Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Κάθε cheese lover χρειάζεται να ξέρει να αναγνωρίζει τις ξεχωριστές γεύσεις του κάθε τυριού. Όσοι έχουν δοκιμάσει διαφορετικές εκδοχές τη μία μετά την άλλη, θα γνωρίζουν πως η γευσιγνωσία τυριού δεν περιορίζεται απλά στο δάγκωμα, αλλά στο άρωμα και την εμφάνιση.

Η εμφάνιση ενός τυριού μπορεί να πει πολλά για τον τύπο γάλατος, το στιλ και την κατάστασή του. Τι χρώμα έχει η φλούδα; Τι χρώμα έχει το εσωτερικό του; Έχει σχισμές ή τρύπες; Κάθε είδος τυριού διαφέρει – ακόμα και αν το χρώμα του είναι ελαφρώς πιο λευκό από ένα άλλο, τότε ίσως να είναι φτιαγμένο από διαφορετικό τύπο γάλατος.

 

Φυσικά, η μυρωδιά είναι ακόμα ένας παράγοντας. Η έντονη μυρωδιά ενός τυριού δεν σημαίνει πως έχει χαλάσει, ενώ το κρύο τυρί δεν αποκαλύπτει εντελώς το άρωμά του. Αν δοκιμάζετε ένα κρύο τυρί, τότε κόψτε το σε κομματάκια στο χέρι σας έτσι ώστε να το ζεστάνετε και να απολαύσετε καλύτερα το άρωμά του.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Όταν γεύεστε ένα τυρί, μη βιάζεστε. Πάρτε μία βαθιά ανάσα, μασήστε αργά, εκπνεύστε από τη μύτη. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο να παρατηρήσει το ταξίδι της γεύσης από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο. Πολλές φορές, οι διαφορές των τυριών στην ποιότητά τους αποκαλύπτονται στο τελείωμα της γεύσης – μέχρι και 30 δευτερόλεπτα μετά. Μέσα από τη γεύση, κάντε ένα νοερό ταξίδι στις ρίζες και την δημιουργία του τυριού που δοκιμάζετε, ειδικά αν περιλαμβάνει πλούσια ιστορία.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Ένα τυρί που ξεχωρίζει, για παράδειγμα, είναι η Grana Padano DOP, ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου. Δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 900 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Ιταλίας: σκληρό, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και διάρκεια ζωής έως και 2 έτη. Το γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του προέρχεται μόνο από την κοιλάδα του ποταμού Πάδου.

Ακόμα και το όνομά του συγκεκριμένου τυριού, υποδηλώνει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του: Αποτελείται από τον συνδυασμό της ιταλικής λέξης grana (formaggio, τυρί), που υποδηλώνει ένα τυρί με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή, και το επίθετο Padano, προερχόμενο δηλαδή από την κοιλάδα του Πάδου (Po).

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας στην επιλογή τυριού, είναι οι θρεπτικές του ιδιότητες. Η Grana Padano DOP είναι ένα ευέλικτο τυρί όσον αφορά τις διατροφικές ανάγκες, ενώ περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με του γάλατος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση της Grana Padano DOP αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη ανόργανων αλάτων, ζωτικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης. Εξού είναι κι εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία, ως πρωτοβουλία μιας ομάδας 19 γαλακτοπαραγωγών της περιοχής. Το 2018 η PLAC ανανεώθηκε με το νέο της brand Latterie Cremona.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter


Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το γάλα είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός παράγοντας στην εμφάνιση, τη μυρωδιά και τη γεύση ενός τυριού. Είναι σημαντικό το χρονικό σημείο στο οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τυριού. Το γάλα της Grana Padano Latterie Cremona μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών. Αξιοποιούνται περίπου 150 εκατομμύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Την Grana Padano Fattorie Cremona μπορείτε να τη βρείτε σε ποικίλες συσκευασίες: Ολόκληρα κομμάτια των 500γρ. ή του 1 κιλού, τριμμένο τυρί των 100γρ. ή του 1 κιλού και τέλος νιφάδες σε συσκευασίες 500γρ. και 1 κιλού. Όλες οι συσκευασίες είναι πρακτικές, ασφαλείς και με διάρκεια ζωής 90 ημερών. Όλα τα παραπάνω καθιστούν την Grana Padano Fattorie Cremona ιδιαίτερα πολυχρηστική στην κουζίνα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε φαγητό της επιλογής μας, όπως και σε οποιοδήποτε σερβίρισμα με τη συνοδεία κρασιού.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter
Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

#GranaPadano

Facebook: @granapadano

Instagram: @granapadano

Twitter: @granapadanodop

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ