Μενέλας Σιαφάκας: «Να δούμε την πανδημία σαν πρόκληση»

Μενέλας Σιαφάκας: «Να δούμε την πανδημία σαν πρόκληση» Facebook Twitter
Hunger
0

Μέσα στον Μάιο (22-24/5) είχε οριστεί το πρώτο Φεστιβάλ ταινιών πορνό της Αθήνας στο φιλόξενο σινέ Τριανόν. Η πανδημία ανέβαλε το The Athens Porn Film Festival – Satyrs and Maenads  όμως η διοργάνωση θέλησε να αφήσει και στον μήνα αυτό το «ίχνος» της μέσα από μια ειδική προβολή το εν λόγω διήμερο, με τέσσερις ελληνικές και μια κυπριακή συμμετοχή που θα είναι διαθέσιμες για ένα 48ωρο σε live steaming από το PinkLabelTv.


Το online πρόγραμμα της εκδήλωσης που παρουσιάζει η drag queen Μελίτα Σκαμπώ περιλαμβάνει «BDSM ηλιοβασιλέματα, ένα σαπφικό ταξίδι στον κόσμο της κλειτορίδας, μαγικά όργια σε σπηλιές και μια παρωδία ταινιών πορνό από τα '70s και τα '80s», καθώς διαβάζω και αυτό το διαδικτυακό event έδωσε αφορμή για μια συζήτηση με τον διοργανωτή και σκηνοθέτη Μενέλα Σιαφάκα για πορνό, πολιτική ανυπακοή, σάτυρους και μαινάδες, καραντίνα και ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητα, θεματικές-«ταμπού» όπως η σεξεργασία και ειδικά το κεφάλαιο σεξουαλικότητα και αναπηρία, καθώς επίσης για queer art, την οποία ορίζει ως «μια τέχνη που εναντιώνεται στο κυρίαρχο αφήγημα της κανονικότητας και της κοινωνίας του θεάματος». Για τον ίδιο, εξάλλου, το The Athens Porn Film Festival στοχεύει καταρχήν στην ευαισθητοποίηση και τη συμπεριληπτικότητα γύρω από την επιθυμία, το σεξ και τη σεξουαλικότητα σε όλες τις δυνατές τους μορφές, πολύ περισσότερο εκείνες που το κυρίαρχο αφήγημα θεωρεί a priori αδύνατες ή προβληματικές.

Mια και η ελληνική κυβέρνηση κωλυσιεργεί στην οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών, αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε 10% των εσόδων στους δημιουργούς της κάθε ταινίας.

— Παίρνοντας αφορμή από ένα άλλο γνωστό σου πρότζεκτ, το Civil Disobedience, θα σε ρωτήσω αρχικά αν πολιτική ανυπακοή και (υγειονομική) καραντίνα είναι έννοιες συμβιβάσιμες. Και επειδή η πανδημία είναι ακόμα εδώ, πώς θα βρει λες η «επόμενη μέρα» τους Σάτυρους και τις Μαινάδες του Athens Porn Film Festival;

Όσο η υγειονομική καραντίνα παραμένει επιστημονικά (ή, έστω, επειδή έχουμε ανεπαρκείς δομές υγείας) η καλύτερη επιλογή, δεν χρειάζεται ανυπακοή. Η πολιτική ανυπακοή είναι μια πράξη αντίστασης στην εξουσία όταν αυτή είναι ή αρχίζει να γίνεται παράλογη. Οι Σάτυροι και οι Μαινάδες, τώρα, περνούν και μόνοι τους καλά, τα καταφέρνουν μια χαρά. Το μότο μας είναι: Stay Home, Stay Safe, Masturbate. H περίοδος αυτή μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα κοσμικό edging που παρατείνει την έλευση του οργασμού κάνοντάς τον καλύτερο.

Μενέλας Σιαφάκας: «Να δούμε την πανδημία σαν πρόκληση» Facebook Twitter
H drag queen Μελίτα Σκαμπώ


— Πόσο συνιστούν «απειλή» για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τη φύσει κοινωνική και εξωστρεφή κουλτούρα της οι περιορισμοί κυκλοφορίας και η εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης; Μήπως ταυτόχρονα είναι και μια πρόκληση εποικοδομητική, τρόπον τινά;

Θα πρότεινα να το δούμε σαν πρόκληση. Ως κοινότητα και κουλτούρα θεωρούμαστε άλλωστε –και είμαστε πράγματι– από τις πιο δημιουργικές και εφευρετικές. Ας μην αφήσουμε ακόμα και απαραίτητα υγειονομικά μέτρα να λειτουργήσουν σε βάρος της ενδοκοινοτικής και γενικότερα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Τι διάολο, είμαστε οι πρώτοι που χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία για να μας δείξει πόση ακριβώς απόσταση μας χωρίζει από το επόμενο σεξουαλικά διαθέσιμο άτομο. Σήμερα εξάλλου χάρη στο Ίντερνετ και τις διαδικτυακές εφαρμογές, ακόμα κι ένα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδί που ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή νησί δεν νιώθει τελείως μόνο. Επειδή, εντούτοις, είμαστε μια κοινότητα μαθημένη να ζει υπό απειλή, ας κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά.


— Κάποιοι απαξιώνουν τις online παραστάσεις, προβολές, συναυλίες κ.λπ. εκδηλώσεις ως φτηνό υποκατάστατο των κανονικών. Εσύ τι πιστεύεις;

Είμαι πάρα πολύ υπέρ των συλλογικών εμπειριών και της φυσικής παρουσίας. Το ζωντανό περιέχει μια ενέργεια μαγική και πάντα θα το προτιμώ. Καλύτερα ίσως να μη σκεφτόμαστε τις online εκδηλώσεις σαν υποκατάστατα αλλά ως κάτι διαφορετικό, με δικούς τους κανόνες. Αλλιώς σκηνοθετείς για το θέατρο, την τηλεόραση ή το σινεμά επειδή ακριβώς κάθε μέσο διαφέρει.


— Συνδέονται κάπως οι πέντε ταινίες της προγραμματισμένης προβολής;

Η προβολή είναι ουσιαστικά μια ενότητα που αποτελούν οι πέντε αυτές ταινίες συνολικής διάρκειας 62' και θα είναι διαθέσιμη μόνο για 48 ώρες στο PinkLabelTv. Το συνδετικό «νήμα» είναι ότι πρόκειται για ελληνικές παραγωγές – στο Φεστιβάλ, η κάθε μία τους ανήκει σε διαφορετική θεματική ενότητα. Εφόσον μάλιστα η προβολή θα είναι διαθέσιμη παγκόσμια μέσω του Διαδικτύου, είναι και μια ευκαιρία να συστηθούν εγχώριες παραγωγές στο εξωτερικό.

Μενέλας Σιαφάκας: «Να δούμε την πανδημία σαν πρόκληση» Facebook Twitter
Είμαι πάρα πολύ υπέρ των συλλογικών εμπειριών και της φυσικής παρουσίας. Το ζωντανό περιέχει μια ενέργεια μαγική και πάντα θα το προτιμώ. Φωτο: Emmanuel Barrouyer


— Τι θα περιλαμβάνει το Athens Porn Film Festival, όταν με το καλό διεξαχθεί κανονικά;

Για το Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί πάνω από 85 ταινίες μικρού μήκους και μια μεγάλου μήκους που θα παρουσιαστούν σε 12 θεματικές ενότητες. Δύο πάνελ συζητήσεων, μια στο θέμα της σεξεργασίας και μια στο θέμα του σεξ και αναπηρίας, καθώς επίσης μια διάλεξη πάνω στην τεχνολογία και το σεξ. Θα έχουμε παρουσία αρκετών σκηνοθετών από το εξωτερικό και τελετή απονομής βραβείων. Στόχος μας παραμένει να γίνει το Φεστιβάλ το φθινόπωρο και γι΄αυτό παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

— Έχω την εντύπωση ότι ενώ η δημόσια συζήτηση για τη σεξεργασία ανοίγει τα τελευταία χρόνια, το θέμα σεξ και αναπηρία παραμένει στη σκιά.

Νομίζω ότι γενικά το ζήτημα της αναπηρίας παραμένει «αθέατο» στην χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια που πηγαίνω στα Porn Film Festivals στο εξωτερικό έχω δει ορισμένες (αν και λίγες) ταινίες μυθοπλασίας με πρωταγωνιστές ανάπηρα άτομα όπως επίσης κάποια σχετικά ντοκιμαντέρ. Θεωρώ τις ελλείψεις γνώσεων και καλλιτεχνικών δράσεων γύρω από το θέμα ντροπιαστικές.

Σε ένα Φεστιβάλ όπως το δικό μας, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και τη συμπεριληπτικότητα γύρω από το σεξ, θέλουμε το ζήτημα αυτό να φωταγωγηθεί. Καθώς μόνο δύο ταινίες με τέτοια θεματική υποβλήθηκαν φέτος, επιδίωξα να το ενισχύσω με μια συζήτηση. Όμως είναι σημαντικό και το Φεστιβάλ το ίδιο να είναι όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο από ΑΜΕΑ. Θα υπάρχει ειδική σελίδα στο σάιτ μας για την προσβασιμότητα και προγραμματίζουμε να συμβουλευτούμε την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών. Όνειρό μας είναι να υπάρξει στα επόμενα χρόνια τουλάχιστον μια ενότητα του Φεστιβάλ που να είναι καθολικά προσβάσιμη.

— Κάποτε το πορνό, όπως και η αυτοϊκανοποίηση ήταν εν πολλοίς απολαύσεις «ταμπού», μοναχικές, συχνά και ενοχικές. Πόσο έχει αλλάξει αυτό;

Θα συμφωνήσω ως προς το ενοχικές, όσο όμως αφορά τον κινηματογράφο το πορνό υπήρξε εξαρχής μια συλλογική απόλαυση μέχρι την έλευση της βιντεοκασέτας, πόσο μάλλον του Ίντερνετ. Η δημόσια συζήτηση για το πορνό σιγά-σιγά ανοίγει αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Σε κλειστούς κύκλους τα πράγματα είναι καλύτερα αλλά πιστεύω ότι αυτό αφορά κυρίως το αντρικό φύλο. Το μεγάλο ταμπού παραμένει το πορνό και ο αυνανισμός για τις γυναίκες, μια αντίληψη που επιδιώκουμε να αλλάξει. Στο Φεστιβάλ θα υπάρξει μάλιστα ειδική ενότητα για την γυναικεία ματιά στο πορνό.

Μενέλας Σιαφάκας: «Να δούμε την πανδημία σαν πρόκληση» Facebook Twitter
The Cave

— Ελλείψει άλλων ερεθισμάτων και πηγών πληροφοριών, το πορνό παλιότερα ενείχε συχνά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Εξακολουθεί, λες, να ισχύει αυτό; Πού αποδίδεις έπειτα τη ζήτηση για όλο και πιο χάρντκορ θέματα και θεάματα;

Το πορνό πάντα είχε και πιστεύω έχει ακόμα έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Αυτό από μόνο του φαίνεται προβληματικό επειδή δεν υπάρχει δημόσια συζήτηση για το περιεχόμενο και τα μηνύματα που περνάει. Παραδοσιακά το πορνό είναι μια βιομηχανία εμπορική και ως εκ τούτου ανήκει στον χώρο του θεάματος. Η μεγάλη ανταγωνιστικότητα που έφερε η εποχή του διαδικτύου οδήγησε στην αναζήτηση ολοένα πιο χάρντκορ θεαμάτων. Το ίδιο νομίζω συνέβη και στον κινηματογράφο: περισσότερη δράση, μεγαλύτερες εκρήξεις, εντυπωσιακότερα εφέ και καμία προσοχή στην υπόθεση και στους χαρακτήρες.

Εδώ έρχεται το art porno και προσφέρει μια εναλλακτική με ταινίες που εστιάζουν στον ρεαλισμό του σεξ, στα ρεαλιστικά σώματα, στους ειλικρινείς διαλόγους, δίχως έμφαση στη διείσδυση, με συναισθήματα, με ατμόσφαιρα και φυσικά με χιούμορ. Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο καταναλωτής πρέπει να έχει μερίδιο ευθύνης στο είδος του πορνό που επιλέγει – το αυνανιζόμενο χέρι της αγοράς! Σε έναν κόσμο όπου θα υπάρχει σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η επιλογή και αξιολόγηση της πορνογραφίας θα είναι μέρος της διδακτέας ύλης.

— Διαβάζω ότι θα υπάρχει κάτι σαν εισιτήριο κι ότι τα μισά έσοδα θα διατεθούν στην ενίσχυση των sex workers, ενώ άλλο ένα 10% στους δημιουργούς.

Πράγματι, μια και η ελληνική κυβέρνηση κωλυσιεργεί στην οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών, αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε 10% των εσόδων στους δημιουργούς της κάθε ταινίας. Το υπόλοιπο 50% θα δοθεί στην Red Umbrella Athens για την ενίσχυση της επίσης δοκιμαζόμενης σεξεργασίας. Σε συνεννόηση με την πλατφόρμα διανομής PinkLabelTv ορίσαμε εισιτήριο τα 5,99$ (που αντιστοιχεί σε περίπου 5,5€). Η πλατφόρμα θα κρατήσει 15% για λειτουργικά έξοδα και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν όπως περιέγραψα.


— Τι σημαίνει για σένα queer art και πώς κρίνεις το επίπεδό της στην Ελλάδα σήμερα;

Πολύ μεγάλη ερώτηση! Εδώ δεν μπορούμε να ορίσουμε καν τι είναι η τέχνη. Για μένα queer art είναι, θα έλεγα, μια τέχνη που εναντιώνεται στο κυρίαρχο αφήγημα της κανονικότητας, στο αφήγημα της «κοινωνίας του θεάματος». Ενώ συνήθως εστιάζουμε στην ερωτική/σεξουαλική πλευρά της, η κανονικότητα μπορεί να περιλαμβάνει κι άλλες διαστάσεις όπως η σωματική, η φυλετική ή και η κοινωνική. Όσον αφορά κυρίως τη σεξουαλική της διάσταση, η queer τέχνη περιέχει ένα παράδοξο: όσο πιο αποδεκτή γίνεται, τόσο χάνει την περιθωριακή γοητεία της.

Σε προσωπικό επίπεδο θα με βρείτε στην πλευρά του τοίχου που βλέπει έξω, στο περιθώριο. Δεν είμαι βέβαια ο κατάλληλος ακριβώς άνθρωπος να κρίνει το επίπεδο της queer τέχνης στην Ελλάδα, ούτε θα βγάλω queerόμετρο να μετρήσω την «καθαρότητά» της. Ισχύει πάντως ότι έχει γίνει πιο ορατή, ότι η επιρροή της μεγαλώνει και ότι άρχισε να αγκαλιάζεται κι από μεγάλα καλλιτεχνικά ιδρύματα, με ό,τι καλό και κακό αυτό συνεπάγεται.

 

Greek Shorts Program 2020

 

Αναλυτικές πληροφορίες, πώς να δείτε το πρόγραμμα και να συνδράμετε τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τις/τους sex workers της πόλης εδώ:

www.athenspff.com

www.facebook.com/athens pff

 

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Circus of Books: To σχεδόν τρυφερό ντοκιμαντέρ του Netflix για το θρυλικό γκέι πορνομάγαζο του L.A.

TV Series / Circus of Books: Αυτή είναι η ιστορία του θρυλικού γκέι βιβλιοπωλείου στο L.A.

Το απολαυστικό ντοκιμαντέρ του Netflix ακολουθεί την παράλληλη ιστορία ενός ιστορικού γκέι βιβλιοπωλείου και πορνομάγαζου στην Καλιφόρνια, και των ιδιοκτητών του, ενός ανδρόγυνου συντηρητικών Εβραίων που ουδεμία σχέση είχαν με όσα πουλούσαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπάρχουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που λίγο πριν από το τέλος “επιστρέφουν στην ντουλάπα”»

ΟΙ ΑΛΛΟΙ / «Οι ηλικιωμένοι ΛΟΑΤΚΙ+ βιώνουν τρομερό ρατσισμό»

Τι σημαίνει να μεγαλώνεις ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στην Ελλάδα όταν η μοναξιά, η αρρώστια και ο κοινωνικός αποκλεισμός συναντούν ένα σύστημα ανέτοιμο να σε φροντίσει; Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Proud Seniors Greece, Γιάννος Κανελλόπουλος, μιλά για τους ηλικιωμένους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους που ζουν αόρατοι, συχνά μόνοι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πολιτισμός / Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πριν γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες queer φωνές του βρετανικού θεάτρου και σινεμά, ο Ίαν ΜακΚέλεν άκουσε έναν θρύλο της παλιάς γενιάς να του λέει ότι η στήριξή του στη Stonewall ήταν «απρεπής». Ευτυχώς δεν τον άκουσε, είπε
THE LIFO TEAM
Η μαμά δεν είναι πια εδώ / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Η Mαμά Δεν Είναι Πια Εδώ / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Τρία σώματα, τρεις μηχανές εικόνας, τρεις στιγμές πριν από την οριστική παράδοση. Ο Connor Storrie στο πέρασμα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Met Gala, ο Clavicular στο κέντρο μιας Gen Z φαντασίωσης αρρενωπότητας που μετατρέπει την ομορφιά σε αλγόριθμο, και ο Pasolini στις φωτογραφίες του Dino Pedriali, όπου το γυμνό σώμα κοιτάζεται πια με τη γνώση του μετά. Μια σκοτεινή ΟΑΣΗ για την επιθυμία, τη φήμη, το αρχείο και το βλέμμα που δεν ξέρει πάντα πότε να σταματήσει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Το BUTT Magazine έκανε sexting με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη για το ελληνικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / Το BUTT Magazine έκανε sexting με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη για το ελληνικό περίπτερο στη Βενετία

Λίγο μετά τα εγκαίνια του Escape Room στο ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, το BUTT Magazine δημοσίευσε ένα ροζ, ξεδιάντροπα queer Sexting Andreas Angelidakis. Ανάμεσα σε γονδολιέρηδες, κάνναβη, 22 χρόνια γάμου και το ερώτημα για το καλύτερο μέρος για σεξ στη Βενετία, το ελληνικό περίπτερο γίνεται κάτι παραπάνω από εθνική συμμετοχή: ένα camp, πολιτικό και απολύτως ζωντανό queer γεγονός.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Πολιτισμός / Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Η σταρ του Pose εμφανίζεται σε νέο βίντεο του Gender Liberation Movement, που μετατρέπει τον περίφημο cerulean μονόλογο της Μιράντα Πρίστλι σε καυστικό μάθημα για τη σχέση των τρανς δικαιωμάτων με την queer απελευθέρωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Από πού είσαι πραγματικά; / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Από πού είσαι πραγματικά; / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Τι κοινό μπορεί να έχουν η Κάιλι Μινόγκ που χορεύει εξαντλημένη μετά το Met Gala, η Κέιτ Μπλάνσετ και μια τίγρη μέσα σ’ ένα σούπερ μάρκετ, ο Jonathan Anderson με τα πουκάμισα που έπνιξαν τόσα αγόρια, η Donatella Versace με τακούνια και η Jan Morris που ταξίδεψε παντού για να φτάσει στην καλοσύνη;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς - και έβαλε όριο στις ευλογίες

Διεθνή / Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς και έβαλε όριο στις ευλογίες

Ο πρώτος Αμερικανός Πάπας δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να διχάζεται γύρω από τη σεξουαλικότητα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να πάει πέρα από τη γραμμή του Φραγκίσκου για τις άτυπες ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών.
THE LIFO TEAM
Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Διεθνή / Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Ο Ιταλός Filippo Sorcinelli δημιουργεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια τελετουργικά άμφια για το Βατικανό. Μετά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και τον Φραγκίσκο, τα σχέδιά του φορέθηκαν και από τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, που βρέθηκε στη λίστα της Vogue με τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους του 2025.
THE LIFO TEAM
Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Πολιτισμός / “She’s the He”: Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Το She’s the He μετατρέπει το ηθικό πανικό για τις τρανς τουαλέτες σε κωμωδία για τη φιλία, το coming out και τη χαρά της τρανς ορατότητας, έπειτα από μια δύσκολη διαδρομή προς τις αίθουσες σε μια ολοένα πιο εχθρική πολιτική συγκυρία στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Διεθνή / Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Η σταρ του Drag Race θα παρουσιάσει την τελετή στέψης του Miss Universe Philippines στις 2 Μαΐου, επιστρέφοντας στη σκηνή όπου το 2024 είχε γίνει η πρώτη drag queen που εμφανίστηκε στον θεσμό.
THE LIFO TEAM
Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
Στις ΗΠΑ εξετάζουν ειδική σήμανση για τρανς θέματα στην παιδική τηλεόραση

Ειδήσεις / Στις ΗΠΑ εξετάζουν ειδική σήμανση για τρανς θέματα στην παιδική τηλεόραση

Η FCC άνοιξε δημόσια διαδικασία για το αν οι τηλεοπτικές σημάνσεις πρέπει να ενημερώνουν ειδικά τους γονείς όταν παιδικά προγράμματα περιλαμβάνουν θέματα ταυτότητας φύλου. LGBTQ+ οργανώσεις προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να μετατρέψει την queer εκπροσώπηση σε περιεχόμενο υπό επιτήρηση.
THE LIFO TEAM
Από app της επιθυμίας σε app της ισχύος: το Grindr μπαίνει στον κόσμο του Τραμπ

Τech & Science / Από app της επιθυμίας σε app της ισχύος: το Grindr μπαίνει στον κόσμο του Τραμπ

Το Grindr δεν είναι πια μόνο μια εφαρμογή γνωριμιών: επενδύει σε λόμπινγκ, αποκτά δικό του μηχανισμό επιρροής στην Ουάσινγκτον και πλησιάζει όλο και περισσότερο έναν πολιτικό κόσμο που έχει ήδη επιστρέψει εχθρικός απέναντι στα LGBTQ+ δικαιώματα.
THE LIFO TEAM
Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ άνοιξε ξανά το μέτωπο για τα τρανς δικαιώματα στη Βρετανία

Ειδήσεις / Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ άνοιξε ξανά το μέτωπο για τα τρανς δικαιώματα στη Βρετανία

Εναν χρόνο μετά την απόφαση του βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου για τον ορισμό της "γυναίκας" στο Equality Act, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επανήλθε στη δημόσια σύγκρουση γύρω από το φύλο για ακόμη μια φορά.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Πολιτισμός / Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2, η Μέριλ Στριπ είπε ανοιχτά αυτό που το queer κοινό ήξερε εδώ και χρόνια: ότι η Μιράντα Πρίστλι και ο κόσμος της ταινίας δεν θα είχαν την ίδια ζωή χωρίς αυτό.
THE LIFO TEAM
Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
«Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Βιβλίο / «Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Στο βιβλίο του «Καλλιστεία» ο Μανώλης Μελισσάρης περιγράφει πώς μια παρέα queer ανδρών έκανε στη συμπρωτεύουσα το 1929 τον δικό της διαγωνισμό ομορφιάς, παράλληλα με τον πρώτο «επίσημο», αναβιώνοντας ταυτόχρονα μια ολόκληρη εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του As You Like It στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του Σαίξπηρ στο Λονδίνο

Το As You Like It θα παρουσιαστεί στο The Space Theatre από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2026, ενώ η ομάδα ετοιμάζει και το Twelfth Night στη Βαρκελώνη την 1η Αυγούστου, στην πρώτη της εμφάνιση εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
THE LIFO TEAM