Οι Lumerians φέρνουν το ψυχεδελικό τους όραμα στην Αθήνα

Οι Lumerians φέρνουν το ψυχεδελικό τους όραμα στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι Lumerians έχουν τρομερή σκηνική παρουσία. Στο εξωτερικό το κοινό παραληρεί κάθε φορά που παίζουν κάπου. Έχουν έντονη θεατρικότητα, βγαίνουν στη σκηνή με κοστούμια και μάσκες και όλοι μιλούν για τα εξωπραγματικά τους visuals.
0

Οι Lumerians είναι ένα τετραμελές συγκρότημα από το Όκλαντ της Αμερικής. Υπάρχουν από το 2006 και μέλη τους είναι οι Tyler Green, Marc Melzer, Jason Miller και Chris Musgrave. Σε μικρό σχετικά διάστημα κυκλοφόρησαν τέσσερα άλμπουμ. Τα βαριά riffs και οι ψυχεδελικοί τριπαριστοί ήχοι είναι το φόρτε τους.


Εκεί που άρχισαν να τους προσέχουν όλοι ήταν με το «High Frontier» το 2013. Έκαναν ένα διάλειμμα σχεδόν 5 χρόνων και φέτος έβγαλαν το τέταρτο άλμπουμ τους που έχει τίτλο «Call of the Void». Η αλήθεια είναι ότι ηχητικά δεν έχουν προχωρήσει. Δεν πειραματίζονται σχεδόν καθόλου, παραμένοντας πιστοί στο ψυχεδελικό τους όραμα.

Η καλή μουσική πρέπει να είναι διαχρονική και σε καμία περίπτωση αναλώσιμη. Είναι τέλειο να βάζεις μουσική του 2018 δίπλα σε μουσική του 1958 και να σε ενθουσιάζουν και οι δύο εξίσου.


Πέρα όμως από τις δισκογραφικές τους προσπάθειες, που είναι κάπως άνισες, κάνουν και ζωντανές εμφανίσεις, στις οποίες υπερτερούν. Στο εξωτερικό το κοινό παραληρεί κάθε φορά που παίζουν κάπου. Έχουν έντονη θεατρικότητα, βγαίνουν στη σκηνή με κοστούμια και μάσκες και όλοι μιλούν για τα εξωπραγματικά τους visuals.


Μια κριτικός είχε γράψει με αφορμή τις πρώτες συναυλίες τους ότι το set τους «ήταν ισάξιο του σάουντρακ μιας επικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας με θέμα μια ζούγκλα σε έναν άλλο πλανήτη». Aυτό θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε και εδώ, στην Αθήνα, μια και έρχονται για πρώτη φορά, στο Gagarin205, τo Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου. Ο Marc Melzer μας είπε λίγα πράγματα λίγο πριν από αυτό το live.

 

Lumerians - The Bloom

— Οι συναυλίες σας έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη. Πώς έχουν εξελιχθεί οι ζωντανές σας εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρα σας;

Είναι διαρκής η εξέλιξη. Έχουμε πολλές ιδέες που πάντοτε επεξεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε νέους τρόπους για να προσφέρουμε μια εμπειρία ακριβώς όπως τη θέλουμε. Η βάση είναι, φυσικά, η μουσική, που βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο.

Είχαμε ένα ατύχημα πρόσφατα, χάσαμε τη βαλίτσα με τα κοστούμια μας στο αεροδρόμιο. Κάναμε πλάκα, λέγοντας: «Τώρα θα πρέπει να βασιστούμε στις μουσικές μας ικανότητες!». Αναγκαστήκαμε να βγάλουμε το μεγαλύτερο μέρος της περιοδείας χωρίς τα κουστούμια και ορισμένες συναυλίες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο προτζέκτορας ανατινάχτηκε ή δεν υπήρχε ρεύμα στη σκηνή, ήταν τελικά και οι πιο αξιομνημόνευτες.

— Σε μια εποχή που στη μουσική βιομηχανία όλα κινούνται γρήγορα πώς αποφασίσατε να βγάλετε το καινούργιο σας άλμπουμ τόσο αργά; (σ.σ. χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν οι ηχογραφήσεις του «Call of the Void»)

Από το 2008 μέχρι το 2014 κυκλοφορήσαμε τέσσερα άλμπουμ, δύο EPs και ένα 7ιντσο. Έτσι πέρασαν τέσσερα χρόνια από την τελευταία μας κυκλοφορία ‒ όχι ότι τα μετράμε. Η καλή μουσική πρέπει να είναι διαχρονική και σε καμία περίπτωση αναλώσιμη. Είναι τέλειο να βάζεις μουσική του 2018 δίπλα σε μουσική του 1958 και να σε ενθουσιάζουν και οι δύο εξίσου. Κατά περιόδους μάς αρέσει το junk food, αλλά δεν έχουμε προσπαθήσει ποτέ να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Οι Lumerians φέρνουν το ψυχεδελικό τους όραμα στην Αθήνα Facebook Twitter
Από το 2008 μέχρι το 2014 κυκλοφόρησαν τέσσερα άλμπουμ, δύο EPs και ένα 7ιντσο.

— Τι προσδοκίες έχετε από δω και πέρα;

Aνυπομονούσαμε να κυκλοφορήσει το «Call of the Void» και τώρα είναι γεγονός. Παίζουμε πολλά από τα τραγούδια του τα τελευταία χρόνια και το κοινό μας τα γνωρίζει ήδη. Ελπίζουμε ότι τώρα που τα κομμάτια μπορεί να τα ακούει όλος ο κόσμος, το άλμπουμ θα μπορεί να το απολαμβάνει μεγαλύτερο κοινό.

— Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα. Τι σκέφτεστε;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα έρθουμε στην Αθήνα. Έχουμε ακούσει τα καλύτερα. Δεν έχουν όμως μεγάλη σημασία οι δικές μας προσδοκίες. Θέλουμε να είναι μια καταπληκτική συναυλία για σας.

— Πώς σας φαίνεται η τωρινή φάση της psych, space και kraut ροκ σκηνής; Πιστεύετε ότι είναι στάσιμη ή ότι συνεχίζει να εξελίσσεται;

Από μια άποψη, είναι κορεσμένη, αλλά όχι με την έννοια της σημαντικής παραγωγής. Υπάρχουν αμέτρητες psych/space/kraut μπάντες, αλλά, όπως τις δεκαετίες του '60 και του '70, δεν είναι όλες αξιοσημείωτες. Η διαφορά παίζεται μεταξύ εκτίμησης και μίμησης.

Οι επιρροές όλων φαίνονται, αλλά αν θέλεις να τιμήσεις όσους σε έχουν εμπνεύσει είσαι υποχρεωμένος να προσπαθήσεις να προσθέσεις κάτι καινούργιο στο έργο τους και όχι απλώς να το αντιγράψεις. Αν αυτό που φτιάχνεις χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, αληθινό ενθουσιασμό και ανάγκη για έκφραση, φαίνεται και θα αποκτήσει τη δική του αξία κάποια στιγμή.

 

Lumerians - clock spell

Info:

Οι Lumerians  θα παίξουν στο Gagarin205, τo Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

102΄ με την Tάμτα και την Ανίτα Ρατσβελισβίλι

Μουσική / Tάμτα - Ανίτα Ρατσβελισβίλι: «Μάθαμε να ζούμε με το τραύμα»

Δυο διάσημες και πετυχημένες Γεωργιανές συναντιούνται στην ΕΛΣ και μιλούν για τις δυσκολίες που τις διαμόρφωσαν και την κουλτούρα της χώρας τους, που την κουβαλάνε μαζί τους παντού, ακόμα και όταν τις πληγώνει.
M. HULOT
Η επιστροφή της Lily Allen

Μουσική / Η Lily Allen επιστρέφει με το πιο θεαματικό ξεκατίνιασμα στην ιστορία της ποπ

Το «West End Girl» της Lilly Allen και ένα αριστουργηματικό ραπ άλμπουμ από την CupcakKe αποτελούν τα πιο δυνατά και τολμηρά, από πλευράς στιχουργικής, άλμπουμ της χρονιάς. Μια καλή εβδομάδα για τη μουσική.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
BOYS’ SHORTS INTERVIEW

Μουσική / Boys’ Shorts: «Δεν φταίνε τα τρανς άτομα που έχει γίνει μίζερη η ζωή σου»

To eyeliner και το electroclash έφερε κοντά το ντουέτο των DJs, που εμπνεύστηκαν το όνομά τους από τον Boy George. Έπαιξαν στο Berghain, και η φήμη τους εκτοξεύτηκε. Πλέον το mantra τους είναι το «enjoy the moment».
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Παιδί Τραύμα: Τραγουδάκια λέω που αύριο θα ξεχαστούν, δεν κάνω καμία επανάσταση, δεν αλλάζω τον κόσμο

Μουσική / Παιδί Τραύμα: «Τραγουδάκια λέω, που αύριο θα ξεχαστούν, δεν αλλάζω τον κόσμο»

Στο νέο του άλμπουμ, το Παιδί Τραύμα χρησιμοποιεί τις έννοιες της φυγής και της συγχώρεσης για να μιλήσει για το αδιέξοδο του ψηφιακού κόσμου και την αναζήτηση της αλήθειας με τραγούδια που ξεφεύγουν από το mainstream.   
M. HULOT
Οι Tame Impala φτιάχνουν έναν δίσκο εμπνευσμένο από τα bush doofs της Αυστραλίας

Μουσική / «Deadbeat» των Tame Impala: Μια lo-fi ωδή στα rave πάρτι από ένα σπουδαίο συγκρότημα

Είναι η πρώτη του δουλειά που δεν περιέχει ούτε μια ροκ στιγμή. Σύμφωνα με τον Chris Deville: «Οι Tame Impala έχουν μεταμορφωθεί σταδιακά από ένα από τα σπουδαιότερα ροκ συγκροτήματα της γενιάς τους σε… κάτι άλλο».
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τη μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζοντας το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Κουρουπού, που βασίζεται στο ομότιτλο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, στις 24 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ