Στήριξη στις μητέρες που το έχουν ανάγκη

Στήριξη στις μητέρες που το έχουν ανάγκη Facebook Twitter
Τόσο οι μελλοντικοί όσο και οι νέοι γονείς χρειάζονται ενδυνάμωση, υποστήριξη και καθοδήγηση.
0



Η METABAΣΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ και στην πατρότητα είναι πάντα ένας δύσκολος δρόμος, γεμάτος φόβους, ανησυχίες και εμπόδια. Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στην κοινωνία μας είναι η διασφάλιση και η προστασία της ψυχοσωματικής υγείας των εγκύων, των βρεφών και των νέων γονιών. Τόσο οι μελλοντικοί όσο και οι νέοι γονείς χρειάζονται ενδυνάμωση, υποστήριξη και καθοδήγηση. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα κάποιοι άνθρωποι συναντούν εμπόδια στην πρόσβαση στη δωρεάν υγεία, η οποία δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη.


Η ίδρυση της εταιρείας «Φαιναρέτη», που απαρτίζεται από μαίες, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, καθηγητές φυσικής αγωγής, διοικητικούς υπαλλήλους και εθελοντές, στοχεύει στην αλλαγή αυτής της πραγματικότητας. Από το 2006 παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, θεραπείες, δράσεις εκπαίδευσης, συνηγορίας και ευαισθητοποίησης. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στα προγράμματά της πάνω από 10.000 άτομα, ενώ πάνω από 65.000 αιτήματα έχουν εξυπηρετηθεί μέσω τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης.


«Οι υποψήφιοι γονείς προετοιμάζονται για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα, λαμβάνουν μαιευτική φροντίδα και εξατομικευμένη συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη για ζητήματα κατάθλιψης και άγχους» λέει ο διευθυντής του οργανισμού, κ. Βασίλης Δάγλας.

Το υποστηρικτικό πλαίσιο που δημιουργείται από τους ανθρώπους της «Φαιναρέτης» ενδυναμώνει τους γονείς που μόλις απέκτησαν βρέφος αλλά και όσα ζευγάρια έχουν βιώσει περιγεννητικό θάνατο, υπογονιμότητα, διακοπή κύησης ή αποβολή.


Στη ζωή, όμως, τα πράγματα δεν έχουν πάντα την επιθυμητή κατάληξη και μπορεί οι γυναίκες να βιώσουν ξαφνικές δυσάρεστες και τραυματικές εμπειρίες, όπως αυτή της αποβολής. Το υποστηρικτικό πλαίσιο που δημιουργείται από τους ανθρώπους της «Φαιναρέτης» ενδυναμώνει τους γονείς που μόλις απέκτησαν βρέφος αλλά και όσα ζευγάρια έχουν βιώσει περιγεννητικό θάνατο, υπογονιμότητα, διακοπή κύησης ή αποβολή. Πιο συγκεκριμένα, απο το 2009 λειτουργεί εξειδικευμένο κέντρο ημέρας για την ψυχική υγεία των γυναικών στο πλαίσιο του προγράμματος "Ψυχαργως" και απο το 2014 Γραμμή Υποστήριξης.

«Επίσης, ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε το κοινό για τα ζητήματα υγείας της μητέρας, του βρέφους, της οικογένειας, όπως η σειρά διαλέξεων «Η Αρχή της Ζωής» σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ» συνεχίζει ο κ. Δάγλας.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει:

Η υποστήριξη προς τη «Φαιναρέτη» μπορεί να δοθεί απ' όλους μας με διάφορους τρόπους: εθελοντική εργασία, προσφορά μεταχειρισμένων ειδών βρεφικής ηλικίας, οικονομική ενίσχυση μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό του οργανισμού.


Επιπλέον, η βοήθεια από εταιρείες και θεσμικούς φορείς μπορεί να εκφραστεί μέσα από προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας αλλά και συμπράξεις με τη «Φαιναρέτη» για την προαγωγή της υγείας της μητέρας και των αδύναμων οικογενειών.

«Φαιναρέτη» και Covid-19

Ο κορωνοϊός, οι επιπτώσεις της πανδημίας, οι συνθήκες καραντίνας, δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Όλοι γνωρίζουμε πόση ανασφάλεια χαρακτηρίζει την περίοδο εγκυμοσύνης μιας γυναίκας, ειδικά το πρώτο έτος μετά τον τοκετό, πόσο μάλλον σήμερα. Παρ' όλα αυτά, νέα βρέφη γεννιούνται μέσα σε αυτό το επίφοβο περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και η έλλειψη βοήθειας έχουν πληθύνει, προκαλώντας απόγνωση στις γυναίκες και στα παιδιά.


«Δεν θα μπορούσαμε, επομένως, να εγκαταλείψουμε τους ωφελουμένους μας και με το ξέσπασμα της πανδημίας προσαρμόσαμε όλες τις υπηρεσίες (μαιευτικές, ψυχολογικές, ψυχιατρικές, φυσικής αγωγής) του οργανισμού σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, ώστε αυτές να μπορούν να παρασχεθούν μέσω τηλεδιασκέψεων» τονίζει ο κ. Δάγλας.


Ήδη από την πρώτη καραντίνα, του Μαρτίου, πάνω από 1.000 έγκυες και νέοι γονείς έχουν υποστηριχθεί στον γονικό τους ρόλο από τα προγράμματα του κέντρου ημέρας.


Το έργο τους συνεχίζεται με την ψυχολογική υποστήριξη και τη μαιευτική συμβουλευτική μέσα από την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα.

ΑμΚΕ Φαιναρέτη, Κοραή 2, Νέα Σμύρνη, 17121

Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης: 210 9319054

www.fainareti.gr

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM