Ψυχραιμία, ακόμα κι ο Χατζιδάκις είχε «προσκυνήσει» κάποτε «σώβρακα και φανέλες»

Ψυχραιμία, ακόμα κι ο Χατζιδάκις είχε «προσκυνήσει» κάποτε «σώβρακα και φανέλες» Facebook Twitter
Στη συνέντευξη του Μάνου Χατζιδάκι το 1960 στο "Φως" εμφανίζεται και ο Σάββας Θεοδωρίδης, ποδοσφαιριστής τότε του Ολυμπιακού και νυν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ με την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου
4

Μετά τον τραγέλαφο που προηγήθηκε και ακολούθησε την ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας για το ποδόσφαιρο που ακολούθησε την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, τα social media κατακλύστηκαν από το γνωστό τραγούδι του Τζίμη Πανούση «Κάγκελα παντού» με τον εμβληματικό στίχο «όλη η Ελλάδα προσκυνά σώβρακα και φανέλες». Και ο ίδιος ο αείμνηστος Τζιμάκος όμως είχε δηλώσει κατά καιρούς τον δεσμό του με το ποδόσφαιρο και είχε θεαθεί σε διάφορους αγώνες της ΑΕΚ, παρότι παλαιότερα είχε δηλώσει Ολυμπιακός. Όπως είχε δηλώσει και ο Μάνος Χατζιδάκις σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Αύγουστο του 1960 στην αθλητική εφημερίδα «Φως των σπορ» και στον δημοσιογράφο Άρη Μελισσινό, τονίζοντας την αγάπη του για το ποδόσφαιρο: «Ανήκω κι εγώ στην στρατιά των φιλάθλων...». Στη συνέντευξη εμφανίζεται, ως φίλος του συνθέτη, και ο Σάββας Θεοδωρίδης, ποδοσφαιριστής τότε του Ολυμπιακού και νυν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Πειραιώς με την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου. Ιδού κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα εκείνης της ενδιαφέρουσας συνομιλίας... ― Δ.Π.

 


Ψυχραιμία, ακόμα κι ο Χατζιδάκις είχε «προσκυνήσει» κάποτε «σώβρακα και φανέλες» Facebook Twitter
«Θα γράψη ύμνον δια τον Ολυμπιακόν»

«Λατρεύω τον αθλητισμό και κατά συνέπεια ανήκω κι εγώ στην στρατιά των φιλάθλων. Μόνο που δεν μπορώ να παρακολουθήσω από κοντά τους αγώνες. Εργάζομαι συνεχώς και δεν μου μένει χρόνος παρά μόνο μετά τις δύο τα μεσάνυχτα ως το πρωί. Αν στις ώρες αυτές είχε ποδόσφαιρο, ομολογώ πως θα πήγαινα ευχαρίστως έστω κι αν έμενα άγρυπνος!»

«Δεν έχω παρακολουθήσει παρά μόνο 3-4 παιγνίδια. Πολλές φορές όμως κάθομαι στο ραδιόφωνο και ακούω με αγωνία την εξέλιξη των ματς. Μια φορά μάλιστα συνέβη και το εξής... Κάναμε πρόβες με τον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού στη 'Μήδεια'. Ξαφνικά θυμάμαι πως αυτήν την ώρα το ραδιόφωνο θα μετέδιδε ποδοσφαιρικό αγώνα. Σταμάτησα λοιπόν αμέσως την πρόβα για να ακούσω το παιγνίδι. Τι έγινε τότε δεν μπορείτε να φανταστείτε. Ο Μινωτής θεώρησε τερατώδες το γεγονός αυτό και επακολούθησε καυγαδάκι. Τελικά δεν το έβαλα κάτω και κάθισα να ακούσω το ματς!»

Σκέπτομαι όμως από καιρό να γράψω έναν ύμνο στην πιο δοξασμένη ομάδα της Ελλάδος, τον Ολυμπιακό! Εκεί ανήκει η καρδιά μου! Ο Ολυμπιακός με συναρπάζει γιατί είναι μια ομάδα δυναμική με όλη τη σημασία της λέξεως ― Μάνος Χατζιδάκις

«Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που μιλά κατευθείαν στην ψυχή του λαού. Κι ακριβώς επειδή ταυτίζεται σαν άθλημα με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, με γοητεύει ακόμα περισσότερο».

«Το ποδόσφαιρο μου δίνει εμπνεύσεις. Πλην όμως, τα θέματα [των τραγουδιών μου] τα παίρνω σε συνδυασμό με τις γενικότερες επιδιώξεις του λαού μας. Για την ιστορία πάντως σας αναφέρω πως πριν τέσσερα χρόνια είχα αποφασίσει να δημιουργήσω ένα μπαλέτο που θα χρηματοδοτούσαν φίλοι μου εφοπλισταί και θα είχε σαν ήρωες αποκλειστικά και μόνο ποδοσφαιριστές. Καλλιτέχνες δηλαδή θα υπεδύοντο τους ποδοσφαιριστάς σε θέματα παρμένα από την ζωή τους πριν και μετά τον αγώνα. Τελικά όμως παρέμεινε μόνο μια ιδέα».

Ψυχραιμία, ακόμα κι ο Χατζιδάκις είχε «προσκυνήσει» κάποτε «σώβρακα και φανέλες» Facebook Twitter
«Η συγκλονισιτκώτερη μέχρι σήμερον συνέντευξις...»

«Σκέπτομαι όμως από καιρό να γράψω έναν ύμνο στην πιο δοξασμένη ομάδα της Ελλάδος, τον Ολυμπιακό! Εκεί ανήκει η καρδιά μου! Ο Ολυμπιακός με συναρπάζει γιατί είναι μια ομάδα δυναμική με όλη τη σημασία της λέξεως... Το ποδόσφαιρο είναι παλληκαριά και δύναμη. Η σεμνότης, κατά τη γνώμη μου, ανήκει στους μετρίους. Και οι Ολυμπιακοί κάθε άλλο παρά μέτριοι είναι για να παίζουν ποδόσφαιρο 'σαλονιού'».

Λίγο παρακάτω, ερωτά ο δημοσιογράφος: «Λένε κ. Χατζιδάκι ότι τα «Παιδιά του Πειραιά» τα γράψατε εμπνεόμενος από τους παίκτας του Ολυμπιακού. Είναι αλήθεια;»

«Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Πάντως στο φιλμ του Ζιλ Ντασέν, η Μελίνα τραγουδά σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι μου βλέποντας μια μεγάλη φωτογραφία του Ολυμπιακού! Ύστερα όμως από την μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού, αφιέρωσα το τραγούδι στους παίκτας του Ολυμπιακού».

Ακολούθως, η συζήτηση στρέφεται σε ζητήματα του ελληνικού τραγουδιού και η συνέντευξη καταλήγει ως εξής:

«Δεν με φοβίζει τίποτα. Είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσω οποιαδήποτε κατάσταση, αρκεί να μπορέσω να προσφέρω ιδανικές υπηρεσίες στο ελληνικό τραγούδι. Όταν ήμουν 19 ετών, έκανα μια σκέψη: Για να επιβληθεί κανείς ή πρέπει να κάνει το θύμα ή να είναι θύτης. Εμένα ούτε το ένα μου άρεσε ούτε το άλλο. Γι' αυτό πήρα στην ζωή μου να ακολουθήσω την οδό της δυνάμεως, με πλήρη ευθύνη».

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια