Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας

Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Στο Local Green τα πάντα γίνονται μπροστά στα μάτια του πελάτη: οι φρεσκοκομμένες σαλάτες, τα grain bowls, τα wraps και τα acai bowls... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στην Αθήνα, ειδικά στο κέντρο, παρατηρούμε ότι τον τελευταίο καιρό ανοίγουν συνεχώς νέα μαγαζιά που προτείνουν το λεγόμενο «clean eating». Τι είναι αυτό; Καθαρή διατροφή που βασίζεται σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, σε τρόφιμα που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών. Θα μου πείτε, ζούμε σε μια χώρα όπου γνωρίζουμε ήδη την αξία των φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφών και της ποικιλίας των καρπών και των λαχανικών στη διατροφή μας – εν μέρει αυτό ισχύει. Όμως και μόνο το γεγονός ότι αυτή η νέα διατροφική τάση έχει παρακινήσει περισσότερο κόσμο να ψάχνει και να ασχολείται με έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής γενικότερα είναι σημαντικό.


Το #eatclean αριθμεί αυτήν τη στιγμή 58,8 εκατομμύρια posts στο Instagram, με τους φαν του να μοιράζονται μεταξύ τους με μανία στυλιζαρισμένες φωτογραφίες από πράσινους χυμούς, σαλάτες που συνδυάζουν super foods και πολύχρωμα buddha bowls.


Πολλοί άνθρωποι, ειδικά στις χώρες που ευημερούν, εύλογα έχουν τρομάξει απ' όσα προκαλούν τα σύγχρονα τρόφιμα στο σώμα μας (διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις), ενώ όλοι μας το ξανασκεφτόμαστε πλέον, λίγο-πολύ, πριν καταναλώσουμε αλμυρά και λιπαρά σνακ, ζαχαρούχα δημητριακά, ψωμί που δεν έχει περάσει απ' όλες τις φάσεις της ζύμωσης, φθηνά και γλυκά αναψυκτικά ή κρέας που προέρχεται από ζώα που μεγαλώνουν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Το φαγητό, πέρα από αναγκαίο, για να διατηρηθούμε στη ζωή, είναι και απόλαυση και τα νέα healthy στέκια της πόλης το γνωρίζουν καλά αυτό και το ασπάζονται στο έπακρο.


Για να μην παρεξηγηθούμε, επειδή το clean eating και γενικώς η υγιεινή διατροφή έχει συνδεθεί με μια σύγχρονη διατροφική διαταραχή που ονομάζεται ορθορεξία, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική προσήλωση στην επιλογή «υγιεινών» τροφίμων, το κλειδί, όπως πάντα, είναι η ισορροπία. Οι υπερβολές, ακόμα και όταν πρόκειται για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, δεν ωφελούν κανέναν. Το φαγητό, πέρα από αναγκαίο, για να διατηρηθούμε στη ζωή, είναι και απόλαυση και τα νέα healthy στέκια της πόλης το γνωρίζουν καλά αυτό και το ασπάζονται στο έπακρο.

Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
H Αρετή, η οποία μου έδωσε να δοκιμάσω ένα κομμάτι χαλβά τόσο αγνό και νόστιμο, που όμοιό του δεν έχω ξαναγευτεί. Wild Souls, Βουλής 36. Φωτο: Αλίνα Λέφα


Στο ολοκαίνουριο Wild Souls της Αρετής Κυριώτου, που άνοιξε πριν από περίπου δέκα μέρες στην οδό Βουλής, το βασικό συστατικό των προϊόντων είναι το ταπεινό σουσάμι. Οι χαλβάδες, μάλιστα, είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς με το που μπαίνει στον χώρο, ο οποίος είναι βαμμένος όλος ροζ-σομόν, χρώμα που τραβάει το μάτι, δίχως όμως να «τυφλώνει». Το ντιζάιν είναι απλό, καθαρό και εντελώς instagram-ικό, με ένα σωρό είδη κάκτων που διακοσμούν και ομορφαίνουν το μαγαζί, ενώ ταυτόχρονα παραπέμπουν στα «άγρια» και ακατέργαστα προϊόντα που διαθέτει. Τον σχεδιασμό του χώρου έχει επιμεληθεί ο Μίλτος Κοντογιάννης από το Studiomateriality, όπως με ενημέρωσε η Αρετή, η οποία μου έδωσε να δοκιμάσω ένα κομμάτι χαλβά τόσο αγνό και νόστιμο, που όμοιό του δεν έχω ξαναγευτεί.

Μοναδικά συστατικά του είναι το σουσάμι και το αγνό μέλι στην απλή του εκδοχή, ενώ υπάρχει και σε άλλες, που συνδυάζουν τα καρύδια, τα αμύγδαλα και το κακάο. Τα προϊόντα παρασκευάζονται σε δικό της παρασκευαστήριο στον τόπο καταγωγής της, τη Θεσσαλονίκη, όπως γίνεται και με τα ωραία αλείμματα ταχίνης (ολικής, με κακάο, με μέλι, με καρύδα κ.ά.), το φυστικοβούτυρο, το αμυγδαλοβούτυρο και το φουντουκοβούτυρο σε αλειφώδη ή «τραγανή» μορφή που έχει συσκευάσει σε όμορφα βαζάκια, αλλά και με τις μαρμελάδες που, αντί για ζάχαρη, περιέχουν σταφυλοχυμό και, αντί για συντηρητικά, λεμόνι.


Τα προϊόντα δεν έχουν καμία πρόσμειξη με άλλες ουσίες και για του λόγου το αληθές, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει να φρεσκοαλεστεί η ταχίνη ή το βούτυρο ξηρών καρπών μπροστά στα μάτια του, στα ειδικά αλεστήρια που υπάρχουν μέσα στον χώρο.


Εκτός από αυτά, εδώ μπορεί να δοκιμάσει κανείς και μια επιλογή από σάντουιτς που στήνονται επί τόπου με τα χειροποίητα ψωμάκια του Betty's Βakery και περιέχουν τυριά από ξηρούς καρπούς (μοτσαρέλα και τσένταρ από κάσιους και φέτα από αμύγδαλα) που παρασκευάζει στο εργαστήριό της ειδικά για το Wild Souls η vegan μαγείρισσα Δήμητρα Μαγκλαρά, καθώς και μια ποικιλία από σαλάτες, πίτες ημέρας, κυρίως πιάτα και γλυκά, όπως μια εκπληκτική μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, και οι δύο με βάση χαλβά.

Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Local Green, Περικλέους 30-32. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Λίγα μέτρα πιο πέρα έχει ανοίξει εδώ και κάποιους μήνες το Local Green. Βρίσκεται στο σημείο όπου το πεζοδρόμιο της οδού Περικλέους πλαταίνει. Ο εξωτερικός του χώρος μοιάζει με μια μικρή όαση μέσα στο μπετόν της πόλης, ενώ στο εσωτερικό του κυριαρχούν οι γήινες αποχρώσεις και οι πράσινες «πινελιές» από τα φυτά που κρέμονται από το πατάρι του.


Και αυτός ο χώρος ακολουθεί την τάση των καιρών, περιλαμβάνοντας στο μενού του μια σειρά από γευστικά και ισορροπημένα γεύματα με πολλές vegan και gluten free επιλογές, αλλά και δροσερά ροφήματα, όπως σπιτικές λεμονάδες χωρίς ζάχαρη, παγωμένο τσάι με προβιοτικά (Kombucha), νερό με κεφίρ και φυσικούς χυμούς ψυχρής έκθλιψης, ενώ παράλληλα υπάρχει και η επιλογή ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του γεύμα, βασισμένο στις προτιμήσεις του.


Άλλωστε, όλες τις πρώτες ύλες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς, μπορεί να τις δει κανείς μέσα στις όμορφες προθήκες του, ενώ τα πάντα γίνονται μπροστά στα μάτια του πελάτη: οι φρεσκοκομμένες σαλάτες, τα grain bowls, τα wraps και τα acai bowls, τα οποία συνδυάζονται με super foods, όπως βιολογική κινόα, φρέσκο kale, goji berries, ολόφρεσκα φρούτα, ξηροί καρποί και θρεπτικές πρωτεΐνες.


Μία από τις υγιεινές αλλά και εξαιρετικά φωτογενείς προτάσεις είναι το acai bowl, μια απόλυτα υγιεινή και 100% vegan, εντυπωσιακή και γευστική έκπληξη που συνδυάζει το acai berry του Αμαζονίου με μπανάνα, βούτυρο αμυγδάλου και toppings από διάφορα φρούτα. Η σαλάτα Quinoa Blue Cheese, εκτός από blue cheese, έχει φιστίκια Αιγίνης, σύκα Κύμης και τραγανό κινόα, συστατικά που δίνουν, αν μη τι άλλο, ενέργεια. Το Saigon Bowl είναι ένας συνδυασμός από noodles ρυζιού, corn fed κοτόπουλο σχάρας, λαχανικά και Porto Bello σχάρας που αναδεικνύονται μέσα από μια τέλεια roasted jalapeno sauce, ενώ το Chocolate Mousse Avocado είναι ένα νοστιμότατο και 100% vegan επιδόρπιο.

Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Join Juice bar, Ρόμβης 24.


Σε πολύ κοντινό σημείο, στην οδό Ρόμβης, βρίσκεται το Join Juice bar, ένα μαγαζί που σε προδιαθέτει θετικά από την πρώτη στιγμή που θα μπεις μέσα. Στα συν και τα χαμόγελα των νέων παιδιών που βρίσκονται πίσω από τον μεγάλο πάγκο αλλά και η ατμόσφαιρα χωρίς αλκοόλ και καπνό, όπως και τα γήινα χρώματα και η μίνιμαλ αισθητική του χώρου.

Ο μεγάλος μαυροπίνακας που βρίσκεται πάνω από τον πάγκο στο μπροστινό μέρος του μαγαζιού προτείνει ένα σωρό επιλογές, ενώ το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς είναι οι κλασικοί χυμοί με φρέσκα φρούτα, όπως μήλο, πορτοκάλι και μπανάνα (Old School, Tinkerbell, Cleopatra κ.ά.), αλλά και οι πιο «πειραματικές» εκδοχές τους, που συνδυάζουν φρούτα με λαχανικά και έχουν ως βάση προϊόντα όπως το σέλερι, το τζίντζερ ή το παντζάρι. 


Πέρα από τους χυμούς, περίοπτη θέση στο Join έχουν τα οκτώ διαφορετικά smoothies που συνδυάζουν γάλατα χωρίς λακτόζη (γάλα καρύδας, αμυγδάλου, σόγιας κ.λπ.) με ολόφρεσκα φρούτα, προσφέροντας την ενέργεια που χρειαζόμαστε όλοι για να βγάλουμε τη μέρα. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στον κατάλογο δεν είναι άλλη από τα energy bowls, αυτά τα φοβερά «κυπελλάκια ενέργειας» που έχουν ως βάση παχύρρευστα smoothies και συνοδεύονται από διάφορα φρούτα, γκρανόλα και superfoods.


Καφέδες, ροφήματα, γιαούρτια, σαλάτες και διάφορα σάντουιτς συμπληρώνουν μια έτσι κι αλλιώς ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει αρμονικά τη γεύση, τη φρεσκάδα και την υψηλή διατροφική αξία.

Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Pure Juice bar, Σίνα 21.


Προς Κολωνάκι μεριά, στην οδό Σίνα, στο Pure Juice bar τα ελληνικά προϊόντα συνδυάζονται με superfoods για να μετατραπούν σε συνδυασμούς χυμών και smoothies τόσο χορταστικών, που μπορούν να αντικαταστήσουν ένα κανονικό γεύμα. Εδώ, δεν δίνεται έμφαση μόνο στη νόστιμη γεύση αλλά και στη θρεπτική αξία, όπως και στην ευεργετική δράση των συστατικών. Μπορεί να επιλέξει κανείς οποιονδήποτε συνδυασμό φρούτων ή λαχανικών επιθυμεί. Θα βρείτε επίσης βιολογικό, 100% Arabica καφέ, ροφήματα χωρίς λακτόζη, ωμοφαγικά energy bars, χειροποίητα υγιεινά κέικ, φρουτοσαλάτες, υγιεινά wraps, σαλάτες και μεγάλη ποικιλία σε αλμυρά και γλυκά bowls. Τα buddha bowls αποτελούν ιδανική επιλογή για το κύριο γεύμα της ημέρας, είναι εύγευστα, χορταστικά και χαρακτηρίζονται από ισορροπία θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Τα acai bowls και τα chia puddings με μπλε σπιρουλίνα αποτελούν ιδανικό πρωινό για το δυναμικό ξεκίνημα μιας απαιτητικής ημέρας.

Στα τοπ του μαγαζιού είναι το acai bowl που φτιάχνεται με 100% οργανικό acai από τον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, guarana και φρέσκα φρούτα. Υπέροχο σαν παγωτό, θρεπτικό, υγιεινό και γεμάτο βιταμίνες και ενέργεια.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα νέα αθηναϊκά brands ρούχων που δημιουργούν «ηθική» μόδα

Μόδα & Στυλ / Τα νέα αθηναϊκά brands ρούχων που δημιουργούν «ηθική» μόδα

Οι νέοι σχεδιαστές ανακυκλώνουν και χρησιμοποιούν φυσικές ύλες για να δημιουργήσουν ρούχα με λιτές γραμμές για καθημερινές εμφανίσεις, με κύριο χαρακτηριστικό την απλότητα και την εξαιρετική ποιότητα
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ