Μύθοι και αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Μύθοι και αλήθειες για την κυτταρίτιδα Facebook Twitter
Η κυτταρίτιδα είναι εχθρός όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους τους. Όσο επιλέγει τα πιο «γεμάτα» σώματα άλλο τόσο επιλέγει και τα λεπτά. Η μόνη διαφορά είναι ότι στα υπέρβαρα σώματα είναι πιο εμφανής.
2

Η κυτταρίτιδα, αν και είναι ένα συχνό φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στο σώμα σχεδόν κάθε γυναίκας, δεν παύει μέχρι στιγμής να αποτελεί ένα από τα αγαπημένα προς συζήτηση θέματα. Πώς να την εξαλείψω; Πρέπει να αδυνατίσω; Τι να μην τρώω; Ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσω; Ποιες ασκήσεις είναι οι κατάλληλες;


Πολλά είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι γυναίκες σχετικά με την κυτταρίτιδα – η οποία ήταν και είναι ταμπού. Επειδή δεν έχουμε μάθει να είμαστε συμφιλιωμένες με το σώμα και την εμφάνιση μας, είναι ένα θέμα που μένει πάντα στην επικαιρότητα. Μια και είναι ένα από τα top θέματα συζήτησης, υπάρχει μια τεράστια παραπληροφόρηση για το τι είναι, πώς δημιουργείται και με ποιον τρόπο μπορούμε να την εξαφανίσουμε.


Κρέμες με κάθε προϊόν που βρίσκουμε στο σπίτι και μπορούμε να φτιάξουμε μόνες, κρέμες με διάφορα προϊόντα τα οποία προμηθευόμαστε από το φαρμακείο, coffee scrub, άλατα μπάνιου και γενικότερα όποιο «γιατροσόφι» μπορείς να σκεφτεί κανείς, έχει ήδη συνδεθεί με την εξάλειψη της. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να την καταπολεμήσουμε. Τι δεν κάνουμε σωστά και τι θα έπρεπε να κάνουμε;

Όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας έτσι όπως ακριβώς είναι, τον αποδέχονται και οι άλλοι. Όσο κλισέ και αν ακούγεται, κανείς δεν είναι τέλειος!


Με σιγουριά μπορώ να πω ότι ένα από τα λάθη μας είναι ότι δεν έχουμε αναρωτηθεί γιατί η κυτταρίτιδα αποτελεί πρόβλημα για εμάς. Θέλουμε να την εξαφανίσουμε επειδή ίσως αυτό να δείχνει ότι δεν έχουμε μια σωστή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή το κάνουμε για τους άλλους και επειδή δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε τον εαυτό μας και το σώμα μας, αποτελεί για εμάς ένα αισθητικό και μόνο πρόβλημα;


Στην ουσία εκείνο που πρέπει να μάθουμε είναι να αγαπάμε το σώμα μας και να φροντίζουμε για αυτό –όχι μόνο εξωτερικά– αλλά και εσωτερικά. Άλλωστε το ρητό «είμαστε ό,τι τρώμε» δεν είναι τυχαίο. Πρέπει σαφώς να προσέχουμε τι βάζουμε μέσα στον οργανισμό μας, να αθλούμαστε τακτικά και να έχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα, προκειμένου να είμαστε υγιείς τόσο την προκειμένη στιγμή που μιλάμε όσο και στο μέλλον.


Εάν φροντίζουμε για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και συνεχίζουμε, σίγουρα σε μικρότερο βαθμό, να έχουμε κυτταρίτιδα, τότε δεν υπάρχει και λόγος να αποτελεί πρόβλημα για εμάς. Όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας έτσι όπως ακριβώς είναι, τον αποδέχονται και οι άλλοι. Όσο κλισέ και αν ακούγεται, κανείς δεν είναι τέλειος!


Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κάτια Αννούση, η δερματολόγος–αφροδισιολόγος Θεώνη Ματούλα και η αθλήτρια και προπονήτρια καλλισθενικής Ηλέκτρα Ραδιώτη καταρρίπτουν όλους εκείνους τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί με τα χρόνια (με εξαίρεση έναν-δύο) και μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι η κυτταρίτιδα είναι πρόβλημα.


Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι ένας όρος που περιγράφει τη διήθηση του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν, δηλαδή η κυτταρίτιδα είναι σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό. Με λίγα λόγια, είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής «ρυτίδων» πάνω στο δέρμα. Συνήθως εμφανίζεται στους μηρούς, τους γοφούς, τους γλουτούς, την κοιλιά και τα χέρια. Είναι δυνατό να προκαλέσει διαταραχές, με πρώτη διαταραχή την εμφάνιση του πόνου και συνήθως εμφανίζεται σε έφηβες και ενήλικες γυναίκες με την περιγραφή «φλούδα πορτοκαλιού».


Η ανώμαλη υφή της «φλούδας πορτοκαλιού» είναι ένας συνδυασμός των αναπτυσσόμενων λιπωδών κυττάρων που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα και ινών κολλαγόνου που τρέχουν κάθετα στην επιφάνεια του δέρματος. Τα διευρυμένα λιπώδη κύτταρα δημιουργούν μικρές εξογκώσεις, ενώ το σφικτό κολλαγόνο προκαλεί θρόμβωση.

Μύθοι και αλήθειες για την κυτταρίτιδα Facebook Twitter
Η έκθεση στον ήλιο, εκτός από πρόωρη γήρανση, δημιουργεί και κυτταρίτιδα γιατί οι ακτίνες UV καταστρέφουν το κολλαγόνο, τον ιστό της επιδερμίδας που τη λειαίνει.


Χωρίζεται σε 4 στάδια και αν δεν αντιμετωπιστεί επιδεινώνεται συνεχώς:

Στάδιο 0: Το δέρμα είναι λείο σε όρθια η ύπτια θέση, αλλά όταν το πιέσουμε εμφανίζονται μικρές πτυχές. Αυτό οφείλεται στην κατακράτηση υγρών, όχι σε αληθή κυτταρίτιδα.


Στάδιο 1: Στο αμέσως επόμενο στάδιο η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται και το δέρμα, όταν το πιέζουμε, εμφανίζεται ελαφρώς πρησμένο με μικρές λακκούβες στις περιοχές με συσσωρευμένο λίπος στην όρθια θέση κυρίως.


Στάδιο 2: Στο στάδιο αυτό, η μειωμένη αιμάτωση οδηγεί στη μειωμένη τροφοδότηση με οξυγόνο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αποβολή των ουσιών που πρέπει να απεκκριθούν. Στην ύπτια θέση, το δέρμα είναι λείο, αλλά στην όρθια θέση εμφανίζονται τοπικά οιδήματα και οι λακκούβες γίνονται αρκετά έντονες, ώστε να μοιάζει με τη φλούδα πορτοκαλιού «φλοιός πορτοκαλιού».


Στάδιο 3: Στο στάδιο αυτό (ινώδες), είναι εμφανής σε κάθε θέση, ανεξαρτήτως της εφαρμογής πίεσης. Συχνά είναι επώδυνη κατά την ψηλάφηση.

ΜΥΘΟΙ

Η κυτταρίτιδα είναι πάθηση

Η κυτταρίτιδα δεν είναι ασθένεια, πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση, η οποία οφείλεται στη φυσιολογία και τη δομή του δέρματος, καθώς και στην επίδραση των οιστρογόνων. Μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα, σε ορμονικές διαταραχές, σε μια κακή διατροφή, στο κάπνισμα, σε εναλλαγές βάρους ή αύξηση σωματικού λίπους, στην καθιστική ζωή, σε κυκλοφοριακές διαταραχές.
 
Οι άνδρες δεν έχουν κυτταρίτιδα

Ναι μεν η κυτταρίτιδα είναι ένα γυναικείο πρόβλημα, ωστόσο εμφανίζεται και στους άνδρες, σε ποσοστό 10%, σε περιοχές όπως αυτή της κοιλιάς.


Οι αδύνατες γυναίκες δεν έχουν κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι εχθρός όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους τους. Όσο επιλέγει τα πιο «γεμάτα» σώματα άλλο τόσο επιλέγει και τα λεπτά. Η μόνη διαφορά είναι ότι στα υπέρβαρα σώματα είναι πιο εμφανής.


Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Η ηλικία δεν σχετίζεται με την κυτταρίτιδα, ωστόσο όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα μας τείνει να γίνεται λιγότερο ελαστικό, λεπτότερο και πιο πιθανό να κρεμάσει. Αυτό με την σειρά του έχει ως αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να είναι πιο εμφανής.


Η κυτταρίτιδα εξαφανίζεται με τη γυμναστική

Η γυμναστική παρουσιάζεται ως ένας σημαντικός παράγοντας για την καταπολέμησή της, ωστόσο δεν βοηθάει άμεσα. Βοηθάει με έμμεσο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την γυμναστική ανορθώνονται, για παράδειγμα, οι γλουτοί και κατ' επέκταση το δέρμα. Όταν το δέρμα είναι χαλαρό, επικάθεται στο πιο κάτω δέρμα, λόγω βαρύτητας, και δημιουργούνται αυτές οι «λακκούβες». Όταν είναι σφικτό το δέρμα, δεν φαίνεται τόσο η κυτταρίτιδα. Με άλλα λόγια, η τόνωση του μυϊκού ιστού θα κάνει τους γλουτούς και τους μηρούς να φαίνονται πιο λείοι.

Οι κρέμες μπορούν να εξαφανίσουν την κυτταρίτιδα

Οι εξειδικευμένες κρέμες μπορούν να την υποβοηθήσουν μέχρι ένα σημείο αλλά δεν είναι σε θέση να την εξαλείψουν τελείως.


Όταν πίνουμε καφέ ενισχύουμε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Η καφεΐνη είναι απολύτως αθώα όταν καταναλώνεται με μέτρο ως ρόφημα (μέχρι 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, δηλαδή 400mg / ημέρα).

Το μέλι είναι καλύτερο από τη ζάχαρη

Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο προϊόντων, καθώς και τα δύο είναι σχεδόν καθαρά σάκχαρα, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία. Δεν υπάρχει «καλή ζάχαρη». Φυσικά, η πολύ περιστασιακή λήψη μελιού ή άλλης γλυκιάς ουσίας, όπως η σοκολάτα, είναι ωραία αλλά η τακτική κατανάλωση δεν είναι μια καλή ιδέα για την υγεία.


Τα άλατα μπάνιου συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Τα άλατα μπάνιου βοηθούν στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας ενώ δεν έχουν ιδιαίτερη δράση κατά της κυτταρίτιδας.


Οι θεραπείες laser καταπολεμούν την κυτταρίτιδα

Στις θεραπευτικές επιλογές της κυτταρίτιδας δεν ανήκουν τα laser, ωστόσο οι πιο διαδεδομένες και υποσχόμενες θεραπείες για την άμεση και οριστική αποτελεσματικότητά τους κατά της κυτταρίτιδας είναι:

Ενέσιμη μεσοθεραπεία: Γίνεται εισαγωγή δραστικών ουσιών στην προβληματική περιοχή. Είναι η gold standard θεραπεία και απαιτούνται συνήθως 4 – 8 συνεδρίες ανάλογα με το περιστατικό. Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή βλέπουμε διαφορά. Οι ουσίες αυτές είναι συνήθως L-carnitine, οργανικό πυρίτιο, καφεΐνη, εκχύλισμα αγκινάρας, φωσφατιδυλοχολίνη.


Ραδιοσυχνότητες και Αναρρόφηση: Υπάρχουν μηχανήματα που συνδυάζουν τεχνολογία πολυπολικών RF και vacuum, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά όταν έχουμε έντονη χαλάρωση και οίδημα. Εκτιμώμενος αριθμός συνεδριών: 6 – 8 ανά 10 μέρες.


Υποσκαφή: Ενδείκνυται σε πιο επίμονες λακκούβες (ινώσεις). Χρησιμοποιείται ένα ειδικό εργαλείο με το οποίο κόβουμε τις ινώσεις που τραβούν το δέρμα προς τα μέσα και δημιουργούν αυτά τα εντυπώματα της κυτταρίτιδας. Απαιτείται τοπική αναισθησία και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Οι μελανιές υποχωρούν σε 10-15 μέρες.


Carboxytherapy: Με μία βελόνα ο γιατρός διοχετεύει μικρές ποσότητες φαρμακευτικού αερίου τοπικά με σκοπό να αυξήσει την οξυγόνωση της περιοχής. Συνήθως απαιτούνται 4-6 συνεδρίες.


Κρουστικά ηχητικά κύματα: Πρόκειται για ακουστικούς παλμούς που κατευθύνονται προς τις προβληματικές περιοχές του δέρματος ή τους ιστούς με ελεγχόμενη πίεση και συχνότητα.

Μύθοι και αλήθειες για την κυτταρίτιδα Facebook Twitter
Οι εξειδικευμένες κρέμες μπορούν να την υποβοηθήσουν μέχρι ένα σημείο αλλά δεν είναι σε θέση να την εξαλείψουν τελείως.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Η διατροφή θεωρείται ο νούμερο 1 τρόπος για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Η σωστή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά στη διατήρηση της υγείας μας. Μια δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα διατροφικά στοιχειά που χρειάζεται ο οργανισμός όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ανόργανα στοιχειά και ιχνοστοιχεία σε επαρκείς ποσότητες και σε καταλλήλους συνδυασμούς για να επιτρέπει την διατήρηση και την αποκατάσταση της βλάβης των ιστών. Πρέπει λοιπόν η διατροφή να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, τα οποία διατηρούν τη φυσική αλκαλικότητα του αίματος. Η καλύτερη θεραπεία ξεκινά εκ των έσω, δηλαδή από μέσα μας, από την τροφή μας.

Η έκθεση στον ήλιο βοηθάει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Η έκθεση στον ήλιο, εκτός από πρόωρη γήρανση, δημιουργεί και κυτταρίτιδα γιατί οι ακτίνες UV καταστρέφουν το κολλαγόνο, τον ιστό της επιδερμίδας που τη λειαίνει.

Το μασάζ του δέρματος σχετίζεται με την κυτταρίτιδα

Το ήπιο μασάζ, το οποίο προτείνεται δύο με τρεις φορές τη εβδομάδα, συμβάλλει τόσο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας όσο και στην πρόληψη της. Ιδιαίτερα το λεμφικό μασάζ ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και διευκολύνει την αποβολή των τοξινών.

Η καφεΐνη είναι μια ουσία η οποία όταν εφαρμόζεται στο δέρμα βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Η αλήθεια είναι ότι η καφεΐνη έχει τριπλή δράση κατά της κυτταρίτιδας όταν εφαρμόζεται απευθείας στον λιπώδη ιστό: είναι λιπολυτική, αντι-ινωτική και βελτιώνει την κυκλοφορία, δηλαδή ενεργεί στις τρεις πτυχές της κυτταρίτιδας.

Οι αυξομειώσεις βάρους εντείνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδα

Οι αυξομειώσεις του βάρους «γεμίζουν» και «αδειάζουν» τα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα την χαλάρωση του δέρματος και αυτό με τη σειρά του κάνει πιο ορατή την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Υγιές είναι να κρατάμε σταθερό το σωματικό μας βάρος, χωρίς ωστόσο να γίνεται έμμονη ιδέα και να υπονομεύει την ποιότητα της ζωής μας προκαλώντας μας στρες.

Όσον αφορά το ζήτημα του νερού, οι απόψεις των ειδικών συγκρούονται

Η δερματολόγος Θεώνη Ματούλα υποστηρίζει ότι το νερό που πίνουμε καθημερινά χρησιμοποιείται από τα ζωτικά μας όργανα και όχι από το δέρμα. Το αφυδατωμένο δέρμα ευνοεί την αύξηση της κυτταρίτιδας, αλλά αυτό διορθώνεται με ενυδατικές κρέμες. Η υπερβολική πρόσληψη νερού ίσως φέρει και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.


Η διατροφολόγος Κάτια Αννούση επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντική η ενυδάτωση για το σώμα μας. Η πρόσληψη του νερού πρέπει να είναι ανάλογη της πρόσληψης του φαγητού (περίπου 1 ml νερού ανά 1 kcal θερμιδικής πρόσληψης). Δεν ισχύει, βέβαια, το ίδιο όταν συμπεριληφθεί και η άσκηση, στην οποία χάνεται αρκετό νερό από τον οργανισμό με τη μορφή του ιδρώτα.


Η γυμνάστρια Ηλέκτρα Ραδιώτη τονίζει ότι το νερό βοηθάει άμα είναι αλκαλικό. Το αλκαλικό νερό μετατρέπει το PH του σώματος από όξινο σε αλκαλικό και έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες: αποτοξίνωση, ενυδάτωση, οξυγόνωση του οργανισμού, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε τιμές PH από 0-6 ένα υγρό θεωρείται όξινο, σε τιμές 7 ουδέτερο και σε τιμές 8-14 είναι αλκαλικό. Το νερό της βρύσης έχει ουδέτερο PH. Για να κάνουμε μόνοι μας το νερό αλκαλικό, μπορούμε, μεταξύ άλλων, να προσθέσουμε μέσα σε αυτό λεμόνι.


*Κοινό σημείο και στις 3 απόψεις: Στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας συμβάλει η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς τα ίδια περιέχουν τεράστιες ποσότητες νερού που πάνε κατευθείαν στα κύτταρα, και έτσι ενυδατωνόμαστε στην ουσία.

 

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αν δεν κάνω λάθος και με τις πτωχές γνώσεις χημείας....αν ρίξεις λεμόνι (pH ~ 2-3) σε ουδετερο διαλυτικό μέσο όπως το νερό τότε το διάλυμα θα εχει pH<7 δηλαδή όξινο..