5 μέρη που προτείνουν κάτι διαφορετικό στην Αθήνα

5 μέρη που προτείνουν κάτι διαφορετικό στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Brauhaus 3K

Η υπόθεση ζύθος στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό της Ν. Φιλαδέλφειας.

Brauhaus είναι το σπίτι της μπίρας και το σπίτι της μπίρας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το ιστορικό στέκι της Ν. Φιλαδέλφειας που από τη δεκαετία του '90 στεγάζει σε ένα παλιό αρχοντικό του 1920 όλη την αγάπη αλλά και την εξειδίκευσή του στο θέμα «ζύθος». Από το 2019 οι νέοι ιδιοκτήτες πήγαν ένα βήμα πιο πέρα την υπόθεση «μπίρα» με ένα μενού που περιλαμβάνει αυθεντικά πιάτα εμπνευσμένα από την ευρωπαϊκή κουζίνα, με σαφείς αναφορές στη γερμανική, αλλά και με μια σειρά από ετικέτες εμφιαλωμένες και draught που ολοκληρώνουν (ή καθοδηγούν) τη γευστική εμπειρία: πάνω από 60 επιλογές σε μπουκάλια ελληνικής παραγωγής ή εισαγωγής, με την Guiness να ξεχωρίζει, 7 βαρέλια ροής και 1 guest που κάθε τόσο ανανεώνεται για να έχεις πάντα κάτι καινούργιο να δοκιμάσεις.

Το pairing μπίρας και γεύσεων είναι μια υπόθεση που η ομάδα του Brauhaus γνωρίζει καλά, προτείνοντας πάντα ό,τι καλύτερο. Οι πατάτες τσένταρ με λουκάνικο, τραγανό μπέϊκον, τσένταρ και παρμεζάνα, που αποτελεί και μπεστ σέλερ πιάτο, το κρύο πιάτο αλλαντικών με προσούτο Grudo, πεπερόνι, σαλάμι Spianata, ρικότα και παρμεζάνα, αλλά και η ποικιλία από λουκάνικα είναι κάποιες από τις επιλογές που ταιριάζουν ιδανικά με παγωμένη Guiness, αναδεικνύοντας τη γεμάτη και ιδιαίτερη γεύση της. Με τον ίδιο τρόπο θα βρεις εκείνο το πιάτο που συμπληρώνει την μπίρα της επιλογής σου ή το αντίστροφο, και μάλιστα Δευτέρα και Τρίτη βράδυ μπορείς να απολαύσεις 1+1 σε επιλεγμένες ελληνικές ή ξένες ετικέτες.

O χώρος ζεστός, με βασικά υλικά την πέτρα και το ξύλο, σε υποδέχεται σε μια ατμόσφαιρα όπου κάθε λεπτομέρεια είναι προσεγμένη και συμφωνεί με τη φιλοσοφία περί υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζει την Brauhaus. Οι μουσικές επιλογές συνοδεύουν τη βόλτα σου, με τον Δημήτρη Μαχαίρα (Sport24 Radio 103.3) να αναλαμβάνει τα decks κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ενώ στα highlights βρίσκονται οι Πέμπτες με live acoustic sets από εγχώρια σχήματα σε ρoκ, εναλλακτικούς και indie ήχους με αγγλόφωνο και ελληνόφωνο στίχο. Στην Brauhaus η μπίρα γίνεται μια συνολική εμπειρία που σερβίρεται όπως ακριβώς της αρμόζει, δικαιώνοντας τους φαν του είδους αλλά και τους σταθερούς θαμώνες του νεοκλασικού της Ν. Φιλαδέλφειας

Brauhaus 3K, Δεκελείας 67, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2526624

Facebook, Instagram

Chameleon με χωρίστρα

Φαγοποτείον αυθεντικού τύπου.

5 μέρη που προτείνουν κάτι διαφορετικό στην Αθήνα Facebook Twitter

«Κάνει ο χαμαιλέων χωρίστρα;»: Δεν είναι ένα ερώτημα σαν το «πετάει οι γαΐδαρος;». Είναι μια δήλωση που εδώ και λίγο καιρό βρίσκεις στο Γκάζι και ανατρέπει όσα γνώριζες ή σε μυεί σε όσα δεν γνώριζες. Το «Chameleon με χωρίστρα» είναι ένα στέκι φαγητού που φέρνει τις δικές του προτάσεις στο κέντρο της Αθήνας και από το όνομα και μόνο αποκαλύπτεται η ατμόσφαιρα χαλαρότητας και η διάθεση για πλάκα που το χαρακτηρίζουν. Γιατί αυτός ο χαμαιλέων δεν προσαρμόζεται στις δικές σου ορέξεις αλλά μάλλον σε καλεί να προσαρμοστείς στο δικό του κλίμα, αφήνοντας πίσω ό,τι μπορεί να σε «καίει» και να σε χαλάει.

Τα δημιουργικά μεζεδάκια, οι τραγανές μπρουσκέτες, οι ποικιλίες τυριών και αλλαντικών αλλά και τα πεντανόστιμα πιάτα που ετοιμάζονται με ολόφρεσκα υλικά συνοδεύουν δεόντως το κρασάκι, την μπιρίτσα ή οποιοδήποτε απόσταγμα επιλέξεις. Τσιπουράκι ανάμεσα στα μεζεδάκια, κρασάκι και κουβέντα με φίλους, ούζο με τις κατάλληλες γεύσεις στα πιάτα: αυτή είναι μια κλασική εικόνα από το «Chameleon με χωρίστρα». Όσο για τη μουσική; Αυτή είναι το άλλο μεγάλο κεφάλαιο που θα σε ενθουσιάσει, καθώς έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα φτιάξουν τη βραδιά σου. Είναι καλή, ελληνική και παίζει στη σωστή ένταση.

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα απολαύσεις εξαιρετικές φωνές και μουσικούς live στον ζεστό χώρο του «Chameleon με χωρίστρα» που μεταμορφώνεται ανάλογα με τη διάθεση, αλλά διατηρεί πάντα τη δική του αυθόρμητη αυθεντικότητα. Ένα φαγοποτείον ειδικού τύπου που αποδεικνύει πως αν θέλεις να περνάς καλά δεν αρκεί να αλλάζεις το έξω, πρέπει να αλλάζεις και το μέσα σου. Κι αυτό θα πει «χαμαιλέων»...

Chameleon με χωρίστρα, Περσεφόνης 19, Γκάζι, 211 1829652
Facebook

Ραραού Cantina

Ένα gipsy στέκι που επαναφέρει την αυθόρμητη βόλτα στην καθημερινότητά σου.

5 μέρη που προτείνουν κάτι διαφορετικό στην Αθήνα Facebook Twitter

Όταν μια ιδέα είναι πραγματικά διαφορετική, εκτός από ενθουσιασμό, προκαλεί και μια αγωνία για το αν θα παραμείνει έτσι, χωρίς να απορροφηθεί από την κανονικότητα, το συνηθισμένο και τη ρουτίνα. Η Ραραού έκλεισε έναν χρόνο και παραμένει ένα στέκι εναλλακτικό που σε κάθε του λεπτομέρεια φέρει την προσωπική φροντίδα των τριών καλλιτεχνών που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του, προτείνοντας την πολύχρωμη boho gipsy αισθητική στο κέντρο της Αθήνας.

Μια αισθητική που νιώθεις ότι σε παρασύρει στον καιρό των Τσιγγάνων, τιμώντας τη φιλοσοφία του νομά και της ανεπιτήδευτης φιλοξενίας που σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι ακριβώς εκεί όπου θα ήθελες. Στη Ραραού μπορείς από το πρωί να απολαύσεις καφέ, πρωινό ή brunch, διαβάζοντας, χαλαρώνοντας ή κάνοντας πρόβα, αφού ο χώρος είναι ανοιχτός και γενναιόδωρος ώστε να μετατρέπεται από restroom σε study spot όποτε το θέλεις. Μέσα στην ημέρα θα απολαύσεις τα πιάτα από το νέο vegan friendly μενού, όπου, εκτός των άλλων, προστέθηκε και μια σειρά από πίτσες που θα συνοδεύσουν το κρασί σου στο lunchbreak ή το late drink με τιμές από 7 έως 8,80 ευρώ.

Στα must try είναι ο κατάλογος γλυκών που περιλαμβάνει συνταγές με ζάχαρη ανθών καρύδας κατάλληλες για όσους πάσχουν από διαβήτη (η συνεργασία με την ΕatWalk φέρνει τη φιλοσοφία του βιολειτουργικού τροφίμου στην πιο ποιοτική εκδοχή της) και γλυκά όπως το red velvet και η vegan τάρτα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα. Στέκι καλλιτεχνών και όχι μόνο, η Ραραού επαναφέρει την έννοια της αυθόρμητης βόλτας, αφού πάντα θα βρεις κάποιον να σου κάνει παρέα, ενώ η ηρωίδα του Παύλου Μάτεσι σού κλείνει συνωμοτικά το μάτι.

Ραραού Cantina, Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α, Εξάρχεια, 210 3300237

Facebook, Instagram

Κάβουρας Ρεμπέτικα-Λαϊκά

Αξία σταθερή στον χρόνο, που ορίζει την αυθεντική διασκέδαση.

5 μέρη που προτείνουν κάτι διαφορετικό στην Αθήνα Facebook Twitter

Αν σε ρωτήσουν τι θυμάσαι από τα φοιτητικά σου χρόνια στην Αθήνα, είναι πολλά αυτά που σου έρχονται στο μυαλό. Από συμφοιτητές και καθηγητές, ξενύχτια για διάβασμα και πάρτι μέχρι το πρωί μέχρι αγαπημένα στέκια και ιστορίες χωρίς τελειωμό, αυτά που έχεις να πεις είναι άπειρα. Στην πρώτη τριάδα, πάντως, βρίσκεται σίγουρα ο Κάβουρας. Το αγαπημένο στέκι των Εξαρχείων, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα της πόλης που εδώ και 37 χρόνια φιλοξενεί τις πιο όμορφες στιγμές με φίλους, μεγαλώνοντας μαζί σου, αλλά παραμένοντας το σημείο αναφοράς της αυθεντικής διασκέδασης.

Η ζωντανή μουσική με ρεμπέτικα και λαϊκά που συνοδεύει το κρασί αλλά και τις εξαιρετικές γεύσεις της κουζίνας είναι το στοιχείο εκείνο που έχει κάνει τον Κάβουρα συνώνυμο της διασκέδασης. Και μάλιστα εκείνης της διασκέδασης που σε κάνει να τραγουδάς με την πρώτη νότα (γιατί, ναι, εδώ τα περισσότερα τραγούδια τα γνωρίζεις) και να σηκώνεσαι αυθόρμητα για χορό, παρασύροντας και την παρέα σου. Όλη αυτήν τη διάθεση, την οικειότητα και τη ζεστασιά ο Κάβουρας την έχει μεταφέρει σε έναν νέο, μεγαλύτερο και ακόμα πιο όμορφο και φιλόξενο χώρο μόλις λίγα μέτρα από το παλιό στέκι, ακριβώς κάτω από το καφέ Διπλό.

Τα ξενύχτια συνεχίζονται με τον ίδιο αυθεντικό τρόπο που μόνο ο Κάβουρας ξέρει να δημιουργεί μέσα σε μια ατμόσφαιρα όπου όλοι νιώθουν ότι γνωρίζονται από παλιά. Εκεί συνεχίζεις να διασκεδάζεις με άλλες παρέες και παρότι τα φοιτητικά χρόνια έχουν μείνει πίσω εδώ και (πολλά) χρόνια, ξέρεις πως, ευτυχώς, κάποιες αξίες μένουν σταθερές στον χρόνο για να σου θυμίζουν πως υπάρχουν στιγμές και χώροι όπου όλοι γίνονται μια παρέα που τραγουδά και χορεύει μέχρι το πρωί.

Κάβουρας Ρεμπέτικα-Λαϊκά, Θεμιστοκλέους 70, Εξάρχεια, 210 3810202
Facebook, Instagram

Κυβέλη

Ένα σημείο γεύσης που μοιάζει με κάλεσμα φίλων στο σπίτι.

5 μέρη που προτείνουν κάτι διαφορετικό στην Αθήνα Facebook Twitter

Όταν μιλάς για ελληνική κουζίνα, σου έρχονται στο μυαλό γεύσεις και αρώματα αλλά και μια αίσθηση ζεστασιάς και φροντίδας που συμβολίζει το στρωμένο τραπέζι. Αυτή η οικειότητα είναι που κάνει την Κυβέλη να ξεχωρίζει, με έναν χώρο που θα μπορούσε να είναι το δικό σου σπίτι και μια σειρά από γεύσεις που βγάζουν τη ζεστασιά της ελληνικής παράδοσης. Το μενού, βασισμένο σε συνταγές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, σου δίνει τη δυνατότητα να μοιραστείς τα διαφορετικά πιάτα ή να απολαύσεις ατομικές μερίδες χωρίς καμιά σκέψη, ενώ η μουσική, με έντεχνα και ρεμπέτικα, παίζει στην ένταση που θα την έβαζες στο σπίτι σου. Σαλάτες με φρέσκα λαχανικά εποχής, οι περίφημοι κολοκυθοκεφτέδες, το εντυπωσιακό κοτόπουλο «χαρακίρι», που έρχεται κρεμασμένο, αλλά και οι τηγανιές, είναι από τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις (και μάλιστα όπου θέλεις, χάρη στην υπηρεσία delivery που λειτουργεί καθημερινά). Ολόφρεσκο και το μοσχαρίσιο συκώτι που καταφθάνει από τον χασάπη της γειτονιάς, αλλά και το λαβράκι που τηγανίζεται σε καλαμποκάλευρο, ενώ αδιαπραγμάτευτης νοστιμιάς είναι η χειροποίητη τυροκαυτερή σε συνταγή της γιαγιάς, που έχουν γευτεί γενιές και γενιές. Γιατί πίσω από την Κυβέλη κρύβεται (ή μάλλον αποκαλύπτεται) μια οικογενειακή παράδοση που φέρει όλη την ποιότητα και τη γνώση και, κυρίως, ξεκινά από το κάλεσμα φίλων στο σπίτι και τα φαγητά που βγαίνουν αυθόρμητα από την κουζίνα της μαμάς για φίλεμα. Έτσι αυθόρμητα μαγειρεύονται και τα πιάτα ημέρας που θα βρεις καθημερινά για να σου θυμίζουν πως εδώ το φαγητό απλώς επιβεβαιώνει την έννοια του «μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι και περνάμε καλά».

Κυβέλη, Επτανήσου 15, πλ. Αγ. Γεωργίου, Κυψέλη, Delivery: 210 8219406
Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ