Οι Raw in Sect είναι μια μέταλ μπάντα που παίζει μπαγλαμά

Οι Raw in Sect είναι μια μέταλ μπάντα που παίζει μπαγλαμά Facebook Twitter
Ο κόσμος έχει το μέταλ στο μυαλό του ως ακραίο μουσικό είδος, επομένως όλα πρέπει να είναι ακραία. Δεν ισχύει και το λέω ξεκάθαρα, για να μην υπάρχει περιθώριο παρεξήγησης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Οι Raw in Sect είναι ίσως από τα πιο τολμηρά μουσικά σχήματα που έχουν βγει από τη μέταλ σκηνή της χώρας τα τελευταία χρόνια. Κι αν δεν φαινόταν από τις προηγούμενες δουλειές τους, που είχαν αμιγώς μέταλ ιδιωματισμούς, το φετινό τους άλμπουμ, το «Kitro», είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

Ακραίο επειδή τίποτα δεν σε προετοιμάζει για την εισαγωγή του «Arena», του πρώτου κομματιού του δίσκου, με τη μελωδία στον μπαγλαμά που μπερδεύεται με τις μέταλ συγχορδίες και τον ελληνικό στίχο. Όσο κι αν σε ξενίζει, παραδόξως λειτουργεί.

Το υπόλοιπο άλμπουμ δεν πάει πίσω, με τους κρητικούς και σμυρναίικους ρυθμούς του. Το γενικό αποτέλεσμα είναι ένα περίεργο κράμα σκληρού ελληνικού ροκ με μέταλ καταβολές.


Στη συζήτηση που έχω ένα ήσυχο απόγευμα στο Γκάζι με τον Κώστα Διαμαντή, που κάνει τα φωνητικά στο γκρουπ, επιβεβαιώνω τις αρχικές μου σκέψεις.

«Τελευταία υπάρχει μια στροφή στην παράδοση, στον σκληρό ήχο» αναφέρει. «Θεωρώ ότι το έχουμε κάνει λίγο διαφορετικά, από την άποψη ότι τα περισσότερα συγκροτήματα που έχω ακούσει έχουν τον σκληρό ήχο και βάζουν τις ελληνικές αναφορές ως κερασάκι. Εμείς το κάνουμε να ακούγεται όσο πιο ελληνικό γίνεται, αλλά με σύγχρονο τρόπο».

Οι Raw in Sect σχηματίστηκαν το 2006 και άλλαξαν αρκετά μέλη για να καταλήξουν στην τωρινή τους σύνθεση. Έχουν περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη και στα Βαλκάνια. O επόμενος στόχος τους είναι η Αμερική, η Αυστραλία και η Ιαπωνία. Είναι από τα ελάχιστα ανερχόμενα ελληνικά συγκροτήματα που έχουν γίνει θέμα στο βρετανικό «Metal Hammer».


«Είναι ιδέα μου ή είναι κάπως δύσκολο να χαρακτηρίσεις τον ήχο σας;». «Είναι λίγο περιοριστικό αυτό και γίνεται πρόβλημα. Για την ακρίβεια, προκάλεσε πονοκέφαλο στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε στο εξωτερικό (σ.σ. η ηχογράφηση του "Kitro" έγινε στη Βρετανία). Μας ρωτούσαν σε ποιο κοινό απευθυνόμαστε. Το αντιλαμβάνονταν ως progressive ethnic.

»Εδώ θα έλεγα ότι αντιπροσωπεύουμε τη νέα γενιά του ελληνικού ροκ. Προσωπικά, πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν κι άλλοι αυτόν το δρόμο. Αυτό που καταλάβαμε απ' όλη την εμπειρία μας στη μουσική είναι ότι για να αποδώσεις κάτι καλά, πρέπει να έχει επαφή με την ταυτότητά σου.

»Ακούγεται κλισέ, αλλά πάρε για παράδειγμα ένα συγκρότημα σαν τους Radiohead: ο Thom Yorke εκφράζεται τόσο όμορφα και το κάνει επειδή τα αγγλικά είναι το βίωμά του, η γλώσσα του, σκέφτεται σε αυτήν τη γλώσσα, είναι η κουλτούρα με την οποία μεγάλωσε – εγώ π.χ. δεν θα μπορούσα να το κάνω ποτέ.

 

Raw In Sect - Therion

»Θεωρώ ότι η ελληνική γλώσσα έχει απίστευτο βάθος. Επίσης, ανακαλύψαμε ότι έχει τεράστιο εύρος η ελληνική μουσική. Είναι φοβερό το ότι μέσα σε έναν πολύ μικρό μουσικό χώρο υπάρχουν τόσο πολλά μουσικά κινήματα. Σε ολόκληρη την Αμερική βρίσκεις πολύ λιγότερα.

»Έχεις πολλές πηγές απ' όπου μπορείς να αντλήσεις υλικό: από ηπειρώτικα, ρεμπέτικα, σμυρναίικα μέχρι οτιδήποτε είναι ελληνόφωνο (Ξύλινα Σπαθιά, Τρύπες) και σου αρέσει. Ακόμη και από τον Ξυλούρη της δεκαετίας του '70. Κάποια τραγούδια του είναι απίστευτα και θα μπορούσαν, κατά τη γνώμη μου, να ακουστούν και έξω, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει βιομηχανία για να κάνει αυτήν τη δουλειά, δηλαδή να προωθεί μουσικούς στο εξωτερικό. Εμάς μας επηρέασαν αρκετά όλα αυτά».


Οι Raw in Sect σχηματίστηκαν το 2006 και άλλαξαν αρκετά μέλη για να καταλήξουν στην τωρινή τους σύνθεση. Έχουν περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη και στα Βαλκάνια. O επόμενος στόχος τους είναι η Αμερική, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Δεν είναι τυχαίο που έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς το εξωτερικό αυτό το διάστημα. Είναι από τα ελάχιστα ανερχόμενα ελληνικά συγκροτήματα που έχουν γίνει θέμα στο βρετανικό «Metal Hammer».

Οι Raw in Sect είναι μια μέταλ μπάντα που παίζει μπαγλαμά Facebook Twitter
Φόβος υπάρχει πάντα, επειδή το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι να συνδεθεί αυτός ο δίσκος με ακροδεξιές μαλακίες. Θα είναι αποτυχία αν γίνει κάτι τέτοιο και θα στενοχωρηθούμε. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


«Δεν μου αρέσει που η σκηνή είναι κάπως μικρή εδώ. Υπάρχουν ορισμένες αντιλήψεις και μια ηττοπάθεια, ότι δεν μπορείς να πας παραπέρα. Θα ήθελα να φύγει κι αυτό. Υπάρχει πάρα πολύ ταλέντο, απλώς είναι ρευστό και υπάρχουν ακόμα παλιές νοοτροπίες που έχουν διοχετευτεί στους νέους ανθρώπους. Δεν ξέρω αν θα αλλάξει σύντομα αυτό – μπορεί και όχι.

»Επίσης, υπάρχει έλλειψη επαγγελματισμού. Δεν θέλω να το λέω ή να σνομπάρω κόσμο, αλλά είναι μια αλήθεια. Δεν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα της Ελλάδας, αν θέλει κάποιος να φτάσει στη ρίζα του κακού. Αν δέκα ειδικοί πρέπει να συνεργαστούν, μπαίνουν στη μέση τα εγώ τους και δεν γίνεται τίποτα στο τέλος. Το βλέπεις ακόμη και στην πολιτική».

Αναρωτιέμαι για τα σχόλια που έχουν ακούσει μέχρι στιγμής όσον αφορά τη στροφή που έχουν κάνει και αν υπάρχει φόβος μήπως τους κατηγορήσουν ότι έχουν «περίεργες» αντιλήψεις.

Raw In Sect - Arena


«Το πιο αστείο ήταν που κάποιος μας είπε "πουλημένα κρέατα". Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει ο κόσμος είναι τι σημαίνει να προσπαθείς να κάνεις διεθνή καριέρα με ελληνικό στίχο και όχι αντιγραφή μιας άλλης πετυχημένης μέταλ μπάντας. Εμένα μου αρέσει αυτό που κάνουν οι Ιάπωνες με τα άνιμε, που κατάφεραν να τα μετατρέψουν σε παγκόσμιο κίνημα και οι φαν δεν θέλουν να τα βλέπουν στα αγγλικά αλλά στα γιαπωνέζικα.

»Φόβος υπάρχει πάντα, επειδή το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι να συνδεθεί αυτός ο δίσκος με ακροδεξιές μαλακίες. Θα είναι αποτυχία αν γίνει κάτι τέτοιο και θα στενοχωρηθούμε. Το θέμα είναι να αποδεχτείς αυτό που είσαι, αλλά και τους άλλους.

»Τυχαίνει να μένουμε στην Ελλάδα και όλο αυτό έχει να κάνει πιο πολύ με τα βιώματά μας, όχι με εθνικισμό. Ο κόσμος έχει το μέταλ στο μυαλό του ως ακραίο μουσικό είδος, επομένως όλα πρέπει να είναι ακραία. Δεν ισχύει και το λέω ξεκάθαρα, για να μην υπάρχει περιθώριο παρεξήγησης».

Info:

Οι Raw in Sect θα παρουσιάσουν το «Kitro» στο Temple (Ιάκχου 17, Γκάζι) την Παρασκευή 11 Μαΐου.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέκα Κανελλίδου

Μουσική / Αλέκα Κανελλίδου: «Δεν είμαι περιπετειώδης τύπος, ούτε της καριέρας»

H τραγουδίστρια που έχει απομονωθεί εδώ και πολλά χρονιά στη Ραφήνα προτιμά να ντύνεται ωραία και να τραγουδάει μία φορά την εβδομάδα από το να παίζει μπιρίμπα και να βλέπει ταινίες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΝΑΝΤΙΝ ΣΙΕΡΡΑ

Μουσική / Ναντίν Σιέρρα: «Δεν θα ήθελα η προσωπική μου ζωή να μοιάζει με της Κάλλας»

Μία από τις διασημότερες και πολυβραβευμένες Αμερικανίδες σοπράνο μιλά για τις γυναίκες που τη διαμόρφωσαν και επηρέασαν την πορεία της λίγο πριν ερμηνεύσει τη Βιολέτα στην «Τραβιάτα» του Βέρντι, στο Ηρώδειο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Μαρινέλλα ειλικρινέστερη παρά ποτέ αφηγείται τη ζωή της όλη στη LIFO

Οι Αθηναίοι / Η Μαρινέλλα ειλικρινέστερη παρά ποτέ αφηγείται τη ζωή της όλη στη LiFO

Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού μιλά για τις ανεξίτηλες συναντήσεις της πορείας της, για το πώς πήγε κόντρα στο ρεύμα της εποχής της, για μια ζωή χορτάτη. Δουλεύοντας επί 67 συναπτά έτη δεν ανέχεται να της πει κανείς «τι ανάγκη έχεις;».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Παπαστεφάνου: Μια ζωή μέσα στο τραγούδι και το ραδιόφωνο

Μουσική / Γιώργος Παπαστεφάνου: Μια ζωή μέσα στο τραγούδι και το ραδιόφωνο

Έγραψε σε ένα θρανίο το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» για να μην τον πάρει ο ύπνος στο μάθημα. Με αφορμή τα εξήντα χρόνια της στιχουργικής του διαδρομής και τον εορτασμό τους, o Γιώργος Παπαστεφάνου κάνει μια αναδρομή σε αξέχαστες ημέρες του ραδιοφώνου και του ελληνικού τραγουδιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ενάτη Συμφωνία: Το έργο που οδήγησε τη συμφωνική μουσική στα ανώτατα όριά της

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ενάτη Συμφωνία: Το έργο που οδήγησε τη συμφωνική μουσική στα ανώτατα όριά της

Άραγε το πρωί της 7ης Μαΐου του 1824 ο Μπετόβεν διαισθανόταν πως σε λίγες ώρες θα παρουσίαζε στον κόσμο τη σύνθεση που επρόκειτο να αλλάξει για πάντα την ιστορία της μουσικής; Η Ματουλα Κουστένη αναρωτιέται, παρουσιάζοντας τη δοξασμένη Ένατη, τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ένα βράδυ στον Ίμερο με τη Νατάσσα Μποφίλιου

Μουσική / «Έχω βαθιά πίστη, αυτό έχω»: Ένα βράδυ στον Ίμερο με τη Νατάσσα Μποφίλιου

Το τρίδυμο Ευαγγελάτος - Καραμουρατίδης - Μποφίλιου μόλις κυκλοφόρησε το «Κάτι Καίγεται», τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία τους δουλειά. Και με αφορμή αυτό πήγαμε μαζί της σε ένα μπαρ όπου οι ιδιοκτήτες αγαπούν να την ακούνε να ερμηνεύει Μπρεχτ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ