— Θεωρείτε ότι τα βιβλία αυτοβοήθειας μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά τους αναγνώστες να βελτιώσουν τη ζωή τους;

Ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά παλιότερα δεν διάβαζα βιβλία αντίστοιχης θεματολογίας. Απέρριπτα έννοιες όπως επιτυχία, προσωπική ανάπτυξη, ευγνωμοσύνη και ευτυχία, θεωρώντας τες... κουραφέξαλα. «Αν έχεις τύχη, διάβαινε» έλεγα. «Όλα τ' άλλα είναι αμερικανιές». Και είναι φυσιολογικό, δεν ανατράφηκα με αυτές τις έννοιες, όπως κατά πάσα πιθανότητα ούτε κι εσείς. Τις ανακάλυψα στην πορεία και τότε ανοίχτηκε μπροστά μου ένας κόσμος άπειρων δυνατοτήτων και προοπτικών.

 

Τα καλά βιβλία εννοείται ότι βοηθούν. Μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά από ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί θετικά (με μετρήσιμα αποτελέσματα) είναι πραγματικά συγκινητικά. Αυτό που θα πρότεινα –αυτό κάνω κι εγώ‒ είναι να αναζητούμε συγγραφείς που έχουν βιώσει αυτά που γράφουν και που έχουν κάνει την έρευνά τους. Οι νευροεπιστήμες, η μελέτη πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά, έχουν δώσει απαντήσεις σε πράγματα που μέχρι χθες φάνταζαν απροσπέλαστα.

 

Η επιτυχία και η ευτυχία πλέον αντιμετωπίζονται ως επιστήμες. Έχουν νόμους και κανόνες που κάποιος μπορεί να ακολουθήσει! Φυσικά, δεν είναι μαγεία. Δεν έρχεται το αποτέλεσμα ουρανοκατέβατα, ούτε το σύμπαν συνωμοτεί ερήμην μας! Η συστηματική εφαρμογή των εννοιών που διαβάζει κάποιος και η υπομονή είναι που θα φέρουν την ουσιαστική αλλαγή. Πάντα έτσι ήταν, πάντα έτσι θα είναι. Άλλωστε, όταν έχεις υπομονή, τίποτα δεν είναι μακριά.

 

— Λέτε ότι το καινούργιο βιβλίο σας Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω βάζει τον αναγνώστη στη διαδικασία να συμμετέχει ενεργά όχι απλώς στην ανάγνωση αλλά και στη συγγραφή του έργου. Με ποιον τρόπο συμβαίνει αυτό;

Καταρχάς, όλα όσα γράφω αφορούν τον αναγνώστη και είναι εμπνευσμένα από εκείνον, άρα τον επηρεάζει. Δεν είμαι από τους συγγραφείς που λένε «εγώ γράφω για εμένα και όποιος τα διαβάσει». Κατά τη γνώμη μου, ο συγγραφέας γράφει για τους άλλους, εκφράζοντας τον εαυτό του.

 

Ταυτόχρονα, ο αναγνώστης εμφανίζεται ως ήρωας μέσα στο έργο. Το όνομά του είναι «Συνοδοιπόρος» και συνομιλεί με τον κεντρικό ήρωα Αλκίνοο. Σε αρκετά σημεία, μάλιστα, καλώ τον αναγνώστη να καταγράψει με το στιλό του τις σκέψεις του. Το κείμενο, επομένως, μεταλλάσσεται μέσα από αυτή την καταγραφή. Αυτό, αν θέλετε, έχει και μεταφορική έννοια. Αν μπορεί ένας αναγνώστης να επηρεάσει ένα βιβλίο, να το συνδημιουργήσει, για τι άλλο είναι ικανός στη ζωή του, στις σχέσεις του, στα επαγγελματικά του;

 

Το αποκορύφωμα είναι ότι τον καλώ να γράψει τον επίλογο του βιβλίου και να τον δημοσιεύσει στο www.IslandofMan.me. Όλοι οι επίλογοι είναι δημόσιοι και οι υπόλοιποι αναγνώστες, όπως κι εγώ, μπορούμε να τους διαβάσουμε. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, το βιβλίο μπορεί να αποκτήσει τόσους επιλόγους όσους και αναγνώστες. Τόσους συγγραφείς όσους και αναγνώστες. Φτάνει σε ένα νέο τέλος κάθε φορά που κάποιος το διαβάζει και θεωρητικά κανένα αντίτυπο δεν είναι ίδιο με κανένα άλλο. Ανυπομονώ, λοιπόν, να διαβάσω όσους το διαβάσουν.

 

— Έχει επηρεάσει ψυχολογικά η οικονομική κρίση τους Έλληνες; Υπάρχει τρόπος αντίδρασης;

Φυσικά και μας έχει επηρεάσει όλους. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε για να μπορέσουμε να το αλλάξουμε. Καμιά φορά, όμως, πρέπει να πιάσεις πάτο για να κινητοποιηθείς. Ο εσωτερικός μας κόσμος είναι σε μεγάλο βαθμό αντανάκλαση του κόσμου που βιώνουμε έξω από εμάς. Γι' αυτό επιμένω πως η προσωπική ανάπτυξη είναι η σπουδαιότερη μορφή επανάστασης.

 

Η λύση, για άλλη μια φορά, για εμάς, για τα παιδιά μας, για τη χώρα, κρύβεται μέσα μας. Η αλλαγή περνάει από μας. Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει έχω δύναμη. «Φταίω εγώ» δεν σημαίνει «Είμαι αδύναμος που δεν τα κατάφερα ακόμα», αλλά «Έχω δύναμη να αλλάξω τα δεδομένα από δω και πέρα».

 

Σε ό,τι αφορά την πολιτική, η δύναμή μας θα γίνει η ψήφος μας όταν θα αλλάξουμε κουλτούρα ώστε τα παιδιά μας, οι πολιτικοί του μέλλοντος, να κυβερνήσουν με άλλες αρχές. Η κρίση που βιώνουμε είναι κρίση αξιών. Αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε έναν, που θα αλλάξει μία, που θα αλλάξει έναν κι έτσι να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να ξεκινήσουμε απ' το εγώ. Αν το κάνουμε όλοι, σε μερικές δεκάδες χρόνια μία από τις κόρες μας, ένας από τους γιους μας, θα κυβερνήσει, αυτήν τη φορά, ακολουθώντας ένα νέο σύστημα αξιών: αγάπη, αξιοπιστία, προσφορά, ειλικρινές ενδιαφέρον. Αυτά θα αλλάξουν τον κόσμο.