Πώς μία καθημερινή 10λεπτη άσκηση μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στην ευτυχία

Πώς μία καθημερινή 10λεπτη άσκηση μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στην ευτυχία Facebook Twitter
Με την πάροδο του χρόνου, θα διαπιστώσετε ότι η ανοχή σας αυξάνεται, και ότι οι περίοδοι μακράς αναμονής για ένα ζήτημα που κάποτε σας φαίνονταν ατέλειωτοι αιώνες, μπορούν να γίνουν μια ευκαιρία για ηρεμία και αναστοχασμό.
0

Ακόμα κι αν δεν έχετε διαγνωστεί ποτέ στη ζωή σας με κάποιο είδος ψυχικής ασθένειας ή έστω ψυχολογικής καταπόνησης, η πίεση της καθημερινότητας μπορεί εύκολα να απομακρύνει τη ζωή σας από την αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης.

Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις, αλλά ο τομέας της αποκαλούμενης «θετικής ψυχολογίας» έχει γίνει πλέον 20 χρονών και έχει να προσφέρει αμέτρητες τεχνικές στην αλλαγή της διάθεσης των ανθρώπων προς το καλύτερο.

Αλλά πώς βρίσκουμε το χρόνο για να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις τεχνικές στην καθημερινότητά μας; Η Sandi Mann, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, προσφέρει μια λύση. Αξιοποιώντας την εμπειρία της ως κλινικής ψυχολόγου, έχει κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.  Όπως περιγράφει στο βιβλίο της «Δέκα λεπτά προς την ευτυχία», το πρόγραμμά της έχει τη μορφή ημερολογίου, το οποίο πρέπει να «γεμίσει» σε έξι βήματα ή για την ακρίβεια, απαντώντας σε 6 ερωτήσεις:

1. Ποιες εμπειρίες σας πρόσφεραν ευχαρίστηση;
2. Τι είδους επιβεβαίωση πήρατε από αυτές;
3. Ποιες θεωρείτε στη ζωή σας στιγμές καθαρής τύχης;
4. Ποια ήταν τα επιτεύγματά σας, όσο μικρά κι αν ήταν;
5. Τι σας κάνει να νιώθετε ευγνωμοσύνη;
6. Πώς εκδηλώνετε τα αισθήματα καλοσύνης προς τους άλλους;

Παραδόξως, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πλήξη είναι το να την αφήσουμε να μπαίνει περισσότερο στη ζωή μας.

Μεγάλο μέρος του προγράμματος αυτού βασίζεται σε τεράστιο όγκο επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν ότι το να παίρνει κανείς λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για να επανεξετάζει τα όσα έζησε, είπε και έκανε, είναι μία μέθοδος που φέρνει τους ανθρώπους λίγο πιο κοντά στην ευτυχία.

Όταν ψυχολογικά είμαστε πεσμένοι, είναι εύκολο να παραβλέπουμε όλα εκείνα που πηγαίνουν σωστά στη ζωή μας και το να κρατά κανείς αυτό το ημερολόγιο τον βοηθά να θέτει αυτό ακριβώς ως βασική του προτεραιότητα.

 

Η Mann τονίζει ότι τα οφέλη δεν προκύπτουν μόνο από την καταγραφή των θετικών γεγονότων στο ημερολόγιο: το να διαβάζει κανείς και τις παλιότερες καταχωρίσεις είναι κάτι που τον βοηθά να διαχειριστεί και το μέλλον.  

Χάρη στην «συνειρμική» μνήμη μας, μια σκοτεινή διάθεση - που προκαλείται από ένα δυσάρεστο γεγονός- μπορεί να σας οδηγήσει να θυμάστε άλλες πηγές άγχους και δυστυχίας. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, η περιήγηση στις σελίδες του ημερολογίου σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από αυτό τον φαύλο κύκλο.

Ας δούμε κάτι άλλο: όταν ζητήθηκε από φοιτητές να αντιγράψουν τον τηλεφωνικό κατάλογο, έφεραν εις πέρας την αγγαρεία εκείνοι που βρήκαν πιο δημιουργικές λύσεις ή ακόμη και ευχάριστους τρόπους για την αντιγραφή, από εκείνους που εγκλωβίστηκαν στη βαρετή ρουτίνα της πιο αδιάφορης δουλειάς του κόσμου.

Η Mann υποπτεύεται ότι η βαρετή δραστηριότητα ενθαρρύνει το μυαλό των ανθρώπων να περιπλανηθεί και να ονειρευτεί, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την πιο ευέλικτη σκέψη σε κάτι που μπορεί να μη φαίνεται καθόλου δημιουργικό, αλλά μπορεί να γίνει.

«Εάν βρεθείτε φυλακισμένοι σε ένα πρόβλημα, απλά βρείτε έναν τρόπο και λίγο χρόνο για να βαρεθείτε και τότε θα δείτε ότι η δημιουργική λύση θα έρθει ως δια μαγείας να τρυπώσει στο μυαλό σας»,  λέει η ίδια. «Μην πετάτε την πλήξη σας μακριά», τονίζει και μάλιστα τη στιγμή που όλοι ξέρουμε τι κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος όταν βαριέται. Σκρολάρει και χασομεράει στα κοινωνικά δίκτυα…

Με την πάροδο του χρόνου, εξηγεί, θα διαπιστώσετε ότι η ανοχή σας αυξάνεται, και ότι οι περίοδοι μακράς αναμονής για ένα ζήτημα που κάποτε σας φαίνονταν ατέλειωτοι αιώνες, μπορούν να γίνουν μια ευκαιρία για ηρεμία και αναστοχασμό. «Παραδόξως, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πλήξη είναι το να την αφήσουμε να μπαίνει περισσότερο στη ζωή μας», καταλήγει.

Με στοιχεία από το BBC.com

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ