Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι
Γεύση

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι

Ο σεφ του Warehouse, Βασίλης Γεωγλερής μας προτείνει πέντε πιάτα για τα νωχελικά κυριακάτικα πρωινά μας

Το κυριακάτικο πρωινό δεν μοιάζει με κανένα άλλο και διατηρεί αναλλοίωτη τη γοητεία του στο πέρασμα του χρόνου. Το Σάββατο είναι διαφορετικό, είναι η μέρα που ψάχνεις ακόμα χρόνο γι' αυτά που έπρεπε να κάνεις μεσοβδόμαδα, αλλά δεν πρόλαβες.

 

Όμως η Κυριακή έχει τους δικούς της ρυθμούς: ξύπνημα χαλαρό, διάβασμα εφημερίδων και τσιμπολόγημα, απολαμβάνοντας οικείες γεύσεις. Να ξυπνήσεις πρωί για να προλάβεις το breakfast, ούτε λόγος.

 

Ευτυχώς, όμως, οι Βρετανοί, αρκετά νωρίς, τον 19ο αιώνα, φρόντισαν να εφεύρουν το brunch γι' αυτούς που δεν προλαβαίνουν το breakfast, αλλά δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το lunch.


Η σύγχρονη αθηναϊκή ιδέα του brunch ξεκίνησε από τα μεγάλα ξενοδοχεία και επεκτάθηκε σε εστιατόρια και wine bars. Όσο για τους Αθηναίους, δείχνουν να βρήκαν αυτό που έλειπε από τη ζωή τους, μια ευκαιρία για ένα πιο καθυστερημένο πρωινό.

 

Ο σεφ Βασίλης Γεωγλερής έχει δουλέψει σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας και τα τελευταία 4 χρόνια μαγειρεύει με κέφι και φαντασία στην κουζίνα του Warehouse (Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια).

 

Η σύγχρονη αθηναϊκή ιδέα του brunch ξεκίνησε από τα μεγάλα ξενοδοχεία και επεκτάθηκε σε εστιατόρια και wine bars. Όσο για τους Αθηναίους, δείχνουν να βρήκαν αυτό που έλειπε από τη ζωή τους, μια ευκαιρία για μακρόσυρτο τσιμπολόγημα.

 Ο σεφ Βασίλης Γεωγλερής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο σεφ Βασίλης Γεωγλερής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ζητήσαμε από τον Βασίλη να μας προτείνει εύκολες συνταγές για brunch που θα ετοιμάσουμε με κέφι στο σπίτι μας για να τιμήσουμε τη μέρα που ο χρόνος τρέχει μόνο για μας. Ο σεφ πιστεύει ότι οι κανόνες του καλού brunch είναι δύο: «Ξεκινάμε με αλμυρό πιάτο, κλείνουμε με γλυκό που συνδυάζουμε με φρούτα και χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε αυγό».


Η εμμονή με το αυγό δεν είναι τυχαία. «Είναι πλήρες γεύμα και όταν συνδυάζεται με κρέας ή ψάρι και κάποιο είδος ψωμιού δίνει έναν διατροφικό συνδυασμό που μας κρατά χορτάτους για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα» λέει Βασίλης.

 

Όσον αφορά τη μαγειρική προσέγγιση του αυγού, τα πράγματα είναι επίσης απλά. «Δεν χρειάζεται πολύ μαγείρεμα γιατί χάνει τη νοστιμιά του» εξηγεί ο σεφ και προσθέτει: «Όταν έχουμε λιπαρά υλικά, όπως καπνιστό ψάρι, αλλαντικά, δυνατά, έντονα τυριά ή σάλτσες με μαγιονέζα, προτιμούμε το αυγό που τα συνοδεύει να είναι μαγειρεμένο όσο το δυνατόν λιγότερο για να "ενώνει" τα υπόλοιπα υλικά του πιάτου και να δίνει έντονο χρώμα και γεύση. Επίσης, ιδανικός σύντροφος για τα αυγά είναι το φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί που, όταν ψηθεί, χάρη στο προζύμι δίνει καλό άρωμα και γεύση».


Ο Βασίλης μπήκε στην κουζίνα του Warehouse και ετοίμασε για τους αναγνώστες του LiFO.gr συνταγές για ένα πλούσιο brunch με οικείες γεύσεις.

 

Καπνιστός σολομός με ταρτάρ και βραστά αυγά

 Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 αυγά βραστά

4 φύλλα καπνιστού σολομού

2 φέτες ψωμί με αλεύρι Ζέας φρυγανισμένο

5 κ.σ. μαγιονέζα

2 ψιλοκομμένα ραπανάκια

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κάππαρη ψιλοκομμένη

2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα

Χυμός από δύο λάιμ

1 κ.σ. σόγια με λιγότερο αλάτι

1½ σφηνάκι ελαιόλαδο

½ σακουλάκι ανάμεικτη σαλάτα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα ταρτάρ προσθέτουμε σε μπολ τη μαγιονέζα, τα ραπανάκια, το σχοινόπρασο, την κάππαρη, το αγγουράκι τουρσί, τον χυμό από 1 λάιμ, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τα βάζουμε στο ψυγείο.

 

Περνάμε από τον τρίφτη τα βραστά αυγά. Ραντίζουμε το ψωμί με το μισό σφηνάκι ελαιόλαδο και το φρυγανίζουμε στον φούρνο. Τοποθετούμε το ψωμί σε πιάτο, απλώνουμε το ταρτάρ, από πάνω τον σολομό, μετά το αυγό και στο τέλος ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Σε μπολ ρίχνουμε τη σόγια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χυμό λάιμ, χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα, προσθέτουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και συνοδεύουμε το πιάτο.

 

Αυγά μάτια με πεκορίνο Αμφιλοχίας και σάλτσα ντομάτα με πανσέτα σε φρυγανισμένο ψωμί

 Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 αυγά

1 φέτα προζυμένιο ψωμί ή 2 φέτες τοστ

4 κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο

2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη

100 γρ. πανσέτα

1 κ.γ. πελτές ντομάτας

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 σκελίδα σκόρδο

Κλωνάρια θυμαριού

Αλάτι πιπέρι

1 σφηνάκι ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε την πανσέτα σε μικρά ζάρια. Προθερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε την πανσέτα, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το λίπος της πανσέτας με τον πελτέ. Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτή και στεγνή η σάλτσα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και πάπρικα. Ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου το ψωμί και το φρυγανίζουμε. Τοποθετούμε το ζεστό ψωμί σε πιάτο, ρίχνουμε το τυρί και προσθέτουμε τη σάλτσα.
Σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σπάμε τα αυγά μάτια, σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τοποθετούμε τα αυγά πάνω από τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο θυμάρι και σερβίρουμε.

 

Τσουρέκι με γκανάς λευκής σοκολάτας και κόκκινα φρούτα εποχής

 Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

2 φέτες τσουρέκι

2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης

200 γρ. κουβερτούρα λευκής σοκολάτας

100 γρ. κρέμα γάλακτος

3 φράουλες

4 βατόμουρα

 

Εκτέλεση

Για την γκανάς λευκής σοκολάτας ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε σε μπολ με τη σοκολάτα, αφήνουμε για 1 λεπτό, ανακατεύουμε και ομογενοποιούμε. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 40 λεπτά μέχρι να σφίξει.


Τοποθετούμε το τσουρέκι σε πιατέλα και από πάνω προσθέτουμε με ένα κουτάλι την γκανάς, γαρνίρουμε με τα φρούτα και το φιστίκι και σερβίρουμε.

 

Κρύο ρόφημα σοκολάτας με δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φρούτα

 Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

250 γρ. γάλα φρέσκο

100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

1 κούπα δημητριακά

1 κούπα Quaker

1 μπανάνα κομμένη σε ροδέλες

1 μήλο κομμένο σε φέτες

6 φράουλες κομμένες

Blueberry, raspberry

2 κ.σ. καρύδια σπασμένα

2 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε την κουβερτούρα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε σε κούπα, προσθέτουμε παγάκια και σερβίρουμε.


Σε μπολ προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε λίγο κρύο ρόφημα σοκολάτας, ανακατεύουμε και συνοδεύουμε με την κρύα σοκολάτα.

 

Scrambled eggs με σχοινόπρασο και γίδινο τυρί

 Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

3 αυγά

1 σφηνάκι γάλα φρέσκο

1 σφηνάκι ανθρακούχο νερό ή σόδα

2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

4 κ.σ. γίδινο τυρί τριμμένο

1 φέτα ψωμί φρυγανισμένη

Αλάτι, πιπέρι

½ σφηνάκι ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Σπάμε τα αυγά σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε το γάλα, τη σόδα, αλατοπίπερο και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύουμε συνεχώς με σπάτουλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν το αυγό αρχίσει να δημιουργεί κομμάτια, προσθέτουμε το σχοινόπρασο, το τυρί, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

 

Ομελέτα με μαρμέλαδα μπέικον και Μετσοβόνε

 Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

3 αυγά

1 σφηνάκι γάλα φρέσκο

1 σφηνάκι ανθρακούχο νερό ή σόδα

5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σφηνάκι λευκό βαλσαμικό ξίδι

2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

½ φλιτζάνι νερό

1 σφηνάκι Whiskey Bourbon

3-4 κλωνάρια θυμάρι

1 κ.γ. μπούκοβο

5 κ.σ. Μετσοβόνε τριμμένο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τη μαρμελάδα μπέικον, σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί προσθέτουμε το μπέικον, σβήνουμε με το ουίσκι και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το βαλσαμικό, το μπούκοβο και το θυμάρι, αφήνουμε να βράσει περίπου 10 λεπτά και αποσύρουμε.


Ανακατεύουμε σε μπολ τα αυγά με τη σόδα, το γάλα και αλατοπίπερο. Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τη μαρμελάδα και τα αυγά και μόλις πιάσουν στα τοιχώματα ρίχνουμε το Μετσοβόνε, σκεπάζουμε με καπάκι και κλείνουμε τη φωτιά. Με σπάτουλα διπλώνουμε την ομελέτα σε σχήμα πούρου και σερβίρουμε.

 

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tέσσερις συνταγές με πρωταγωνιστές την πραλίνα και τα φρούτα
Ο chef patissier Θοδωρής Μωυσίδης του εστιατορίου Βαρούλκο Seaside δημιουργεί ωραίες γλυκές προτάσεις για τους αναγνώστες του LiFO.gr
4 συνταγές με υλικά που βρίσκεις μόνο την άνοιξη
H σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη ανοίγει την κουζίνα του εστιατορίου «The Zillers» και φτιάχνει πιάτα που ταιριάζουν απόλυτα με την εποχή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα χρειαζόμαστε για να απολαύσουμε «Μαζί τη Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε»
Από τον DIY χαρταετό μέχρι τον Μακεδονικό Χαλβά του παραδοσιακού τραπεζιού
4 μαγαζιά για τέλειους μεζέδες στις Τζιτζιφιές
Ούζο, τηγανητό καλαμαράκι και πολλά ακόμα σε μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της Αθήνας
Τα εκπληκτικά γλυπτά σοκολάτας του Stephane Leroux εμπνέονται από τη φύση
Ο διάσημος Βέλγος master chocolatier θα δημιουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα απίθανες δημιουργίες με βάση τη σοκολάτα, ένα υλικό που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, έχει απεριόριστες καλλιτεχνικές δυνατότητες.
Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch
Γιαπωνέζικα φουσκωτά pancakes, ποιοτικά pastries και ψωμιά, drag brunch και πολλά ακόμα συνθέτουν τον νέο χάρτη της αγαπημένης συνήθειας των Αθηναίων.
MasterChef: «Φτιάξτε απλές παρασκευές που τρώτε μια ζωή και τις καταλαβαίνετε»
Δύσκολες επιλογές και η αποχώρηση Γατόπουλου
Ποιο είναι το ιδανικό brunch; 4 food bloggers απαντούν
Ρωτήσαμε τέσσερις ελληνίδες food bloggers να μας περιγράψουν το brunch των ονείρων τους. Τι περιέχει, με ποιους το μοιράζονται και πού το βρίσκουν.
Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake
Δύο μαγαζιά στο κέντρο που θα σε γεμίσουν χαρά και ενέργεια.
Πού θα απολαύσεις τέλειο brunch αυτό το Σαββατοκύριακο - 17 προτάσεις
Χρήσιμος οδηγός με τα καλύτερα brunch menus της Αθήνας.
Mon Κulur: Μια συνταγή γνησιότητας που ξαναζωντανεύει τον φούρνο της γειτονιάς
Όχι μόνο μια σειρά από γευστικά προϊόντα με κορυφαίο το κουλούρι σε διάφορες εκδοχές, αλλά και μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιστορία που έχει γραφτεί με πολλή αγάπη από δυο αδέλφια.
Ντίνος Στεργίδης: «Το ελληνικό κρασί δεν έχει εχθρούς παρά μόνο φίλους»
Ο πρωτεργάτης της οινοδημοσιογραφίας στην Ελλάδα και ιδρυτής της ετήσιας έκθεσης ελληνικών κρασιών «Οινόραμα» μιλά στη LiFO με αφορμή τη φετινή διοργάνωση που κλείνει αισίως 26 χρόνια επιτυχημένης πορείας.
Ένα διήμερο στη Θεσσαλονίκη, δύο αξιομνημόνευτα γεύματα
Μεζέδες, ψάρια, χειμωνιάτικες γεύσεις, όλα γνωστά, όλα τόσο σπάνια.
Πώς ψήνεται σωστά ένα burger;
Μερικά tips για την Τσικνοπέμπτη από το νέο επεισόδιο «Τσικνοπέμπτη με την κ. Κική Παπαγεωργακάκη» και τις γεύσεις της Hellmann's.
MasterChef: Ε, λοιπόν, το αυγό είναι δύσκολη υπόθεση
Oι ποδιές δόθηκαν. Οι ομάδες χωρίστηκαν. Κι εμείς μαθαίνουμε σήμερα πώς να ετοιμάσουμε σωστά αυγά βραστά, ποσέ και τηγανιτά.
 Όχι άλλο αβοκάντο, είναι ώρα ο Έλληνας χορτοφάγος να γνωρίσει τα άγρια χόρτα μας!
Η σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη, με την ευκαιρία της επανέκδοσης του βιβλίου της «Χόρτα», μας μιλά για τον φυτικό πλούτο της Κρήτης και μας δίνει τρεις πρωτότυπες συνταγές με άγρια χόρτα.
Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης
Ένα νέο vegan εστιατόριο έκανε την εμφάνισή του στην Αθήνα και ήμασταν από τους πρώτους που πήραμε μια γεύση από την κουζίνα του.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή