Πώς να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες

Πώς να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Λουκουμάδες, έδεσμα παγκόσμιο. Οι περισσότερες εθνικές κουζίνες ανά τον πλανήτη έχουν να παρουσιάσουν ένα έδεσμα φτιαγμένο από απλή ζύμη αλευριού που ψήνεται σε καυτό λάδι και στη συνέχεια ενισχύεται με διάφορα σιρόπια, σάλτσες, αρωματικά και μπαχαρικά ώστε να αποκτήσει την τελική του μορφή.


Αν ρωτήσεις την προέλευσή του, κάποιοι θα σου πουν ότι προέρχεται από το οθωμανικό lokma, πολλοί όμως θα υποστηρίξουν ότι ένα γλυκό με τις αναλογίες και τον τρόπο παρασκευής του λουκουμά, οι χαρίσιοι πλάκοι (μάρκες μελιού), ήταν το έδεσμα με το οποίο στην αρχαία Ελλάδα φίλευαν τους ολυμπιονίκες. Και αυτό προς τιμήν ενός ταπεινού αρτοποιού που κέρδισε στο πρώτο αγώνισμα δρόμου.


Μπορεί να γίνει γλυκός, αλμυρός, με γέμιση ή χωρίς, με αρωματικά και καρυκεύματα, μέλι και καρύδια, ζάχαρη και κανέλα, σοκολάτα ή ακόμα και με μια σάλτσα τυριού. Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι.

Ο κλασικός λουκουμάς με μοσχοβολιστό ελληνικό ανθόμελο και κανέλα είναι αξεπέραστος. Πάντα, όμως, υπάρχει η διάθεση και η έμπνευση για να κάνεις κάποια παραπάνω βήματα.


«Η παραδοσιακή συνταγή του λουκουμά είναι απλή. Για να πάρεις, όμως, καλό αποτέλεσμα πρέπει να σεβαστείς την επιλογή των ποιοτικών υλικών και τον τρόπο παρασκευής. Το τηγάνισμα στο γκάζι κάνει τους λουκουμάδες ανάλαφρους και τραγανούς» λέει η Τάνια Στρίντζη, συνιδιοκτήτρια του σύγχρονου λουκουματζίδικου Lukumaδες (Αιόλου 21, Αθήνα).


Εκεί τους λουκουμάδες φτιάχνει η σεφ Νάταλι Τζέμη, μια νέα κοπέλα με κέφι και αγάπη για τη μαγειρική, η οποία αποκαλύπτει το μυστικό της συνταγής για τους τέλειους λουκουμάδες. «Η συνταγή είναι αλεύρι, μαγιά και νερό. Το μυστικό μας είναι ότι προσθέτουμε ξίδι, που τους χαρίζει την τραγανή υφή. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι αναλογίες των υλικών, το υπομονετικό φούσκωμα της ζύμης και, φυσικά, το τηγάνισμα και η ποιότητα του λαδιού. Για όλα αυτά πατάμε στα βήματα της παράδοσης».

Πώς να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες Facebook Twitter
H σεφ Νάταλι Τζέμη, είναι μια νέα κοπέλα με κέφι και αγάπη για τη μαγειρική, η οποία αποκαλύπτει το μυστικό της συνταγής για τους τέλειους λουκουμάδες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο κλασικός λουκουμάς με μοσχοβολιστό ελληνικό ανθόμελο και κανέλα είναι αξεπέραστος. Πάντα, όμως, υπάρχει η διάθεση και η έμπνευση για να κάνεις κάποια παραπάνω βήματα. «Ο λουκουμάς δέχεται νεωτερισμούς και τους εφαρμόσαμε στους γεμιστούς λουκουμάδες με σοκολάτα πραλίνα, κρέμα μαστίχα, κρέμα λεμόνι, κρέμα μπουγάτσα και κρέμα μπανάνα» λέει η Τάνια και προσθέτει: «Με κάθε γέμιση μπορείς να ταιριάξεις διαφορετικές επικαλύψεις. Όλα είναι θέμα φαντασίας».


Στην αλμυρή εκδοχή του ο λουκουμάς είναι μια ωραία πρόταση για πρωινό, προδόρπιο ή σνακ. Τα υλικά που συμμετέχουν είναι η κρητική ξινομυζήθρα, η φέτα, η λιαστή ντομάτα και η ελιά. Στον καλόγουστο χώρο Lukumaδες η Τάνια και η Νάταλι μας έδειξαν πώς μπορούμε να φτιάξουμε λαχταριστούς λουκουμάδες.

Λουκουμάδες με ανθόμελο, κανέλα και σουσάμι

Πώς να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα (20 λουκουμάδες)

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι νερό χλιαρό

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ξίδι

1 λίτρο ηλιέλαιο για τηγάνισμα

5 κ.σ. ελληνικό ανθόμελο

Για γαρνίρισμα

Κανέλα

Σουσάμι λευκό

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, με κυκλικές κινήσεις. Ρίχνουμε το ξίδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 έως 15 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.


Σε κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τη ζύμη του λουκουμά. Με βρεγμένο κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα από τη ζύμη και τη ρίχνουμε απαλά στο λάδι. Οι λουκουμάδες βυθίζονται και αμέσως αναδύονται. Τους ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές.


Τεχνική με το χέρι: Με την αριστερή παλάμη παίρνουμε ποσότητα από τη ζύμη και πιέζουμε τη γροθιά μας ώστε ο χυλός να βγει από τον αντίχειρα, με τη βοήθεια του βρεγμένου κουταλιού κόβουμε την ποσότητα και ρίχνουμε στο λάδι.


Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τους λουκουμάδες και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε και περιχύνουμε με μέλι. Γαρνίρουμε με κανέλα και σουσάμι.

Λουκουμάδες με σοκολάτα πραλίνα και λευκή σοκολάτα

Πώς να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα (20 λουκουμάδες)

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι νερό χλιαρό

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ξίδι

1 λίτρο ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για γαρνίρισμα

150 γρ. σοκολάτα πραλίνα

40 γρ. λευκή κουβερτούρα

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα με κυκλικές κινήσεις. Ρίχνουμε το ξίδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 έως 15 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.

Σε κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τη ζύμη του λουκουμά. Με βρεγμένο κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα από τη ζύμη και τη ρίχνουμε απαλά στο λάδι. Οι λουκουμάδες βυθίζονται και αμέσως αναδύονται. Τους ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές.

Τεχνική με το χέρι: Με την αριστερή παλάμη παίρνουμε ποσότητα από τη ζύμη και πιέζουμε τη γροθιά μας ώστε ο χυλός να βγει από τον αντίχειρα, με τη βοήθεια του βρεγμένου κουταλιού κόβουμε την ποσότητα και ρίχνουμε στο λάδι.

Για το μπεν-μαρί, σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει τοποθετούμε μεταλλικό σκεύος με τη λευκή κουβερτούρα και αφήνουμε μέχρι να λιώσει.

Τοποθετούμε τους λουκουμάδες σε πιατέλα και γαρνίρουμε με σοκολάτα πραλίνα και λευκή σοκολάτα.

Γεμιστοί λουκουμάδες με κρέμα μπανάνας, κρέμα παγωτό, καραμέλα γάλακτος και μπισκότο

Πώς να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα (20 λουκουμάδες)

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι νερό χλιαρό

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ξίδι

1 λίτρο ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για τη γέμιση

2 φακελάκια στιγμιαία κρέμα μπανάνας

Για την καραμέλα γάλακτος

1 μικρό κουτί ζαχαρούχο γάλα

Για γαρνίρισμα

5 μπισκότα πτι-μπερ τριμμένα

Κρέμα παγωτό

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, με κυκλικές κινήσεις. Ρίχνουμε το ξίδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 έως 15 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.


Σε κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τη ζύμη του λουκουμά. Με βρεγμένο κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα από τη ζύμη και τη ρίχνουμε απαλά στο λάδι. Οι λουκουμάδες βυθίζονται και αμέσως αναδύονται. Τους ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές.


Ετοιμάζουμε την κρέμα μπανάνας που ανακατεύουμε με γάλα, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Γεμίζουμε τη σύριγγα ζαχαροπλαστικής με την κρέμα μπανάνας, πιέζουμε το έμβολο στο κέντρο του λουκουμά και γεμίζουμε την «καρδιά» του.


Για την καραμέλα γάλακτος, σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα και καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε να κοχλάσει το νερό για 20 λεπτά. Αποσύρουμε, ανοίγουμε και περιχύνουμε τους λουκουμάδες. Γαρνίρουμε με τριμμένο μπισκότο και συνοδεύουμε με παγωτό κρέμα.

Αλμυροί λουκουμάδες με γέμιση φέτας

Πώς να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα (20 λουκουμάδες)

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι νερό χλιαρό

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ξίδι

1 λίτρο ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για τη γέμιση

150 γρ. φέτα πικάντικη

50 ml ελαιόλαδο

Για γαρνίρισμα

Σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης ή μέλι και μαυροσούσαμο

Εκτέλεση

Στο μούλτι ρίχνουμε τη φέτα και το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη αλοιφή.

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, με κυκλικές κινήσεις. Ρίχνουμε το ξίδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 έως 15 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.

Σε κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τη ζύμη του λουκουμά. Με βρεγμένο κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα από τη ζύμη και τη ρίχνουμε απαλά στο λάδι. Οι λουκουμάδες βυθίζονται και αμέσως αναδύονται. Τους ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές.

Αποσύρουμε τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας. Γεμίζουμε τη σύριγγα ζαχαροπλαστικής με την κρέμα φέτας, πιέζουμε το έμβολο στο κέντρο του λουκουμά και γεμίζουμε την «καρδιά» του. Σερβίρουμε και περιχύνουμε με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης ή με μέλι και πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο.

Λουκουμάδες γεμιστοί με φέτα, ελιά και λιαστή ντομάτα

Πώς να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα (20 λουκουμάδες)

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι νερό χλιαρό

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ξίδι

1 λίτρο ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για τη γέμιση

100 γρ. φέτα

20 γρ. λιαστή ντομάτα στο λάδι

10 γρ. ελιά πράσινη χωρίς κουκούτσι

10 ml ελαιόλαδο

Για γαρνίρισμα

Φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση

Σε μούλτι τοποθετούμε όλα τα υλικά της γέμισης και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν απαλή αλοιφή.

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, με κυκλικές κινήσεις. Ρίχνουμε το ξίδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 έως 15 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.


Σε κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τη ζύμη του λουκουμά. Με βρεγμένο κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα από τη ζύμη και τη ρίχνουμε απαλά στο λάδι. Οι λουκουμάδες βυθίζονται και αμέσως αναδύονται. Τους ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές.


Αποσύρουμε τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας. Γεμίζουμε τη σύριγγα ζαχαροπλαστικής με την κρέμα φέτας, λιαστής ντομάτας και ελιάς, πιέζουμε το έμβολο στο κέντρο του λουκουμά και γεμίζουμε την «καρδιά» του. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φρέσκια ρίγανη.

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ