Pepper & Spice: Όλη η Afrobeats κουλτούρα συμπυκνωμένη σε ένα αθηναϊκό πάρτι

Pepper & Spice: Όλη η Afrobeats κουλτούρα συμπυκνωμένη σε ένα αθηναϊκό πάρτι Facebook Twitter
Εμείς θέλουμε να τους κάνουμε όλους να διασκεδάσουν και να αφήσουμε κάτι στον καθένα που θα το συζητήσει μετά και θα τον κάνει να ξανάρθει. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Όποιος έχει πάει σε Afrobeats/dancehall πάρτι γνωρίζει ότι είναι μια εμπειρία που δεν ξεχνάς εύκολα. Και για να μην γκρινιάζουμε ότι στην Ελλάδα αυτές οι μουσικές δεν παίζονται πουθενά, ούτε σε κλαμπ, ούτε στο ραδιόφωνο, το πάρτι Pepper & Spice που διοργανώνει ο DJ Kas σε διάφορα μέρη της Αθήνας, καθώς και η ραδιοφωνική εκπομπή του στον Music 89.2 FM, αντιπροσωπεύει αυτούς τους ρυθμούς και τις μουσικές.

«Στην εκπομπή παίζω κυρίως νέες κυκλοφορίες, το 50-50 είναι Afrobeats και χιπ-χοπ» αναφέρει. Τον συναντάω ένα βροχερό απόγευμα μαζί με έναν από τους βασικούς MCs της βραδιάς, τον 20χρονο Mario, που ασχολείται εδώ και 2 χρόνια με τη μουσική και κάνει φωνητικά σε trap/dancehall βραδιές.


Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις συγκεκριμένες μουσικές και αυτού του είδους τα πάρτι, το Afrobeats αντιπροσωπεύει την σύγχρονη μουσική που αναπτύχθηκε στην Δυτική Αφρική και τη διασπορά τον 21ο αιώνα. Είναι κυρίως fusion και αναμειγνύει είδη όπως UK house, χιπ-χοπ, dancehall, soca. Στα πάρτι τα ζωντανά φωνητικά είναι αναπόσπαστο μέρος τους τις περισσότερες φορές. Σκοπός του MC, όπως μου λέει ο Mario, είναι να ξεσηκώνει τον κόσμο.

«Στην ουσία, είμαι στο μικρόφωνο και κινώ την ενέργεια μέσα στο μαγαζί με τη βοήθεια του Κas. Αυτό το κάνω και σε άλλα πάρτι με τραπ μουσική, αλλά είναι πιο εύκολο στην afro μουσική, επειδή ο κόσμος είναι έτοιμος τη στιγμή που θα μπεις στο μαγαζί. Δεν χρειάζεται να πιω πολύ για να μπω στον ρυθμό, απλώς παίρνω κάτι έτοιμο και το συνεχίζω για να διαρκέσει περισσότερη ώρα. Ο κόσμος είναι χαρούμενος από τη στιγμή που μπαίνει στο μαγαζί και ακούει τον πρώτο ρυθμό μέχρι να φύγει, άρα για μένα είναι εύκολο». Η καταγωγή του Mario είναι από τη Νιγηρία, αλλά έχει γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ.

Το afro δεν έχει κάποιον συγκεκριμένο χορό, είναι πιο πολύ μια μείξη παραδοσιακού και μοντέρνου χορού, οπότε κάποιος, είτε έχει ξαναπάει σε τέτοιο πάρτι είτε δεν έχει ανάλογη εμπειρία, το Pepper & Spice θα του φανεί κάτι τελείως καινούργιο. Σίγουρα, θα είναι μια βραδιά ξέφρενου χορού.


Ο DJ Kas, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Κωνσταντίνος, έχει κι αυτός καταγωγή από τη Νιγηρία, αλλά έχει γεννηθεί στην Κροατία. Στην Ελλάδα ήρθε σε ηλικία 2 χρονών. Ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική ως DJ πριν από 15 χρόνια.


«Στην Κυψέλη έμεινα μέχρι τη Β' Γυμνασίου και εκεί ήταν που έκανα τα πρώτα μου βήματα στη μουσική. Ένα από τα κλαμπ εκεί το είχε ένας φίλος του πατέρα μου κι έτσι μπορούσα να κάνω εξάσκηση στα decks. Το Pepper & Spice ξεκίνησε ως πάρτι πριν από δύο χρόνια με αφορμή την άνοδο της αφρικανικής μουσικής παγκοσμίως. Τα πρώτα ήταν στο Studio 24, αλλά υπήρχαν μαγαζιά στην Κυψέλη ‒μετρημένα βέβαια‒ που έπαιζαν εξ ολοκλήρου αυτήν τη μουσική. Τότε τέτοιους ρυθμούς συναντούσες στο Άνω Κάτω –άλλαξε όνομα μετά‒, στο Ασανσέρ (Lift) και στο Kozi. Όλα έχουν κλείσει σήμερα, εκτός από ένα. Στα περισσότερα από αυτά τα μαγαζιά πήγαιναν Αφρικανοί πελάτες κυρίως. Είχαν λίγους Έλληνες που άκουγαν αυτήν τη μουσική. Στο Pepper & Spice απλώς έχουμε προσθέσει και λίγη mainstream μουσική, όπως χιπ-χοπ και r&b, που είναι τα κυρίαρχα είδη τώρα στα τσαρτ».

Pepper & Spice: Όλη η Afrobeats κουλτούρα συμπυκνωμένη σε ένα αθηναϊκό πάρτι Facebook Twitter
Μια ιδανική βραδιά Pepper & Spice περιέχει μουσική, live vocals και live όργανα, όπως τύμπανα.Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η διαφορά του Pepper & Spice σε σχέση με ανάλογα πάρτι είναι ότι προσπαθούν να τα συνδυάσουν με την αφρικανική κουλτούρα. «Η ιδέα προήλθε από ένα αφρικανικό φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στο Ψυχικό – πρώτα είχε γίνει σε μια πρεσβεία» εξηγεί.


«Μια ιδανική βραδιά Pepper & Spice, λοιπόν, περιέχει μουσική, live vocals και live όργανα, όπως τύμπανα. Όλο το μαγαζί είναι στημένο για το event: είτε είναι διακοσμημένο με κάποιες αφρικανικές tribal μάσκες, είτε έχει κάποιο βάψιμο στον τοίχο, είτε θα κάνουμε κάτι ιδιαίτερο με τα φώτα. Έχουμε και τα κορίτσια της ομάδας που είναι ντυμένα με παραδοσιακά ρούχα, τα οποία έχουμε εκμοντερνίσει.

Κάποιος που θα έρθει στα πάρτι μας θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει πολύ καλή afro μουσική και να νιώσει όλο το vibe. Το afro δεν έχει κάποιον συγκεκριμένο χορό, είναι πιο πολύ μια μείξη παραδοσιακού και μοντέρνου χορού, οπότε κάποιος, είτε έχει ξαναπάει σε τέτοιο πάρτι είτε δεν έχει ανάλογη εμπειρία, το Pepper & Spice θα του φανεί κάτι τελείως καινούργιο. Σίγουρα, θα είναι μια βραδιά ξέφρενου χορού. Δεν θα μπορεί να κάτσει. Καθένας βγαίνει για διαφορετικούς λόγους, άλλοι μόνο για να πιουν, άλλοι για να χορέψουν και να διασκεδάσουν. Εμείς θέλουμε να τους κάνουμε όλους να διασκεδάσουν και να αφήσουμε κάτι στον καθένα που θα το συζητήσει μετά και θα τον κάνει να ξανάρθει».

«Το ιδανικό σάουντρακ ποιο είναι;» ρωτάω τα παιδιά πριν κλείσουμε την κουβέντα. Σκέφτονται για λίγο και καταλήγουν στα έξης τρία: Burna Boy - Ye, Wizkid - Daddy Yo, NSG - OT Bop. «Αυτά τα τρία κομμάτια δεν υπάρχει περίπτωση να μην παίξουν κάθε βραδιά».

Pepper & Spice: Όλη η Afrobeats κουλτούρα συμπυκνωμένη σε ένα αθηναϊκό πάρτι Facebook Twitter
Η διαφορά του Pepper & Spice σε σχέση με ανάλογα πάρτι είναι ότι προσπαθούν να τα συνδυάσουν με την αφρικανική κουλτούρα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 

Burna Boy - Ye

 

Wizkid - Daddy Yo

 

NSG - OT Bop


Η φωτογράφιση έγινε στον χώρο του Contrabando, Τάκη 12, Ψυρρή

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mac Miller: Το μεταθανάτιο άλμπουμ «Circles» επιβεβαιώνει το ταλέντο του πρόωρα χαμένου ράπερ

Μουσική / Mac Miller: Το μεταθανάτιο άλμπουμ «Circles» επιβεβαιώνει το ταλέντο του πρόωρα χαμένου ράπερ

«Αισθάνομαι σαν να με περιμένουν πολύ περισσότερα πράγματα στην άλλη πλευρά. Αναρωτιέμαι αν θα μοιάζει με καλοκαίρι»: Ο Mac Miller ήταν πολύ περισσότερα από πρώην γκόμενος της Αριάνα Γκράντε.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Pepper 96.6 επιλέγουν τα τραγούδια που χαρακτήρισαν μουσικά το 2019

Μουσική / Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Pepper 96.6 επιλέγουν τα τραγούδια που χαρακτήρισαν μουσικά το 2019

Με αφορμή το μεγάλο χριστουγεννιάτικο πάρτι του Pepper 96.6 στο Gazarte, οι παραγωγοί του ραδιοφωνικού σταθμού κάνουν τον δικό τους μουσικό απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM