Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι
Γεύση

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι

Ο σεφ Σήφης Μανουσέλης μάς καθοδηγεί στην εντυπωσιακή μαγειρική της Ταϊλάνδης

Ανάμεσα στις εθνικές κουζίνες της Άπω Ανατολής, εκείνη που ξεχωρίζει για τη σχεδόν μανιώδη αναζήτηση της φρεσκάδας των υλικών που χρησιμοποιεί είναι η ταϊλανδέζικη κουζίνα. Μπορείς αρκετά εύκολα να ξεχωρίσεις ένα πιάτο που φτιάχτηκε στην Ταϊλάνδη από την ποικιλία διαφόρων στοιχείων για να δημιουργήσει ένα αρμονικό αποτέλεσμα με έμφαση στα αρώματα, στη γεύση, στην εμφάνιση, στη λεπτομέρεια, στην υφή, στο χρώμα και στη χρήση υλικών με διατροφικά οφέλη.

 

Είναι μια κουζίνα με θερμή εξωτική προσωπικότητα, χάρη στους αναπάντεχους γευστικούς συνδυασμούς της. Δίνει πιάτα εντυπωσιακά, πολύχρωμα, πληθωρικά, που ευωδιάζουν μπαχαρικά, προκαλούν το βλέμμα και ευφραίνουν τον ουρανίσκο.


Τα πρώτα βήματα στη μαγειρική της Ταϊλάνδης τα κάνουμε μαζί με τον σεφ Σήφη Μανουσέλη, ο οποίος ηγείται της κουζίνας του καινούργιου εστιατορίου PatpPong Thai restaurant που άνοιξε πρόσφατα στο Κολωνάκι, μαγειρεύοντας μια urban εκδοχή του ταϊλανδέζικου street food.

 

Μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να προσεγγίσει την κουζίνα της Ταϊλάνδης στο σπίτι του, αν εξοικειωθεί με τους βασικούς κώδικες συνδυασμών και χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά υλικά.

 

Ο Σήφης μαγεύτηκε από την κουζίνα που δοκίμασε στους δρόμους της Μπανγκόκ και γοητεύτηκε από τον εύκολο τρόπο με τον οποίο καταλήγει σε σύνθετο αποτέλεσμα. Όπως ο ίδιος αναφέρει, η τοπική κουζίνα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη ποικιλία λαχανικών, εξωτικών φρούτων και ρυζιών που παράγει η χώρα με ένα πολύ συγκεκριμένο μεθοδολογικό τρίπτυχο: «φρέσκα υλικά, εύκολη προετοιμασία, γρήγορο μαγείρεμα».

 

Ο Σήφης μαγεύτηκε από την κουζίνα που δοκίμασε στους δρόμους της Μπανγκόκ και γοητεύτηκε από τον εύκολο τρόπο με τον οποίο καταλήγει σε σύνθετο αποτέλεσμα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο Σήφης μαγεύτηκε από την κουζίνα που δοκίμασε στους δρόμους της Μπανγκόκ και γοητεύτηκε από τον εύκολο τρόπο με τον οποίο καταλήγει σε σύνθετο αποτέλεσμα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να προσεγγίσει την κουζίνα της Ταϊλάνδης στο σπίτι του, αν εξοικειωθεί με τους βασικούς κώδικες συνδυασμών και χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά υλικά, όπως fish sauce αντί για αλάτι, ζάχαρη από κοκοφοίνικα, τσίλι, λάιμ, τριμμένο φιστίκι, φρέσκο βασιλικό.

 

Noodles ρυζιού με φρέσκο ψάρι και σάλτσα κάρυ (Kano Jeen curry noodles)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4 άτομα

1 κ. φιλέτο ψαριού λαβράκι κομμένο σε κύβους

200 γρ. πάστα κίτρινου κάρι (από ασιατικό σούπερ-μάρκετ)

70 γρ. ηλιέλαιο

2 lt γάλα καρύδας

150 γρ. ζάχαρη από κοκοφοίνικα (palm sugar)

50 γρ. fish sauce

100 γρ. tamarind

500 γρ. noodles ρυζιού

4 τεμ. αυγό πίκλα

100 γρ. τσίλι φρέσκο

300 γρ. φασόλια Haricots

1 μάτσο βασιλικός

100 γρ. ξίδι

100 γρ. ζάχαρη

300 γρ. σόγια

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φασόλια και τα κόβουμε στα δύο. Σε κατσαρολάκι με νερό βράζουμε τα αυγά για 5 λεπτά και τα κρυώνουμε. Καθαρίζουμε τα αυγά και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με ξίδι, ζάχαρη και σόγια. Βράζουμε για 5 λεπτά.

 

Σε γουόκ (wok), σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και την πάστα κάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί , χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε την palm sugar και το γάλα καρύδας. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση το μείγμα και να διαλυθεί η palm sugar. Προσθέτουμε τα φασόλια, το τσίλι, τα φύλλα βασιλικού και τα noodles ρυζιού. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλήσουν τα noodles και να είναι al dente. Προσθέτουμε το ψάρι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτεί για 5 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε για να μη διαλυθεί. Προσθέτουμε το tamarind και τη fish sauce και κουνάμε το wok με κυκλικές κινήσεις. Σερβίρουμε αμέσως σε μπολ, βάζοντας από πάνω τα αυγά πίκλες κομμένα καθένα σε 4 κομμάτια .

 

Σαλάτα με πάπια (Thai duck)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4 άτομα

4 κομμάτια στήθος πάπιας

100 γρ. σάλτσα Hoisin

1 κ. λάχανο κινέζικο

10 γρ. καφίρ λάιμ φύλλα

5 γρ. τηγανητό σκόρδο

40 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο

150 γρμ. χυμός λάιμ

50 γρ. palm sugar

20 γρ. fish sauce

20 γρ. τσίλι φρέσκο

30 γρ. glutenius sticky rice

 

Εκτέλεση

Σε ένα κρύο τηγάνι τοποθετούμε το στήθος πάπιας από τη μεριά της πέτσας και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν αρχίσει να λιώνει το λίπος αφαιρούμε τη μισή ποσότητα από το τηγάνι. Μόλις πάρει η πάπια χρυσαφί χρώμα, δυναμώνουμε τη φωτιά και γυρίζουμε τα φιλέτα από την άλλη πλευρά να ψηθούν και να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε και κρατάμε στην άκρη.

 

Σε τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει καφέ χρυσό χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Το χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει σκόνη.

 

Για τη σάλτσα, αναμειγνύουμε χυμό λάιμ, fish sauce και palm sugar, και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.

 

Τυλίγουμε το κινέζικο λάχανο με τα φύλλα καφίρ, το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ρολό και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές λουρίδες. Προσθέτουμε τη σάλτσα και το τηγανητό σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε την πάπια σε λεπτές φέτες, βάζουμε από πάνω hoisin sauce,το ρύζι και το τσίλι κομμένο σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε τη σαλάτα στη βάση και επάνω τις λεπτές φέτες πάπιας.

 

Κοτόπουλο με πράσινο κάρι, μελιτζάνα και φρέσκο βασιλικό (Chicken green curry)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές λωρίδες

150 γρ. μελιτζάνα

110 γρ. φασόλια haricots

140 γρ. πατάτα

150 γρ. green curry paste (σε επιλεγμένα σούπερ-μάρκετ)

20 γρ. fish sauce

100 γρ. tamarind paste

120 γρ. palm sugar

1 lt γάλα καρύδας

14 γρ. βασιλικό

4 μπολ ρύζι μαγειρεμένο στον ατμό για το σερβίρισμα

30 γρ. ηλιέλαιο

 

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες και την πατάτα σε κύβους σε μέγεθος ζαριού. Καθαρίζουμε τα φασόλια και τα κόβουμε στα δύο. Σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε ηλιέλαιο και την πάστα κάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε την palm sugar και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να διαλυθεί η palm sugar . Προσθέτουμε τα φασόλια, τη μελιτζάνα και την πατάτα, μαγειρεύουμε για 4 λεπτά και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, τη fish sauce και tamarind paste, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μπολ ρύζι στον ατμό.

 

Noodles ρυζιού, γαρίδες, φύτρες φασολιού και αυγό (Pad Thai)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4 άτομα

400 γρ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους

200 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

100 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

200 γρ. αυγά (4 αυγά)

50 γρ. γαρίδες αποξηραμένες

20 γρ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

300 γρ. noodles ρυζιού

50 ml fish sauce

50 ml χυμός λάιμ

80 γρ. φιστίκι τριμμένο

80 γρ. palm sugar

65 γρ. tamarind paste

90 γρ. σόγια

100 γρ. νερό

50 γρ. φύτρες φασολιού

50 γρ. ηλιέλαιο

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε ουρά και κεφάλια και τις κόβουμε στα 4. Μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό τα rice noodles για 20 λεπτά. Σε μπολ αναμειγνύουμε το νερό, fish sauce, σόγια, χυμό λάιμ, προσθέτουμε την palm sugar και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.

 

Τοποθετούμε το γουόκ (wok) σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σπάμε τα αυγά μέσα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνουν ομελέτα σε κομματάκια. Προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τα noodles και τα υγρά που έχουμε αναμείξει στο μπολ και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και συμπληρώνουμε τις αποξηραμένες γαρίδες, το σχοινόπρασο και τα φιστίκια. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε, γαρνίροντας με τις φύτρες φασολιού.

 

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να φτιάξετε τα τέλεια Bao Buns
Ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης μας αποκαλύπτει τα πάντα γι' αυτά τα ψημένα στον ατμό ψωμάκια που γεμίζονται με διάφορα υλικά και έχουν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και στην Ελλάδα
Γιώργος Βενιέρης: «Street food σε μαγαζί δεν είναι street food»
Σεφ. Γεννήθηκε και ζει στο Χαλάνδρι. Μπορεί να φάει στην Μπανγκόκ αποξηραμένο ποντίκι και με την ίδια ευκολία σ' ένα τριάστερο εστιατόριο στο Παρίσι.
8 εστιατόρια στην Αθήνα που ξέρουν από Έθνικ κουζίνες
Ιαπωνία ή Μεξικό; Κίνα ή Ταϋλάνδη; Σε αυτά τα εστιατόρια θα δοκιμάσεις τα καλύτερα από κάθε κουζίνα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι
Το Brasserie Lorraine έχει λίγες εβδομάδες που άνοιξε στην αρχή της οδού Σπευσίππου στο Κολωνάκι, αλλά τη «γαλλική παιδεία» της κουζίνας του την εκτιμούν ήδη πολλοί, όπως αποκαλύπτει η συνήθως γεμάτη σάλα του.
3 ξεχωριστές συνταγές με κύριο συστατικό το λάχανο
Ο σεφ Νίκος Θωμάς μπήκε στην κουζίνα του εστιατορίου Simul και ετοίμασε συνταγές με τον βασιλιά των χειμωνιάτικων λαχανικών.
Ειδικόν, Μανδραγόρας, Μαργαρώ, Στάνη: 4 κλασικά μέρη που αγαπάμε στον Πειραιά
Γεύσεις και αρώματα, παράδοση και απλότητα, σε αυτά τα σημεία που αποτελούν εδώ και δεκαετίες σταθερές αξίες του Πειραιά.
«Μeat the Change»: Μια διεθνής καμπάνια επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουμε κρέας
Το διεθνές διατροφικό κίνημα Slow Food σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του παγκόσμιου καταναλωτή που φαίνεται να λατρεύει το κρέας.
19 αγαπημένα μέρη στον Πειραιά για καφέ, φαγητό και ποτό
Η πόλη δίπλα στη θάλασσα έχει να προσφέρει κάτι καλό για κάθε στιγμή της ημέρας.
Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου
Ο Ηλίας Σκουλάς και ο Γιάννης Ακτύπης δημιούργησαν ένα μικρό, εναλλακτικό μαγαζί που θα σε κάνει να ξεχάσεις ό,τι ξέρεις για το street food.
Γιάννης Καϋμενάκης: «Για να μάθεις για το κρασί έχεις τρεις τρόπους. Σπουδάζοντας, πίνοντας ή ταξιδεύοντας»
Οινοχόος, ιδιοκτήτης του Paleo Wine Store στον Πειραιά. Γεννήθηκε στον Κορυδαλλό, ζει στον Πειραιά. Θεωρεί ότι αλλάζει δραματικά η κατάσταση στο ελληνικό κρασί – προς το καλύτερο.
Δοκιμάσαμε πίτσα, μπέργκερ, κοκτέιλ και άλλες νοστιμιές στο ολοκαίνουργιο Shamonette του Φώτη Σεργουλόπουλου
Ο νέος χώρος στο Σύνταγμα είναι το πολύχρωμο και cozy «παιδί» του Shamone.
Κρασιά που θα πρωταγωνιστήσουν τη νέα χρονιά
Οι πρώτοι μήνες της νέας χρονιάς αποτελούν παραδοσιακά περίοδο δοκιμών για τους οινόφιλους.
Σλουρπ! Η σούπα ramen τρώγεται κάνοντας θόρυβο
Η δημοφιλής σούπα που συμπυκνώνει τον όρο «comfort food» έχει προστεθεί στα μενού πολλών εστιατορίων της πόλης.
«Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»: Πού οφειλόταν η θλίψη της Ψευτοχελώνας;
Το πιο αγαπημένο βιβλίο οδηγεί, μέσα από το λαγούμι, σε νέες αποκαλύψεις και τη δικαίωση ενός παλιού γνώριμου, μετά από χρόνια.
Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα;
Το 1904 ο Richard Hellmann έβαλε πρώτη φορά τη μαγιονέζα σε βαζάκι.
Γιατί ακόμα μου αρέσουν τα τραπέζια!
Τα τραπεζώματα κρύβουν τη χαρά της δημιουργίας, έχουν την ικανότητα να τέρπουν, να ενώνουν, να ανεβάζουν την εσωτερική θαλπωρή στα ύψη και να λύνουν μαγικά τη μοναξιά και την απομόνωση.
Συνέντευξη με τον Κορεάτη «περιπλανώμενο σεφ» Jiho Im – και μια πανεύκολη κορεάτικη συνταγή
Συνέντευξη με τον Κορεάτη σεφ Jiho Im, πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ «Περιπλανώμενος Σεφ» που θα προβληθεί την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, και μια κορεάτικη συνταγή που μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα στο σπίτι.
Σπύρος και Βασίλης: Αυτό είναι ένα από τα πιο παλιά restaurant γαλλικής κουζίνας στην Αθήνα
Οι διάσημοι πελάτες, οι μυστικές συνταγές που περνούν από πατέρα σε γιο, οι λεπτομέρειες της γνήσιας γαλλικής κουζίνας που καθιστούν το εστιατόριο μοναδικό
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή