Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Κάθε cheese lover χρειάζεται να ξέρει να αναγνωρίζει τις ξεχωριστές γεύσεις του κάθε τυριού. Όσοι έχουν δοκιμάσει διαφορετικές εκδοχές τη μία μετά την άλλη, θα γνωρίζουν πως η γευσιγνωσία τυριού δεν περιορίζεται απλά στο δάγκωμα, αλλά στο άρωμα και την εμφάνιση.

Η εμφάνιση ενός τυριού μπορεί να πει πολλά για τον τύπο γάλατος, το στιλ και την κατάστασή του. Τι χρώμα έχει η φλούδα; Τι χρώμα έχει το εσωτερικό του; Έχει σχισμές ή τρύπες; Κάθε είδος τυριού διαφέρει – ακόμα και αν το χρώμα του είναι ελαφρώς πιο λευκό από ένα άλλο, τότε ίσως να είναι φτιαγμένο από διαφορετικό τύπο γάλατος.

 

Φυσικά, η μυρωδιά είναι ακόμα ένας παράγοντας. Η έντονη μυρωδιά ενός τυριού δεν σημαίνει πως έχει χαλάσει, ενώ το κρύο τυρί δεν αποκαλύπτει εντελώς το άρωμά του. Αν δοκιμάζετε ένα κρύο τυρί, τότε κόψτε το σε κομματάκια στο χέρι σας έτσι ώστε να το ζεστάνετε και να απολαύσετε καλύτερα το άρωμά του.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Όταν γεύεστε ένα τυρί, μη βιάζεστε. Πάρτε μία βαθιά ανάσα, μασήστε αργά, εκπνεύστε από τη μύτη. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο να παρατηρήσει το ταξίδι της γεύσης από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο. Πολλές φορές, οι διαφορές των τυριών στην ποιότητά τους αποκαλύπτονται στο τελείωμα της γεύσης – μέχρι και 30 δευτερόλεπτα μετά. Μέσα από τη γεύση, κάντε ένα νοερό ταξίδι στις ρίζες και την δημιουργία του τυριού που δοκιμάζετε, ειδικά αν περιλαμβάνει πλούσια ιστορία.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Ένα τυρί που ξεχωρίζει, για παράδειγμα, είναι η Grana Padano DOP, ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου. Δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 900 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Ιταλίας: σκληρό, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και διάρκεια ζωής έως και 2 έτη. Το γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του προέρχεται μόνο από την κοιλάδα του ποταμού Πάδου.

Ακόμα και το όνομά του συγκεκριμένου τυριού, υποδηλώνει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του: Αποτελείται από τον συνδυασμό της ιταλικής λέξης grana (formaggio, τυρί), που υποδηλώνει ένα τυρί με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή, και το επίθετο Padano, προερχόμενο δηλαδή από την κοιλάδα του Πάδου (Po).

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας στην επιλογή τυριού, είναι οι θρεπτικές του ιδιότητες. Η Grana Padano DOP είναι ένα ευέλικτο τυρί όσον αφορά τις διατροφικές ανάγκες, ενώ περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με του γάλατος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση της Grana Padano DOP αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη ανόργανων αλάτων, ζωτικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης. Εξού είναι κι εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία, ως πρωτοβουλία μιας ομάδας 19 γαλακτοπαραγωγών της περιοχής. Το 2018 η PLAC ανανεώθηκε με το νέο της brand Latterie Cremona.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter


Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το γάλα είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός παράγοντας στην εμφάνιση, τη μυρωδιά και τη γεύση ενός τυριού. Είναι σημαντικό το χρονικό σημείο στο οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τυριού. Το γάλα της Grana Padano Latterie Cremona μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών. Αξιοποιούνται περίπου 150 εκατομμύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Την Grana Padano Fattorie Cremona μπορείτε να τη βρείτε σε ποικίλες συσκευασίες: Ολόκληρα κομμάτια των 500γρ. ή του 1 κιλού, τριμμένο τυρί των 100γρ. ή του 1 κιλού και τέλος νιφάδες σε συσκευασίες 500γρ. και 1 κιλού. Όλες οι συσκευασίες είναι πρακτικές, ασφαλείς και με διάρκεια ζωής 90 ημερών. Όλα τα παραπάνω καθιστούν την Grana Padano Fattorie Cremona ιδιαίτερα πολυχρηστική στην κουζίνα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε φαγητό της επιλογής μας, όπως και σε οποιοδήποτε σερβίρισμα με τη συνοδεία κρασιού.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter
Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

#GranaPadano

Facebook: @granapadano

Instagram: @granapadano

Twitter: @granapadanodop

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ