— Ποιος είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να επιλέξω να κάνω προσωπική εκγύμναση;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασκουμένων συνήθως καταλήγει σε αυτή την απόφαση, θέλοντας να συνδυάσουν τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν με μια αποτελεσματική εκγύμναση από κάποιον που μπορούν να εμπιστευτούν ότι θα διαμορφώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα βάσει των αναγκών τους, δίνοντάς τους ταυτόχρονα και το κίνητρο να είναι παρόντες σε κάθε προγραμματισμένη προπόνηση.

 

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι ότι μέσω της προσωπικής του επίβλεψης μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ως προς τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και την αποφυγή τυχόν τραυματισμών του. Να σημειώσουμε εδώ ότι μία από τις κύριες αιτίες που λειτουργούν αποτρεπτικά για κάποιον που έχει ξεκινήσει ήδη να γυμνάζεται μόνος του σε κάποιο γυμναστήριο είναι ένας τυχαίος τραυματισμός, ο οποίος μελλοντικά θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του.


— Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω βρει τον σωστό προσωπικό γυμναστή;

Η έννοια «σωστός» γυμναστής διαφέρει από ασκούμενο σε ασκούμενο και εξαρτάται από τις εξατομικευμένες ανάγκες, τις απαιτήσεις και τους στόχους του. Σωστός γυμναστής είναι αυτός που αναγνωρίζει, αφουγκράζεται και κατανοεί όλα τα παραπάνω, δίνοντάς μας ένα επιπλέον κίνητρο για να αισθανόμαστε υγιείς και λειτουργικοί στην καθημερινότητά μας, δηλαδή κάποιος στον οποίον θα αισθανόμαστε άνετα να εκμυστηρευτούμε τυχόν απορίες, προβληματισμούς ή ακόμα και άγχη σε σχέση μ' εμάς και το σώμα μας, κάποιος που θα μας δίνει ώθηση, πρακτικά και ψυχολογικά, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας και, κυρίως, κάποιος που σε αυτήν τη διαδρομή θα μας κάνει να αισθανόμαστε ευχάριστα με τον εαυτό μας.

 

Αν η συχνότητα είναι στις τρεις φορές την εβδομάδα και εφόσον το άτομο δεν προέρχεται από κάποιον σοβαρό τραυματισμό ή δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό θέμα υγείας, τα αποτελέσματα γίνονται εμφανή από τον πρώτο κιόλας μήνα και δεν αφορούν μόνο την εμφάνιση αλλά και την ευεξία, τη βελτίωση της διάθεσής του, μέχρι και την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

 

— Περίγραψέ μου ένα συνηθισμένο πρόγραμμα προσωπικής εκγύμνασης.

Στην ερώτηση αυτή θα πρέπει να απαντήσω με ερώτηση: ποιον ασκούμενο γυμνάζω; Τον μέσο ασκούμενο που θέλει να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, την καρδιοαναπνευστική του λειτουργία και να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση; Κάποιον που ταλαιπωρείται από χρόνιο πόνο ή τραυματισμό; Κάποιον που χρειάζεται αποκατάσταση από ένα χειρουργείο ή ένα άτομο τρίτης ηλικίας που ήρθε σ' εμένα κατόπιν ιατρικής σύστασης; Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις είναι οι συνήθεις που αντιμετωπίζει ένας προσωπικός γυμναστής και το πρόγραμμα διαμορφώνεται βάσει των ιδιαιτεροτήτων του προφίλ καθενός.

 

— Πόσο συχνά είναι καλό να γυμνάζομαι;

Εάν ανήκεις στην κατηγορία των αρχάριων ασκούμενων, τότε μια συχνότητα της τάξεως των 3 ημερών/εβδομάδα είναι το ιδανικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός αποκατάστασης των αρχάριων ατόμων καθυστερεί μέχρι και 72 ώρες μετά το τέλος μιας προπονητικής μονάδας σε σχέση με τα προχωρημένα άτομα, τα οποία 28 ώρες μετά έχουν φθάσει τη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεσή τους σε επίπεδα ηρεμίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσο πιο προχωρημένο προπονητικά είναι ένα άτομο τόσο πιο «κοντινές» χρονικά προπονήσεις πρέπει να πραγματοποιεί για να διατηρεί ή να αυξάνει τον μυϊκό του ιστό.


— Σε πόσο καιρό αρχίζουν να γίνονται αισθητά τα αποτελέσματα της συστηματικής γυμναστικής με προσωπικό γυμναστή;

Στη συχνότητα που προανέφερα (δηλαδή τρεις φορές την εβδομάδα) και εφόσον το άτομο δεν προέρχεται από κάποιον σοβαρό τραυματισμό ή δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό θέμα υγείας, είναι συνεπές στις προπονήσεις και ακολουθεί ένα σωστό διατροφικό πλάνο, τα αποτελέσματα γίνονται εμφανή από τον πρώτο κιόλας μήνα και δεν αφορούν μόνο την εμφάνιση αλλά και την ευεξία, τη βελτίωση της διάθεσής του, μέχρι και την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

 

Η συστηματική εκγύμναση, εάν αποφασίσεις να την εντάξεις ως τρόπο ζωής στην καθημερινότητά σου, θα σε απαλλάξει από πολλά προβλήματα και άγχη που συνδέονται με την εμφάνιση και με τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το σώμα σου
Η συστηματική εκγύμναση, εάν αποφασίσεις να την εντάξεις ως τρόπο ζωής στην καθημερινότητά σου, θα σε απαλλάξει από πολλά προβλήματα και άγχη που συνδέονται με την εμφάνιση και με τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το σώμα σου

 

— Μου αρέσει να ακολουθώ τις νέες τάσεις του fitness. Ποιες είναι αυτές σήμερα;

Στη λίστα των κορυφαίων trends για το 2018, όπως παρουσιάστηκαν από το Fitness American College of Sports Medicine, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (High Intensity Interval Training HIIT), μια ιδιαίτερα απαιτητική προπόνηση, η οποία αφορά την εναλλαγή έντονων ασκήσεων αερόβιας μορφής σε πλαίσιο υψηλής έντασης, η οποία ακολουθείται από μια ανάλογη, χρονικά χαμηλής έντασης ενότητα σε μια αναλογία 1:1 και απευθύνεται σε μέτρια ή προχωρημένα άτομα, η προπόνηση σε ομάδες, η καλλισθενική προπόνηση (Βody Weight Training), η προπόνηση δύναμης (προπόνηση με βάρη), τα gadgets/wearables για γυμναστική (π.χ. smart watches, fitness trackers και οι συσκευές παρακολούθησης καρδιακών παλμών) και, φυσικά, η προπόνηση με τη βοήθεια εκπαιδευμένου και έμπειρου fitness professional.

 

Στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, ένα trend που κερδίζει πολλούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια είναι η υπαίθρια προπόνηση (Outdoor Training), η οποία μπορεί να συνδυάσει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά των προαναφερθέντων προπονητικών συστημάτων, χωρίς το άτομο να νιώθει τον περιορισμό του κλασικού κλειστού χώρου προπόνησης.

 

— Αν ξεκινήσω σήμερα να κάνω γυμναστική, προλαβαίνω μέχρι τα Χριστούγεννα να έχω χάσει λίγα κιλά για να φάω όσα μελομακάρονα θέλω;

Eάν ξεκινήσεις σήμερα, σίγουρα μέχρι τα Χριστούγεννα θα μπορείς να φας εκείνα τα δύο extra μελομακάρονα που θες χωρίς να νιώθεις το άγχος των κιλών και τις επιπλέον τύψεις που έρχονται με αυτά. Πέραν της πλάκας, η συστηματική εκγύμναση, εάν αποφασίσεις να την εντάξεις ως τρόπο ζωής στην καθημερινότητά σου, θα σε απαλλάξει από πολλά προβλήματα και άγχη που συνδέονται με την εμφάνιση και με τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το σώμα σου και τον έλεγχο του βάρους σου.


— Πόσο περίπου κοστίζει η προσωπική εκγύμναση;

Σίγουρα, πολύ λιγότερο από τα χρήματα που θα χρειαστεί να ξοδέψει κάποιος μελλοντικά για τυχόν θέματα που θα αντιμετωπίσει με την υγεία του. Για κάθε ένα ευρώ που ξοδεύει κάποιος για την άσκησή του γλιτώνει περίπου στα 10 ευρώ για ιατρική περίθαλψη. Ενδεικτικά οι τιμές κυμαίνονται από 10 έως και 25 ευρώ περίπου και διαμορφώνονται ανάλογα με τη συχνότητας και το είδος της εκάστοτε προπόνησης.

 

Info:

Στέλλα Κόρδη, Advance professional fitness instructor, 6972 953004.