«ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ. Αυτό εδώ δεν είναι ένας μουσικός οδηγός αλλά ο τρόπος που βίωσα ένα μεγαλοπρεπές και αρκετά όμορφο κίνημα, το Νέο Κύμα» λέει ο Ζώης. «Πολλοί δίσκοι λείπουν κατ' επιλογήν, επειδή δεν με άγγιξαν όσο εκείνοι που βρίσκονται σε αυτά τα 51 λεπτά. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που μάταια οι εταιρείες προσπάθησαν να κυκλοφορήσουν με αυτή την ετικέτα και δεν τα κατάφεραν. Εκείνους τους αγαπάμε για αυτό που είναι, έτσι κι αλλιώς.


Το Νέο Κύμα είναι καλοκαίρι στην Ελλάδα, έρωτας στις σκιές και παιχνίδι στον ήλιο. Είναι ο τεράστιος Γιάννης Σπανός και το μυαλό του στη σύνθεση. Είναι τραγούδια με ψυχή και οργανικό ήχο. Είναι η Καίτη Χωματά και η Σούλα Μπιρμπίλη. Είναι η Lyra και η Zodiac. Σαν να έπρεπε να ηρεμήσουν τα πράγματα, μετά από πολλή φασαρία στην Ελλάδα του 1970 και να έρθει ό,τι πιο αισθαντικό έχει γραφτεί στον τόπο αυτόν.

 

Το 2005 άρχισα να μαζεύω ελληνικά βινύλια. Μου έλεγαν οι παλιότεροι, "όταν τελειώσεις με τα rock, τα pop και τα folk, θα πιάσεις και τα νεοκυματικά", και είχαν δίκιο. Οι δίσκοι του Νέου Κύματος έχουν κάτι που δεν έχει κανένας άλλος. Μια ηρεμία, άπειρη μαγεία, βάρος από τα εξώφυλλα με τα περίφημα "κεφάλια", όπως τα αποκαλούν οι συλλέκτες, μέχρι τη μουσική στα αυλάκια των βινυλίων.

 

Ταξίδι στην μουσική του Νέου Κύματος σε 51 λεπτά. Η δική μας Nouvelle Vague και Bossa Nova, το ολόδικο μας New Wave.


Τα πιο αγαπημένα μου είναι οι "Αποδημίες" με τα τρία διαφορετικά εξώφυλλα της Καίτης Χωματά και το LP της Σούλας Μπιρμπίλη με τον Νότη Μαυρουδή, στη Lyra του Πατσιφά και τα δύο. Γι' αυτό και τα εν λόγω δύο άλμπουμ έχουν παραπάνω από ένα τραγούδι εδώ. Και τα δύο με μουσική του Σπανού.

 

Περιέχονται επίσης τα πολύ αγαπημένα ορχηστρικά από την "Εκδρομή" του Μαμαγκάκη μαζί με τον Γεράσιμο Μηλιαρέση, τα δύο εξαιρετικά άλμπουμ της εμβληματικής Πόπης Αστεριάδη, 1 & 2 "Σκληρό μου αγόρι", καθώς και το υπέροχο soundtrack της ταινίας "Σκιές στην άμμο" όπου πρωταγωνίστησε η Χωματά μαζί με τον Μιχάλη Βιολάρη.

 

Εδώ υπάρχουν και τα δύο φανταστικά LPs του Γιώργου Ρωμανού μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι, "Μπαλάντες" και "Μυθολογία". Δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς ένιωσα όταν άκουσα πρώτη φορά το "Αερικό". Ο πρώτος δίσκος του Νίκου Χουλιαρά με τον Μαυρουδή, το τρίτο LP της αξέχαστης Αρλέτας "Στο ρυθμό του αγέρα" και η συνεργασία του Λάκη Παππά με την Αστεριάδη στο "Πάει κι αυτή η Κυριακή" στην Zodiac. Α! Είναι και το "Ο Γιάννης Σπανός παίζει Σπανό". Ένα instrumental αριστούργημα.


Καιρό ήθελα να ετοιμάσω κάτι για το Νέο Κύμα. Ταξίδι στη μουσική του Νέου Κύματος σε 51 λεπτά. Η δική μας Nouvelle Vague και Bossa Nova, το ολόδικο μας New Wave».

 

 

To tracklist:

Νίκος Μαμαγκάκης / Γεράσιμος Μηλιαρέσης - Εισαγωγή

Καίτη Χωματά / Γιάννης Σπανός - Ταξίδι δίχως γυρισμό

Μάνος Χατζιδάκις / Γιώργος Ρωμανός - Αερικό

Πόπη Αστεριάδη - Η Βροχή

Λάκης Παππάς - Κι ύστερα μου μιλάς

Σούλα Μπιρμπίλη - Ήρθες αγάπη μου

Αρλέτα - Είχα ένα αγόρι

Καίτη Χωματά - Να διώξω τα σύννεφα

Σούλα Μπιρμπίλη - Σ' αυτό το ακρογιάλι

Νίκος Χουλιαράς - Μικρό ακρωτήρι

Καίτη Χωματά / Γιάννης Σπανός - Η Πικραμένη

Γιώργος Ρωμανός - Μια ηλιαχτίδα μακρινή

Σούλα Μπιρμπίλη - Ερωτικό

Καίτη Χωματά / Γιαννής Σπανός - Η μπαλάντα της Καίτης

Πόπη Αστεριάδη - Μόνο γιατί μ' αγάπησες

Νίκος Μαμαγκάκης / Γεράσιμος Μηλιαρέσης - Παραλλαγή

Καίτη Χωματά / Γιάννης Σπανός - Μια φυσαρμόνικα

Γιάννης Σπανός - Μια αγάπη για το καλοκαίρι