Pepper & Spice: Όλη η Afrobeats κουλτούρα συμπυκνωμένη σε ένα αθηναϊκό πάρτι

Pepper & Spice: Όλη η Afrobeats κουλτούρα συμπυκνωμένη σε ένα αθηναϊκό πάρτι Facebook Twitter
Εμείς θέλουμε να τους κάνουμε όλους να διασκεδάσουν και να αφήσουμε κάτι στον καθένα που θα το συζητήσει μετά και θα τον κάνει να ξανάρθει. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Όποιος έχει πάει σε Afrobeats/dancehall πάρτι γνωρίζει ότι είναι μια εμπειρία που δεν ξεχνάς εύκολα. Και για να μην γκρινιάζουμε ότι στην Ελλάδα αυτές οι μουσικές δεν παίζονται πουθενά, ούτε σε κλαμπ, ούτε στο ραδιόφωνο, το πάρτι Pepper & Spice που διοργανώνει ο DJ Kas σε διάφορα μέρη της Αθήνας, καθώς και η ραδιοφωνική εκπομπή του στον Music 89.2 FM, αντιπροσωπεύει αυτούς τους ρυθμούς και τις μουσικές.

«Στην εκπομπή παίζω κυρίως νέες κυκλοφορίες, το 50-50 είναι Afrobeats και χιπ-χοπ» αναφέρει. Τον συναντάω ένα βροχερό απόγευμα μαζί με έναν από τους βασικούς MCs της βραδιάς, τον 20χρονο Mario, που ασχολείται εδώ και 2 χρόνια με τη μουσική και κάνει φωνητικά σε trap/dancehall βραδιές.


Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις συγκεκριμένες μουσικές και αυτού του είδους τα πάρτι, το Afrobeats αντιπροσωπεύει την σύγχρονη μουσική που αναπτύχθηκε στην Δυτική Αφρική και τη διασπορά τον 21ο αιώνα. Είναι κυρίως fusion και αναμειγνύει είδη όπως UK house, χιπ-χοπ, dancehall, soca. Στα πάρτι τα ζωντανά φωνητικά είναι αναπόσπαστο μέρος τους τις περισσότερες φορές. Σκοπός του MC, όπως μου λέει ο Mario, είναι να ξεσηκώνει τον κόσμο.

«Στην ουσία, είμαι στο μικρόφωνο και κινώ την ενέργεια μέσα στο μαγαζί με τη βοήθεια του Κas. Αυτό το κάνω και σε άλλα πάρτι με τραπ μουσική, αλλά είναι πιο εύκολο στην afro μουσική, επειδή ο κόσμος είναι έτοιμος τη στιγμή που θα μπεις στο μαγαζί. Δεν χρειάζεται να πιω πολύ για να μπω στον ρυθμό, απλώς παίρνω κάτι έτοιμο και το συνεχίζω για να διαρκέσει περισσότερη ώρα. Ο κόσμος είναι χαρούμενος από τη στιγμή που μπαίνει στο μαγαζί και ακούει τον πρώτο ρυθμό μέχρι να φύγει, άρα για μένα είναι εύκολο». Η καταγωγή του Mario είναι από τη Νιγηρία, αλλά έχει γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ.

Το afro δεν έχει κάποιον συγκεκριμένο χορό, είναι πιο πολύ μια μείξη παραδοσιακού και μοντέρνου χορού, οπότε κάποιος, είτε έχει ξαναπάει σε τέτοιο πάρτι είτε δεν έχει ανάλογη εμπειρία, το Pepper & Spice θα του φανεί κάτι τελείως καινούργιο. Σίγουρα, θα είναι μια βραδιά ξέφρενου χορού.


Ο DJ Kas, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Κωνσταντίνος, έχει κι αυτός καταγωγή από τη Νιγηρία, αλλά έχει γεννηθεί στην Κροατία. Στην Ελλάδα ήρθε σε ηλικία 2 χρονών. Ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική ως DJ πριν από 15 χρόνια.


«Στην Κυψέλη έμεινα μέχρι τη Β' Γυμνασίου και εκεί ήταν που έκανα τα πρώτα μου βήματα στη μουσική. Ένα από τα κλαμπ εκεί το είχε ένας φίλος του πατέρα μου κι έτσι μπορούσα να κάνω εξάσκηση στα decks. Το Pepper & Spice ξεκίνησε ως πάρτι πριν από δύο χρόνια με αφορμή την άνοδο της αφρικανικής μουσικής παγκοσμίως. Τα πρώτα ήταν στο Studio 24, αλλά υπήρχαν μαγαζιά στην Κυψέλη ‒μετρημένα βέβαια‒ που έπαιζαν εξ ολοκλήρου αυτήν τη μουσική. Τότε τέτοιους ρυθμούς συναντούσες στο Άνω Κάτω –άλλαξε όνομα μετά‒, στο Ασανσέρ (Lift) και στο Kozi. Όλα έχουν κλείσει σήμερα, εκτός από ένα. Στα περισσότερα από αυτά τα μαγαζιά πήγαιναν Αφρικανοί πελάτες κυρίως. Είχαν λίγους Έλληνες που άκουγαν αυτήν τη μουσική. Στο Pepper & Spice απλώς έχουμε προσθέσει και λίγη mainstream μουσική, όπως χιπ-χοπ και r&b, που είναι τα κυρίαρχα είδη τώρα στα τσαρτ».

Pepper & Spice: Όλη η Afrobeats κουλτούρα συμπυκνωμένη σε ένα αθηναϊκό πάρτι Facebook Twitter
Μια ιδανική βραδιά Pepper & Spice περιέχει μουσική, live vocals και live όργανα, όπως τύμπανα.Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η διαφορά του Pepper & Spice σε σχέση με ανάλογα πάρτι είναι ότι προσπαθούν να τα συνδυάσουν με την αφρικανική κουλτούρα. «Η ιδέα προήλθε από ένα αφρικανικό φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στο Ψυχικό – πρώτα είχε γίνει σε μια πρεσβεία» εξηγεί.


«Μια ιδανική βραδιά Pepper & Spice, λοιπόν, περιέχει μουσική, live vocals και live όργανα, όπως τύμπανα. Όλο το μαγαζί είναι στημένο για το event: είτε είναι διακοσμημένο με κάποιες αφρικανικές tribal μάσκες, είτε έχει κάποιο βάψιμο στον τοίχο, είτε θα κάνουμε κάτι ιδιαίτερο με τα φώτα. Έχουμε και τα κορίτσια της ομάδας που είναι ντυμένα με παραδοσιακά ρούχα, τα οποία έχουμε εκμοντερνίσει.

Κάποιος που θα έρθει στα πάρτι μας θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει πολύ καλή afro μουσική και να νιώσει όλο το vibe. Το afro δεν έχει κάποιον συγκεκριμένο χορό, είναι πιο πολύ μια μείξη παραδοσιακού και μοντέρνου χορού, οπότε κάποιος, είτε έχει ξαναπάει σε τέτοιο πάρτι είτε δεν έχει ανάλογη εμπειρία, το Pepper & Spice θα του φανεί κάτι τελείως καινούργιο. Σίγουρα, θα είναι μια βραδιά ξέφρενου χορού. Δεν θα μπορεί να κάτσει. Καθένας βγαίνει για διαφορετικούς λόγους, άλλοι μόνο για να πιουν, άλλοι για να χορέψουν και να διασκεδάσουν. Εμείς θέλουμε να τους κάνουμε όλους να διασκεδάσουν και να αφήσουμε κάτι στον καθένα που θα το συζητήσει μετά και θα τον κάνει να ξανάρθει».

«Το ιδανικό σάουντρακ ποιο είναι;» ρωτάω τα παιδιά πριν κλείσουμε την κουβέντα. Σκέφτονται για λίγο και καταλήγουν στα έξης τρία: Burna Boy - Ye, Wizkid - Daddy Yo, NSG - OT Bop. «Αυτά τα τρία κομμάτια δεν υπάρχει περίπτωση να μην παίξουν κάθε βραδιά».

Pepper & Spice: Όλη η Afrobeats κουλτούρα συμπυκνωμένη σε ένα αθηναϊκό πάρτι Facebook Twitter
Η διαφορά του Pepper & Spice σε σχέση με ανάλογα πάρτι είναι ότι προσπαθούν να τα συνδυάσουν με την αφρικανική κουλτούρα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 

Burna Boy - Ye

 

Wizkid - Daddy Yo

 

NSG - OT Bop


Η φωτογράφιση έγινε στον χώρο του Contrabando, Τάκη 12, Ψυρρή

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mac Miller: Το μεταθανάτιο άλμπουμ «Circles» επιβεβαιώνει το ταλέντο του πρόωρα χαμένου ράπερ

Μουσική / Mac Miller: Το μεταθανάτιο άλμπουμ «Circles» επιβεβαιώνει το ταλέντο του πρόωρα χαμένου ράπερ

«Αισθάνομαι σαν να με περιμένουν πολύ περισσότερα πράγματα στην άλλη πλευρά. Αναρωτιέμαι αν θα μοιάζει με καλοκαίρι»: Ο Mac Miller ήταν πολύ περισσότερα από πρώην γκόμενος της Αριάνα Γκράντε.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Pepper 96.6 επιλέγουν τα τραγούδια που χαρακτήρισαν μουσικά το 2019

Μουσική / Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Pepper 96.6 επιλέγουν τα τραγούδια που χαρακτήρισαν μουσικά το 2019

Με αφορμή το μεγάλο χριστουγεννιάτικο πάρτι του Pepper 96.6 στο Gazarte, οι παραγωγοί του ραδιοφωνικού σταθμού κάνουν τον δικό τους μουσικό απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ