10 υγιεινοί υδατάνθρακες για να απολαύσεις τώρα που έχει κρύο

10 υγιεινοί υδατάνθρακες για να απολαύσεις τώρα που έχει κρύο Facebook Twitter
0

Αν πιστέψει κανείς όλες τις πληροφορίες που μας κατακλύζουν καθημερινά, δεν μπορεί παρά να πιστέψει πως οι υδατάνθρακες είναι οι 'δαίμονες' της διατροφής!

Ολόκληρες δίαιτες, με την υποστήριξη των celebrities, έχουν στηριχθεί στην εξάλειψή τους ενώ συχνά στοχοποιείται περισσότερο κι από τα γλυκά για τον κακό μεταβολισμό και την αύξηση του βάρους.

Στην πραγματικότητα όμως κανένας ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά χωρίς τους πολύτιμους υδατάνθρακες και ιδίως οι γυναίκες των οποίων οι ορμόνες έχει αποδειχθεί πως διαταράσσονται σημαντικά από μια low carb ή κετογενική δίαιτα. Παρ'όλο που η 'keto' όπως ονομάζεται αποτελεί τάση αυτή την εποχή, μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν την εφαρμόσεις για μεγάλο διάστημα. 

Αν, λοιπόν, τα όνειρά σου είναι γεμάτα με... μακαρόνια και αν αποφεύγεις τους υδατάνθρακες με κάθε τρόπο ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς. Βάλε στη διατροφή τους πολύ υγιεινούς, πολύπλοκους υδατάνθρακες για να ενισχύσεις σημαντικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα, την υγεία του θυρεοειδούς αλλά και το νευρικό σου σύστημα (αποτρέποντας την ξαφνική έκκριση κορτιζόλης) ενώ παράλληλα περιέχουν ίνες που τρέφουν τα βακτήρια του πεπτικού συστήματος, διατηρούν την υγεία του μεταβολισμού και βοηθούν στην απαραίτητη για τον οργανισμό αποτοξίνωση των οιστρογόνων.

Ανακάλυψε παρακάτω τους 10 καλύτερους υδατάνθρακες και απόλαυσε χωρίς τύψεις το πιο παρεξηγημένο τρόφιμο!

 

1

Αμάρανθος

Ο λιγότερο γνωστός αυτός σπόρος, μπορεί να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί εύκολα ως δημητριακό. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά χωρίς όμως να περιέχει γλουτένη!

2

Κινόα

Την ξέρουμε (πλέον) και την αγαπάμε! Η κινόα έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με το ρύζι και το σιτάρι και είναι πλούσια σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο.

3

Κολοκύθα

Το αγαπημένο φθινοπωρινό λαχανικό περιέχει πολλούς υδατάνθρακες και ελάχιστα σάκχαρα. Επιπλέον, τα καροτενοειδή που περιέχει, μας παρέχουν αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντάς μας από ασθένειες και γήρανση του οργανισμού.

4

Γλυκοπατάτα

Όλες οι πατάτες με τη φλούδα τους εντάσσονται στις καλές πηγές υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες. Οι γλυκοπατάτες, όμως, έχουν έξτρα οφέλη χάρη στα καροτενοειδή που συναντάμε και στην κολοκύθα, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, πρωτεΐνη και κάλιο.

5

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών και πολλών βασικών μετάλλων και βιταμινών όπως μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και ασβέστιο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ashley Alexander (@gatherandfeast) στις

 

6

Κεχρί

Το μέχρι πρόσφατα γνωστό μονάχα ως 'τροφή πουλιών' αποδεικνύεται θησαυρός για την διατροφή μας! Είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του Β, ιδιαίτερα νιασίνη, φολικό οξύ και Β6 ενώ περιέχει και σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο. 

7

Soba noodles

Τα παραδοσιακά ιαπωνικά νουντλς είναι φτιαγμένα από φαγόπυρο, έναν ακόμα πολύ θρεπτικό σπόρο που μπήκε τελευταία στη διατροφή μας. Από τη φύση του δεν περιέχει γλουτένη ενώ είναι τροφή πλούσια σε φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

8

Γιαμ

Το λαχανικό αυτό που συχνά συγχέεται με τη γλυκοπατάτα είναι εξαιρετική πηγή υδατανθρακών, περιέχει άφθονη βιταμίνη Α αλλά και κάλιο ενώ είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σάκχαρα.

9

Φασόλια

Όποια ποικιλία τους κι αν προτιμάς, τα φασόλια είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο. Περιέχουν φυτικές ίνες απαραίτητες για την υγεία του εντέρου, για τη ρύθμιση της χοληστερίνης και για τη διατήρηση της σιλουέτας μας. 

10

Καστανό ρύζι

Το αναποφλοίωτο ρύζι, γνωστό και ως καστανό, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, σελήνιο, μαγγάνιο και φυλλικό οξύ και άρα ιδανικό για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή για όσους πάσχουν από διαβήτη, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη.

Με πληροφορίες από το thethirty.byrdie.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM