10+1 ροζέ κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ

10+1 ροζέ κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ Facebook Twitter
Οι καταναλωτές το προτιμούν και το αναζητούν, οι ειδικοί εκθειάζουν τις αρετές του και οι οινοπαραγωγοί φροντίζουν να προσφέρουν στην αγορά νέα, ελκυστικά προϊόντα.
2

Το ροζέ κρασί, παρεξηγημένο μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όπως όλα δείχνουν έχει πάρει την... εμπορική του «εκδίκηση». Οι καταναλωτές το προτιμούν και το αναζητούν, οι ειδικοί εκθειάζουν τις αρετές του και οι οινοπαραγωγοί φροντίζουν να προσφέρουν στην αγορά νέα, ελκυστικά προϊόντα. Το γεγονός ότι το ροζέ κρασί τραβάει το ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο. Πέρα από τα θελκτικά χαρακτηριστικά του, όπως το χρώμα και τα αρώματά του, θεωρείται δυνατός μπαλαντέρ στους γευστικούς συνδυασμούς. Διαλέξαμε από τη μεγάλη γκάμα των ελληνικών ροζέ κρασιών έντεκα ετικέτες που διακρίνονται, πέραν των άλλων χαρακτηριστικών, και για την προσιτή τους τιμή.

Άκρες - Ροζέ, Κτήμα Σκούρα

ενδεικτική τιμή €6,60

Οι δύο χαρακτηριστικές ποικιλίες της Πελοποννήσου, το Αγιωργίτικο και το Μοσχοφίλερο, συμμετέχουν στην παραγωγή αυτού του ροζέ κρασιού που οινοποιεί ο Γιώργος Σκούρας στο κτήμα του. Από τον συνδυασμό αυτό προκύπτουν οι «Άκρες», με χρώμα λαμπερό, ανοιχτό κερασί με ροδαλές ανταύγειες. Η μύτη του είναι ζωντανή, με αρώματα ώριμων κερασιών και φραμπουάζ με νύξεις ανθέων και νότες ροδοπέταλου. Το στόμα είναι μεσαίου σώματος, με μεσαία προς υψηλή οξύτητα και μια ελαφριά αίσθηση πολύ ώριμων τανινών. Τα αρώματα στόματος ακολουθούν αυτά της μύτης, ενώ η επίγευση έχει μεσαία διάρκεια και συνεχή εξέλιξη, οδηγώντας στην πολυπλοκότητα. Συνοδεύει εξαιρετικά τα περισσότερα από τα κλασικά ελληνικά πιάτα αλλά και δημιουργίες με ασιατική προέλευση.

Ροζέ Κατώγι Αβέρωφ

ενδεικτική τιμή €6,55

Το ροζέ που φτιάχνει το Κατώγι Αβέρωφ από αμπέλια Ξινόμαυρου της Νάουσας έχει γλυκύτητα λίγο υψηλότερη από αυτή των ξηρών κρασιών, γι' αυτό κατατάσσεται στα ημίξηρα, γεγονός που του δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να συνοδεύσει πιάτα με ιδιαιτερότητες αλλά και να καταναλωθεί ευχάριστα και ως απεριτίφ. Έχει απαλό τριανταφυλλί χρώμα, αρώματα λουλουδιών και κόκκινων φρούτων, με κυρίαρχες τις νότες κερασιού και φράουλας. Διακρίνεται για τη λεπτή και ισορροπημένη γεύση του και για την πολύ ευχάριστη επίγευσή του. Ταιριάζει με λευκά κρέατα, ζυμαρικά, πιάτα με γλυκίζουσες σάλτσες, όπου κυριαρχεί σάλτσα ντομάτας, αλλά και με τυριά κίτρινα ή φρέσκα λευκά.

Φιλέρι Ροζέ, Οινοποιία Νέστωρ

ενδεικτική τιμή €8,30

Η σπάνια ελληνική ποικιλία Φιλέρι, που καλλιεργείται στην περιοχή Πυργάκι-Αμπελόφυτο, δίνει στην Οινοποιία Νέστωρ, της Οικογένειας Λαφαζάνη και του Συνεταιρισμού Μεσσηνίας, την πρώτη ύλη για να γίνει το Ροζέ Φιλέρι ένα κρασί που προσφέρει γενναιόδωρα τον λουλουδένιο και φρουτώδη χαρακτήρα του. Το απαλό του χρώμα με ρόδινες και κίτρινες αποχρώσεις συνοδεύεται από το άρωμα και τη γεύση φρούτων με απαλές νότες ανθέων, βοτάνων και βασιλικού. Το φρούτο κυριαρχεί και στην όμορφη επίγευσή του. Πίνεται φρέσκο και στο τραπέζι βρίσκει πολλούς καλούς συνοδούς, όπως τα ελαφρώς μαγειρεμένα θαλασσινά, τα σοταρισμένα ή τηγανητά λαχανικά, τα αρωματικά ελληνικά λαδερά, τα λευκά κρέατα με απαλές σάλτσες και τα λευκά τυριά.

Τρεις Μάγισσες, Κτήμα Μπαραφάκα

ενδεικτική τιμή €8,60

Τρεις διαφορετικές ποικιλίες αμπέλου (Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο και Syrah) συναντιούνται σε αυτό το μπουκάλι και το όνομα που έδωσε ο δημιουργός του, το Κτήμα Μπαραφάκα, «Τρεις Μάγισσες», είναι χαρακτηριστικό των προθέσεών του. Το αποτέλεσμα της ειδικής διαδικασίας οινοποίησης που εφαρμόζεται είναι ένα ροζέ κρασί όχι μόνο ημίγλυκο αλλά και ημιαφρώδες, που είναι πραγματικά ικανό να σε χαλαρώσει. Λαμπερό ροζ με ιώδεις ανταύγειες, μπουκέτο εκλεπτυσμένο αλλά και γενναιόδωρο, δελεαστικά αρώματα κόκκινων φρούτων –φράουλα και κράνα‒ δένουν αρμονικά με νότες λευκών ανθέων. Στο στόμα εμφανίζεται πληθωρικό και γεμάτο ισορροπημένη οξύτητα. Έτσι, συνολικά δίνει ένα γενναιόδωρο και κρεμώδες στόμα με αρμονική γλυκύτητα και φρουτώδη αρωματική επίγευση. Πίνεται φρέσκο και δροσερό και είναι ιδανικό ως απεριτίφ, αλλά μπορεί να συνοδέψει και πικάντικα ασιατικά πιάτα, φρουτοσαλάτες και ποικιλίες τυριών με έντονες γεύσεις.

Παράγκα Flowers, Κτήμα Κυρ Γιάννη

ενδεικτική τιμή €7,30

Το καινούργιο κρασί της σειράς «Παράγκα» του Κτήματος Κυρ Γιάννη συνδυάζει τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Melort με διαδικασία οινοποίησης που του επιτρέπει να έχει διακριτική γλυκύτητα. Εντυπωσιακό λαμπερό σομόν χρώμα, στη μύτη του οποίου ξεδιπλώνονται ζωηρά αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου, και ακολουθούν νότες λευκών λουλουδιών. Στόμα με δροσερή οξύτητα που ισορροπεί όμορφα τη διακριτική γλυκύτητα και την ευχάριστη αρωματική επίγευση. Πίνεται απολαυστικά ως απεριτίφ, ταιριάζει στο τραπέζι με ελαφριές σαλάτες ενισχυμένες με κόκκινα φρούτα, αλλά αποδεικνύεται δυνατός συνοδός σε πικάντικα έθνικ πιάτα από την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Ροζέ Αμπελώνων Τριανταφυλλοπούλου

ενδεικτική τιμή €8

Οι Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου καλλιεργούν στην περιοχή Ασφενδιού της Κω τις ποικιλίες Grenache Rouge και Syrah που δίνουν ένα ξηρό ροζέ κρασί με λαμπερό, ζωηρό, τριανταφυλλί χρώμα. Στη μύτη αναδίδει φρέσκα διακριτικά αρώματα λουλουδιών, κόκκινων φρούτων, στο στόμα είναι δροσερό, απαλό, φρέσκο και πιπεράτο και η επίγευσή του είναι ευχάριστη. Συνοδεύει καλοκαιρινά μαγειρευτά με ελαφριά κόκκινη σάλτσα, μακαρονάδες με θαλασσινά και φρέσκια ντομάτα. Πίνεται δροσερό και φρέσκο.

Ξινόμαυρο αφρώδες Demi Sec ΠΟΠ, Συνεταιρισμός Αμύνταιον

ενδεικτική τιμή €6,99

O Συνεταιρισμός Αμύνταιον έχει παράδοση στην παραγωγή αφρώδους οίνου από καλλιέργειες αμπελιών σε περιοχές με το ιδιαίτερο αμμοαργυλώδες έδαφος. Το συγκεκριμένο ξινόμαυρο διαθέτει λεπτοκεντημένο κορδόνι φυσαλίδων, λαμπερό, τριανταφυλλί χρώμα, εκφραστική μύτη που θυμίζει βατόμουρο και μπισκότα με γέμιση λεμόνι, ανάλαφρη παρουσία στο στόμα και απαλή γλυκύτητα που ισορροπεί αρμονικά τη δροσιστική οξύτητα. Ένα ροζέ, αφρώδες κρασί Ονομασίας Προέλευσης που χαρακτηρίζεται από φινέτσα και κομψότητα και το βρίσκετε στα καταστήματα της Lidl Hellas. Απέσπασε αργυρό βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων.

«9» Ροζέ, Κτήμα Μουσών

ενδεικτική τιμή €7,50

Από τις ποικιλίες Syrah και Μούχταρο που έχουν καλλιεργηθεί στον Ελικώνα της κεντρικής Ελλάδας φτιάχνεται το ροζέ της σειράς «9»του Κτήματος Μουσών και αντλεί το όνομά του από τις εννέα Μούσες που ζούσαν στην Κοιλάδα των Μουσών, όπου βρίσκεται το οινοποιείο της Οικογένειας Ζαχαρία. Το κρασί έχει λαμπερό ροζέ ρουμπινί χρώμα και καλοδομημένο σώμα με διακριτικό μπουκέτο αρωμάτων, όπου συνυπάρχουν το κεράσι, το βατόμουρο, το γλυκό βύσσινο και το τριαντάφυλλο. Το φρουτώδες τελείωμά του έχει μεγάλη διάρκεια. Συνοδεύει ιδανικά ελληνικά πιάτα όπως το παστίτσιο και ο μουσακάς, τηγανητά ψάρια αλλά και καυτερά πιάτα της ασιατικής κουζίνας.

Σημείο Στίξης Ροζέ, Μπουτάρης Οινοποιητική

ενδεικτική τιμή €7,40

Το Μοσχοφίλερο και το Cabernet Sauvignon συνδυάζονται από την Οινοποιία Μπουτάρη σε ένα ημίξηρο ροζέ με αρκετά απροσδόκητη γεύση που χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα και γλυκό, φρουτώδες άρωμα από βατόμουρο, φράουλα, νότες μελιού και άνθη τριαντάφυλλου. Στο μάτι αποκαλύπτει βαθύ χρώμα κρεμμυδόφλουδας. Πίνεται φρέσκο και δροσερό και συνδυάζεται ιδανικά με πιάτα ζυμαρικών με ελαφριά λευκή σάλτσα, γαλοπούλα αλλά και με ψητό ξιφία και τόνο. Ταιριάζει με επιδόρπια με πρωταγωνιστή την φράουλα.

XS Ροζέ, Οινοποιίας Ντούγκου

ενδεικτική τιμή €9,20

Η βορειοελλαδίτη ποικιλία του Ξινόμαυρου συναντά το κοσμοπολίτικο Syrah στο XS Ροζέ που φτιάχνει η οινοποιία Ντούγκου, αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που παράγει στους αμπελώνες της, στη Ραψάνη. Το XS έχει υψηλότερη γλυκύτητα και κατατάσσεται στην κατηγορία των ημίξηρων. Απαλό χρώμα και έντονη μύτη φρέσκιας φράουλας, κερασιού και τριαντάφυλλων. Ελαφρύ στο στόμα, ευχάριστο και ισορροπημένο. Πίνεται δροσερό και φρέσκο, ιδανικό ως απεριτίφ ή σε συνδυασμό με ελαφριά πιάτα, όπως οι πράσινες σαλάτες με κόκκινα φρούτα, ζυμαρικά και λευκά κρέατα με ελαφριές σάλτσες, κίτρινα τυριά.

Μικρή Αρκούδα Ροζέ, Κτήμα Ζαφειράκη

ενδεικτική τιμή €7,20

Με ζυμαρικά λουσμένα με κόκκινες σάλτσες, με σαγανάκι τυριών αλλά και με κοτόπουλο ψητό στα κάρβουνα η Μικρή Αρκούδα θα αποδειχτεί εξαιρετικός συνοδός στο φιλικό τραπέζι. Ένα ροζέ κρασί από την ποικιλία Syrah που οινοποιεί ο οινολόγος Χρήστος Ζαφειράκης στο Κτήμα Ζαφειράκη στην περιοχή Παλαιόμυλος Τυρνάβου. Χρώμα λαμπερό τριανταφυλλί που στο ποτήρι αποκαλύπτει αρώματα φράουλας και κερασιού με υπαινικτικές νότες κανέλας. Η δροσιστική παιχνιδιάρικη γεύση του φτιάχνει τη διάθεση. Ένα κρασί νόστιμο, απολαυστικό, που χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια
...καλό το Κατώγι, αλλά το Μέτσοβο έχει να μας προσφέρει κάτι ακόμη πιο ιδιαίτερο πλέον:Πρόσφατα εκεί δημιουργήθηκε ένα κρασί ιδιαίτερο και αυθεντικό με την κυριολεκτική έννοια, όπως το παλιό καλό σπιτικό κρασί: το IMPERATOR. Και στην κατηγορία των ροζέ υψηλής ποιότητας, συγκεκριμένα το IMPERATOR Rubini Rosé.