Οι Lumerians είναι ένα τετραμελές συγκρότημα από το Όκλαντ της Αμερικής. Υπάρχουν από το 2006 και μέλη τους είναι οι Tyler Green, Marc Melzer, Jason Miller και Chris Musgrave. Σε μικρό σχετικά διάστημα κυκλοφόρησαν τέσσερα άλμπουμ. Τα βαριά riffs και οι ψυχεδελικοί τριπαριστοί ήχοι είναι το φόρτε τους.


Εκεί που άρχισαν να τους προσέχουν όλοι ήταν με το «High Frontier» το 2013. Έκαναν ένα διάλειμμα σχεδόν 5 χρόνων και φέτος έβγαλαν το τέταρτο άλμπουμ τους που έχει τίτλο «Call of the Void». Η αλήθεια είναι ότι ηχητικά δεν έχουν προχωρήσει. Δεν πειραματίζονται σχεδόν καθόλου, παραμένοντας πιστοί στο ψυχεδελικό τους όραμα.

 

Η καλή μουσική πρέπει να είναι διαχρονική και σε καμία περίπτωση αναλώσιμη. Είναι τέλειο να βάζεις μουσική του 2018 δίπλα σε μουσική του 1958 και να σε ενθουσιάζουν και οι δύο εξίσου.


Πέρα όμως από τις δισκογραφικές τους προσπάθειες, που είναι κάπως άνισες, κάνουν και ζωντανές εμφανίσεις, στις οποίες υπερτερούν. Στο εξωτερικό το κοινό παραληρεί κάθε φορά που παίζουν κάπου. Έχουν έντονη θεατρικότητα, βγαίνουν στη σκηνή με κοστούμια και μάσκες και όλοι μιλούν για τα εξωπραγματικά τους visuals.


Μια κριτικός είχε γράψει με αφορμή τις πρώτες συναυλίες τους ότι το set τους «ήταν ισάξιο του σάουντρακ μιας επικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας με θέμα μια ζούγκλα σε έναν άλλο πλανήτη». Aυτό θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε και εδώ, στην Αθήνα, μια και έρχονται για πρώτη φορά, στο Gagarin205, τo Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου. Ο Marc Melzer μας είπε λίγα πράγματα λίγο πριν από αυτό το live.

 

 

Lumerians - The Bloom

 

— Οι συναυλίες σας έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη. Πώς έχουν εξελιχθεί οι ζωντανές σας εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρα σας;

Είναι διαρκής η εξέλιξη. Έχουμε πολλές ιδέες που πάντοτε επεξεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε νέους τρόπους για να προσφέρουμε μια εμπειρία ακριβώς όπως τη θέλουμε. Η βάση είναι, φυσικά, η μουσική, που βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο.

 

Είχαμε ένα ατύχημα πρόσφατα, χάσαμε τη βαλίτσα με τα κοστούμια μας στο αεροδρόμιο. Κάναμε πλάκα, λέγοντας: «Τώρα θα πρέπει να βασιστούμε στις μουσικές μας ικανότητες!». Αναγκαστήκαμε να βγάλουμε το μεγαλύτερο μέρος της περιοδείας χωρίς τα κουστούμια και ορισμένες συναυλίες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο προτζέκτορας ανατινάχτηκε ή δεν υπήρχε ρεύμα στη σκηνή, ήταν τελικά και οι πιο αξιομνημόνευτες.

 

— Σε μια εποχή που στη μουσική βιομηχανία όλα κινούνται γρήγορα πώς αποφασίσατε να βγάλετε το καινούργιο σας άλμπουμ τόσο αργά; (σ.σ. χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν οι ηχογραφήσεις του «Call of the Void»)

Από το 2008 μέχρι το 2014 κυκλοφορήσαμε τέσσερα άλμπουμ, δύο EPs και ένα 7ιντσο. Έτσι πέρασαν τέσσερα χρόνια από την τελευταία μας κυκλοφορία ‒ όχι ότι τα μετράμε. Η καλή μουσική πρέπει να είναι διαχρονική και σε καμία περίπτωση αναλώσιμη. Είναι τέλειο να βάζεις μουσική του 2018 δίπλα σε μουσική του 1958 και να σε ενθουσιάζουν και οι δύο εξίσου. Κατά περιόδους μάς αρέσει το junk food, αλλά δεν έχουμε προσπαθήσει ποτέ να κάνουμε κάτι τέτοιο.

 

Από το 2008 μέχρι το 2014 κυκλοφόρησαν τέσσερα άλμπουμ, δύο EPs και ένα 7ιντσο.
Από το 2008 μέχρι το 2014 κυκλοφόρησαν τέσσερα άλμπουμ, δύο EPs και ένα 7ιντσο.

 

— Τι προσδοκίες έχετε από δω και πέρα;

Aνυπομονούσαμε να κυκλοφορήσει το «Call of the Void» και τώρα είναι γεγονός. Παίζουμε πολλά από τα τραγούδια του τα τελευταία χρόνια και το κοινό μας τα γνωρίζει ήδη. Ελπίζουμε ότι τώρα που τα κομμάτια μπορεί να τα ακούει όλος ο κόσμος, το άλμπουμ θα μπορεί να το απολαμβάνει μεγαλύτερο κοινό.

 

— Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα. Τι σκέφτεστε;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα έρθουμε στην Αθήνα. Έχουμε ακούσει τα καλύτερα. Δεν έχουν όμως μεγάλη σημασία οι δικές μας προσδοκίες. Θέλουμε να είναι μια καταπληκτική συναυλία για σας.

 

— Πώς σας φαίνεται η τωρινή φάση της psych, space και kraut ροκ σκηνής; Πιστεύετε ότι είναι στάσιμη ή ότι συνεχίζει να εξελίσσεται;

Από μια άποψη, είναι κορεσμένη, αλλά όχι με την έννοια της σημαντικής παραγωγής. Υπάρχουν αμέτρητες psych/space/kraut μπάντες, αλλά, όπως τις δεκαετίες του '60 και του '70, δεν είναι όλες αξιοσημείωτες. Η διαφορά παίζεται μεταξύ εκτίμησης και μίμησης.

 

Οι επιρροές όλων φαίνονται, αλλά αν θέλεις να τιμήσεις όσους σε έχουν εμπνεύσει είσαι υποχρεωμένος να προσπαθήσεις να προσθέσεις κάτι καινούργιο στο έργο τους και όχι απλώς να το αντιγράψεις. Αν αυτό που φτιάχνεις χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, αληθινό ενθουσιασμό και ανάγκη για έκφραση, φαίνεται και θα αποκτήσει τη δική του αξία κάποια στιγμή.

 

 

Lumerians - clock spell

 

Info:

Οι Lumerians  θα παίξουν στο Gagarin205, τo Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.