζαχαροπλαστικής. Την ίδια χρονιά κατέκτησε τον τίτλο του Meilleur Ouvrier de France, την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να επιτύχει ένας Pastry Chef στην καριέρα του. Τον Απρίλιο του 2007 συνδημιούργησε ένα εντυπωσιακό αρτ νουβό γλυπτό σοκολάτας ύψους δύο μέτρων για το φεστιβάλ σοκολάτας της Μπριζ.


Ο Leroux είναι όμως και δάσκαλος αφού μοιράζεται τις γνώσεις του σε διεθνές επίπεδο παρέχοντας την ευκαιρία στους επαγγελματίες να δημιουργήσουν δικά τους έργα τέχνης από σοκολάτα. Το βιβλίο του με τίτλο Matiere Chocolat που εκδόθηκε το 2008 και έχει πλέον μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες περιλαμβάνει επίσης και ένα εγχειρίδιο στο οποίο απεικονίζονται με περισσότερες από 1.200 φωτογραφίες όλες οι τεχνικές που έχει αναπτύξει.

 

Με το μοναδικό του ταλέντο ο Leroux δημιουργεί τρισδιάστατα έργα που αποτυπώνουν την πραγματικότητα με χαρακτηριστική αληθοφάνεια και προσοχή στη λεπτομέρεια.


Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι δυνατότητες που έχει η σοκολάτα στις καλλιτεχνικές δημιουργίες είναι σχεδόν απεριόριστες και τις επαναπροσδιορίζει με το πιο πρόσφατο βιβλίο του, «Bleu Chocolat», θέτοντας στο επίκεντρο όλα τα υλικά και τα στοιχεία της φύσης που μας περιβάλλουν. «Η σοκολάτα μπορεί να μιμηθεί σχεδόν οποιαδήποτε ουσία, εκτός από το κρυστάλλινο νερό» λέει ο Leroux. Το βιβλίο εκδίδεται από την Belcolade, τη βελγική σοκολάτα της εταιρείας Puratos, της οποίας ο Stephane Leroux είναι ambassador.


O Stephane Leroux ως Belcolade Master Chocolatier & M.O.F. βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εδώ και μερικές ημέρες, δημιουργώντας σοκολατένιες εικαστικές δημιουργίες για τις οποίες αντλεί έμπνευση από τη θάλασσα και την ελληνική μυθολογία της, τον Ποσειδώνα. Τα έργα θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά την ερχόμενη Τετάρτη (26/2) σε ειδικό κοινό επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και μια διάλεξη περί σοκολάτας από τον ίδιο τον Stephane Leroux. Με την ευκαιρία αυτή μιλήσαμε μαζί του ακολουθώντας τις σκέψεις που τον οδηγούν στις πηγές έμπνευσης του.

 

Ο Leroux υποστηρίζει πως οι δυνατότητες που έχει η σοκολάτα στις καλλιτεχνικές δημιουργίες είναι σχεδόν απεριόριστες.
Ο Leroux υποστηρίζει πως οι δυνατότητες που έχει η σοκολάτα στις καλλιτεχνικές δημιουργίες είναι σχεδόν απεριόριστες.

 

— Τι σας οδήγησε να επιλέξετε ένα φαγώσιμο υλικό, τη σοκολάτα, για να δημιουργήσετε έργα τέχνης;

Πολύ απλά επειδή είναι η πρώτη ύλη που γνωρίζω καλύτερα. Είναι το υλικό που μου δίνει τη δυνατότητα να το αξιοποιήσω όπως θέλω, γιατί το δουλεύω κάθε μέρα. Επίσης είναι ένα υλικό πολυδιάστατο, μπορούμε να του δώσουμε σχήμα, να το χαράξουμε, να το λιώσουμε, να το φορμάρουμε, να το χρωματίσουμε, δηλαδή μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με τη σοκολάτα. Αυτό λοιπόν που κάνει τη σοκολάτα τόσο ενδιαφέρον υλικό για να το επεξεργαστεί κανείς, είναι ότι δεν υπάρχουν όρια στην επεξεργασία της. Αυτό που λέω συχνά είναι ότι ο μόνος ενδεχόμενος περιορισμός είναι η φαντασία. Εάν έχουμε πολλή φαντασία, μπορούμε να κάνουμε απίστευτα πράγματα.

 

— Από πού αντλείτε έμπνευση για τις δημιουργίες σας;

Κυρίως από τη φύση. Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, ο αέρας, η φωτιά, το νερό και η γη, αποτελούν συχνά πηγή έμπνευσης. Μου αρέσει πολύ η αρχιτεκτονική, επίσης, είναι πολύ σημαντικός τομέας κυρίως ως προς την απόδοση του όγκου. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα διαδικασία γύρω από αυτό. Επίσης, τα φυτά, η ανθοκομία. Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που ξεχωρίζω και αγαπώ ιδιαίτερα και είναι το νερό και όσα σχετίζονται με αυτό. Η αναπαράσταση του νερού μου κεντρίζει το ενδιαφέρον γιατί υπάρχει κίνηση, το κρυστάλλινο χρώμα του νερού αλλά και η ενέργειά του στα κύματα. Επίσης, το μπλε χρώμα δεν είναι και το πιο εύκολο, για να το δουλέψεις με τη σοκολάτα. Και αυτό που με ενδιαφέρει πραγματικά είναι αυτός ο συνδυασμός, αυτό το ταίριασμα.

 

— Είναι η σοκολάτα, ως υλικό, τόσο ευέλικτη ώστε να μπορεί να απεικονίσει οτιδήποτε;

Η σοκολάτα είναι υλικό που προσφέρει ευελιξία, όπως έλεγα πριν. Μπορούμε να τη φορμάρουμε, να τη χρωματίσουμε, επομένως είναι ένα υλικό που παρέχει απεριόριστες δυνατότητες, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με αυτή. Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι η απεικόνιση εξαρτάται άμεσα από την τεχνική γνώση. Μπορούμε να οπτικοποιήσουμε πράγματα, αλλά αν δεν έχουμε την απαραίτητη τεχνική, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι τεχνικές γνώσεις στην επεξεργασία της σοκολάτας είναι πολύ σημαντικές. Η τεχνική λοιπόν πρώτα απ' όλα!

 

— Αισθάνεστε να ταυτίζεστε περισσότερο με τη δουλειά ενός γλύπτη ή ενός ζαχαροπλάστη που δημιουργεί με βρώσιμα υλικά;

Παραμένω ζαχαροπλάστης πρωτίστως και πάνω απ' όλα. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι δεν είμαι καλλιτέχνης. Δεν έχω αυτό το status. H δουλειά μου είναι ζαχαροπλάστης. Δεν εκθέτω έργα σε εκθέσεις, δεν έχω σπουδές καλλιτέχνη. Πατάω τα πόδια μου στη γη, παραμένω ζαχαροπλάστης με καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Επομένως τα έργα που φτιάχνω δεν τα κρατάω ποτέ. Η φύση της δουλειάς μου έχει να κάνει με το εφήμερο, αφού τα γλυκά τα τρώμε. Και τα έργα μου τα ίδια είναι ένας τρόπος να εκφραστώ αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να είναι εφήμερα. Δεν ανησυχώ για τη διατήρησή τους, έχω συνηθίσει, αφού ξεκίνησα φτιάχνοντας γλυκά τα οποία φυσικά είναι προς κατανάλωση. Μου αρέσει αυτό το concept του εφήμερου γιατί έτσι είμαι υποχρεωμένος να ξαναξεκινήσω από την αρχή. Έτσι ελπίζω ότι μπορώ να συνεχίσω να εξελίσσομαι. Η χαρά μου λοιπόν πηγάζει από τη δημιουργία.

 

O Stephane Leroux έχει ανεβάσει τον χειρισμό της σοκολάτας σε άλλο επίπεδο.
O Stephane Leroux έχει ανεβάσει τον χειρισμό της σοκολάτας σε άλλο επίπεδο.

 

 «Η σοκολάτα μπορεί να μιμηθεί σχεδόν οποιαδήποτε ουσία, εκτός από το κρυστάλλινο νερό» λέει ο Leroux.
«Η σοκολάτα μπορεί να μιμηθεί σχεδόν οποιαδήποτε ουσία, εκτός από το κρυστάλλινο νερό» λέει ο Leroux.
O Stephane Leroux βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εδώ και μερικές ημέρες, δημιουργώντας σοκολατένιες εικαστικές δημιουργίες για τις οποίες αντλεί έμπνευση από την θάλασσα και την ελληνική μυθολογία της, τον Ποσειδώνα.
O Stephane Leroux βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εδώ και μερικές ημέρες, δημιουργώντας σοκολατένιες εικαστικές δημιουργίες για τις οποίες αντλεί έμπνευση από την θάλασσα και την ελληνική μυθολογία της, τον Ποσειδώνα.

 

— Μέσω των βιβλίων σας κάνετε προσβάσιμες τις τεχνικές σας σε όλους τους επαγγελματίες. Σας ενδιαφέρει να βρείτε πολλούς μιμητές και να δημιουργηθεί έτσι μια καινούργια μορφή τέχνης; Τι θα σήμαινε αυτό για εσάς;

Θέλω να προσφέρω τις γνώσεις που έχω. Όταν φτιάχνω κάτι, στόχος είναι να μπορώ να το μοιραστώ. Είναι η ουσία της δουλειάς μου. Το να φτιάχνω πράγματα για τον εαυτό μου, με εγωιστικό τρόπο, χωρίς να τα μοιράζομαι δεν έχει ουσία. Δεν με ενοχλεί λοιπόν όταν κάποιος προσπαθεί να μιμηθεί αφού είναι μέρος της μάθησης, άλλωστε για να μάθεις πρέπει να αντιγράψεις. Αυτό είναι μια βάση, μετά πρέπει να πάμε παρακάτω, να εξελιχθούμε, να βρούμε τη δική μας διαδρομή, τον δικό μας τρόπο έκφρασης. Χαίρομαι όταν βλέπω πράγματα τα οποία εγώ δεν είχα σκεφτεί.

 

Δεν έχω προσωπικό στιλ στη δουλειά μου, έχω όμως τον δικό μου τρόπο σκέψης και αυτό είναι που χαρακτηρίζει το έργο μου. Δεν μ' ενδιαφέρει να δω ένα έργο φτιαγμένο όπως θα το έκανα εγώ, είναι όμως ενδιαφέρον για μένα να δω κάτι διαφορετικό το οποίο δεν είχα σκεφτεί. Και με βάζει σε σκέψεις ώστε την επόμενη φορά να είμαι σε θέση να φτιάξω ενδεχομένως κάτι ακόμα καλύτερο. Αυτό με κινητοποιεί και εμπλουτίζει το επάγγελμα. Σημαντικό επίσης είναι να υπάρχει χρόνος για εξάσκηση, όσο περισσότερο εξασκούμαστε τόσο καλύτεροι γινόμαστε. Συνήθως οι περισσότεροι δυστυχώς δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για εξάσκηση αφού έχουν να ασχοληθούν με την παραγωγή. Εγώ έχω την πολυτέλεια του χρόνου και μπορώ και το κάνω.

 

— Η έκθεση έργων που θα παρουσιάσετε στην Ελλάδα έχει ως θέμα την ελληνική θάλασσα. Πως το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό της ελληνικής φύσης με τις άπειρες μορφές αποτέλεσε πηγή έμπνευση για εσάς;

Μένουμε πάντα στο στοιχείο του νερού, δουλεύω πάνω σ' αυτό γενικά, χωρίς να αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Μεσόγειο ή σε άλλη θάλασσα, υπάρχει όμως ένα στοιχείο, ο Ποσειδώνας, που σχετίζεται με την ελληνική θάλασσα. Συνήθως υπάρχει μια λογική συσχέτιση με τη χώρα στην οποία βρίσκομαι και συνδέεται παράλληλα και με το βιβλίο μου για τη σοκολάτα. Όταν λοιπόν συμμετέχω σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στη σοκολάτα, όπως π.χ. στο Βelgian Chocolate Night, υπάρχει συνήθως ένα θέμα που επιλέγω σε σχέση με αυτό το γεγονός.

 

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα, με την πλούσια μυθολογία, είναι γεμάτη από πηγές έμπνευσης. Ωστόσο ξεχώρισα τον Ποσειδώνα και επέλεξα να οπτικοποιήσω το πρόσωπό του συνδυασμένο με το μπλε χρώμα και το στοιχείο του νερού. Υπάρχουν επίσης στοιχεία από το βιβλίο μου, αλλά δεν είναι οι ίδιες αναπαραστάσεις. Ο σκοπός είναι κάθε φορά να βρίσκω κάτι νέο να δημιουργήσω.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι νέοι τολμηροί ζαχαροπλάστες της Αθήνας
Γλυκά πιο όμορφα από ποτέ που φτιάχνονται καθημερινά από το μηδέν και είναι πάντα φρέσκα,
Η αρχαία τεχνική παρασκευής σοκολάτας
Η λεγόμενη και «τροφή των θεών» παρασκευάζεται με χειροποίητο τρόπο στη Γουατεμάλα
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να ζητάς το κρουασάν σοκολάτας στην Γαλλία;
Υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέρος
Λαχταριστά γλυκά και πίτες: εδώ θα βρεις μερικά από τα καλύτερα
Αφράτα choux, πολυώροφα κέικ, παραδοσιακές συνταγές. Υπάρχει κάτι για όλους όσοι αγαπούν τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία.
Ειρήνη στο όνομα της σοκολάτας
Το «Brothers» είναι ένα σύντομο ντοκιμαντέρ του Jonathan Keijser με θέμα μια ασυνήθιστη φιλία που δημιουργήθηκε μεταξύ ενός Σύριου πρόσφυγα και ενός Καναδού πολίτη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς πίνεται σωστά το τσάι και πού θα βρεις τα καλύτερα τσάγια στην Αθήνα
Πού θα βρείτε εξαιρετικές ποικιλίες και πρωτότυπα αξεσουάρ για να στήσετε το δικό σας tea party.
6 προτάσεις για καταπληκτικό φαγητό και γλυκό στο σπίτι
Ξεχωριστές επιλογές για delivery και take away.
 Έκτορας Μποτρίνι: «Δεν γίνεται να είσαι σεφ στα 25 σου, εκτός και αν είσαι ιδιοφυΐα»
Ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής του «Εφιάλτη στην κουζίνα» αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
Το πρωινό στο σπίτι γίνεται η αγαπημένη στιγμή της ημέρας
Προτάσεις από τα καλύτερα μέρη της Αθήνας, delivered by efood.
 Δυο εύκολες συνταγές με κολοκύθα
Έχει τις ευκολίες της η κομμένη κολοκύθα, που ολοένα και περισσότερα σούπερ-μάρκετ περιλαμβάνουν σε δισκάκια στο τμήμα των φρέσκων λαχανικών. Έτοιμη για μαγείρεμα, γίνεται ακόμα πιο ελκυστική για τις χειμωνιάτικες συνταγές μας.
8 κινηματογραφικές σκηνές με ζυμαρικά που μας ανοίγουν την όρεξη
Με αφορμή την αυριανή Διεθνή Μέρα Ιταλικής Κουζίνας συγκεντρώσαμε κινηματογραφικές σκηνές όπου πρωταγωνιστεί η βασική πρώτη ύλη της ιταλικής κουζίνας, τα ζυμαρικά.
Το 2021 φέρνει νέες γευστικές τάσεις
Επιλογές απόλαυσης από τα πιο επιδραστικά food spots, delivered by efood.
Η επιστροφή του «MasterChef»: Χρήσιμα tips για τους υποψήφιους παίκτες και για σπιτικούς μάγειρες
Μαζί με το αγαπημένο ριάλιτι μαγειρικής, επιστρέφει και το ημερολόγιο της Μίνας Κακανιά στη LiFO.
Δάφνη, η νύμφη που ξελόγιασε τον Απόλλωνα και απαραίτητο συστατικό στην κουζίνα μας
Όχι μόνο στην ελληνική κουζίνα μα και σε ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη, ήδη από την αρχαιότητα, εκτός του ότι στολίζει τους νικητές και τους ήρωες, η δάφνη αρωματίζει και τα μαγειρέματά μας.
Πώς να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες
Γλυκός, αλμυρός, με γέμιση ή χωρίς ― ο λουκουμάς είναι ένα βασικό γλυκό της ανθρωπότητας, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον οθωμανικό lokma.
Burger Fest Home Edition: Πώς θα απολαύσετε μερικά από τα καλύτερα burgers της πόλης στο σπίτι σας
Το πρώτο και μεγαλύτερο ελληνικό food festival αφιερωμένο στο burger, έρχεται στο σπίτι μας, μέχρι και τις 21/3/2021.
Τι τρώει η Angie; - Ένα γιορτινό παραμύθι γεύσης
Η δημοσιογράφος γεύσης της LiFO, Αντζελίνα Καλογεροπούλου, διηγείται ένα παραμυθένιο μενού από τον σεφ Νίκο Μπίλλη, που περιλαμβάνει γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας, ενώ λίγο αργότερα συνομιλεί με τον οινογνώστη Θοδωρή Λέλεκα για τα ελληνικά κρασιά, καθώς και με την Ιωάννα Λεμονή, υπεύθυνη επικοινωνίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η οποία προτείνει όμορφες πορσελάνινες πιατέλες και πιάτα με ζωγραφισμένα ελληνικά αγριολούλουδα για το σερβίρισμα.
Πανγαστροδημία: Η γαστρονομία σε καιρό πανδημίας
Μπορεί να υπάρξει υψηλή γαστρονομία σε περίοδο εγκλεισμού; Μπορεί να διασωθεί μια μεγάλη γεύση σε πακέτο;
Οι πικρές γεύσεις του χειμώνα
Ποια γεύση έπεσε πρώτη στον βωμό της σύγχρονης μαγειρικής και γεύσης; Το πικρό! Πρώτη, αλλά όχι αμαχητί, όπως θα δούμε παρακάτω.
«Σειρήνια δείπνα»: Τι έτρωγαν κι έπιναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι;
Ο Βρετανός ιστορικός Andrew Dalby μάς προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία των τροφών και όλη τη γαστρονομική κουλτούρα στον ελλαδικό χώρο, από τη μακρινή αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή