Η Όπρα έγινε έκθεση!

Η Όπρα έγινε έκθεση! Facebook Twitter
Το 2013, η Όπρα Γουίνφρεϊ τιμήθηκε με το το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον Μπάρακ Ομπάμα. Φωτο: Lawrence Jackson/Official White House Photo
0

Η Όπρα Γουίνφρεϊ είπε ότι έκλαψε όταν έφτασε στο τέλος της έκθεσης του Σμιθσόνιαν που φέρει το όνομά της, επειδή ένας δημοσιογράφος είχε γράψει στο βιβλίο επισκεπτών πως το γεγονός ότι τη βλέπει κάθε μέρα είναι ο λόγος που αγαπά τον εαυτό του τόσο πολύ. Αυτό της θύμισε ένα γράμμα που έλαβε το 1987 από κάποιον φαν της, ο οποίος της έγραφε: «Το να σε βλέπω καθημερινά να είσαι ο εαυτός σου με κάνει κι εμένα να θέλω να είμαι περισσότερο ο εαυτός μου».


«Με συγκίνησε επειδή κατάλαβα ότι η αποστολή επετεύχθη» είπε. «Η επιθυμία μου εκπληρώθηκε, δηλαδή το να είμαι ένας καθρέφτης στον οποίο οι άνθρωποι να μπορούν να βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από άλλους ανθρώπους και τις ιστορίες τους. Και παρακολουθώντας αυτές τις ιστορίες να τονώνεται το ηθικό τους, να εμπνέονται, να ενθαρρύνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη».

Ο λόγος της τεράστιας επιτυχίας της ήταν ότι κατάφερε να κάνει τον κόσμο να ξεπεράσει την αρχική εντύπωση, την Αφροαμερικανή με τα παραπανίσια κιλά, και να δει την Όπρα, μια γυναίκα με την οποία μπορούσε να ταυτιστεί.


Η Γουίνφρεϊ τόνισε ότι έχει μείνει έκθαμβη, ότι έχει μαγευτεί από την έκθεση «Watching Oprah: The Oprah Winfrey Show and American Culture», η οποία έκανε εγκαίνια στις 8 Ιουνίου στο Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Αμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού στην Ουάσινγκτον.

Η ίδια αστειεύτηκε λέγοντας πως στα 4.500 και πλέον επεισόδια του σόου της, του «Oprah Winfrey Show», έχει κάνει συνεντεύξεις με πάνω από 35.000 άτομα. Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας πως αυτή η έκθεση στην ουσία επιβεβαιώνει πόσο καταπληκτική είναι η ζωή της.

 
Αυτό που έκανε την Όπρα να χαρεί ακόμα περισσότερο ήταν το ότι, παρόλο που είναι γνωστή για τη σημασία που δίνει στη λεπτομέρεια, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το στήσιμο της έκθεσης, εξήγησε η διευθύντρια του μουσείου Lonnie Bunch, προσθέτοντας ότι το μουσείο ήθελε να κάνει κάτι για να την τιμήσει.

Η Όπρα έγινε έκθεση! Facebook Twitter
Η Όμπρα με τον Νέλσον Μαντέλα.

Σκοπός της έκθεσης είναι να εξηγήσει πώς η Όπρα Γουίνφρεϊ, μέσα από την εκπομπή, τις φιλανθρωπίες και τις ταινίες της, επηρέασε όχι μόνο τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων αλλά και την κουλτούρα γενικότερα. Η Bunch πρόσθεσε πως ήταν πολύ σημαντικό να αναδειχτεί τη συγκεκριμένη περίοδο η συνεισφορά μια δυνατής Αφροαμερικανής στις ΗΠΑ του 21ου αιώνα.

Οι επιμελήτριες του μουσείου Rhea Combs και Kathleen Kendrick, που δημιούργησαν την έκθεση, ακολούθησαν μια πιο ακαδημαϊκή προσέγγιση ως προς την αφήγηση της ιστορίας της Γουίνφρεϊ.

Σε συνεργασία με πανεπιστήμια όπως το Γέιλ και άλλα ιδρύματα ερεύνησαν εντατικά τον τρόπο που η Όπρα Γουίνφρεϊ επέδρασε στην παγκόσμια κουλτούρα. Ήθελαν να αναδείξουν την ιστορία αυτής της γυναίκας-φαινόμενο, μιας Αφροαμερικανής από την Πολιτεία του Μισισίπι.

 
Το πρώτο τμήμα της έκθεσης έχει τίτλο «America Shapes Oprah, 1950s-1980s» και παρουσιάζει το περιβάλλον των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών στο οποίο μεγάλωσε η Όπρα, με εικόνες μαύρων διασημοτήτων της εποχής που τότε πρωτοεμφανίστηκαν στην τηλεόραση, φωτογραφίες της Γουίνφρεϊ ως μαθήτριας και φωτογραφίες της γιαγιάς της, η οποία τη μεγάλωσε και την επηρέασε πολύ. Μαθαίνουμε ότι καθώς μεγάλωνε οι εργαζόμενες γυναίκες είχαν μεγάλη επιρροή πάνω της.

Η Όπρα έγινε έκθεση! Facebook Twitter
Το πρώτο τμήμα της έκθεσης έχει τίτλο «America Shapes Oprah, 1950s-1980s» και παρουσιάζει το περιβάλλον των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών στο οποίο μεγάλωσε η Όπρα. Στη φωτογραφία η νεαρή Όπρα με τη μητέρα της Vernita Lee το 1976.


Η Combs αναφέρει πως είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι μεγάλωσε σε μια εποχή που το «μαύρο» άρχισε να αλλάζει στη συνείδηση του κόσμου και να γίνεται κάτι όμορφο. Σε αυτό το πρώτο κομμάτι της έκθεσης, λοιπόν, βλέπουμε τα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η Όπρα εξελίχθηκε σε μια δυναμική γυναίκα που εκμεταλλεύτηκε όλες τις ευκαιρίες που της δόθηκαν, δείχνοντας στον κόσμο τι πραγματικά σημαίνει να είσαι Αφροαμερικανή.

Το επόμενο κομμάτι της έκθεσης με τον τίτλο «The Oprah Winfrey Show» περιλαμβάνει μια τοιχογραφία με εικόνες, βίντεο και ενθύμια από το σύνολο των 4.561 επεισοδίων του σόου της, που προβαλλόταν από το 1986 έως το 2011.

Παράδειγμα αποτελεί το πολύ γνωστό στιγμιότυπο από την εκπομπή που έδωσε δώρο από ένα αυτοκίνητο σε κάθε μέλος του κοινού που βρισκόταν στο στούντιο – και έγινε και meme με μεγάλη επιτυχία στο Ίντερνετ.

 
Η Γουίνφρεϊ έκανε εκπομπή επί μία ώρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, και κατάφερνε πάντα να μιλάει με τον σωστό τρόπο για θέματα όπως ο ρατσισμός, η σεξουαλικότητα και η ισότητα των φύλων.


Ο λόγος της τεράστιας επιτυχίας της ήταν ότι κατάφερε να κάνει τον κόσμο να ξεπεράσει την αρχική εντύπωση, την Αφροαμερικανή με τα παραπανίσια κιλά, και να δει την Όπρα, μια γυναίκα με την οποία μπορούσε να ταυτιστεί.

Η Όπρα έγινε έκθεση! Facebook Twitter
Το επόμενο κομμάτι της έκθεσης με τον τίτλο «The Oprah Winfrey Show» περιλαμβάνει μια τοιχογραφία με εικόνες, βίντεο και ενθύμια από το σύνολο των 4.561 επεισοδίων του σόου της, που προβαλλόταν από το 1986 έως το 2011. Φωτο: Walter Larrimore/Smithsonian Institution.
Η Όπρα έγινε έκθεση! Facebook Twitter
«Πρέπει να απαγορευτούν τα όπλα;», The Oprah Winfrey Show, 1989. Φωτο: Harpo Productions


Η Όπρα Γουίνφρεϊ έχει λάβει 48 βραβεία Emmy, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το βραβείο Cecil B. DeMille στις Χρυσές Σφαίρες και έχει συμμετάσχει σε ταινίες όπως «Το πορφυρό χρώμα».


Ένα μέρος της έκθεσης ονομάζεται «Oprah Shapes America» και εκεί παρουσιάζεται η παγκόσμια επιρροή που έχει η Γουίνφρεϊ και η ικανότητά της να διαμορφώνει την κοινή γνώμη.

Η ίδια η Γουίνφρεϊ θυμάται να της λένε: «Με άλλαξες. Με βοήθησες... Έφυγα από έναν κακό γάμο. Αποφάσισα να κάνω παιδιά, ή να μην κάνω παιδιά, ή αποφάσισα να μη χτυπάω πια τα παιδιά μου». Η ίδια αστειεύεται λέγοντας πως δεν πρέπει να επαναπαυθεί τώρα που της έκαναν έκθεση.

Κάποτε, όταν έχτισε ένα σχολείο για κορίτσια στη Νότια Αφρική, πίστευε ότι αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα άφηνε, όμως, όπως της είπε η φίλη της Μάγια Αγγέλου: «Δεν καταλαβαίνεις το μέγεθος αυτής της κληρονομιάς, γιατί περιλαμβάνει κάθε ζωή που έχεις αγγίξει και κάθε άνθρωπο που έχει παρακολουθήσει την εκπομπή σου».


Η ίδια η Γουίνφρεϊ υποστήριξε πως αν και της έχει απονεμηθεί η ανώτατη τιμή στη χώρα, το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, η ύψιστη, για εκείνη, είναι αυτή η έκθεση.

Το τρέιλερ της έκθεσης «Watching Oprah: The Oprah Winfrey Show and American Culture»

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ