10 χαρακτηριστικές ιστορικές ανακρίβειες στον τέταρτο κύκλο του «The Crown»

10 χαρακτηριστικές ιστορικές ανακρίβειες στον τέταρτο κύκλο του «The Crown» Facebook Twitter
0

Οι Βρετανοί παθιάζονται με τη βασιλική οικογένεια, με τη ζωή και κάθε τους κίνηση – αυτό είναι γνωστό. Ενώ, λοιπόν, η τέταρτη σεζόν του «The Crown», της εξαιρετικής σειράς του Netflix, μόλις έκανε πρεμιέρα, επανέρχεται στο προσκήνιο η μεγάλη συζήτηση για την ιστορική της ακρίβεια. Μάλιστα, καθώς η συγκεκριμένη σεζόν εκτείνεται από τον Μάιο του 1979, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, μέχρι τα Χριστούγεννα του 1990, λίγο μετά την παραίτησή της, καλύπτοντας ουσιαστικά τα ταραγμένα '80s και φέρνοντας στο προσκήνιο δύο από τα πολυσυζητημένα πρόσωπα της βρετανικής δημόσιας σκηνής του προηγούμενου αιώνα, τη Θάτσερ και την πριγκίπισσα Νταϊάνα, δίνουν και παίρνουν οι αντιφάσεις, το παρασκήνιο και η πιθανότητα πολλά από τα πραγματικά γεγονότα που παρουσιάζονται στη σειρά να έχουν παρερμηνευτεί.

Ο δημιουργός της σειράς Πίτερ Μόργκαν δήλωσε σχετικά: «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τα παρουσιάσουμε σωστά. Μερικές φορές χρειάζεται να απομακρύνεσαι από την ακρίβεια, καθώς αληθινά πρόσωπα τοποθετούνται σε καταστάσεις μυθοπλασίας, αλλά ποτέ δεν πρέπει να παραβλέπεις την αλήθεια».

Σύμφωνα με τον ιστορικό, «σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες είναι αντιπαθείς. Η βασίλισσα δείχνει θλιμμένη. Η βασιλομήτωρ λέει μερικές απαίσιες ατάκες. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα είναι αγενής. Η Θάτσερ κουμπωμένη. Η Νταϊάνα είναι η ηρωίδα της σειράς, το θύμα μιας άκαρδης οικογένειας».

Οι «London Times» ανέθεσαν στον ιστορικό Hugo Vickers που ασχολείται με τη βασιλική οικογένεια, να διαχωρίσει τις αλήθειες από τα ψεύδη της σειράς, εμμένοντας ακόμα και στις μικρές λεπτομέρειες, σε μια εκτενέστατη ανάλυση. Ο ιστορικός καταλήγει ότι η νέα σεζόν είναι κάπως διχαστική σε σχέση με τις προηγούμενες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες είναι αντιπαθείς. Η βασίλισσα δείχνει θλιμμένη. Η βασιλομήτωρ λέει μερικές απαίσιες ατάκες. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα είναι αγενής. Η Θάτσερ κουμπωμένη. Η Νταϊάνα είναι η ηρωίδα της σειράς, το θύμα μιας άκαρδης οικογένειας».


Παρακάτω ξεχωρίσαμε δέκα χαρακτηριστικές ανακρίβειες της νέας σεζόν, σύμφωνα με την ανάλυση του Vickers.

1.

Το γράμμα του λόρδου Μαουντμπάτεν πριν από την τραγωδία στο Mullaghmore (Επεισόδιο 1)

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς δείχνει τον λόρδο Μαουντμπάτεν σε διακοπές στο κάστρο Classiebawn. Το πρωί της 27ης Αυγούστου 1979, ενώ είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένα ταξίδι για ψάρεμα με την κόρη του και άλλα μέλη της οικογένειάς του, γράφει στον Κάρολο ένα γράμμα, με το οποίο τον παρακινεί να βρει ένα «γλυκό και αθώο κορίτσι, χωρίς παρελθόν», για να νοικοκυρευτεί και να κάνει το καθήκον του. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε αυτό το γράμμα. Ωστόσο, ο Μαουντμπάτεν είχε γράψει στον Κάρολο σε πολλές άλλες περιπτώσεις, δίνοντας του συμβουλές, και υπάρχουν πολλά σχετικά γράμματα. Ο Μαουντμπάτεν παρακινούσε τον Κάρολο να κάνει «τις τρέλες του» πριν βρει το σωστό κορίτσι. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι ο Κάρολος εκτιμούσε τον Μαουντμπάτεν, ο οποίος, σημειωτέον, σκοτώθηκε εκείνη την ημέρα στο Mullaghmore από τον IRA, προτού η Νταϊάνα εμφανιστεί στο προσκήνιο.

10 χαρακτηριστικές ιστορικές ανακρίβειες στον τέταρτο κύκλο του «The Crown» Facebook Twitter
H πριγκίπισσα Μαργαρίτα κουβεντιάζει με τον ηθοποιό Σάιμον Κάλοου το 1980. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
10 χαρακτηριστικές ιστορικές ανακρίβειες στον τέταρτο κύκλο του «The Crown» Facebook Twitter
H Έλενα Μπόναμ Κάρτερ υποδύεται την πριγκίπισσα Μαργαρίτα στο «The Crown». Φωτ.: Netflix


 

2.

Η πρώτη επίσκεψη της Θάτσερ στο Μπαλμόραλ (Επεισόδιο 2)

Η βασίλισσα και η βασιλική οικογένεια προσπαθούσαν να κάνουν τους καλεσμένους τους να νιώθουν καλά στο κάστρο Μπαλμόραλ. Στην πραγματικότητα, ο κύριος και η κυρία Θάτσερ έφτασαν στο κάστρο στις 8 Σεπτεμβρίου 1979, τρεις μέρες μετά την κηδεία του Μαουντμπάτεν στο αβαείο του Westminster. Προφανώς δεν είχαν βρεθεί εκεί ξανά. Όμως, παρά τα όσα δείχνει το επεισόδιο, δεν υπήρξε «βασανισμός» της Θάτσερ, ούτε οι υπηρέτες ήταν αγενείς μαζί της, ούτε της έγιναν παρατηρήσεις επειδή φορούσε τα λάθος ρούχα και παπούτσια. Επίσης, η Θάτσερ δεν επικαλέστηκε δουλειά στο Λονδίνο για να αποχωρήσει νωρίτερα. Στη σειρά η Νταϊάνα έχει προσκληθεί επίσης στο Μπαλμόραλ και επιτυγχάνει στις «δοκιμασίες» στις οποίες η Θάτσερ απέτυχε. Η επίσκεψη της Νταϊάνα πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο μετά, το 1980, σε στιγμή που η βασίλισσα δεν ήταν παρούσα.

3.

Το «τελεσίγραφο» για τον γάμο του Καρόλου με την Νταϊάνα (Επεισόδιο 3)

Η σειρά υπονοεί ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος κατσάδιασε τον Κάρολο μετά την επίσκεψή του με την Νταϊάνα, που υποτίθεται ότι έγινε το 1979. Στην πραγματικότητα, όμως, την Νταϊάνα άρχισαν να την κυνηγούν οι παπαράτσι το φθινόπωρο του 1980, όταν αντιλήφθηκαν ότι μπορεί να γινόταν σύζυγος του Καρόλου. Η ίδια προσπαθούσε να ξεφύγει από τους φωτογράφους κάθε φορά που έβγαινε από το διαμέρισμά της στο Earls Court. Γι' αυτό ο Φίλιππος έγραψε σχετικά στον Κάρολο, είτε στα τέλη του 1980 είτε στις αρχές του 1981. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη βιογραφία του Jonathan Dimbleby, η παρέμβαση του Δούκα του Εδιμβούργου είχε ισχυρή, αν όχι καθοριστική επίδραση στην απόφαση του Καρόλου. Το γράμμα τον προειδοποίησε ότι θα έπρεπε να αποφασίσει, γιατί ρίσκαρε να καταστρέψει τη φήμη της Νταϊάνα. Ο Κάρολος το εξέλαβε ως «τελεσίγραφο», που δεν ήταν όμως η αρχική πρόθεση του Φιλίππου. Έτσι, μπερδεμένος και αγχωμένος, προχώρησε και έκανε πρόταση στην Νταϊάνα τον Φεβρουάριο του 1981.

10 χαρακτηριστικές ιστορικές ανακρίβειες στον τέταρτο κύκλο του «The Crown» Facebook Twitter
H Νταϊάνα και ο Κάρολος σε αγώνα πόλο το 1981. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

4.

Η άφιξη της Νταϊάνα στο παλάτι (Επεισόδιο 3)

Εδώ βλέπουμε την Νταϊάνα να φτάνει στο Μπάκιγχαμ, να μπαίνει σε ένα δωμάτιο με όλη τη βασιλική οικογένεια παρούσα και να μη γνωρίζει πώς να υποκλιθεί. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα φαίνεται να την εμπαίζει. Αυτά όλα είναι βλακείες, σύμφωνα με τον Vickens. Η Νταϊάνα μεγάλωσε στη σκιά του Sandringham. Οι γιαγιάδες και οι θείες της δούλευαν για τη βασιλομήτορα. Ο πατέρας της ήταν σταβλάρχης της βασίλισσας στην περιοδεία της στην Κοινοπολιτεία το 1953-54. Ήξερε ακριβώς τι να κάνει.

5.

Η Νταϊάνα και το πρωτόκολλο (Επεισόδιο 3)

Βλέπουμε επίσης την Νταϊάνα να μυείται σε πολλά βασιλικά έθιμα από τη γιαγιά της, τη Ρουθ, που απεικονίζεται σαν μια γριά μέγαιρα. Στην πραγματικότητα ήταν πολύ πιο ευγενική, τουλάχιστον κατ' επίφαση. Η Νταϊάνα δεν χρειαζόταν τέτοιου είδους συμβουλές και πολλές από αυτές που δίνει η Ρουθ στην εγγονή της είναι ανοησίες. Οι γαλαζοαίματοι δεν υποκλίνονται μεταξύ τους. Οι πραγματικές συμβουλές που έλαβε η Νταϊάνα για τον νέο της ρόλο ήρθαν από τέσσερις άνδρες της υπηρεσίας του Καρόλου, τους Edward Adeane, Francis Cornish, Michael Colborne and Oliver Everett. Η ίδια, αργότερα, ισχυριζόταν ότι δεν είχε βοήθεια από κανέναν.

10 χαρακτηριστικές ιστορικές ανακρίβειες στον τέταρτο κύκλο του «The Crown» Facebook Twitter
H Νταϊάνα με την Καμίλα το 1980. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

6.

Ο Κάρολος και η Καμίλα (Επεισόδιο 4)

Ο Κάρολος δεν είχε πρακτικά καμία επαφή με την Καμίλα τα πρώτα πέντε χρόνια του γάμου του, παρότι η σειρά δείχνει πως επικοινωνούσαν τηλεφωνικά καθημερινά. Ακόμα και όταν ο Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, σύζυγος της Καμίλα, ήταν διοικητής του ιππικού, από το 1981 έως το 1983, και μετέπειτα συνταγματάρχης, από το 1987 έως το 1990, οι τυπικές επαφές τους ήταν λίγες. Ο Dimbleby τοποθετεί την αναθέρμανση των επαφών τους το 1986, όταν ο γάμος του Καρόλου είχε «πληγεί ανεπανόρθωτα» ήδη.

7.

Η πριγκίπισσα Άννα και τα μίντια (Επεισόδιο 4)

Αυτή η σεζόν υπονοεί επίσης ότι η πριγκίπισσα Άννα ενοχλούνταν από την τεράστια δημοσιότητα που έπαιρνε κάθε κίνηση της Νταϊάνα, ακόμα και κάθε ρούχο που φορούσε, ενώ η ίδια, που ήταν ένα «σκληρά εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας», δεν λάμβανε καμία δημοσιότητα. Στην πραγματικότητα, η Άννα δεν ενδιαφερόταν γι' αυτά, και μάλιστα η άφιξη της Νταϊάνα ήταν απελευθερωτική για την ίδια. Δεν χρειαζόταν πλέον να παίζει τον ρόλο της ρομαντικής, παραμυθένιας πριγκίπισσας για χάρη του Τύπου και μπορούσε να είναι ο εαυτός της: μια επιτυχημένη και αποτελεσματική πριγκίπισσα.

10 χαρακτηριστικές ιστορικές ανακρίβειες στον τέταρτο κύκλο του «The Crown» Facebook Twitter
H πριγκίπισσα Άννα σε αγώνα ιππασίας το 1980. Φωτ.: Tim Graham/Getty Images/Ideal Image
10 χαρακτηριστικές ιστορικές ανακρίβειες στον τέταρτο κύκλο του «The Crown» Facebook Twitter
H Έριν Ντόχερτι υποδύεται την πριγκίπισσα Άννα στη σειρά. Φωτ.: Netflix

8.

Η ψυχική υγεία της βασιλικής οικογένειας (Επεισόδιο 7)

Σε αυτό το επεισόδιο η Μαργαρίτα επισκέπτεται έναν ψυχοθεραπευτή και την ενημερώνουν πως δύο ξαδέρφες της είναι τρόφιμοι ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου του Earlswood. Στην πραγματικότητα, δεν είχε επαφές με εκείνες. Στη συνέχεια, βλέπουμε τη βασιλομήτορα να της λέει ότι αυτά τα κορίτσια είναι έγκλειστα στο ίδρυμα επειδή, αν γινόταν γνωστή η ύπαρξή τους, θα δημιουργούνταν τριγμοί στο Παλάτι. Δηλαδή, υπονοείται ότι φοβούνταν το στίγμα για την ψυχική υγεία της βασιλικής οικογένειας. Όμως, αυτά τα δύο κορίτσια και άλλα τρία ξαδέρφια τους είχαν κληρονομήσει ένα γονίδιο από την οικογένεια των Trefusis, από τις μητέρες τους. Η Nerissa και η Katherine ήταν κόρες της Fenella Trefusis, που παντρεύτηκε τον αδερφό της βασιλομήτορος, Jock Bowes Lyon, οπότε το γονίδιο δεν προερχόταν από την πλευρά της βασιλομήτορος.

9.

Η χιονοστιβάδα στο Klosters (Επεισόδιο 9)

Σε διακοπές τους στο Klosters το 1988, ο Κάρολος, ο φίλος του, Hugh Lindsay, σταβλάρχης της βασίλισσας, ένας οδηγός και η Patty Palmer-Tomkinson, έκαναν σκι εκτός πίστας. Έπεσαν πάνω σε χιονοστιβάδα και εκεί σκοτώθηκε ο Lindsay. Σε αυτό το επεισόδιο υπονοείται ότι αυτό το τραγικό περιστατικό κάνει τον Κάρολο να αναθεωρήσει τον γάμο του και να θέλει να επανασυνδεθεί με την Καμίλα, μολονότι είναι ακόμα παντρεμένος. Παράλληλα, το παρ' ολίγον μοιραίο για τον Κάρολο ατύχημα κάνει την Νταϊάνα να νιώσει ότι ο σύζυγός της τής έχει λείψει και να θέλει να ξαναπροσπαθήσουν. Γίνεται και αναφορά στη σχέση της με τον James Hewitt, υπονοώντας ότι τότε εκείνη τη διέκοψε. Στην πραγματικότητα, ο Κάρολος δεν σκέφτηκε να χωρίσει παρά το 1992, ενώ η Νταϊάνα φέρεται να τον είχε κατηγορήσει για το ατύχημα και τον θάνατο του Lindsay, επειδή εκείνος ήθελε να κάνουν σκι εκτός πίστας. 

  

10.

Το «τελευταίο χαρτί» της Θάτσερ (Επεισόδιο 10)

Η Θάτσερ δεν προσπάθησε ποτέ να πείσει τη βασίλισσα να διαλύσει το κοινοβούλιο «για να σώσει το τομάρι της» στην κρίση του 1990. Είναι γνωστό ότι όταν ο Τζέφρι Χάουι υπέβαλε την παραίτησή του, περιστατικό που αποδίδεται πιστά στο «The Crown», η Θάτσερ έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Μάικλ Χέζελταϊν. Τα υπόλοιπα παρουσιάζονται σωστά, οι συναντήσεις με τους υπουργούς, η σταδιακή συνειδητοποίηση της Θάτσερ ότι πρέπει να αποχωρήσει, αλλά μετά δείχνουν αυτή την «ανοησία», ότι κρατά έναν τελευταίο άσο στο μανίκι. Πηγαίνει λοιπόν, στο τελευταίο επεισόδιο της σεζόν, να συναντήσει τη βασίλισσα για να της ζητήσει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές. Θεωρητικά θα μπορούσε να το είχε κάνει και η βασίλισσα να έχει αρνηθεί. Αλλά δεν συνέβη ποτέ.

10 χαρακτηριστικές ιστορικές ανακρίβειες στον τέταρτο κύκλο του «The Crown» Facebook Twitter
Ο Στίβεν Μπόξερ και η Τζίλιαν Άντερσον στους ρόλους του Ντένις και της Μάργκαρετ Θάτσερ. Φωτ.: Netflix

Με πληροφορίες από τους Sunday Times

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ