Οι Lumerians φέρνουν το ψυχεδελικό τους όραμα στην Αθήνα

Οι Lumerians φέρνουν το ψυχεδελικό τους όραμα στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι Lumerians έχουν τρομερή σκηνική παρουσία. Στο εξωτερικό το κοινό παραληρεί κάθε φορά που παίζουν κάπου. Έχουν έντονη θεατρικότητα, βγαίνουν στη σκηνή με κοστούμια και μάσκες και όλοι μιλούν για τα εξωπραγματικά τους visuals.
0

Οι Lumerians είναι ένα τετραμελές συγκρότημα από το Όκλαντ της Αμερικής. Υπάρχουν από το 2006 και μέλη τους είναι οι Tyler Green, Marc Melzer, Jason Miller και Chris Musgrave. Σε μικρό σχετικά διάστημα κυκλοφόρησαν τέσσερα άλμπουμ. Τα βαριά riffs και οι ψυχεδελικοί τριπαριστοί ήχοι είναι το φόρτε τους.


Εκεί που άρχισαν να τους προσέχουν όλοι ήταν με το «High Frontier» το 2013. Έκαναν ένα διάλειμμα σχεδόν 5 χρόνων και φέτος έβγαλαν το τέταρτο άλμπουμ τους που έχει τίτλο «Call of the Void». Η αλήθεια είναι ότι ηχητικά δεν έχουν προχωρήσει. Δεν πειραματίζονται σχεδόν καθόλου, παραμένοντας πιστοί στο ψυχεδελικό τους όραμα.

Η καλή μουσική πρέπει να είναι διαχρονική και σε καμία περίπτωση αναλώσιμη. Είναι τέλειο να βάζεις μουσική του 2018 δίπλα σε μουσική του 1958 και να σε ενθουσιάζουν και οι δύο εξίσου.


Πέρα όμως από τις δισκογραφικές τους προσπάθειες, που είναι κάπως άνισες, κάνουν και ζωντανές εμφανίσεις, στις οποίες υπερτερούν. Στο εξωτερικό το κοινό παραληρεί κάθε φορά που παίζουν κάπου. Έχουν έντονη θεατρικότητα, βγαίνουν στη σκηνή με κοστούμια και μάσκες και όλοι μιλούν για τα εξωπραγματικά τους visuals.


Μια κριτικός είχε γράψει με αφορμή τις πρώτες συναυλίες τους ότι το set τους «ήταν ισάξιο του σάουντρακ μιας επικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας με θέμα μια ζούγκλα σε έναν άλλο πλανήτη». Aυτό θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε και εδώ, στην Αθήνα, μια και έρχονται για πρώτη φορά, στο Gagarin205, τo Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου. Ο Marc Melzer μας είπε λίγα πράγματα λίγο πριν από αυτό το live.

 

Lumerians - The Bloom

— Οι συναυλίες σας έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη. Πώς έχουν εξελιχθεί οι ζωντανές σας εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρα σας;

Είναι διαρκής η εξέλιξη. Έχουμε πολλές ιδέες που πάντοτε επεξεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε νέους τρόπους για να προσφέρουμε μια εμπειρία ακριβώς όπως τη θέλουμε. Η βάση είναι, φυσικά, η μουσική, που βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο.

Είχαμε ένα ατύχημα πρόσφατα, χάσαμε τη βαλίτσα με τα κοστούμια μας στο αεροδρόμιο. Κάναμε πλάκα, λέγοντας: «Τώρα θα πρέπει να βασιστούμε στις μουσικές μας ικανότητες!». Αναγκαστήκαμε να βγάλουμε το μεγαλύτερο μέρος της περιοδείας χωρίς τα κουστούμια και ορισμένες συναυλίες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο προτζέκτορας ανατινάχτηκε ή δεν υπήρχε ρεύμα στη σκηνή, ήταν τελικά και οι πιο αξιομνημόνευτες.

— Σε μια εποχή που στη μουσική βιομηχανία όλα κινούνται γρήγορα πώς αποφασίσατε να βγάλετε το καινούργιο σας άλμπουμ τόσο αργά; (σ.σ. χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν οι ηχογραφήσεις του «Call of the Void»)

Από το 2008 μέχρι το 2014 κυκλοφορήσαμε τέσσερα άλμπουμ, δύο EPs και ένα 7ιντσο. Έτσι πέρασαν τέσσερα χρόνια από την τελευταία μας κυκλοφορία ‒ όχι ότι τα μετράμε. Η καλή μουσική πρέπει να είναι διαχρονική και σε καμία περίπτωση αναλώσιμη. Είναι τέλειο να βάζεις μουσική του 2018 δίπλα σε μουσική του 1958 και να σε ενθουσιάζουν και οι δύο εξίσου. Κατά περιόδους μάς αρέσει το junk food, αλλά δεν έχουμε προσπαθήσει ποτέ να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Οι Lumerians φέρνουν το ψυχεδελικό τους όραμα στην Αθήνα Facebook Twitter
Από το 2008 μέχρι το 2014 κυκλοφόρησαν τέσσερα άλμπουμ, δύο EPs και ένα 7ιντσο.

— Τι προσδοκίες έχετε από δω και πέρα;

Aνυπομονούσαμε να κυκλοφορήσει το «Call of the Void» και τώρα είναι γεγονός. Παίζουμε πολλά από τα τραγούδια του τα τελευταία χρόνια και το κοινό μας τα γνωρίζει ήδη. Ελπίζουμε ότι τώρα που τα κομμάτια μπορεί να τα ακούει όλος ο κόσμος, το άλμπουμ θα μπορεί να το απολαμβάνει μεγαλύτερο κοινό.

— Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα. Τι σκέφτεστε;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα έρθουμε στην Αθήνα. Έχουμε ακούσει τα καλύτερα. Δεν έχουν όμως μεγάλη σημασία οι δικές μας προσδοκίες. Θέλουμε να είναι μια καταπληκτική συναυλία για σας.

— Πώς σας φαίνεται η τωρινή φάση της psych, space και kraut ροκ σκηνής; Πιστεύετε ότι είναι στάσιμη ή ότι συνεχίζει να εξελίσσεται;

Από μια άποψη, είναι κορεσμένη, αλλά όχι με την έννοια της σημαντικής παραγωγής. Υπάρχουν αμέτρητες psych/space/kraut μπάντες, αλλά, όπως τις δεκαετίες του '60 και του '70, δεν είναι όλες αξιοσημείωτες. Η διαφορά παίζεται μεταξύ εκτίμησης και μίμησης.

Οι επιρροές όλων φαίνονται, αλλά αν θέλεις να τιμήσεις όσους σε έχουν εμπνεύσει είσαι υποχρεωμένος να προσπαθήσεις να προσθέσεις κάτι καινούργιο στο έργο τους και όχι απλώς να το αντιγράψεις. Αν αυτό που φτιάχνεις χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, αληθινό ενθουσιασμό και ανάγκη για έκφραση, φαίνεται και θα αποκτήσει τη δική του αξία κάποια στιγμή.

 

Lumerians - clock spell

Info:

Οι Lumerians  θα παίξουν στο Gagarin205, τo Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM