Όλη η κλασική μουσική που θα ακούσουμε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο

Όλη η κλασική μουσική που θα ακούσουμε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Η Ορχήστρα της ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Αθηνών τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μια μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο στις 21 Ιουνίου
0

Με την Εθνική Λυρική Σκηνή και μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του Βέρντι, τον «Ναμπούκκο», που θα παρουσιαστεί στις 1, 3, 6 και 8 Ιουνίου, ανοίγει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο.

Σε αυτήν τη νέα παραγωγή τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει ο διάσημος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, ο οποίος έχει διαπρέψει ως Ναμπούκκο σε μεγάλες σκηνές σε όλο τον κόσμο, ενώ τη σκηνοθεσία θα υπογράψει, στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Λέο Μουσκάτο, από τους δυναμικά ανερχόμενους Ιταλούς σκηνοθέτες της όπερας.

 

Info: Εθνική Λυρική Σκηνή, Ναμπούκκο του Τζουζέππε Βέρντι, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 1, 3, 6, 8/6, 21:00. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Όλη η κλασική μουσική που θα ακούσουμε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Ο διάσημος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


• Η ορχήστρα Il Pomo d' Oro, που χαρακτηρίζεται από μια αυθεντική και δυναμική απόδοση ορχηστρικών έργων και έργων όπερας από την κλασική περίοδο και την εποχή του μπαρόκ, θα παρουσιάσει στις 12 Ιουνίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του μόνιμου μαέστρου της Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ, τη «Μυθολογία του Χαίντελ», μια σειρά από άριες και ντουέτα από τις μυθολογικές όπερες του Γερμανού συνθέτη.

 

Info: Il Pomo d'Oro - Maxim Emelyanychev, Η Μυθολογία του Χαίντελ, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 12/6, 21:00

Όλη η κλασική μουσική που θα ακούσουμε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Η ορχήστρα Il Pomo d' Oro, θα παρουσιάσει στις 12 Ιουνίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του μόνιμου μαέστρου της Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ, τη «Μυθολογία του Χαίντελ».


• Ο Βύρων Φιδετζής επιμελήθηκε το εξαιρετικά φθαρμένο χειρόγραφο της όπερας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Περουζέ», που παίζεται ξανά τώρα από τη νεοσυσταθείσα Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στις 16 και 17 Ιουνίου, σχεδόν 70 χρόνια μετά το τελευταίο της ανέβασμα.

Ο Βύρων Φιδετζής θα διευθύνει την ορχήστρα, την παράσταση σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής, ενώ στην αναβίωση συμπράττουν η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Χορωδία Θεσσαλονίκης.

  

Info: Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών - Βύρων Φιδετζής, Περουζέ, του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

16-17/6, 21:00

Όλη η κλασική μουσική που θα ακούσουμε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Ο Βύρων Φιδετζής επιμελήθηκε το εξαιρετικά φθαρμένο χειρόγραφο της όπερας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Περουζέ», που παίζεται ξανά τώρα από τη νεοσυσταθείσα Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στις 16 και 17 Ιουνίου.


• Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Ορχήστρα της ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Αθηνών τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μια μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο στις 21 Ιουνίου. Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει έργα Λαυράγκα, Μπετόβεν και Ντβόρζακ.

 

Info: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21/6, 21:00


• Η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι, μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, έρχεται στο Ηρώδειο στις 27 Ιουνίου με τη φημισμένη Ρωσίδα πιανίστρια Βαρβάρα Νεπομνύσκαγια και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ στο πόντιουμ.

Στο πρώτο μέρος η ορχήστρα θα παρουσιάσει το «Ιταλικό Καπρίτσιο» και το Πρώτο κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Τσαϊκόφσκι, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παίξει σουίτες από τον «Καρυοθραύστη» και αποσπάσματα από τα μπαλέτα του Ρώσου συνθέτη «Η ωραία κοιμωμένη» και «Η λίμνη των κύκνων».

 

Info: Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι - Vladimir Fedoseyev - Varvara Nepomnyashchaya, Έργα Τσαϊκόφσκι, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
27/6, 21:00

 

Όλη η κλασική μουσική που θα ακούσουμε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Η φημισμένη Ρωσίδα πιανίστρια Βαρβάρα Νεπομνύσκαγια


• Δύο νέοι καλλιτέχνες που έχουν κατακτήσει το διεθνές ενδιαφέρον της οπερατικής σκηνής, ο Γιόζεφ Καλλέγια, από τους μεγαλύτερους και δημοφιλέστερους τενόρους της εποχής μας, και ο Ραμόν Τεμπάρ, δημοφιλής από τις συνεργασίες του με ορχήστρες ανά την υφήλιο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Καμεράτα στις 29 Ιουνίου και παρουσιάζουν έργα Βέρντι και Μασνέ.

 

Info: Οι Μουσικοί της Καμεράτας - Ορχήστρας των φίλων της μουσικής - Joseph Calleja - Ramón Tebar, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

29/6, 21:00


• Η λονδρέζικη Philharmonia Orchestra, με τον πολυβραβευμένο Φινλανδό αρχιμουσικό Έσα-Πέκκα Σάλονεν στο πόντιουμ, επανέρχεται στις 2 Ιουλίου στο Ηρώδειο μετά από εννέα χρόνια, με σολίστ την Αμερικανίδα μέτζο σοπράνο Μισέλ ΝτεΓιάνγκ.

Το εξαιρετικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την 3η Συμφωνία (Ηρωική) του Μπετόβεν και αποσπάσματα από το «Λυκόφως των θεών» του Βάγκνερ.

 

Info: Philharmonia Orchestra - Esa-Pekka Salonen - Michelle DeYoung, 3η Συμφωνία (Ηρωική) του Μπετόβεν & το Λυκόφως των Θεών του Βάγκνερ (αποσπάσματα). Ωδείο Ηρώδου Αττικού 2/7, 21:00.

 

Όλη η κλασική μουσική που θα ακούσουμε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Η λονδρέζικη Philharmonia Orchestra.

• Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, παρουσιάζει στις 13 Ιουλίου μια μουσική βραδιά με τη Μάρτα Άργκεριχ. Η διάσημη πιανίστα συμπράττει με την Ελληνίδα πιανίστα και μαθήτριά της Θεοδοσία Ντόκου, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο για δύο πιάνα του Φρανσίς Πουλένκ, καθώς και το δημοφιλέστατο έργο του Καμίγ Σαιν-Σανς «Το καρναβάλι των ζώων».

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει επίσης τη Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του Βέλγου ρομαντικού συνθέτη Σεζάρ Φρανκ αλλά και αποσπάσματα από το «Καταραμένο Φίδι» του Μάνου Χατζιδάκι, που θα ερμηνεύσει η Άργκεριχ με την επίτιμη προσκεκλημένη της Ντόρα Μπακοπούλου.

 

Info: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Martha Argerich - Θεοδοσία Ντόκου / τιμητική προσκεκλημένη: Ντόρα Μπακοπούλου.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 13/7, 21:00

Όλη η κλασική μουσική που θα ακούσουμε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Η διάσημη πιανίστρια Μάρτα Άργκεριχ


• Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στις 16 Ιουλίου εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα με τη νέα της καλλιτεχνική διευθύντρια Ζωή Τσόκανου, συμπράττοντας με τον Γερμανό τσελίστα Ντάνιελ Μύλλερ-Σοτ, που θεωρείται από τους κορυφαίους της γενιάς του.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο σε σι ελάσσονα του Ντβόρζακ και την Πέμπτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς.

 

Info: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - Ζωή Τσόκανου - Daniel Müller-Schott, Έργα Ντβόρζακ και Σοστακόβιτς. Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 16/7, 21:00

 

Όλη η κλασική μουσική που θα ακούσουμε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στις 16 Ιουλίου εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.


• Η «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ, η δημοφιλέστερη όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου, επιστρέφει στις 27, 28, 29 και 31 Ιουλίου στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στη σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας του Γκαίτεμποργκ Στήβεν Λάνγκριτζ, που πρωτοανέβηκε στο Ηρώδειο το 2016.

 

Info: Εθνική Λυρική Σκηνή / Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ. Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 27-29/7 & 31/7, 21:00.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Περουζέ»: Η ιστορία της σπάνιας όπερας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που αναβιώνει στο Φεστιβάλ Αθηνών

Θέατρο / «Περουζέ»: Η ιστορία της σπάνιας όπερας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που αναβιώνει στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η όπερα που γνώρισε τεράστια λαϊκή επιτυχία στην πρεμιέρα της, το 1911, ανεβαίνει απόψε και αύριο στο Ηρώδειο από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και τον μαέστρο Βύρωνα Φιδετζή, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

M.Hulot / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
M. HULOT
Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ