Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019

Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019 Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Συνήθως, τέτοια εποχή κάνουμε απολογισμό των καλύτερων εμπειριών του έτους που πέρασε. Σε ό,τι αφορά τα κρασιά που δοκιμάσαμε τον περασμένο χρόνο, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Οι περισσότερες ελληνικές ετικέτες είναι κατά γενική ομολογία αναβαθμισμένες.

Αντί, όμως, να κάνουμε απολογισμό, εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε κρασιά που δοκιμάσαμε τις τελευταίες εβδομάδες του 2018, μας εξέπληξαν ευχάριστα και θα τα απολαύσουμε το έτος που μόλις ξεκίνησε.


Οι παρακάτω ετικέτες είναι είτε πρωτοεμφανιζόμενες στην αγορά είτε νέας εσοδείας.

Ασύρτικο Αριούσιος Βροντάδος, Χίος

Αριούσιος Οινοποιητική / Ασύρτικο / 2016

Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019 Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η μυθολογία θέλει τον θεό Διόνυσο να ευλογεί το νησί της Χίου, στέλνοντας τον γιο του Οινοπίωνα να μάθει στους κατοίκους της να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν κρασί. Το αμπελοοινικό παρελθόν του νησιού αναβιώνει σήμερα από την Αριούσιος Οινοποιητική.

Επιλέξαμε το Ασύρτικο, που προορίζεται για την ιταλική αγορά κρασιών Triple A (έτσι ονομάζουν στην Ιταλία τα κρασιά ήπιας οινοποίησης) με μέθοδο ερυθράς οινοποίησης (orange wine). Διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών με νύξεις ορυκτότητας. Πλούσιο στο στόμα, με νύξεις καραμελωμένων φρούτων, ξηρών καρπών και αποξηραμένων ανθέων, με τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση.

Νάουσα Δαλαμάρα, Νάουσα, Ημαθία

Οινοποιείο Δαλαμάρα / Ξινόμαυρο / 2017

Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019 Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Οινοποιείο Δαλαμάρα είναι συνέχεια μιας σπουδαίας οινικής παράδοσης, καθώς το 1840 ο Ιωάννης Γ. Δαλαμάρας δημιούργησε τον πρώτο του αμπελώνα στη Νάουσα. Από τότε μέχρι σήμερα η οικογένεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Τη σκυτάλη παίρνει πλέον η 5η γενιά οινοποιών, δίνοντας στο Ξινόμαυρο έναν χαρακτήρα πιο νεανικό. Αρώματα κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνου και πελτέ ντομάτας. Γεμάτο στόμα με αισθητές τανίνες, τονισμένη οξύτητα και μπαχαρένια επίγευση.

Λημνιό Τάτση Γουμένισσα, Κιλκίς

Κτήμα Τάτση / Λημνιό / 2017

Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019 Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι αδελφοί Τάτση από τη Γουμένισσα «έχουν επενδύσει» στη βιολογική καλλιέργεια από το 2002. Εφαρμόζουν βιοδυναμικές πρακτικές και κάνουν ελάχιστες παρεμβάσεις στην οινοποίηση. Το Λημνιό είναι μία από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες ποικιλίες στον κόσμο και η πρότασή τους παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων με νύξεις φυτικότητας και γλυκές μπαχαρένιες νότες. Στο στόμα πλούσιο και ζουμερό, με στιβαρές τανίνες και επίγευση ηδύποτου βύσσινου. Ερυθρό για μακρά οινοποσία!

Λημνιώνα A-GRAFO Κοντοζήση Κανάλια, Καρδίτσα

Οργανικοί Αμπελώνες Κοντοζήση / Λημνιώνα / 2017

Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019 Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η αρχαία θεσσαλική ποικιλία Λημνιώνα αναβιώνει στις ανατολικούς πρόποδες των Αγράφων, στο ιδιόκτητο μοναδικό αμπελοτεμάχιο της οικογένειας Κοντοζήση. Κλήματα 35 ετών, βιολογική καλλιέργεια, χαμηλή στρεμματική απόδοση (350 κιλά/στρέμμα), απόλυτα φυσική οινοποίηση χωρίς χρήση βαρελιού, προκειμένου να νιώσουμε στο έπακρο την αρχετυπική έκφραση της ποικιλίας.

Αριστοκρατική μύτη με κυρίαρχα το δαμάσκηνο και το βύσσινο, με ανθικές νότες. Μέτριο σώμα, μαλακές τανίνες, κοφτερή οξύτητα και φινετσάτη επίγευση. Μια σπάνια ελληνική ετικέτα που κέρδισε πρόσφατα τις εντυπώσεις στην έκθεση «Raw» (Νέα Υόρκη).

Φελλόη Τετράμυθου Άνω Διακοπτό, Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαυροδάφνη - Μ. Καλαβρυτινό - Αγιωργίτικο / 2015

Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019 Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Περιορισμένης κυκλοφορίας γαστρονομικό ερυθρό από την αρχαία Φελλόη (σημερινή Σελιάνα), οικισμό που ο Παυσανίας στα «Πελοποννησιακά Περιηγητικά» χαρακτήριζε «επιτήδειο εις την φύτευσιν της αμπέλου».


Στη θέση Μετόχι της ιεράς βυζαντινής μονής του 16ου αιώνα οι πρόγονοι του οινολόγου Παναγιώτη Παπαγιανόπουλου, όπως και οι άλλοι ακτήμονες του χωριού, καλλιεργούσαν τους αμπελώνες της μονής, αποδίδοντας αναλογικά κάποια σταφύλια στους μοναχούς.

Όλα τα σταφύλια (συνολικά μόνο 3 στρέμματα) τρυγούνται μαζί και συνοινοποιούνται. Αρωματικό προφίλ λεπτών ανθέων και ξηρών αρωματικών βοτάνων, νύξεις άγριου τσαγιού και φρούτων του δάσους. Γεύση ισορροπημένη με ένταση, φρεσκάδα και ορυκτότητα. Βελούδινο στο στόμα, με δαντελένιες τανίνες και μακρά επίγευση.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ